ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Απρίλη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Επενδύσεις" χωρίς κεφάλαια

Στους "ιδιώτες" παραδίδεται και το δικαίωμα ίδρυσης Βιοτεχνικών Περιοχών, μαζί με... ανάλογα κίνητρα

Απαντώντας χτες στη Βουλή η υφυπουργός Ανάπτυξης, Αννα Διαμαντοπούλου, σε Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Μήτσου Κωστόπουλου,επιβεβαίωσε πλήρως τις πληροφορίες που δημοσίευσε ο "Ριζοσπάστης" για εκχώρηση του δικαιώματος ίδρυσης Βιοτεχνικών Περιοχών σε ιδιώτες, χαρακτηρίζοντας μάλιστα το σχετικό μέτρο ως "επαναστατική τομή σε όλο το θέμα της προσέγγισης των βιομηχανικών υποδομών". Την αφαίρεση δε του αποκλειστικού δικαιώματος που είχε η ΕΤΒΑ (δηλαδή το ελληνικό Δημόσιο) η Αννα Διαμαντοπούλου την παρουσίασε ως "προσπάθεια βελτίωσης και εκσυγχρονισμού του συστήματος των βιομηχανικών υποδομών", προαναγγέλλοντας ότι θα κατατεθεί σύντομα και το νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει αυτά τα θέματα.

Αναφερόμενη εξάλλου στον τρόπο χρηματοδότησης των ιδιωτών για την ίδρυση των Βιοτεχνικών Περιοχών, η υφυπουργός Ανάπτυξης είπε ότι η επιδότησή τους θα είναι 60%, δηλαδή μεγαλύτερη από τις συνήθεις επιδοτήσεις. Οι ιδιώτες όμως δε θα καταβάλουν ούτε το υπόλοιπο 40% εξ ολοκλήρου, αφού από αυτό μόνο το 25% πρέπει να υπάρχει σε ίδια κεφάλαια. Με άλλα λόγια, δίνεται η δυνατότητα σε επιχειρηματίες να κάνουν "επενδύσεις" στην ουσία χωρίς κεφάλαια.

Ο Μήτσος Κωστόπουλος

"Για λόγους γενικότερης σημασίας, οικονομικούς, κοινωνικούς, περιβαλλοντικούς, υποστηρίζουμε ότι πρέπει να είναι υπό την εποπτεία του Δημοσίου οι Βιομηχανικές Περιοχές", τόνισε ο Μήτσος Κωστόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι σε καμία περίπτωση ο ιδιώτης επιχειρηματίας δεν μπορεί να λειτουργήσει όπως το κράτος, αφού αυτό που τον ενδιαφέρει είναι πώς θα βγάλει περισσότερα κέρδη, αδιαφορώντας για όλα τα άλλα.

Προηγουμένως, ο βουλευτής του ΚΚΕ, αφού επισήμανε ότι η ίδια η βιομηχανία της χώρας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, υπογράμμισε: "Ωστόσο, επειδή δεν κουβεντιάζουμε μόνο για το σήμερα, κουβεντιάζουμε και για το αύριο, τι θα παραδώσουμε δηλαδή στα παιδιά μας, επιμένουμε να υποστηρίζουμε ότι οι Βιομηχανικές Περιοχές πρέπει να ελέγχονται από το Δημόσιο. Είναι περιοχές του Δημοσίου. Είναι περιοχές δηλαδή που ανήκουν στον ίδιο τον ελληνικό λαό και από την άποψη αυτή νομιμοποιείται το ελληνικό δημόσιο να έχει τον έλεγχο".

  • Στο μεταξύ με νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή μεταξύ άλλων ορίζεται ότι 55 επιχειρήσεις του ΟΑΕ θα εκκαθαριστούν από τον ίδιο τον Οργανισμό. Ακόμα το νομοσχέδιο αναφέρεται στην εμπορία των πετρελαιοειδών. Τέλος, περιέχει ρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα στη ΔΕΗ να ιδρύσει θυγατρικές εταιρίες.
ΠΑΡΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ
Υποκριτικές κυβερνητικές μεθοδεύσεις

Μονομερής, υπέρ των συμφερόντων του Χρ. Λαμπράκη, η κάλυψη του θέματος από την κρατική ραδιοτηλεόραση, όπως αποδείχτηκε χτες στη Βουλή κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ

Στη γνωστή, υποκριτική της τακτική κατέφυγε η κυβέρνηση χθες στη Βουλή, προκειμένου να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και να καλύψει τη σκανδαλωδώς ευνοϊκή μεταχείριση του Χρ. Λαμπράκη στην υπόθεση της επέκτασης του Μεγάρου Μουσικής. Συγκεκριμένα κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ, για το αν θα διατεθεί στο Σύλλογο Αρχιτεκτόνων ανάλογος χρόνος στην ΕΡΤ - όπως δόθηκε και στον Χρ. Λαμπράκη - για να εκθέσει τις απόψεις του γύρω από την επίδικη υπόθεση, ο υπουργός Τύπου, Δ. Ρέππας, έδωσε σαφείς αποδείξεις κυβερνητικού θράσους. Αφού αναλώθηκε στις γνωστές φανφάρες περί κυβερνητικών εγγυήσεων, για την τήρηση της αντικειμενικότητας στις εκπομπές της ΕΡΤ, ερχόμενος στο διά ταύτα ανακοίνωσε ότι ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων θα φιλοξενηθεί, για να εκφράσει τις απόψεις του σε εκπομπή της κ. Παναγιωταρέα το μεσημέρι του Σαββάτου της 12ης Απριλίου, τη στιγμή που ο Χρ. Λαμπράκης είχε φιλοξενηθεί σε εκπομπή της ίδιας δημοσιογράφου, αλλά σε μέρα και ώρα υψηλής ακροαματικότητας!!! Γι' αυτό το ζήτημα ο υπουργός Τύπου τήρησε "σιγήν ιχθύος", παρ' όλο που κλήθηκε να πάρει συγκεκριμένη θέση από τον βουλευτή του ΚΚΕ, Λ. Αυδή, αποδεικνύοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να έχει απλά και μόνο προσχήματα αντικειμενικότητας. Το συμπέρασμα αυτό ενισχύεται και από το γεγονός ότι ο Δ. Ρέππας στην τοποθέτησή του ανακοίνωσε επίσης - δίνοντας μάλιστα ιδιαίτερη έμφαση - ότι στην εκπομπή της 12 Απριλίου, μαζί με το Σύλλογο Αρχιτεκτόνων θα κληθεί να εκφράσει απόψεις για το ίδιο ζήτηση και ο Λ. Αυδής, υπονοώντας προφανώς ότι το ΚΚΕ έθεσε το όλο ζήτημα στη Βουλή, εξαντλώντας την αντικειμενικότητα στη δικιά του τηλεοπτική παρουσία...

Υπερκυβερνητικός... ο Χρ. Λαμπράκης

"Το ζήτημα δεν είναι όπως το αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, να δώσουμε δηλαδή και στους άλλους, όπως δώσαμε στον κ. Λαμπράκη, λίγο χρόνο για να μη φωνάζουν, υπογράμμισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Λ. Αυδής,απαντώντας στον υπουργό και συνέχισε: Το ζήτημα είναι ότι οφείλει η κυβέρνηση να κρατάει κάποιες ίσες αποστάσεις - τουλάχιστον φαινομενικά - γιατί ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι δεν έχει περιθώρια να τηρήσει ίσες πραγματικά αποστάσεις απέναντι του κ. Λαμπράκη, ο οποίος είναι "υπερκυβερνητικός" παράγων". Στη συνέχεια ο κομμουνιστής βουλευτής τόνισε ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να συμμετάσχει στην εκπομπή της 12ης Απριλίου και να πάψει η κυβέρνηση να επικαλείται για δικούς της λόγους αυτό το ενδεχόμενο: "Είναι - είπε - αυτονόητο ότι η ερώτησή μου δεν απέβλεπε στο να κληθώ στην εκπομπή, αλλά σε μια κατεύθυνση δράσης διότι υπάρχει ένα περιβάλλον αξιοπρέπειας που δικαιούνται οι πολίτες να έχουν. Κι όταν το κράτος, είτε απευθείας, με πανηγυρικές εκδηλώσεις υπουργών, είτε μέσω της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, παρεμβαίνει με ωμό και απροκάλυπτο τρόπο σε μια σειρά εκκρεμών δικών υπέρ του ενός μέρους τότε αυτό το περιβάλλον μολύνεται".

Στο στάδιο της ανάρρωσης ο Χ. Φλωράκης

Πολλές ευχές από επώνυμους και ανώνυμους

Στο στάδιο της ανάρρωσης βρίσκεται ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ, Χαρίλαος Φλωράκης και πλήθος φτάνουν τα τηλεγραφήματα για τα "περαστικά" καθώς και πολλοί είναι εκείνοι που τον επισκέπτονται στο δωμάτιό του. Ετσι χτες τον επισκέφθηκαν ο Κ. Μητσοτάκης, ο Λ. Κύρκος, ο Απ. Λάζαρης, ο Κ. Νάσης, πρόεδρος του ΑΚΕ, ο σκιτσογράφος Κ. Μητρόπουλος του οποίου επίσης δημοσιεύουμε το αντί "περαστικών" σκίτσο του, ο Τ. Μήνης, ο Κ. Κιουλάφας, ο δημοσιογράφος Σπ. Λιναρδάτος με τη σύζυγό του, η Αννα Φόνσου, η Αννα Παναγιωταρέα, ο Τόλης Τομαράς, η Γιώτα Βέη και ο Χρήστος Θεοχαράτος.

Επίσης εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους κι ευχήθηκαν "περαστικά": ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Καραμανλής, η διοίκηση της ΓΣΕΕ, η Συντονιστική επιτροπή Συλλόγων των Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων, ο Αλ. Αλαβάνος, ο Κ. Λιάσκας, ο συνδικαλιστής της ΟΤΟΕ Χ. Παπαμάργαρης, η πρώην δήμαρχος Αρχάνων Μ. Πλουμίδου - Παπαδάκη και ο Ν. Καραντηνός, εκ μέρους της Ενωσης Αντιστασιακών Δημοσιογράφων.

Επίσης για το ΔΣ της ΠΕΑΕΑ, ο πρόεδρος Ν. Τερζόγλου, εκ μέρους των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ εύχεται ολόψυχα στον αγωνιστή Χαρίλαο γρήγορη ανάρρωση γιατί αποτελεί εγγύηση επιτυχίας των κοινών αγώνων μας προς όφελος του ελληνικού λαού.

Ακόμα τηλεγραφήματα έστειλαν ο Δ. Γκλαβάς, πρόεδρος και ο Μ. Μαθιουδάκης, γεν. γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών όπου εκφράζουν τη χαρά τους για την επιτυχή χειρουργική επέμβαση και την ευχή για ταχύτατη ανάρρωση. Επίσης ταχεία ανάρρωση εύχεται με τηλεγράφημά του ο Νομάρχης Αργολίδας Δ. Σαραβάκος.

Συνεδρίασε η ΚΕ του ΚΚΕ

Συνεδρίασε η ΚΕ του ΚΚΕ, το Σάββατο 29 Μάρτη και συζήτησε τα προβλήματα της νεολαίας, την κατάσταση του νεολαιίστικου κινήματος και τα καθήκοντα των κομμουνιστών. Επίσης, διαμόρφωσε τη θέση του ΚΚΕ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Οι σχετικές αποφάσεις θα δοθούν στη δημοσιότητα τις επόμενες μέρες.

Τέλος, η ΚΕ του ΚΚΕ αποφάσισε τη μετάθεση για τις 10 και 11 Μάη 1997, αντί του Απρίλη, της Πανελλαδικής συνδιάσκεψης με θέμα τη δουλιά του Κόμματος στην εργατική τάξη και το συνδικαλιστικό κίνημα. Η μετάθεση κρίθηκε αναγκαία, προκειμένου να βοηθηθεί η προετοιμασία της ΚΝΕ για το 7ο Συνέδριό της, που θα πραγματοποιηθεί από την 1-4 Μάη 1997.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΕΗ
Διέξοδος οι προτάσεις των εργαζομένων

"Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ απαιτούν και αγωνίζονται για:

- Την επαναφορά του Ν. 4491/66 (αυτασφάλιση)

- Την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ 1902/90 και 2084/92

- Την εφαρμογή των αποτελεσμάτων της αναλογιστικής μελέτης".

Αυτά υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Στρ. Κόρακας, μιλώντας χτες στη Βουλή κατά τη συζήτηση Επερώτησης της ΝΔ για το ασφαλιστικό των εργαζομένων της ΔΕΗ.

Ο κομμουνιστής βουλευτής αναφέρθηκε εκτενώς στην ιστορία του ζητήματος, υπογραμμίζοντας ότι ο τρόπος ασφάλισης του προσωπικού της επιχείρησης που προέβλεπε ο νόμος του 1966 ήταν πρωτοποριακός, αφού οι εισφορές εργαζομένων και εργοδότη ενσωματώνονταν στην περιουσία της, επενδύονταν στην ενέργεια και είχε ωφέλεια το κοινωνικό σύνολο, ενώ η ΔΕΗ είχε στη διάθεσή της κεφάλαια που διαφορετικά θα έπρεπε να τα αναζητήσει μέσω δανεισμού. Στη συνέχεια, καταγγέλλοντας το δικομματικό παιγνίδι των δύο "μονομάχων", καυτηρίασε τις δημαγωγικές κορόνες της ΝΔ, η οποία εκμεταλλεύεται τώρα τα προβλήματα που δημιούργησαν οι αντιασφαλιστικοί της νόμοι, αλλά και την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που όχι μόνο δεν τους καταργεί, όπως υποσχόταν, αλλά τους χρησιμοποιεί σήμερα, ως εφαλτήριο της αντιασφαλιστικής της πολιτικής.

Η ανοχή τούς νομιμοποιεί

Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Απ. Τασούλα, για τη δράση παραστρατιωτικής οργάνωσης στην Κέρκυρα

Στη Βουλή, με Επίκαιρη Ερώτηση προς τους υπουργούς Εθνικής Αμυνας και Δημόσιας Τάξης, που κατατέθηκε χτες, φέρνει ο βουλευτής του ΚΚΕΑπ. Τασούλας το θέμα των επεισοδίων, που έγιναν στην Κέρκυρα από παραστρατιωτική ομάδα στη διάρκεια της παρέλασης της 25ης Μαρτίου.

"Τα επεισόδια, τονίζεται στην Ερώτηση, που έγιναν στην Κέρκυρα από ομάδα μελών της παραστρατιωτικού τύπου οργάνωσης "κλιμάκιο επίλεκτων καταδρομών", η οποία προσπάθησε, με τραμπούκικο τρόπο και παρά τη σχετική απαγόρευση, να πάρει μέρος στην παρέλαση για τον εορτασμό της επετείου της 25ης Μαρτίου, καθώς και τα στοιχεία που έγιναν γνωστά για τη συγκεκριμένη οργάνωση και τη δράση της δημιουργούν πολλά ερωτηματικά.

Η ανοχή με την οποία έχει αντιμετωπιστεί μέχρι σήμερα από διάφορους κυβερνητικούς παράγοντες, ο απαράδεκτος τρόπος, με τον οποίο χειρίστηκε το θέμα ο νομάρχης στη συγκεκριμένη περίπτωση, αλλά και γενικότερα, καθώς και η αποκάλυψη για συμμετοχή της σε δραστηριότητες, όπως φύλαξη θαλασσίων συνόρων και καταδίωξη φυλακισμένων που απέδρασαν πέρσι, αλλά και η συμμετοχή υπαλλήλου της ΕΥΠ στα επεισόδια που έγιναν, παρότι υπάρχει έγγραφο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, που καταγγέλλει το "κλιμάκιο", δείχνουν τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης και άλλων παραγόντων".

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ερωτά: "Με ποιο σκεπτικό επιτράπηκε στη συγκεκριμένη οργάνωση να συμμετέχει ή να βοηθά την Αστυνομία σε δραστηριότητες που έχουν σχέση με το έργο της; Ποιος ο ρόλος του υπαλλήλου της ΕΥΠ που έγινε γνωστό ότι συμμετείχε στα επεισόδια της 25ης Μαρτίου; Τι συγκεκριμένα μέτρα έχουν παρθεί μέχρι σήμερα μετά και το σχετικό έγγραφο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας για την απαγόρευση της δράσης της;".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ