ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Απρίλη 1997
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στόχος, το "τέλος" της κοινωνικής ασφάλισης!
  • Το "μαύρο" μέλλον της κοινωνικής ασφάλισης σκιαγράφησε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
  • Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των συνταξιούχων κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και καλεί σε σύσκεψη τις κορυφαίες συνδικαλιστικές οργανώσεις για κοινή δράση

Την υπεράσπιση των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ ανέλαβε χτες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μ. Παπαϊωάννου,λέγοντας ότι "έχουν δημιουργήσει ήδη μια πραγματικότητα, που δεν επιτρέπεται να αγνοήσουμε. Το κόστος κατάργησής τους θα είναι πολύ μεγαλύτερο από οποιοδήποτε όφελος"! Η τοποθέτηση του υπουργού έγινε κατά την έναρξη του Συνεδρίου της Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής.

Ο υπουργός υποστήριξε, κατά τα άλλα, ότι σε πρώτη φάση ο κυβερνητικός σχεδιασμός θα επιβεβαιώνει την "υποχρεωτικότητα του συστήματος, την κρατική συμμετοχή, την ανταποδοτικότητα, την κοινωνική αλληλεγγύη και το σεβασμό των ώριμων ασφαλιστικών δικαιωμάτων". Εκτενή αναφορά έκανε και στα ιδιαίτερα δυσμενή συστήματα ασφάλισης άλλων χωρών, όπως των Χιλής, Γερμανίας, Αγγλίας κ.ά.

Επιπρόσθετα, ο υπουργός Εργασίας:

- Ανέδειξε για πρώτη φορά, ως το πλέον γνωστό, το "σύστημα των τριών πυλώνων". Δηλαδή την ύπαρξη μιας βασικής - εθνικής - σύνταξης, μιας επικουρικής και μιας ιδιωτικής!

- Χρέωσε τα προβλήματα του ασφαλιστικού συστήματος στους συνταξιούχους, τονίζοντας ότι "η περίφημη αλληλεγγύη των γενεών λειτουργεί μονομερώς σε βάρος των σημερινών νέων εργαζομένων"!

- Είπε ότι "τυχόν αύξηση των υπαρχουσών εισφορών για τη χρηματοδότηση αυξήσεων στις συντάξεις, επενεργεί αρνητικά στην απασχόληση και την ανταγωνιστικότητα".

Στη συνέχεια ο υπουργός τόνισε ότι υπάρχουν τρεις δρόμοι για την υπέρβαση της κρίσης: "η αύξηση των εισφορών, η αύξηση των ορίων ηλικίας, η σταθεροποίηση - μείωση των συντάξεων"!

Αλλά και οι αναφορές του υπουργού στα εργασιακά θέματα ήταν ανάλογες. Αποκάλεσε "ουτοπικό στόχο" την πλήρη απασχόληση και σημείωσε πως "η προσέλκυση επενδύσεων από το εξωτερικό με κίνητρο το φθηνό κόστος εργασίας, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και των κοινωνικών εργατικών δικαιωμάτων",αποτελεί ""οικονομικό νόμο", στον οποίο πρέπει να προσαρμοστούν αργά ή γρήγορα όλοι"!

Μέτωπο υπεράσπισης της κοινωνικής ασφάλισης

Η Ολομέλεια της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΣΕΑ) των συνταξιουχικών οργανώσεων Ελλάδας αποφάσισε να ζητήσει κοινή σύσκεψη με τη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ, τη ΓΣΕΒΕΕ, τη ΓΕΣΑΣΕ και τα Εργατικά Κέντρα για την από κοινού αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων σε ολόκληρες κατηγορίες πληθυσμού, που δημιουργεί ο κοινωνικός αποκλεισμός. Επίσης, η ΣΕΑ αποφάσισε να επισκεφτεί τους αρχηγούς όλων των κομμάτων για "να πάρουν σαφή θέση πάνω στο θέμα της "αναμόρφωσης του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας", που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της κοινωνικής πολιτικής, καθώς και της συνεχούς ανατροπής των εργασιακών σχέσεων που θυμίζουν εποχές σκοταδισμού και ανελευθερίας".

Ολοι οι συντελεστές της ΣΕΑ διαπίστωσαν ότι "η κυβέρνηση επιβεβαίωσε με την ομιλία του πρωθυπουργού ότι θα προχωρήσει στην ευρύτερη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης, καθώς και στην ολοκληρωτική "κατεδάφιση" του κράτους πρόνοιας ". "Προς αυτή την κατεύθυνση ο κ. Σημίτης ζήτησε από τους συνδικαλιστές του κόμματός του και τους όποιους βαστάζους του συστήματος να στηρίξουν τη σκληρή, αντεργατική, αντιλαϊκή και αντικοινωνική πολιτική, που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα όσα διακήρυξε προεκλογικά", υπογραμμίζει η ΣΕΑ και τονίζει: "Είναι πλέον καταφανές ότι ο "κοινωνικός διάλογος", ως διαδικασία, υπονομεύεται πριν ακόμα ξεκινήσει και αναζητούν τη συμμετοχή του συνδικαλιστικού κινήματος των "κοινωνικών εταίρων" σε προαποφασισμένες αποφάσεις. Οι συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ αναλαμβάνουν σοβαρές ευθύνες αν γίνουν ο "ιμάντας" για το πέρασμα αυτής της πολιτικής. Το πρόβλημα είναι πολιτικό και όχι οικονομικό. Είναι η εφαρμογή των εντολών των Βρυξελλών και της "Λευκής Βίβλου". Είναι αυτό που είπε ο Ντελόρ: "Θα γίνετε Ταϊβάν και τέρμα τα κεκτημένα".

Τέλος, η ΣΕΑ αποφάσισε τη διοργάνωση αγωνιστικών εκδηλώσεων των συνταξιούχων κατά περιοχές.

Οι οικοδόμοι δεν παζαρεύουν την ασφάλισή τους

Ετοιμοι για αγωνιστική απάντηση στο παράνομο "λοκ άουτ" των κατασκευαστών. Απεργία στις 9 Απρίλη για σύνταξη στα 55

"Κάτω τα χέρια από την ασφάλισή μας!", προειδοποιούν οι οικοδόμοι, έτοιμοι να απαντήσουν δυναμικά στους εκβιασμούς των κατασκευαστών, που, αξιώνοντας θρασύτατα την κατάργηση του σημερινού τρόπου υπολογισμού των ενσήμων στις οικοδομές, επιχείρησαν από χτες να επιβάλουν παράνομο "λοκ άουτ". Επίσης, οι οικοδόμοι με αίτημα αιχμής τη μείωση του ορίου ηλικίας για συνταξιοδότηση στα 55,προχωρούν - με απόφαση της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας - σε 24ωρη πανελλαδική απεργία την Τετάρτη, 9 Απρίλη.

Στο μεταξύ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κατασκευαστών, Κ. Δελλαπόρτας,ισχυρίζεται ότι το ποσοστό συμμετοχής στο "λοκ άουτ" ανήλθε στην περιοχή της Αττικής στο 60% και στα αστικά κέντρα της επαρχίας στο 100%. Οι εργολάβοι απειλούν να κρατήσουν κλειστά τα γιαπιά για ένα μήνα, ωστόσο ο πρόεδρός τους σημείωσε πως αναμένεται συνάντηση τις επόμενες μέρες με τον υπουργό Εργασίας και ανάλογα με τις εξελίξεις θα καθορίσουν τη στάση τους...

"Οχι στο αντεργατικό λοκ άουτ των κατασκευαστών", τονίζει σε ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας,καλώντας τα μέλη του, να παρουσιάζονται καθημερινά στη δουλιά τους και να απαιτούν το μεροκάματο και την ασφάλισή τους και στην περίπτωση που βρουν κλειστό το γιαπί να ενημερώνουν αμέσως το Συνδικάτο. Επισημαίνει ότι "ο αντικειμενικός συντελεστής προσδιορισμού των ενσήμων διασφαλίζει την επικόλληση των ελάχιστων ενσήμων που απαιτούνται για τις οικοδομικές εργασίες. Δεν κάνουμε βήμα πίσω, η ασφάλιση είναι η ζωή μας, γι' αυτό διεκδικούμε όλα τα ένσημα στο ύψος του πραγματικού μεικτού ημερομίσθιου που παίρνουμε". Και υπογραμμίζει ότι "την οικοδομή δεν την επιβαρύνει το μεροκάματο και η ασφάλισή μας, όπως ψευδά ισχυρίζονται, αλλά η κερδοσκοπία των κατασκευαστών, η υπέρογκη φορολογία κλπ.".

Τον θρασύτατο εκβιασμό των κατασκευαστών καταγγέλλει το Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας,καθώς και η Ενωση Οικοδόμων Ν. Αιτωλοακαρνανίας.Και τα δυο συνδικάτα δηλώνουν την απόφασή τους να υπερασπιστούν τις κατακτήσεις του κλάδου.

ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
Αγριες περικοπές στην περίθαλψη!

Η κυβέρνηση σχεδιάζει τη μείωση των δαπανών για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από τα 160 στα 100 δισ., με ταυτόχρονο μεγάλο "χαράτσωμα". Δραχμικές οι αυξήσεις στους μισθούς από το 1998. Ερωτηματικά για τον τρόπο υπολογισμού των νέων συντάξεων

Αγριες περικοπές στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και "χαράτσωμα" των δημοσίων υπαλλήλων, προανάγγειλε ο υφυπουργός Οικονομικών, Ν. Χριστοδουλάκης,σε συνάντηση που είχε χτες με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ.

Στα 160 δισ. δρχ. ανέρχονται ετησίως οι δαπάνες για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη - είπε ο υπουργός - και χαρακτηρίζοντας υπέρογκο αυτό το ποσό, δήλωσε πως με 100 δισ. δραχμές καλύπτονται οι πραγματικές ανάγκες και πρότεινε: "Να φτιάξουμε Ταμείο Περίθαλψης που θα ορθολογικοποιήσει τις δαπάνες περίθαλψης και θα καθορίζει τα έσοδα, δηλ. τις ασφαλιστικές εισφορές των δημοσίων υπαλλήλων και τις υπηρεσίες που θα προσφέρονται"!

Παράλληλα ο υφυπουργός έκανε λόγο για ενοποίηση του νέου αυτού Ταμείου με τα Ταμεία Αρωγής των δημοσίων υπαλλήλων, σε μια προσπάθεια να "βάλει στο χέρι" τα χρήματα αυτών των Ταμείων, κάτι που εγκυμονεί κινδύνους για τις επικουρικές συντάξεις.Επισήμανε ότι ήδη το θέμα μελετά η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας και ότι στη διοίκηση του νέου Ταμείου θα συμμετέχει το κράτος, η ΑΔΕΔΥ, οι συνταξιούχοι και οι γιατροί.

Παρά την ιδιαίτερη σημασία αυτών των ζητημάτων, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ - σύμφωνα με ανακοίνωσή της - απλώς επιφυλάχτηκε να απαντήσει...Επίσης ο υφυπουργός είπε ότι μέχρι την 1η Μάη θα έχει έτοιμο νομοσχέδιο για τους ήδη συνταξιούχους δημόσιους υπάλληλους, με το οποίο θα προσαρμόζονται οι συντάξεις με βάση το νέο μισθολόγιο και ξεκαθάρισε ότι δε θα υπάρξει - μέσω της προσαρμογής - καμιά αύξηση πέραν του 2%+2,5% που καθορίζει η εισοδηματική πολιτική.Παράλληλα για τους νέους συνταξιούχους,όσοι βγουν από 1η Γενάρη '97, είπε μεν ότι θα παραμείνει ο ίδιος τύπος υπολογισμού των συντάξεων, ωστόσο άφησε ανοιχτό το τι θα γίνει με το "κουτάκι" της ΑΤΑ (συνυπολογιζόταν στον καθορισμό της σύνταξης), λέγοντας πως θα το εξετάσει...

Στη χτεσινή συνάντηση ο υφυπουργός έθεσε και το ζήτημα του πώς θα δίνονται οι αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους, απ' το '98 και πέρα, λέγοντας: "Η κλασική εισοδηματική πολιτική με τις ποσοστιαίες αυξήσεις που όμως δημιουργούν ψυχολογικές καταστάσεις που τροφοδοτούν τον πληθωρισμό. Και γι' αυτό προτείνουμε δραχμική αύξηση που θα κατανέμεται στα διάφορα τμήματα των αποδοχών"! Κάλεσε δε την ΑΔΕΔΥ να καταθέσει επ' αυτού τις προτάσεις της, μέχρι το Μάη

Σχολιάζοντας τις θέσεις της κυβέρνησης, ο Δ. Αγκαβανάκης,αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, τόνισε: "Ο υφυπουργός σπεύδει να υλοποιήσει τις κατευθύνσεις που έδωσε ο πρωθυπουργός. Συγκεκριμένα, σχεδιάζει να προωθήσει μεγάλες περικοπές των κρατικών δαπανών για την περίθαλψη και να μειώσει παραπέρα το εισόδημα των δημοσίων υπαλλήλων, με πενιχρές δραχμικές αυξήσεις στους μισθούς. Η προώθηση αυτών των σχεδίων, δεν μπορεί παρά να δημιουργήσει την έντονη αντίδραση των δημοσίων υπαλλήλων που δεν είναι διατεθειμένοι να δεχτούν τη λογική του "σφάξε με αγά μου να αγιάσω"".

ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
Ενιαίες αυξήσεις στις συντάξεις

Υπέρ των ενιαίων αυξήσεων για τους συνταξιούχους, τάχθηκε η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου και όχι υπέρ των κλιμακωτών αυξήσεων, όπως προωθείται με νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Το Ανώτατο Δικαστήριο, σε γνωμοδότησή του, επισημαίνει ότι είναι κενό γράμμα οι διακηρύξεις της κυβέρνησης για διασφάλιση του εισοδήματος από τον πληθωρισμό και ότι η αύξηση των συντάξεων κατά κλίμακες, σε πολλές περιπτώσεις, όχι μόνο δεν αυξάνει τις συντάξεις, αλλά τις μειώνει.

Η γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου κρίνει αντισυνταγματικές αρκετές ρυθμίσεις για τις συντάξεις και αυτό σημαίνει πως ακόμη και στην περίπτωση που ψηφιστεί το νομοσχέδιο, οι συνταξιούχοι θα μπορούν να προσφύγουν στο Ελεγκτικό Συνέδριο και πιθανόν να δικαιώνονται, ενώ θα ακυρώνονται συντάξεις που θα έχουν προσδιοριστεί από το Γενικό Λογιστήριο, αφού είναι γνωστή η θέση του Ανωτάτου Δικαστηρίου γι' αυτό το θέμα.

Στην ίδια γνωμοδότηση επισημαίνεται ότι είναι αντισυνταγματικές διάφορες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που επιχειρούν να κλείσουν εκκρεμείς δίκες για συνταξιοδοτικά θέματα ή και να ανατρέψουν δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες για τον προσδιορισμό της σύνταξης παίρνουν υπόψη εκτός του βασικού μισθού και διάφορα βοηθήματα.

Από τις μεγάλες κινητοποίησεις ενάντια στους αντιασφαλιστικούς νόμους

Στιγμιότυπο από τις μεγάλες κινητοποιήσεις ενάντια στους αντιασφαλιστικούς νόμους της ΝΔ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ