ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Απρίλη 1997
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Υπογράφτηκε πρώτο σχέδιο συμφωνίας

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Οι Πρόεδροι της Ρωσίας Μπορίς Γιέλτσιν και της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο υπέγραψαν χτες στο Κρεμλίνο τα ντοκουμέντα για τη δημιουργία της Ενωσης των δυο κρατών: συμφωνία Ρωσίας - Λευκορωσίας, Καταστατικό Χάρτη της Ενωσης και μνημόνιο για τη συζήτηση και την υιοθέτηση του Καταστατικού Χάρτη. Σχετικά μ' αυτό, ο Καταστατικός Χάρτης θα τεθεί σε δημόσια συζήτηση και έγκριση των πολιτών των δυο χωρών που θα διαρκέσει έως τις 15 Μάη. Επομένως, ανακηρύχθηκε, αλλά δε δημιουργήθηκε η Ενωση Ρωσίας - Λευκορωσίας. Το περιεχόμενο του σύντομου κειμένου, που υπέγραψαν οι δύο ηγέτες, δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό. Είναι, ωστόσο, γεγονός ότι διαφέρει από το αρχικό σχέδιο συμφωνίας 17 σελίδων, που προέβλεπε την πορεία προς μια συνομοσπονδιακή ένωση των δύο κρατών, τον συντονισμό των δύο χωρών σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, οικονομίας και άμυνας, χωρίς να προβλέπει τη συγχώνευσή τους σ' ένα ενιαίο κράτος.

Μετά την τελετή υπογραφής των ντοκουμέντων, ο Λουκασένκο δήλωσε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στην προσέγγιση Ρωσίας - Λευκορωσίας, διότι "πρόκειται για συνειδητή επιλογή του λευκορωσικού λαού". Ο δε Γιέλτσιν είπε πως η Ενωση οδηγεί την ολοκλήρωση σε νέο επίπεδο, αλλά σημείωσε ότι δε δημιουργείται ένα ενιαίο κράτος. Σημειώνουμε ότι η εξωτερική εμφάνιση των των δύο Προέδρων κατά την τελετή στο Κρεμλίνο έδειχνε ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από την εξέλιξη της κατάστασης.

Οι "δημοκρατικοί" κύκλοι της Ρωσίας έχουν εξαπολύσει πρωτοφανή εκστρατεία κατά του σχεδίου Συμφωνίας. Εμπνευστές αυτής της εκστρατείας είναι οι Ανατόλι Τσουμπάις και Μπορίς Νεμτσόφ. Τώρα μπορούν να θριαμβολογούν. Οι οπαδοί μιας ολοκληρωμένης Συμφωνίας, μεταξύ τους ο πρωθυπουργός Βίκτορ Τσερνομίρντιν, οι υπουργοί Εξωτερικών Γιεβγκένι Πριμακόφ, Εσωτερικών Ανατόλι Κουλικόφ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Βαλέρι Σερόφ, δεν κατόρθωσαν να υπερασπιστούν τη θέση τους. Ετσι, λοιπόν, τα βασικά ρωσικά ΜΜΕ με χαρά ανήγγειλαν ότι "ο Γιέλτσιν υποχώρησε στην πίεση των νεαρών δημοκρατών - μεταρρυθμιστών Ανατόλι Τσουμπάις και Μπορίς Νεμτσόφ και η Συμφωνία για τη δημιουργία της Ενωσης μετατράπηκε απλώς σε σ' ένα πρωτόκολλο για τις προθέσεις". Ολα δείχνουν ότι η ομάδα αυτή πέτυχε να πείσει τελικά τον Γιέλτσιν στις 31 Μάρτη. Για να ενημερώσει τον Λουκασένκο για τις αλλαγές στην αρχική Συμφωνία μετέβη στο Μινσκ ο Γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Ιβάν Ρίμπκιν. Ο Λευκορώσος Πρόεδρος, που, προφανώς, δεν περίμενε ότι ο Γιέλτσιν θα αθετήσει τις υποχρεώσεις του, αναγκάστηκε να μεταβεί επειγόντως την 1 Απρίλη στη Μόσχα και ζήτησε το πρωί χτες, 2 Απρίλη, κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Γιέλτσιν. Οπως φαίνεται, η συνάντηση υπήρξε πολύ έντονη και για τους δυο και η τελετή υπογραφής των ντοκουμέντων καθυστέρησε κατά μισή ώρα.

Πρέπει να σημειώσουμε, επίσης, ότι τη στιγμή που στο Κρεμλίνο οι Γιέλτσιν και Λουκασένκο υπέγραφαν τη Συμφωνία, στο κτίριο της Κρατικής Δούμας, ριζοσπάστες - δημοκράτες, οπαδοί των Τσουμπάις - Νεμτσόφ έκαψαν το πορτρέτο του Λουκασένκο και σε μια πικέτα, που κρατούσαν, έγραφαν: "Καλύτερα να γίνει ολοκλήρωση με το ΝΑΤΟ, παρά με τον Λουκασένκο". Είναι ενδεικτικό ότι ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νίκολας Μπερνς, σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ απέχουν από τα άμεσα σχόλια, αλλά χαρακτήρισε το καθεστώς της Λευκορωσίας ως αυταρχικό, δικτατορικό, αντιδημοκρατικό. Συνεπώς, και οι Ρώσοι ψευτοδημοκράτες, και οι υπερπόντιοι προστάτες τους, δεν μπορούν να χωνέψουν το γεγονός ότι ο Λουκασένκο τάσσεται ενεργά κατά των ιμπεριαλιστικών επιδιώξεων των ΗΠΑ, δε θεωρεί επίτευξη της δημοκρατίας την καταστροφή της ΕΣΣΔ και τάσσεται υπέρ της ενοποίησης των πρώην σοβιετικών Δημοκρατιών, αντιδρά έντονα στην επέκταση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς, δε συμφωνεί με την εφαρμογή των καταστροφικών μονεταριστικών μεταρρυθμίσεων στην οικονομία της Λευκορωσίας και έχει την υποστήριξη της συντριπτικής πλειονότητας του λευκορωσικού λαού.

Κατά συνέπεια, η αντιπαράθεση των οπαδών και αντιπάλων της ολοκλήρωσης Ρωσίας - Λευκορωσίας θα συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση. Εξάλλου, η έκβαση αυτής της διαπάλης δεν μπορεί να θεωρηθεί προκαθορισμένη: οι "δημοκράτες" δεν κατόρθωσαν, πάντως, να αποτρέψουν την υπογραφή των ρωσολευκορωσικών ντοκουμέντων.

ZA''IP
Πολιτικές ζυμώσεις εξομάλυνσης...

Γύρω στους 400 πρόσφυγες πέθαναν από την πείνα

KINΣAΣA.-

Το διορισμό του ηγέτη της αντιπολίτευσης, Ετιέν Τσεσακέντι, στη θέση του πρωθυπουργού του Ζαϊρ, μετά το τέλος των επικείμενων διαπραγματεύσεων με τους αντάρτες, πρότεινε χτες το Κοινοβούλιο. Το ίδιο 24ωρο, έβλεπε το φως της δημοσιότητας η είδηση του θανάτου 400 από τους 800 Ρουαντέζους πρόσφυγες, που πεζοπορούν στις περιοχές ανάμεσα στις πόλεις Κισανγκάνι και Ουμπούντου, από πείνα και κακουχίες, ενώ οι αντάρτες της "Εθνικής Συμμαχίας Δημοκρατικών Δυνάμεων" ανακοίνωναν την κατάληψη τουλάχιστον πέντε ζαϊρινών πόλεων και την πρόθεσή τους να προωθήσουν τις επελάσεις τους και στο βορρά! Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του Κοινοβουλίου δήλωσε χτες ότι η πρόταση του Σώματος για το διορισμό του Τσεσακέντι στη θέση του πρωθυπουργού έχει ήδη γίνει δεκτή από τον δικτάτορα Μομπούτου Σεσεσέκο και ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα υπογράψει το κείμενο του διορισμού. Οπως είναι γνωστό, ο δικτάτορας Μομπούτου αναγκάστηκε την περασμένη βδομάδα να άρει επίσημα την υποστήριξή του στον πρωθυπουργό Κένγκο Ούα Ντόντο, υπογράφοντας την απομάκρυνσή του από τη θέση του προέδρου του Υπουργικού Συμβουλίου.

Η πείνα αποδεκατίζει τους πρόσφυγες

Την ύστατη μάχη με την πείνα, την εξάντληση, τις ασθένειες και τις κακουχίες, έδωσαν περίπου 400 από το σύνολο των 800 Ρουαντέζων προσφύγων, στο δρόμο ανάμεσα στις πόλεις Κισανγκάνι και Ουμπούντου του ανατολικού Ζαϊρ.

Ο Πέτερ Κέσλερ, εκπρόσωπος της "Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες" στο Ναϊρόμπι, ανακοίνωσε την είδηση, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση των εναπομεινάντων πεινασμένων προσφύγων "περισσότερο από δραματική"!

Την ίδια στιγμή, ο Ρομπέρτο Γκαρετόν, ειδικός ερευνητής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ζαϊρ, συνέστησε στον παγκόσμιο οργανισμό τη διενέργεια έρευνας σε σχέση με τις πληροφορίες που αναφέρουν το φόνο εκατοντάδων προσφύγων από τους αντάρτες του ανατολικού τμήματος του Ζαϊρ. "Εχω στη διάθεσή μου αναμφισβήτητες μαρτυρίες για την ύπαρξη μαζικών τάφων και τη διάπραξη σφαγών", είπε ο Γκαρετόν στη Γενεύη, μετά το τέλος της τριήμερης επίσκεψής του στο ανατολικό Ζαϊρ. Ο Γκαρετόν είπε στους δημοσιογράφους ότι είδε με τα μάτια του μαζικούς τάφους στις πόλεις Κατάλε, Κιμπούμπα και Κιλιμανγιόκα. "Δεν μπορώ να πω με σιγουριά τον αριθμό των νεκρών. Το σίγουρο είναι ότι έγιναν σφαγές. Δεν μπορούμε να το αρνηθούμε αυτό", σημείωσε ο Γκαρετόν. "Σε μερικές περιπτώσεις, υπήρχαν πληροφορίες για την ύπαρξη τάφου με 50.000 πτώματα. Αλλες με 4.800 και άλλες με μερικές εκατοντάδες. Αυτό δεν είναι διόλου σαφές", αρνούμενος να χαρακτηρίσει την υπόθεση ζήτημα "γενοκτονίας", επικαλούμενος την ανάγκη περαιτέρω έρευνας...

Οι αντάρτες συνεχίζουν ακάθεκτοι

Επιβιβασμένοι σε δεκάδες βαγόνια τρένων, οι αντάρτες της "Εθνικής Συμμαχίας Δημοκρατικών Δυνάμεων για την Απελευθέρωση του Κονγκό - Ζαϊρ" προωθούν τις δυνάμεις τους προς την πόλη Λουμπουμπάσι (βορειοδυτικό Ζαϊρ), απέχοντας πλέον λιγότερο από 100 χιλιόμετρα από την πόλη.

"Στόχος μας είναι να απωθήσουμε το στρατό του Ζαϊρ από το Λουμπουμπάσι, να τους διώξουμε από τη χώρα", ανακοίνωσε ο Ομπερτ Μουκέντι, εκπρόσωπος των ανταρτών.

Ωρες νωρίτερα, η κρατική ζαϊρινή τηλεόραση μετέδιδε ότι οι συνομιλίες με τους αντάρτες στη Νότια Αφρική θα μπορούσαν να αρχίσουν και σήμερα (Πέμπτη), αλλά δεν είναι ξεκάθαρο εάν οι αντάρτες συμφωνούν με την έναρξη των διαπραγματεύσεων τη συγκεκριμένη ημερομηνία.

Απο την υπογραφή της συμφωνίας

Από την υπογραφή της συμφωνίας

ΙΑΠΩΝΙΑ
Διαδηλώσεις κατά των αμερικανικών βάσεων

TOKIO.-

Πάνω από 2.000 άτομα διαδήλωσαν χτες σε κεντρικό πάρκο του Τόκιο, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της ιαπωνικής κυβέρνησης να διατηρήσει σταθερό και αμείωτο των αριθμό των αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στην Οκινάουα.

Η ειρηνική συγκέντρωση των διαδηλωτών πραγματοποιήθηκε στο πάρκο "Χιμπίγια" του κεντρικού Τόκιο, μετά από πρωτοβουλία προοδευτικών οργανώσεων και ομάδων υπεράσπισης της πολιτικής ελευθερίας. "Είμαστε πολύ απογοητευμένοι, καθώς η κυβέρνηση αντί να θέσει τέρμα στην παρουσία των στρατιωτικών βάσεων συντηρεί το ζήτημα", είπε σε δημοσιογράφους ο Τσουρούο Γιαμαγκούτσι, πρώην βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, διαβεβαιώνοντας ότι "θα συνεχιστεί ο αγώνας μέχρις ότου συνειδητοποιήσουν όλοι οι Ιάπωνες πώς ακριβώς αισθάνονται οι κάτοικοι της Οκινάουα για την παρουσία των Αμερικανών πεζοναυτών στο νησί τους"!

Την περασμένη βδομάδα, ο κυβερνήτης της Οκινάουα, Μασαχίντε Οτα, συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Ριουτάρο Χασιμότο, εκφράζοντάς του την έντονη αντίθεση των κατοίκων του νησιού στις πιέσεις που ασκεί η κυβέρνηση σε βάρος τους, προκειμένου να ανανεώσουν την άδεια ενοικίασης της γης μέχρι τις 14 Μάη στους 14.000 Αμερικανούς πεζοναύτες...

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΝΕΑΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Πρόταση για τριμερή συνομοσπονδία από τον Ντεμάτσι

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. -

Ο Αντεμ Ντεμάτσι, ένας από τους ηγέτες των Αλβανόφωνων του Κοσσυφοπεδίου, υποστήριξε χτες την ιδέα μιας συνομοσπονδίας της επαρχίας αυτής -που είναι σήμερα ενσωματωμένη στη Σερβία -με τη Σερβία και το Μαυροβούνιο.

"Το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου μπορεί να βρει τη λύση του στους κόλπους μιας τριμερούς συνομοσπονδίας με το Κοσσυφοπέδιο, τη Σερβία και το Μαυροβούνιο", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ντεμάτσι, που τέθηκε πρόσφατα επικεφαλής του κοινοβουλευτικού "Κόμματος του Κοσσυφοπεδίου".

Ο Ντεμάτσι, που βάπτισε το σχέδιό του για συνομοσπονδία "Βαλκάνια", δήλωσε ότι θα το υποστηρίξει την επόμενη βδομάδα στη Νέα Υόρκη, όπου θα συναντηθούν οι εκπρόσωποι της σερβικής κυβέρνησης και αντιπολίτευσης καθώς και αυτοί των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου.

"Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τους Αμερικανούς να καταλάβουν ότι οι προσπάθειες της Ευρώπης που αποβλέπουν στο να καταστεί το Κοσσυφοπέδιο μια πιθανώς αυτόνομη αποικία της Σερβίας, δημιουργούν τον κίνδυνο μιας νέας αιματοχυσίας", υποστήριξε ο Ντεμάτσι που εκφράζει μια τάση πιο ριζοσπαστική από αυτήν του βασικού Αλβανού ηγέτη του Κοσσυφοπεδίου, του Ιμπραϊμ Ρουγκόβα.

ΡΩΣΙΑ
Απεργία των εκπαιδευτικών

ΜΟΣΧΑ.-

Απεργία επ' αόριστον ξεκίνησαν την 1 Απρίλη οι εκπαιδευτικοί των μισών σχολείων της περιοχής Λένινγκραντ, διεκδικώντας την καταβολή των καθυστερούμενων μισθών τους. Περισσότερα από 70 σχολεία της περιοχής γύρω από το Λένινγκραντ έχουν κλείσει. Σύμφωνα με τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών, τα δεδουλευμένα των εκπαιδευτικών της περιοχής, από τους οποίους ορισμένοι δεν έχουν πληρωθεί από τον περασμένο Νοέμβρη, φτάνουν τα 50 δισ. ρούβλια. Οι εκπαιδευτικοί, που δε συμμετέχουν σ' αυτή την απεργιακή κινητοποίηση, απειλούν με τη σειρά τους να κηρύξουν απεργία στις 25 Μάη, η οποία σε περίπτωση που θα πραγματοποιηθεί θα οδηγήσει στην ακύρωση των εξεταστικών περιόδων, προειδοποιούν τα συνδικάτα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ