ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Απρίλη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Στην "πόλη" του σταθμάρχη

"Μπολβίζερ" είναι ο πρωτότυπος τίτλος της ταινίας "Η γυναίκα του σταθμάρχη",του Γερμανού σκηνοθέτη Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ, που θα μεταδοθεί απόψε στις 22.30 από την ΕΤ - 3.Μπολβίζερ είναι το όνομα του σταθμάρχη μιας μικρής πόλης της Βαυαρίας. Η ιστορία διαδραματίζεται στα τέλη του 1920. Ο σταθμάρχης είναι παντρεμένος και τρελά ερωτευμένος με τη γυναίκα του. Εκείνη, όμως τον απατά, κάτι που ο Μπολβίζερ προσπαθεί να το απωθήσει από τη σκέψη του. Η κοινωνία είναι κλειστή και όλοι γελούν πίσω από την πλάτη του. Εκείνος δε θέλει να πιστέψει τίποτα και συνεχίζει να υπερασπίζεται την εντιμότητα της γυναίκας του, φτάνοντας μέχρι του σημείου να ψευδορκήσει για χάρη της με συνέπεια να οδηγηθεί ακόμη και στη φυλακή. Μια ακόμη διεισδυτική ματιά του Φασμπίντερ στους ανθρώπινους χαρακτήρες και στον πολιτικό και κοινωνικό περίγυρο της εποχής. Το σενάριο που γράφτηκε από τον ίδιο τον σκηνοθέτη, βασίζεται σε ένα μυθιστόρημα του Οσκαρ Μαρία Γκραφ. Πρωταγωνιστούν οι Κουρτ Ράαμπ, Ελίζαμπεθ Τρίσεναρ, Ούντο Κιρ και Φόλγκερ Σπένγκλερ.

Την ασπρόμαυρη ελληνική ταινία του Νίκου Κούνδουρου "Μαγική πόλη",θα προβάλει η ΕΤ-2 στις 23.30.Ενας νεαρός φορτηγατζής, στην προσπάθειά του να ξεφύγει από τη φτώχεια μπλέκεται με τον υπόκοσμο. Οι άνθρωποι της φτωχογειτονιάς του, όμως, θα τον βοηθήσουν για να ξαναβρεί τον εαυτό του. Είναι η πρώτη ταινία του Νίκου Κούνδουρου, η οποία έδωσε μια νέα πνοή στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου. Το σενάριο έγραψε η Μαργαρίτα Λυμπεράκη και η μουσική είναι του Μάνου Χατζιδάκι. Πρωταγωνιστούν οι Γιώργος Φούντας, Μαργαρίτα Παπαγεωργίου, Μάνος Κατράκης, Μίμης Φωτόπουλος, Στέφανος Στρατηγός, Θανάσης Βέγγος κ.ά.

Πρόστιμα και παραβιάσεις

Τριάντα εκατομμύρια συνολικά πρόστιμο επέβαλε χτες το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης στο ΣΚΑΪ και δέκα εκατομμύρια στο NEW CHANELL. Ο ΣΚΑΪ "εισέπραξε" 10 εκατομμύρια πρόστιμο για τη συνεργασία του με το NEW και 20 εκατομμύρια για τη χρησιμοποίηση κρυφής κάμερας σε εκπομπές του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου. Τα 10 εκατομμύρια στο NEW επιβλήθηκαν για τη συνεργασία με το ΣΚΑΪ. Να σημειώσουμε ότι η απόφαση για την επιβολή προστίμου, σε ΣΚΑΪ και NEW για τη συνεργασία τους, πάρθηκε κατά πλειοψηφία (πέντε μέλη ψήφισαν υπέρ και τρία κατά). Ειδικότερα, το αιτιολογικό της επιβολής προστίμου στα δύο κανάλια εστιάζεται σε παραβιάσεις του νόμου, που κυρίως έχουν σχέση με τα δελτία ειδήσεων. Ως γνωστόν, οι ειδήσεις του ΣΚΑΪ ουσιαστικά μεταδίδονται και μέσω του τηλεοπτικού σταθμού του Φώτη Μανούση, αφού τα δελτία ειδήσεων βγαίνουν από τα στούντιο του Φαλήρου από εργαζόμενους στον τηλεοπτικό σταθμό του Γιάννη Αλαφούζου. Το ΕΣΡ, στο αιτιολογικό της απόφασής του, επισημαίνει ότι με αυτόν τον τρόπο καταργείται η πολυφωνία, αφού τα δελτία ειδήσεων των δύο τηλεοπτικών σταθμών είναι πανομοιότυπα. Παράλληλα, υπάρχει παραβίαση του νόμου, γιατί το NEW δεν έχει τμήμα ειδήσεων και υπεύθυνο, που, σύμφωνα με το νόμο, θα πρέπει να είναι και μέλος αναγνωρισμένης Ενωσης Συντακτών.

"Υποτροπή" παρουσιάζει ο ΣΚΑΪ στο θέμα της χρησιμοποίησης κρυφής κάμερας, σύμφωνα με το αιτιολογικό της απόφασης για επιβολή προστίμου 20 εκατομμυρίων. Ο εν λόγω τηλεοπτικός σταθμός και στο παρελθόν είχε "τιμωρηθεί" με πρόστιμο, γιατί σε εκπομπές του είχε γίνει χρήση κρυφής κάμερα.

Με το θέμα των λεγόμενων ριάλιτι σόου, ασχολήθηκε στη χτεσινή του συνεδρίαση το ΕΣΡ. Είχαν κληθεί να δώσουν εξηγήσεις εκπρόσωποι των τηλεοπτικών σταθμών ΣΚΑΪ για τις εκπομπές "Αληθινές ιστορίες" και "Λογοδοσμένοι", του ΣΤΑΡ για την εκπομπή "Χρυσό κουφέτο" και του NEW για το"Ερωτοδικείο". Τα μέλη του ΕΣΡ επισήμαναν ότι στις εκπομπές αυτές θίγεται η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και προκαλείται το δημόσιο αίσθημα. Ιδιαίτερα σε όλες σχεδόν αυτού του είδους τις εκπομπές, τονίστηκε, ότι χρησιμοποιούνται άτομα με νοητική καθυστέρηση και άτομα που έχουν διάφορες ατυχίες στη ζωή τους, τις οποίες και οι εκάστοτε υπεύθυνοι των εκπομπών εκμεταλλεύονται. Το ΕΣΡ ζήτησε από τους υπεύθυνους των τηλεοπτικών σταθμών να στείλουν υπομνήματα μέχρι την Παρασκευή, ενώ η απόφαση θα ληφθεί στη συνεδρίαση της ερχόμενης Δευτέρας.

"Προειδοποίηση" προς τα κανάλια

Ολα τα μέσα, όπως φαίνεται, χρησιμοποιούν οι υπεύθυνοι των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, προκειμένου να μην καταβάλουν τον ειδικό φόρο και το αγγελιόσημο. Η διοίκηση του ΤΣΠΕΑΘ και η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ, με επιστολή τους προς το Εθνικό Συμβούλιο, επισημαίνουν ότι οι τηλεοπτικοί σταθμοί στην πλειοψηφία τους, κατά τη μετάδοση διαφημιστικών μηνυμάτων "αφαιρούν συστηματικά από την οθόνη το λογότυπό τους" κατά παράβαση του νόμου, που ορίζει ότι "κάθε σταθμός υποχρεούται να μεταδίδει διαρκώς το λογότυπό του (σήμα)". Η τακτική αυτή, όπως αναφέρεται στην επιστολή, "προκαλεί έντονους αρνητικού συνειρμούς", που έχουν σχέση με το αγγελιόσημο και τον ειδικό φόρο. Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, χτες, ομόφωνα αποφάσισε να στείλει έγγραφο προς όλα τα κανάλια, διατυπώνοντας την αυστηρή προειδοποίηση να σεβαστούν το νόμο,διαφορετικά θα επιβληθούν κυρώσεις.

Κ. Α.

06.00 - 08.00 ΕΝΟΨΕΙ ... των γεγονότων και των εξελίξεων μιας μέρας π

06.00 - 08.00 ΕΝΟΨΕΙ ...των γεγονότων και των εξελίξεων μιας μέρας που ξεκινάει και πρέπει να ξέρετε τι σας περιμένει. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ και η ανασκόπηση του πρωινού Τύπου, με τη "σφραγίδα" του "902 Αριστερά στα FM". Επιμέλεια - παρουσίαση Γιάννης Χατζηγεωργίου.

08.00 - 10.00 ΕΞΑΙΤΙΑΣ Οι ειδήσεις και οι εξελίξεις γίνονται η αιτία για ρεπορτάζ, σχόλια και συζήτηση. Επιμέλεια - παρουσίαση Δάνης Παπαβασιλείου.

10.00 - 11.00 ΕΝΤΕΧΝΕΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ

11.00 - 12.00 ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΑΝ ΤΟΥΣ ΠΟΙΗΤΕΣ ΜΑΣ

12.00 - 13.00 ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙ

13.00 - 14.00 ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ Μια εκπομπή, που ενημερώνει για τις διεθνείς εξελίξεις και τα εξωτερικά μας θέματα. Επιμέλεια - παρουσίαση Αννα Μπαλλή.

14.00 - 16.00 ΜΕ ΑΠΟΨΗ Η διαδρομή του "902. στα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας, με τους ρεπόρτερς και τους ανταποκριτές του σταθμού μας. Επιμέλεια - παρουσίαση Μάρω Φωτάκη.

16.00 - 17.00 ΟΙ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ Παραδοσιακή μουσική και τραγούδια, απ' όλο τον κόσμο.

17.00 - 18.00 ΤΗΣ ΖΩΗΣ, ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ Το παγκόσμιο εργατικό αντιφασιστικό, αντιπολεμικό τραγούδι, μόνο στον "902 Αριστερά στα FM". Τραγούδια των ελπίδων, των πόθων και των αγώνων για μια καλύτερη ζωή, των λαών όλου του κόσμου. Επιμέλεια Στέφανος Ψαραδάκος.

18.00 - 19.00 ΚΛΑΣΙΚΕΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΑΠΟΠΛΑΝΗΣΕΙΣ

19.00 - 20.00 ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΤΟ ΑΜΑΞΑΚΙ Οι μελωδίες μιας εποχής από το παρελθόν. Επιμέλεια - Παρουσίαση Κούλα Καραμηνά.

20.00 - 20.30 ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΝ 8

20.30 - 22.00 ΚΟΝΤΑ ΣΤΙΣ ΡΙΖΕΣ ΜΑΣ Απ' τους μελωδικούς θησαυρούς της δημοτικής μας μουσικής. Για τη διάσωση και προβολή της λαϊκής μας παράδοσης. Επιμέλεια Κούλα Καραμηνά.

22.00 - 24.00 ΨΗΦΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ Τραγούδια - σχόλια - συνεντεύξεις με θέμα πάντα ελληνικό τραγούδι. Με τον Στάθη Ευτυχίδη.

24.00 - 02.00 Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ ΤΟΥ HEVY METAL Με τον Ανδρέα Στασινόπουλο.

02.00 - 03.00 ΤΗΣ ΖΩΗΣ, ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ Το παγκόσμιο εργατικό αντιφασιστικό, αντιπολεμικό τραγούδι, μόνο στον "902 Αριστερά στα FM". Τραγούδια των ελπίδων, των πόθων και των αγώνων για μια καλύτερη ζωή, των λαών όλου του κόσμου. Επιμέλεια Στέφανος Ψαραδάκος.

03.00 - 04.00 ΟΙ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ Παραδοσιακή μουσική και τραγούδια, απ' όλο τον κόσμο. Επιμέλεια Κική Τσαμπή.

04.00 - 06.00 ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ ΜΕ ΤΟΝ "902"

Σκηνή από την ταινία του Φασμπίντερ "Η γυναίκα του σταθμάρχη"



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ