ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 30 Μάρτη 1997
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Το θέατρο ... "καλά κρατεί"

Αυλαίες κλείνουν... αυλαίες ανοίγουν

Τελικά, φαίνεται ότι το θέατρο καλά κρατεί στην Αθήνα. Δεν είναι καιρός για απολογισμούς της ταμειακής κίνησης των θεάτρων, ωστόσο, οι πρώτες εκτιμήσεις της φετινής θεατρικής κινητικότητας οδηγούν σε θετικά συμπεράσματα. Θετικά, όσον αφορά στην ποικιλία του ρεπερτορίου, αλλά και τις πολλές παραγωγές, όχι μόνο στις θεατρικές στέγες ρεπερτορίου, όπως αποκαλούνται χάριν των δύο και πάνω παραστάσεων στην ίδια σκηνή, αλλά και των νέων θεατρικών σκηνών που δημιουργήθηκαν. Κυρίως, όμως, το "θετικότερο" ανάμεσα στα θετικά που προαναφέρονται, είναι οι υψηλού επιπέδου παραστάσεις, που ευτυχώς ήταν αρκετές φέτος και μάλιστα "συγκέντρωσαν" και το ενδιαφέρον των θεατών, γεγονός που αποδεικνύει ότι το κοινό δεν "πάσχει" ή τουλάχιστον δεν έχει "χτυπηθεί" ανεπανόρθωτα από την "τηλεορασίτιδα", που τόσο πολύ "φόβισε" τα τελευταία χρόνια. Σφάλλουν όσοι επιμένουν να υποτιμούν το κοινό. Δε θέλουμε να είμαστε υπεραισιόδοξοι, αλλά η αισιοδοξία βαίνει τις περισσότερες φορές υπέρ της δημιουργίας.

Στον τελευταίο κύκλο παραστάσεων έχουν μπει όλα τα θέατρα, με τα περισσότερα να κατεβάζουν αυλαία την Κυριακή των Βαϊων, άλλα να συνεχίζουν και μετά το Πάσχα, ενώ μερικά θα φιλοξενηθούν από τη συμπρωτεύουσα, ή πιο σωστά από την "Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης", στα πλαίσια ή μη των εκδηλώσεών της. Η αλήθεια, βέβαια, είναι πως η Θεσσαλονίκη μπορεί φέτος να συγκεντρώνει το ενδιαφέρον ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα, αλλά θεωρείται πλέον καθεστώς, αρκετές - όσες επιτρέπει ο αριθμός των θεατρικών αιθουσών - αθηναϊκές παραστάσεις να μετακομίζουν μετά το Πάσχα στη Θεσσαλονίκη.

Μέχρι στιγμής πάντως, οι βέβαιες παραστάσεις που θα "ανηφορίσουν" είναι "Ο υπηρέτης δύο αφεντάδων" του Γκολντόνι,που παρουσιάζεται στο θέατρο "Δανδουλάκη","Οι τρομεροί γονείς" του Κοκτώ,που παίζεται στο θέατρο"Βρετάνια",θα φιλοξενηθεί στο "Ανατόλια" της Θεσσαλονίκης. Οι "Επικίνδυνες σχέσεις" του Λακλό του Θεάτρου "Καρέζη",κατά πάσα πιθανότητα, δεν ανηφορίζουν, αλλά κατηφορίζουν προς Κρήτη.

Μετά το Πάσχα, λοιπόν, εκτός από κάποιες παραστάσεις που μπορεί να συνεχίσουν ανάλογα με τον καιρό και δεν το έχουν αποφασίσει ακόμη, υπάρχουν σίγουρα κάποιες άλλες, που άνοιξαν ή ανοίγουν αυλαία αυτό το μήνα και θα συνεχίσουν και μετά. Αυτές είναι:

Αυλαίες του μήνα

Στο θέατρο "Στοά" την εκπληκτική παράσταση "Αννα είπα..." του Παναγιώτη Μέντη,θα διαδεχτεί το έργο του Μποντ "Η φυλακή του Ολι",που θα ανέβει σε σκηνοθεσία Θανάση Παπαγεωργίου.

Στο "Θέατρο της οδού Κυκλάδων" μετά το Πάσχα ανεβαίνει το καινούριο έργο του Μιχάλη Βιρβιδάκη"Στην Εθνική... με τα μεγάλα",σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη,με σκηνικά - κοστούμια Θάλειας Ιστικοπούλου.Παίζουν: Γεράσιμος Γεννατάς, Μαρία Σκουλά, Αιμίλιος Χειλάκης.

Στη Νέα Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου,οι "Βρυκόλακες" του Ιψεν,σε σκηνοθεσία Σπύρου Ευαγγελάτου.Η μετάφραση είναι της Αννας Βαρβαρέσου και τα σκηνικά - κοστούμια του Γιώργου Πάτσα.Τους ρόλους ερμηνεύουν: Ελένη Χατζηαργύρη, Χρήστος Πάρλας, Ιάκωβος Ψαρράς, Δημήτρης Λιγνάδης και Μαρίνα Ψάλτη.

Στο θέατρο "Εμπρός",στον Επάνω Οροφο,τέλος Μάρτη ανεβαίνει το έργο"Ο Γυάλινος κόσμος" του Τένεσι Ουίλιαμς,σε μετάφραση και σκηνοθεσία Δημήτρη Μαυρίκιου,σκηνικά - κοστούμια Λίλης Πεζανού,μουσική Νίκου Κυπουργού.Παίζουν: Ράνια Οικονομίδου, Νίκος Κουρής, Αγγελική Παπαθεμελή, Αγης Εμμανουήλ.Ενώ, στον Κάτω Οροφο ετοιμάζεται η παράσταση με το έργο του νέου Γάλλου συγγραφέα Λεοτιέ "Η κραυγή",σε μετάφραση και σκηνοθεσία Γιάννη Ιορδανίδη,σκηνικά - κοστούμια Φίλιππου Παπαγεωργίου και μουσική Φίλιππου Τσαλαχούρη,με την Θάλεια Καλλιγά.

Στο "Ριάλτο",το "Εβδομο Θέατρο" παρουσιάζει το έργο του Βίτολντ Γκομπρόβιτς "Υβόννη, η πριγκίπισσα της Βουργουνδίας",σε σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη,μετάφραση Κωστή Σκαλιόρα,σκηνικά - κοστούμια Αννας Μαχαιριανάκη,μουσική Θέμιδας Μαρσέλου.Παίζουν: Γιώργος Τσιτσόπουλος, Ερση Μαλικέντζου, Μπάμπης Χατζηδάκης, κ.ά. Το έργο θα παίζεται από Τετάρτη μέχρι Σάββατο, ενώ την Κυριακή θα παίζονται "Οι ευτυχισμένες μέρες" του Σάμουελ Μπέκετ,με την Αντιγόνη Βαλάκου.

Μετά το Πάσχα θα ανέβει στο "Νέο Ελληνικό Θέατρο" του Γ. Αρμένη το έργο του Δ. Παπαχρήστου "Ο Νηρέας ο Βάρας",σε σκηνοθεσία Εύας Κοταμανίδου,με τους: Γ. Αρμένη, Μαρίκα Τζιραλίδου, Χ. Σώζο.

Συνεχίζουν...

Στο "Θέατρο Τέχνης - Κ. Κουν" της οδού Φρυνίχου θα συνεχιστούν οι παραστάσεις του "Χάπυ Εντ",που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Γιώργου Λαζάνη,με τους: Κάτια Γέρου, Μάριο Φραγκούλη, Περικλή Καρακωνσταντόγλου, Θόδωρο Γράμψα,κ.ά. Συνεχίζονται επίσης οι παραστάσεις της "Βιρτζίνια Γουλφ" του Αλμπι, σε σκηνοθεσία Μίμη Κουγιουμτζή,με τους: Ρένη Πιττακή, Μίμη Κουγιουμτζή κ.ά.

Στο Θέατρο "Εξαρχείων" θα συνεχιστούν οι παραστάσεις του έργου "Γυάλινος ουρανός" του Ντέιβιντ Χέαρ,σε σκηνοθεσία Τάκη Βουτέρη.Παίζουν: Τ. Βουτέρης, Α. Δεκαβάλλα, Χ. Μαυρουδής.

Μέχρι τις 4 Μαϊου, στον "Τεχνοχώρο υπό σκιάν" θα παίζεται το έργο τηςΣ. Κίτλι "Μη σκοτώνεις τη μαμά",σε σκηνοθεσία Ν. Νικολάου.

"Κάτω από τη γέφυρα": "Ο χαρτοπαίκτης" του Μ. Χουρμούζη,σε σκηνοθεσία Ν. Δαφνή.

Σ. Α.

ΑΝΑΓΓΕΛΤΙΚΑ 1ης ΕΝΘΕΤΟΥ

Μ Α Κ Ρ Ο Ν Η Σ Ο Σ

50 χρόνια μετά

οι μνήμες

ζωντάνεψαν

Οι τρομακτικές αλλά συνάμα ηρωικές στιγμές της Μακρονήσου μπόρεσαν να "χωρέσουν" σε μια αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου. Η έκθεση φωτογραφίας - κι όχι μόνο - που λειτούργησε από τις 20 έως τις 28 του Μάρτη μετά από πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Ενωσης Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ), θέλησε, κυρίως, να αφυπνίσει συνειδήσεις

Σελίδες 8 - 9

Περιήγηση στον

"ταπεινό" πηλό

Ενας χώρος, αφιερωμένος στην ελληνική χρηστική κεραμική, λειτουργεί από το 1987, στο νεοκλασικό κτίριο της οδού Ηπίτου 8 στην Πλάκα. Πρόκειται για το Ιδρυμα Οικ. Γ. Ψαρόπουλου - Κέντρο Μελέτης Νεότερης Κεραμικής που δημιουργήθηκε με κύριο στόχο να αποτελέσει ένα μονογραφικό μουσειακό χώρο, με εκπαιδευτικό και ερευνητικό χαρακτήρα

Σελίδα 4

ΑΛΜΠΕΡΤΟ ΧΟΥΑΝΤΟΡΕΝΑ

Δε θα υποκύψουμε

Ο ζωντανός μύθος του αθλητισμού και υφυπουργός Αθλητισμού της Κούβας μιλάει στο "Ρ" για την ένδοξη αθλητική του καριέρα, τη σημερινή πραγματικότητα του παγκόσμιου αθλητισμού και το εμπάργκο των Αμερικάνων

Το θέατρο

πρέπει να έχει

στόχο

Συζήτηση με τη Λήδα Πρωτοψάλτη και τον Θανάση Παπαγεωργίου, με αφορμή τα 25 χρόνια λειτουργίας του Θεάτρου "Στοά"

Σελίδα 3

"Γυάλινος ουρανός" στο "Εξαρχείων"

"Οι τρομεροί γονείς" μετά το Πάσχα στη Θεσσαλονίκη

"Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ" στο υπόγειο του "Τέχνης"



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ