ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Μάρτη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο "άλλος" κόσμος

Η επίσκεψη στην Ελλάδα του Ολυμπιονίκη της Κούβας και σήμερα υφυπουργού Αθλητισμού του νησιού της Επανάστασης, Αλμπέρτο Χουαντορένα, έδωσε την ευκαιρία να έρθει, αυτοπροσώπως τούτη τη φορά, ο αθλητικός κόσμος της χώρας, και όχι μόνο, σε επαφή με το μεγαλείο μιας ολόκληρης κοινωνίας. Της κουβανέζικης κοινωνίας. Της κοινωνίας της επανάστασης και του σοσιαλισμού. Ο προσκαλεσμένος του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, με τις δηλώσεις και τις ομιλίες του κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, που ολοκληρώνεται σήμερα, αρθρώνει εκείνο το είδος λόγου που αποτυπώνει μια πραγματικότητα, την οποία το δικό "μας" σύστημα, το σύστημα της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο και της πολιτικής εξαπάτησης και υποταγής των αδυνάτων από τους ισχυρούς, αντιμετωπίζει με δυο τρόπους: Αλλοτε υποστηρίζοντας ότι αυτός ο λόγος και αυτή η πραγματικότητα παραπέμπουν στο ανύπαρκτο, στο ψεύτικο, στο υποκριτικά ρετουσαρισμένο και άλλοτε στην ουτοπία. Οταν τα δυο παραπάνω δεν πετυχαίνουν το στόχο τους, τότε επιστρατεύονται τα "εμπάργκο". Επιστρατεύονται τα κανόνια και οι αποκλεισμοί, από τους εκμεταλλευτές και τους αληθινούς υποκριτές.

Για τους τελευταίους, το μήνυμα του Χουαντορένα είναι εχθρικό. Υπάρχουν, όμως, οι πολλοί. Οι καλόπιστοι. Και να θεωρήσουμε φυσιολογική την απορία τους. Οταν έχεις μεγαλώσει και μάθει να αναγνωρίζεις τα αθλητικά "ινδάλματα", με βάση το πόσα μηδενικά απαρτίζουν το "κασέ" τους. Οταν έχεις διδαχθεί να χειροκροτείς τα πολιτικά "ινδάλματα", με βάση το πόσο μεγαλύτερα ψέματα μπορούν να λανσάρουν σαν αλήθεια, τότε, είναι φυσιολογικό να θεωρείς την πολιτική πρακτική της Κούβας και τις τοποθετήσεις του Χουαντορένα, ως φωνή από "άλλο" κόσμο. Και πράγματι. Οταν ένας υφυπουργός Αθλητισμού μιας χώρας, που βρίσκεται στις πρώτες θέσεις του παγκόσμιου αθλητισμού, δείχνει ότι η άκρατη εμπορευματοποίηση στον αθλητισμό είναι δυνατόν να αντικατασταθεί και να νικηθεί από το αγνό Ολυμπιακό ιδεώδες. Οταν αποδεικνύει, με το ζωντανό παράδειγμα και όχι με κάποιες γενικές και θεωρητικές κατασκευές, ότι υπάρχουν κοινωνίες, που γεννούν ανθρώπους, οι οποίοι δεν ανταλλάσσουν την αγάπη του λαού τους με το χρήμα όλου του κόσμου, τότε ναι: Αυτή είναι η φωνή ενός "άλλου" κόσμου!

Οσο κι αν δεν το θέλει η "Κόκα - Κόλα", όσο κι αν δεν έχει καμία σχέση με τους εγχώριους κουμπουροφόρους καπιταλιστές, που έχουν προσθέσει στο κομπολόι της κυριαρχίας τους και τη "χάντρα" του αθλητισμού, αυτός ο "άλλος" κόσμος υπάρχει! Είναι ο σοσιαλιστικός κόσμος, είναι η επαναστατική Κούβα, που οικοδομήθηκε, οικοδομείται και αντέχει να δημιουργεί και να μεγαλουργεί, παρά και ενάντια σε όσους θέλουν να την αφανίσουν, προσφέροντας τη δυνατότητα, οι λέξεις "άνθρωπος", "ιδανικά" και "σοσιαλισμός" να γράφονται με κεφαλαία γράμματα.

Ο Χουαντορένα ήρθε στην Ελλάδα και "παρέδωσε" τα μαθήματα που του δίδαξε η κοινωνία στην οποία ζει. Μια κοινωνία, που τα πάντα - μαζί και ο αθλητισμός- ανήκουν και είναι υπόθεση του λαού. Και τα λόγια του είναι σταράτα. Για μια τέτοια κοινωνία, "είμαστε έτοιμοι να δώσουμε και το αίμα μας, για να την υπερασπιστούμε, για να υπερασπιστούμε την επανάσταση και το σοσιαλιστικό μας όραμα". Αυτός, ο "άλλος" κόσμος, αξίζει και στο δικό μας λαό.

ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για τη Μακρόνησο

Αυτές τις μέρες κλείνουν πενήντα χρόνια από την έναρξη της λειτουργίας του κολαστηρίου της Μακρονήσου. Του γνωστού στρατόπεδου βασανισμού όπου χιλιάδες και χιλιάδες αγωνιστές θυσιάστηκαν ενώ άλλοι - πιο τυχεροί - κατάφεραν να επιβιώσουν. Να επιβιώσουν για να θυμούνται - όπως με τον δικό του γλαφυρό μα και λιτό τρόπο περιγράφει ο μεγάλος μας ποιητής Γιάννης Ρίτσος - τους δύο κόσμους που συμβίωναν στα χαλεπά εκείνα χρόνια: τον κόσμο της υποταγής και τον κόσμο της αξιοπρέπειας.

"Μαύρο, κατάμαυρο τοπίο με σφιγμένα δόντια,

κόκκινο, κατακόκκινο τοπίο με σφιγμένη γροθιά... "

Με αυτή την αφορμή, η ΚΕ του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση τιμής και μνήμης την Τετάρτη 2 Απρίλη στην αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ στον Περισσό στις 7.00 μ. μ..

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει:

  • Ομιλία εκπροσώπου της ΚΕ.
  • Παρουσίαση χρονικού της σφαγής στο ΑΕΤΟ.
  • Προβολή βίντεο για τα στρατόπεδα.
  • Καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΔΙΜΗΝΟ ΚΚΕ
Αύριο οι "ΜΥΘΟΙ" στον Περισσό

Στα πλαίσια του Δίμηνου των Πολιτιστικών Εκδηλώσεων, που διοργανώνει το Πολιτιστικό Τμήμα της ΚΕ του ΚΚΕ, αύριο Κυριακή, στις 7 μ.μ. στην αίθουσα Συνεδρίων του Κόμματος στον Περισσό (Λ. Ηρακλείου 145), ο συνθέτης Μιχάλης Μουστάκης με τους συνεργάτες του θα παρουσιάσει τη δουλιά "Μύθοι" και άλλες δημιουργίες σε μια MULTI MEDIA παράσταση.

Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν φιλικά ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας και ο Νίκος Πορτοκάλογλου, καθώς και η ηθοποιός Μαρία Μπραϊλα.

Συνεδρίαση της ΚΕ του ΚΚΕ

Συνεδριάζει σήμερα η ΚΕ του ΚΚΕ με θέμα τα προβλήματα της νεολαίας, την πορεία του νεολαιίστικου κινήματος και τα καθήκοντα των κομμουνιστών.

ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ
Ευχές από επώνυμους και ανώνυμους

Ομαλά εξελίσσεται η κατάσταση της υγείας του

Ομαλά εξελίσσεται η πορεία της υγείας του επίτιμου Προέδρου του ΚΚΕ, Χαρίλαου Φλωράκη,μετά την επιτυχή χειρουργική επέμβαση, για αφαίρεση του ανευρύσματος στην κοιλιακή αορτή.

Ομόφωνο μήνυμα καλής ανάρρωσης και γρήγορης επιστροφής στη δράση για το καλό του τόπου έστειλαν χτες προς τον επίτιμο Πρόεδρο του ΚΚΕ Χαρίλαο Φλωράκη, οι αιρετοί της χώρας από το Συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, με πρωτοβουλία του προέδρου της Κοινότητας Ραχούλας Καρδίτσας, Κ. Σιώκου. "Η συνεισφορά του χώρου, στον οποίο ανήκει ο Χ. Φλωράκης (ανεξάρτητα αν συμφωνεί κανείς μαζί του), έδωσε για την Τοπική Αυτοδιοίκηση πάρα πολλά, ιδιαίτερα την εποχή της Εθνικής Αντίστασης", σημειώνεται στο μήνυμα του Κ. Σιώκου που έκαναν δεκτό οι σύνεδροι.

Οι ευχές από πολύ κόσμο για γρήγορη ανάρρωση του 83χρονου επίτιμου Προέδρου του ΚΚΕ συνεχίστηκαν και χτες. Από τον πολιτικό χώρο εκδήλωσαν ενδιαφέρον η υπουργός Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου, ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, ο γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλίδης, ο Θ. Κατριβάνος, ο δήμαρχος Χαλανδρίου Κ. Παττακός, ο Μ. Γλέζος, ο Μπάμπης Παπαγιαλάς, η Ρούλα Κακλαμανάκη και από τον καλλιτεχνικό χώρο η Αννα Φόνσου, η Λίντα Αλμα και ο Θ. Δερβενιώτης. Ευχές έστειλαν ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας Αντώνης Ρουπακιώτης, η γυναίκα του Μ. Μποσταντζόγλου, το ΚΣ της ΚΝΕ, ο Σύνδεσμος Βαρέων Αναπήρων Πολέμου, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΣΑΚ και η ΠΟΕΔΗΝ. Ακόμη, εκ μέρους του Γιάσερ Αραφάτ, επισκέφθηκε τον Χαρίλαο Φλωράκη ο πρέσβης της Παλαιστίνης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ