ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Απρίλη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Παίζοντας με τις λέξεις...

Η Κεντροαριστερά ήταν στο επίκεντρο της συζήτησης στην ΚΠΕ, δίνοντας παραπέρα "τροφή" στα σχετικά σενάρια. Απορρίφθηκε τροπολογία άμεσης έναρξης διαλόγου με το ΠΑΣΟΚ

Με τη μορφή λεκτικών παιχνιδιών, εκφραστικών αλλαγών στο κείμενο της Πολιτικής Απόφασης, με προσπάθειες συγκερασμών και τροπολογίες, εκφράστηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ΚΠΕ του ΣΥΝ, που ολοκληρώθηκε την Κυριακή σε κεντρικό ξενοδοχείο της ΑΘήνας, οι διαφορετικές προσεγγίσεις της υπόθεσης του διαλόγου με το ΠΑΣΟΚ. Μια συνεδρίαση, στην οποία κυριάρχησε το θέμα αυτό και όπως επισήμαναν αρκετά μέλη της ΚΠΕ, πίσω από τις διχογνωμίες για τις διατυπώσεις και τους τύπους, υπέκρυπτε την όξυνση των διαφοροποιήσεων, συνέπεια και της ασφυκτικής πίεσης που ασκείται από το κυβερνών κόμμα.

Στην παρέμβασή της, η Μ. Δαμανάκη εξέφρασε τις γνωστές απόψεις της, σχετικά με την έναρξη διαλόγου εφ' όλης της ύλης, στην οποία θα συμπεριλαμβάνεται και ο εκλογικός νόμος χωρίς εξ αρχής δεσμεύσεις και ο Μ. Παπαγιαννάκης τάχθηκε υπέρ του διαλόγου χωρίς προαπαιτούμενα με ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο κατάληξης. Από την πλευρά του Αριστερού Ρεύματος, υποστηρίχτηκε ότι πολιτικός διάλογος με το ΠΑΣΟΚ γίνεται καθημερινά στη Βουλή, ενώ ο Ν. Κωνσταντόπουλος έθεσε στην εισηγητική του ομιλία θέμα "και απλής αναλογικής" "και αλλαγών στο εκλογικό σύστημα", λέγοντας ότι ο διάλογος "περνά και μέσα" από αυτά. Οι διαφοροποιήσεις κωδικοποιήθηκαν στο τέλος της συνεδρίασης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης των τροπολογιών.

Οι τροπολογίες

Συγκεκριμένα, με πρωτοβουλία 5 στελεχών του ΣΥΝ, των Π. Αθανασόπουλου, Α. Δρέττα, Τ. Κατσαρού, Φ. Σιάνου και Λ. Τσακαλία,κατατέθηκε τροπολογία στο Σχέδιο Πολιτικής Απόφασης που ανέφερε μεταξύ άλλων ότι "ο ΣΥΝ θα αναλάβει τις προαπαιτούμενες για το διάλογο (σ.σ. με το ΠΑΣΟΚ) πρωτοβουλίες, που θα διαμορφώνουν ένα νέο διαφορετικό κλίμα μεταξύ των δυνάμεων που θα πάρουν μέρος στο διάλογο", "ένα κλίμα που θα υπερβαίνει τεχνητές αντιπαραθέσεις, θα βοηθά αλλαγές τροπολογιών και προγραμματικές αναθεωρήσεις...". Η τροπολογία τέθηκε σε ψηφοφορία, παράλληλα όμως με συνθετική πρόταση της αρμόδιας επιτροπής τροπολογιών της ΚΠΕ, που έκανε λόγο για "μεθόδευση" εκ μέρους του ΣΥΝ προσπαθειών διαλόγου με το ΠΑΣΟΚ, έναντι της γενικής αναφοράς περί "πρωτοβουλιών διαλόγου προς κάθε κατεύθυνση" στο πολιτικό επίπεδο που περιέχονταν στο αρχικό στο σχέδιο απόφασης. Παράλληλα, εκ μέρους του Αριστερού Ρεύματος, έγινε δήλωση, σύμφωνα με την οποία η οποιαδήποτε διαφοροποίηση του Σχεδίου Απόφασης, θα σημάνει αλλαγή τακτικής από την πλευρά της συγκεκριμένης τάσης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο καταψήφισης του Σχεδίου Απόφασης συνολικά. Μέσα σε αυτό το κλίμα, τοποθετήθηκε σύντομα ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Ν. Κωνσταντόπουλος, σημειώνοντας ότι πρέπει να επιτευχθεί ένα "επίπεδο πολιτικής συμφωνίας". Η "συνθετική" πρόταση αποσύρθηκε, ενώ η τροπολογία των 5 στελεχών καταψηφίστηκε παίρνοντας μόνο 16 θετικές ψήφους. Συνολικά, πάντως, το θέμα του διαλόγου, θα συζητηθεί εκ νέου σήμερα, στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, προκειμένου να συγκεκριμενοποιηθούν οι αποφάσεις. Συνολικά, η Πολιτική Απόφαση της ΚΠΕ, ψηφίστηκε χωρίς ψήφους "κατά" με 14 λευκά. Τέλος, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ΚΠΕ, κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε η πρόταση "κατά" την ανάληψης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, ενώ απορρίφθηκε και η πρόταση για εναλλαγή των δύο ευρωβουλευτών που είχε ανακινηθεί από το Τμήμα Γυναικών του κόμματος.

  • Αύριο Τετάρτη συζητείται στη Βουλή η ερώτηση του προέδρου του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλου, σχετικά με τον εκλογικό νόμο. Η υπόθεση αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού η απάντηση του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη αναμένεται να δώσει παραπέρα "χρώμα" στην εξέλιξη του διαλόγου για την Κεντροαριστερά.
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Συναίνεση προσφέρει ο νέος πρόεδρος

"Θα στηρίξουμε τις θετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στην οικονομία" δηλώνει ο Κ. Καραμανλής. Αύριο η Κοινοβουλευτική Ομάδα εκλέγει το νέο γραμματέα της

Δείγμα της "συμπολιτευόμενης αντιπολίτευσης" έδωσε την Κυριακή ο νέος πρόεδρος της ΝΔ, υποσχόμενος στην κυβέρνηση ότι θα στηρίξει τις θετικές πρωτοβουλίες στον τομέα της οικονομίας, ενώ παράλληλα συνεχίζει τις επαφές του με τα κομματικά στελέχη.

Στο μεταξύ, με την αυριανή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας αρχίζει η πρώτη συνεδρίαση κομματικού οργάνου της ΝΔ μετά την εκλογή του νέου προέδρου. Η ΚΟ αναμένεται ομόφωνα να εκλέξει νέο γραμματέα της τον Στ. Δήμα και όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι ο νέος πρόεδρος έχει καταλήξει στον ορισμό των Β. Μεϊμαράκη και Δ. Σιούφα στις δύο από τις τρεις θέσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, ενώ για τη στελέχωση των άλλων κρίκων της κομματικής δουλιάς δεν έχει καταλήξει ακόμα. Ο Κ. Καραμανλής συνεχίζει τις επαφές του με διάφορα στελέχη. Σήμερα συναντιέται με τον Στ. Μάνο, ενώ εκκρεμεί το ραντεβού του με την Ντ. Μπακογιάννη από το οποίο θα καθοριστεί εάν και πού θα αξιοποιηθεί, δεδομένου ότι εκλέχτηκε πρώτη σε ψήφους στη νέα Κεντρική Επιτροπή. Την ερχόμενη βδομάδα θα συνέλθει και η Κεντρική Επιτροπή προκειμένου να εκλέξει τη νέα Εκτελεστική Επιτροπή.

Παρά το γεγονός ότι ο νέος πρόεδρος δεν έχει ακόμα κάνει καμία πολιτική δήλωση, εν τούτοις με γραπτή του δήλωση στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" έδωσε το στίγμα της "συμπολιτευόμενης αντιπολίτευσης" και της συναίνεσης που και αυτός - με διαφορά απλώς στο ύφος - θα προσφέρει στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική. Συγκεκριμένα, κληθείς να σχολιάσει την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, αφού ζήτησε περισσότερες αποκρατικοποιήσεις και "μείωση των κρατικών δαπανών", έσπευσε να τονίσει: "θα στηρίξουμε τις θετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στον τομέα της οικονομίας". Η παραπάνω δήλωση προϊδεάζει ότι ανάλογη στήριξη στην κυβερνητική πολιτική θα παράσχει ο νέος πρόεδρος και σε μία σειρά άλλα βασικά πολιτικά θέματα.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ξέφρενη αντιλαϊκή επέλαση

Μέσω της επίδειξης αδιαλλαξίας και πυγμής, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να "παραλύσει" τις λαϊκές αντιδράσεις στην ολομέτωπη επίθεση κατά των λαϊκών συμφερόντων

"Η καλύτερη απάντηση στην εκλογή του Κ. Καραμανλή στην ηγεσία της ΝΔ είναι η επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου", συνηθίζουν να λένε κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, σχολιάζοντας την ανάδειξη νέας ηγεσίας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πράγματι η κυβέρνηση, το τελευταίο διάστημα αναπτύσσει "πολυμέτωπη" δραστηριότητα, με κοινό παρονομαστή τη μεγιστοποίηση των κερδών της οικονομικής ολιγαρχίας και τη μετατροπή της χώρας σε μια ζώνη φτώχειας και ανεργίας. Στο πλαίσιο αυτό εξαπολύει ένα νέο κύμα αντιλαϊκών μέτρων, κλιμακώνοντας την ολομέτωπη επίθεση κατά των εναπομεινάντων δικαιωμάτων των εργαζομένων και των κοινωνικών κατακτήσεων.Ταυτόχρονα όμως προχωρά στη διευθέτηση και τακτοποίηση των "εκκρεμοτήτων" στα θέματα εξωτερικής πολιτικής (Σκοπιανό, ελληνοτουρκικές σχέσεις, στο πλαίσιο των αξιώσεων των ΗΠΑ), στη "σκιά" της στρατιωτικής επέμβασης στην Αλβανία και της επιχείρησης ανάδειξης του "ηγεμονικού ρόλου της χώρας" στα Βαλκάνια.

Η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος δείχνει να διακατέχεται από άγχος, προκειμένου να επιβεβαιώσει τον ηγεμονικό ρόλο του στο πολιτικό σκηνικό. Δε διστάζει να ανοίξει πολλά μέτωπα, ταυτόχρονα, γιατί πιστεύει ότι μια ολομέτωπη επίθεση κατά του λαϊκού κινήματος θα το "παραλύσει" και θα εξασφαλίσει μεγαλύτερα αποτελέσματα. Επιπλέον, όπως εκτιμούν κυβερνητικά στελέχη, είναι δυνατόν, αν υλοποιηθούν άμεσα - εντός του 1997 - τα "νέα" μέτρα, να μην καταβάλει το ΠΑΣΟΚ το πολιτικό κόστος, αν όχι στις δημοτικές εκλογές, τουλάχιστον στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Ταυτόχρονα, με την επίδειξη πυγμής απέναντι στους εργαζόμενους, η κυβέρνηση επιζητά πολιτική κάλυψη και συναίνεση από τους εταίρους του δικομματισμού, καθώς και την "κοινωνική συναίνεση" από τις ηγεσίες των συνδικάτων που ελέγχει. Στο πλαίσιο αυτό επιχειρεί να αξιοποιήσει στο έπακρο τα δύο "μεγάλα κόλπα", τον "κοινωνικό διάλογο" - απάτη και το παραμύθι της Κεντροαριστεράς.

Αμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η ανατροπή του υφιστάμενου καθεστώτος στις εργασιακές σχέσεις και η αντικατάστασή του με τη θεσμοθέτηση των επιθυμιών του ΣΕΒ και των πολυεθνικών για ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας με στόχο τη μείωση του κόστους εργασίας. Παράλληλα όμως επιταχύνονται οι ιδιωτικοποιήσεις, αφού το 1998 όπως έχει δηλώσει ο Κ. Σημίτης, θα διαλυθεί και ο Οργανισμός Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων (ΟΑΕ), καθώς και το ξεπούλημα των δημοσίων οργανισμών και επιχειρήσεων (ΟΤΕ, ΔΕΠ, κ.ά.).

Την ίδια στιγμή είναι χαρακτηριστικό ότι ο Κ. Σημίτης δε συναντά καμία αντίρρηση, ούτε καν φραστική διαφωνία, από τη λεγόμενη εσωκομματική αντιπολίτευση. Δεν είναι τυχαίο ότι τα πλέον σκληρά αντιλαϊκά μέτρα, ο πρωθυπουργός τα εξήγγειλε "κατάμουτρα" στους κυβερνητικούς συνδικαλιστές, στα στελέχη της ΚΕ και την ΚΟ. Στην αυριανή συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, ο Κ. Σημίτης αναμένεται να προχωρήσει σε νέα επίδειξη του "κυρίαρχου" ρόλου του.

Π. Κ.

Συνεστίαση

Η Κομματική Οργάνωση Βάσης ΑΡΤΕΜΙΔΑΣ (Λούτσας) διοργανώνει συνεστίαση, για τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των μελών, φίλων και οπαδών της, την Παρασκευή 4-4-97 στις 8.30 μμ,στο κέντρο "ΜΙΤΕΡΑΝ", Λ. Αγίου Ιωάννη και Θήρας, τηλ: 0294/49070.

Εκδηλώσεις των ΚΟ του ΚΚΕ
  • Η Κομ. Επιτροπή των Αρκάδων της Αθήνας του ΚΚΕ καλεί τους συντρόφους και φίλους Αρκάδες να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση, που θα γίνει σήμερα στις 7 μ.μ. στα γραφεία της ΚΟΑ (Κοτοπούλη & Βερανζέρου), με θέμα τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και οργανωτικά.
  • H KO Δασκάλων και Νηπιαγωγών Περιστερίου του ΚΚΕ διοργανώνει ανοιχτή συζήτηση την Πέμπτη 3 Απρίλη στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Περιστερίου (Δαμασκηνού 58 2ος Οροφος) στις 6 μ.μ., με θέμα: "Μάαστριχτ και Παιδεία". Θα μιλήσει στέλεχος του Κόμματος.
  • Η ΝΕ Ικαρίας του ΚΚΕ πραγματοποιεί διήμερο εκδηλώσεων Παρασκευή και Σάββατο 4 και 5 Απρίλη, όπου θα βρίσκεται ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Πάτρας, Γ. Μυσιρλής. Θα μιλήσει σε Εύδηλο και Αγιο Κήρυκο, επίσης θα επισκεφθεί το νοσοκομείο του νησιού και θα δώσει συνέντευξη στον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό.
ΝΕ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συγκέντρωση για το συνδικαλιστικό κίνημα

Πολιτική συγκέντρωση, με ομιλητή τον Κώστα Παρασκευά,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, διοργανώνει η Εργατική Αχτίδα της ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ, την Τετάρτη 2 Απρίλη,στις 7 μ.μ. στο συνεδριακό κέντρο "ΦΟΡΟΥΜ" (Δεληγιώργη 9).

Το θέμα της συγκέντρωσης είναι: "Τα προβλήματα των εργαζομένων σήμερα και η πορεία του συνδικαλιστικού συστήματος".

Αύριο η Γενική Συνέλευση του Ελληνοκουβανικού

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης καλεί τα μέλη του να πάρουν μέρος στη Γενική Συνέλευση που θα γίνει στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, 2ος όροφος, στην πλατεία Κάνιγγος) αύριο Τετάρτη 2 Απρίλη,στις 5.30 μ.μ.

Τα θέματα Ημερήσιας Διάταξης είναι τα ακόλουθα:

1. Απολογισμός του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου.

2. Εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου, Εξελεγκτικής Επιτροπής καιαντιπροσώπων για το Συνέδριο.

3. Ο,τι άλλο προταθεί.

Στη Γενική Συνέλευση μπορούν να συμμετάσχουν τα τακτικά μέλη του Συνδέσμου που έχουν καταβάλει τη συνδρομή τους για το έτος 1997και μέχρι του χρόνου που θα συνέλθει η επόμενη Γενική Συνέλευση.

Νικηφορίδεια Ειρηνοδρομία στο Βύρωνα

Πορεία στα βήματα του Νίκου Νικηφορίδη διοργανώνουν την Κυριακή 6 Απρίλη ενάντια στη "νέα τάξη" ο Δήμος Βύρωνα, η τοπική Επιτροπή Ειρήνης και η Νεανική Δράση για την Ειρήνη.

Πρόκειται για τη 2η Νικηφορίδεια Ειρηνοδρομία προς τιμήν του Βυρωνιώτη πρωτομάρτυρα της ειρήνης. Ο Νίκος Νικηφορίδης γεννήθηκε στα προσφυγικά του Βύρωνα το 1928 και είχε διατελέσει γραμματέας της ΕΠΟΝ Παγκρατίου. Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 1951 συλλαμβάνεται στη Θεσσαλονίκη γιατί μάζευε υπογραφές για την ειρήνη, "αδίκημα" για το οποίο καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε στις 5 Μάρτη του ίδιου χρόνου σε ηλικία 23 χρόνων.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 10 π.μ. με συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Ταπητουργείου), ενώ στις 10.30 π.μ. θα δοθεί η εκκίνηση της 2ης Νικηφορίδειας Ειρηνοδρομίας. Ο τερματισμός θα γίνει στις 11.30 π.μ. και στις 12 - 1.30 μ.μ. θα παρουσιαστεί καλλιτεχνικό πρόγραμμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ