ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Απρίλη 1997
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ - ΟΡΜΟΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ
Καταστροφείς οι αρμόδιοι για ... προστασία

Να αναλάβουν τις ευθύνες τους ΥΠΕΧΩΔΕ, ΕΥΔΑΠ, Δήμος Πειραιά ζητά η Δημοτική Κίνηση "Πειραιάς - Αναγέννηση"

Ο γραφικός όρμος της Αφροδίτης στον Πειραιά, ο επονομαζόμενος και Μπαϊκούτσι, βρίσκεται σε κίνδυνο. Υπεύθυνη για την εξελισσόμενη καταστροφή του δεν είναι η εγκατάλειψη, αυτή που σημαδεύει τα διατρέχοντα τον όρμο θεμιστόκλεια τείχη στην Πειραϊκή, αλλά μια άλλη εξίσου σημαντική αιτία: Οι επιπτώσεις ενός δημόσιου έργου...

Σήμερα οι ερασιτέχνες ψαράδες της περιοχής, που χρησιμοποιούν το λιμανάκι ως ορμητήριο, κάνουν ό,τι μπορούν για να περιορίσουν την καταστροφή. Αύριο, όμως, σιγά σιγά, ίσως να μην υπάρχει το λιμανάκι, απ' όπου λέγεται ότι ξεκίνησε ο Αριστείδης ο Δίκαιος για το νησί της εξορίας του, τη Σαλαμίνα, μετά τον εξοστρακισμό του από τους Αθηναίους.

Τι φταίει; Τα χώματα και τα φερτά υλικά που κατακλύζουν την ακτή, περνώντας από τον αγωγό ομβρίων της περιοχής, ο οποίος καταλήγει ακριβώς εκεί που σκάει το κύμα. Το έργο που χρηματοδοτήθηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ με 125.000.000 δραχμές, ήταν αναγκαίο για την περιοχή. Ομως κατασκευάστηκε με τέτοιο τρόπο, ώστε, λύνοντας ένα πρόβλημα, να δημιουργεί άλλο. Αυτή ήταν και η απορία των ερασιτεχνών ψαράδων, που συναντήσαμε χτες στο λιμανάκι. "Γιατί πρέπει, όταν γίνεται ένα έργο, να καταστρέφεται ένα άλλο; Οταν μάλιστα το δεύτερο είναι έργο της φύσης και δεν αντικαθίσταται;... Αυτό το λιμανάκι είναι το σπίτι μας, αλλά πώς να το προστατέψουμε;", μας είπε ο Γιάννης."Εμείς, μόνοι μας, μαζεύουμε τα χώματα και τα υπόλοιπα υλικά από τη θάλασσα. Φορτηγά ολόκληρα. Αλλιώς δεν υπάρχει δίοδος να ρίξουμε τις βάρκες μας στη θάλασσα", μας είπε άλλος ψαράς.

"Θύμα της κυβερνητικής και δημοτικής προχειρότητας είναι ο όρμος", κατήγγειλε χτες ο επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης "Πειραιάς - Αναγέννηση", Π. Σαλπέας."Η αδιαφορία, συνέχισε, για το περιβάλλον και την ιστορία, εκείνων ακριβώς που θα έπρεπε να τα προστατεύουν, σε όλο της το... μεγαλείο και μάλιστα για διευκόλυνση και μεγαλύτερο κέρδος του εργολάβου".

Η Δημοτική Κίνηση χαρακτηρίζει εγκληματική την επίγεια κατασκευή του αγωγού εκβολής των ομβρίων στην παραλία και καταγγέλλει: "Το Μπαϊκούτσι έχει μετατραπεί σε χαβούζα αποθήκευσης όλων εκείνων των μπαζών και των αντικειμένων, που μπορούν να περάσουν από τα φρεάτια, με αποτέλεσμα το σταδιακό μπάζωμα και την τελική καταστροφή του όρμου".

Τόσο η Δημοτική Κίνηση "Πειραιάς - Αναγέννηση", όσο και οι κάτοικοι της περιοχής και οι ερασιτέχνες αλιείς ευαισθητοποιήθηκαν από την αρχή της κατασκευής του έργου, διεκδικώντας την προστασία μιας από τις τελευταίες περιοχές, που αναβιώνουν τον παλιό γραφικό Πειραιά. Παρά τις συνεχείς, επαναλαμβανόμενες υποσχέσεις, όμως, τόσο του δήμου, όσο και των άλλων αρμόδιων φορέων, είδαν, αντί να αποκαθίσταται η καταστροφή, να μονιμοποιείται.

Σήμερα, για μια ακόμη φορά, η Δημοτική Κίνηση "Πειραιάς - Αναγέννηση", όπως υπογραμμίζει, "πιστή στις αρχές της για την προστασία και διατήρηση όλων των γραφικών τοποθεσιών της πόλης, δεν ξεχνά και εξακολουθεί να παλεύει για την αποκατάσταση του όρμου". Καλεί τον υπεύθυνο υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτη,τον δήμαρχο Στ. Λογοθέτη και τον διοικητή της ΕΥΔΑΠ "να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να ασχοληθούν άμεσα και να λύσουν τα περιβαλλοντικά προβλήματα της πόλης, που η δική τους υποχωρητικότητα και αδιαφορία δημιούργησε". Τους καλεί να ολοκληρώσουν το έργο σεβόμενοι το περιβάλλον.

Η Κίνηση προτείνει να κατασκευαστεί υποθαλάσσιος αγωγός, ώστε τα όμβρια και τα φερτά υλικά, που κατεβαίνουν στην παραλία, να εκβάλλουν σε απόσταση εκατό μέτρων από την ακτή, έτσι ώστε να μην αλλοιωθεί οριστικά η φυσιογνωμία του όρμου.

Γεράσιμος ΤΡΥΦΩΝΑΣ

Νέοι

Νέοι, ωραίοι, μοιραίοι και επιτυχημένοι. Κυκλοφορούν ανάμεσά μας ή μάλλον από πάνω μας, ακτινοβολούν από χλιδή και άνεση, ενώ μοιράζουν χαμόγελα, κάνοντάς μας την τιμή να θαυμάσουμε τις καλογυαλισμένες οδοντοστοιχίες. Δεδομένα τα "θεληματικά σαγόνια", τα "αποφασιστικά βλέμματα" και οι "αέρινες κινήσεις αυτοπεποίθησης". Είναι παντού, εδώ και αρκετό καιρό, με τα "σαράντα και κάτι" ή τα "σαράντα παρά κάτι" τους, τυλιγμένα σε "κουπρόν" ύφασμα αμφισβητούμενης χρωματικής απόχρωσης και λουλουδάτο φιογκάκι στο λαιμό: Στις επιχειρήσεις, στις διαφημίσεις, στις οθόνες, στα εξώφυλλα, στα βιβλία τσέπης, κρεμασμένοι με πλαστικά μανταλάκια στα περίπτερα, στις βιτρίνες, στις γιγαντοαφίσες, σε πακέτα τσιγάρων, σε κουτιά απορρυπαντικών, σε τενεκεδάκια με κινέζικες σάλτσες, σε μπλουζάκια, σε γυμναστήρια, σε κασέτες δίσκους και CD - Rom, σε πίστες παντός είδους, σε γήπεδα, σε φυλλάδια και σε πλαστικές σακούλες.

Αφθαρτοι, άνθρωποι που δε γερνούν ποτέ, κι ούτε είναι δυνατόν να τους απασχολήσει οτιδήποτε έχει σχέση με το μέλλον, αφού είναι εξασφαλισμένοι για πάντα. Ανθρωποι που μπορούν, διαμορφώνουν τις αναλογίες στο μεσημεριανό κοκτέιλ τους με περισσή φροντίδα, την ίδια ώρα που σχεδόν αδιάφορα με το άλλο χέρι τους τηλεφωνούν για να κερδίσουν μερικές δεκάδες εκατομμύρια ή για να καθορίσουν τις τύχες άλλων. Ανθρωποι που δεν μπαίνουν σε λεωφορεία, δεν πληρώνουν ΔΕΗ, ΟΤΕ και νερό, δεν πηγαίνουν στη λαϊκή αγορά, στην εφορία και στην τράπεζα, δεν ιδρώνουν ποτέ και τα μαλλιά τους δεν ανακατεύονται. Δεν αλλάζουν λάστιχο, μόνο πουκάμισα και γυναίκες, δεν υπολογίζουν μόνο ξοδεύουν, δε μιλάνε μόνο δηλώνουν, δεν αρρωσταίνουν μόνο αδιαθετούν, δε δουλεύουν μόνο δημιουργούν κι οραματίζονται, δε στενοχωριούνται μόνο συνοφρυώνονται. Η θέα τους αρκεί για την έναρξη μιας αυτόματης διαδικασίας αυτοκριτικής κι ενοχών στον καθένα. Οι μεγαλύτεροι για όσα δεν έκαναν. Οι μικρότεροι για όσα δεν μπορούν να κάνουν. Γιατί δεν είχαν τις ικανότητες, τη θέληση, την ευστροφία, τις γνώσεις, τη θρασύτητα και το θάρρος, την τύχη τους. Μόνο ο λόγος τους αρκεί για δημιουργήσει εμπιστοσύνη και ελπίδα. Σε αυτούς μπορεί κανείς να στηριχτεί και να εξασφαλιστεί, αφού κέρδισαν και καταξιώθηκαν. Αφού απέδειξαν το πόσο ανώτεροι είναι. Μόνο μαζί τους μπορεί κανείς να μοιραστεί λίγη από τη λάμψη που εκπέμπουν και να προχωρήσει στο μέλλον. Μόνο σ' αυτούς μπορεί να πιστέψει, αφού δεν μπορεί να πιστέψει στον εαυτό του.

Η συζήτηση περί "νέων" έχει για τα καλά ανάψει - όχι για πρώτη φορά - και στην πολιτική, μετά την εκλογή του "σαραντάρη" Κ. Καραμανλή στη θέση του προέδρου της ΝΔ, που η παρουσία του δεν έφερε στην επιφάνεια κάτι που να μην το ξέραμε ήδη σχετικά με την όλη φιλολογία. Οι άνθρωποι που περιγράφονται παραπάνω θα μπορούσαμε να πούμε ότι δεν είναι αληθινοί. Καλύτερα όμως θα ήταν να πούμε ότι είναι τόσο αληθινοί και τόσο νέοι όσο και τα οράματα που προβάλλονται μέσα από αυτούς...

Γεράσιμος ΛΙΒΙΤΣΑΝΟΣ

Υπάρχει λύση, αρκεί ο αγωγός να βγει 100 μόλις μέτρα μπροστά, έξω απ' την "μπούκα" του όρμου

Κινδυνεύει με μπάζωμα το λιμανάκι της Αφροδίτης

Χώματα, φερτά υλικά, μπάζα κατεβάζει, εκτός από νερά, ο αγωγός πάνω στην ακτή



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ