ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Απρίλη 1997
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Πήγαν, είδαν και απήλθαν...

Τρεις υπουργοί και μια κουστωδία βουλευτών του ΠΑΣΟΚ πήγαν χτες στο Πέραμα, για να ανακοινώσουν την υλοποίηση της μιας εκ των 26 δεσμεύσεων της κυβέρνησης για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της Ζώνης

Τρεις υπουργοί και μια κουστωδία βουλευτών του ΠΑΣΟΚ κατέβηκαν χτες στο Πέραμα για να ανακοινώσουν, σε σύσκεψη στο Δημαρχείο, την υλοποίηση μίας εκ των 26 δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση εδώ και 16 μήνες,σχετικά με την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της Ζώνης! Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η υφυπουργός Ανάπτυξης, Α. Διαμαντοπούλου,θα περάσει με νομοσχέδιο στη Βουλή η εκκαθάριση του μητρώου των εργοδοτών,που δραστηριοποιούνται στη Ζώνη. Η υφυπουργός, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης και ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Στ. Σουμάκης απέφυγαν να απαντήσουν στα υπόλοιπα αιτήματα των εργαζομένων και τις δεσμεύσεις που έχει πάρει η κυβέρνηση!

Πριν τη σύσκεψη, το πρωί επισκέφτηκε τη Ζώνη η Α. Διαμαντοπούλου, προκειμένου να δει τους χώρους και να ενημερωθεί για τα προβλήματα. "Ξέρετε τι ανεργία υπάρχει στη Ζώνη". "Το ξέρετε ότι έχουμε σταματήσει τα παιδιά μας από το σχολείο", ήταν τα λόγια που έβγαιναν από τα στόματα αγανακτισμένων ανέργων. Η υφυπουργός επισκέφτηκε τα δυο πλοία Κρήτη 1 και 2,που μετασκευάζονται αυτή την περίοδο. Στη συνέχεια επισκέφτηκε τη ΝΑΥΣΙ και το ναυπηγείο του Καρρά.

Στη σύσκεψη στο Δημαρχείο της πόλης, ο δήμαρχος Γ. Πατσιλινάκος τόνισε ότι το πρόβλημα της Ζώνης είναι τρομακτικό και ότι η ανεργία διαλύει τα πάντα. "Ζούμε - συνέχισε - εδώ και 4 χρόνια μια διαδικασία συρρίκνωσης. Μέχρι τώρα δεν έχει γίνει τίποτα και οι όποιες εξαγγελίες δεν έχουν υλοποιηθεί. Δεν έχει δοθεί καμία λύση στο θέμα του δεξαμενισμού. Εμείς απαιτούμε να λειτουργεί το διυπουργικό όργανο, να υλοποιεί και να ελέγχει τις αποφάσεις του με σαφές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης".

Παίρνοντας το λόγο ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Στ. Σουμάκης,ισχυρίστηκε ότι "η εκκαθάριση του μητρώου των εργοδοτών αποτελεί το πρώτο και ουσιαστικό βήμα σ' ό,τι αφορά την εξυγίανση της Ζώνης" και ότι θα ακολουθήσουν και άλλες συναντήσεις. Η υφυπουργός Α. Διαμαντοπούλου αναφέρθηκε ειδικότερα στο μητρώο των εργοδοτών, ενώ σε ό,τι αφορά τις άλλες δεσμεύσεις σημείωσε πως "δεν είναι ώρα απολογισμού". Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης ισχυρίστηκε ότι "αρκετά από τα 26 σημεία έχουν υλοποιηθεί και άλλα είναι σε εξέλιξη", καθώς και ότι "δεν πρόκειται να απομονώσουν το συγκεκριμένο αίτημα από τα υπόλοιπα". Ανακοίνωσε επίσης ότι η επόμενη συνάντηση θα γίνει μέχρι τις 5 του Μάη.

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατών Μετάλλου Πειραιά Ι. Πουντίδης τόνισε: "Πιστεύαμε ότι σήμερα θα γινόταν συζήτηση επί της ουσίας. Τι έχει γίνει σήμερα; Οι περισσότερες δεσμεύσεις, καθώς και άλλα αιτήματα δεν έχουν υλοποιηθεί. Το μεγαλύτερο κομμάτι της Ζώνης είναι σε διαδικασία φθοράς. Εχουν γίνει εξώσεις σε ανέργους, έχουν εγκαταλείψει το επάγγελμα, έχουν σταματήσει τα παιδιά τους από το σχολείο. Εμείς θα θέλαμε μια συνολική τοποθέτηση στα ζητήματα της Ζώνης, αλλά όποιος δε θέλει να ζυμώσει, 16 μήνες κοσκινίζει. Σ' ό,τι αφορά το μητρώο πρέπει να ξεκαθαριστεί με ποια συγκεκριμένα κριτήρια θα γίνεται η αδειοδότηση.Δυστυχώς, διαπιστώνουμε ότι μάλλον δεν υπάρχει η πολιτική βούληση για να δοθούν λύσεις".

Στη συνέχεια τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι των εργοδοτών, των εργαζομένων, εκπρόσωποι φορέων, καθώς και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Π. Κρητικός,Γ. Νιώτης,Γ. Διαμαντίδης,Γ. Καψής και Κ. Λάλος,οι οποίοι δεν παρέλειψαν να εγκωμιάσουν την "καλή θέληση της κυβέρνησης". Στο τέλος της σύσκεψης, στην ερώτηση τι θα γίνει με το θέμα του δεξαμενισμού, η υφυπουργός Ανάπτυξης είπε ότι γίνονται προσπάθειες για την εκμετάλλευση των δεξαμενών των δυο μεγάλων ναυπηγείων, ενώ για την εγκατάσταση δεξαμενών στη Ζώνη είπε ότι "είναι πολύ δύσκολο".

Πανοικοδομική απεργία αύριο

"ΤΩΡΑ σύνταξη στα 55", απαιτούν οι οικοδόμοι και δηλώνουν αποφασισμένοι, να μην επιτρέψουν το "σάρωμα" της κοινωνικής ασφάλισης

Αγωνιστικός "πυρετός" επικρατεί στα συνδικάτα οικοδόμων όλης της χώρας, ενόψει της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που πραγματοποιούν αύριο Τετάρτη με απόφαση της Ομοσπονδίας του κλάδου. Προβάλλοντας σαν κύριο αίτημα τη μείωση του ορίου ηλικίας για συνταξιοδότηση στα 55,φέρονται έτοιμοι να απαντήσουν δυναμικά στην προσπάθεια της κυβέρνησης για κατάργηση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης, αλλά και στην αυταρχική και βίαιη συμπεριφορά της απέναντι στους εκπροσώπους του κλάδου, όπως αυτή εκδηλώθηκε μπροστά στο υπουργείο Εργασίας την περασμένη Πέμπτη.

Στα πλαίσια της απεργίας, έχουν προγραμματιστεί περιφερειακές συγκεντρώσεις ανά τη χώρα. Οι οικοδόμοι Αθήνας και Πειραιά θα συγκεντρωθούν στις 9.30π.μ. στην πλατεία Κάνιγγος. Στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθεί παμμακεδονική συγκέντρωση στις 11π.μ. στο άγαλμα Βενιζέλου.Στο μεταξύ συνδικάτα και Ομοσπονδία με συνεχείς περιοδείες στους χώρους δουλιάς, "αντεπιτίθενται" στις πιέσεις των κατασκευαστών για ανατροπή του σημερινού τρόπου υπολογισμού των ενσήμων στις οικοδομές, σπάζοντας στην πράξη το παράνομο "λοκ άουτ".

Σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας επισημαίνεται ότι τα ασφαλιστικά προβλήματα του κλάδου παραμένουν άλυτα, ενώ ταυτόχρονα η κυβέρνηση ετοιμάζει μια νέα επίθεση, με στόχο το σάρωμα πολύχρονων κατακτήσεων και ξεθεμελίωμα του κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος. Καταγγέλλει τον "κοινωνικό διάλογο" που προπαγανδίζει η κυβέρνηση, επισημαίνοντας πως "με τη φροντίδα των βιομηχάνων και τη στήριξη της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, μοναδικό στόχο έχουν την προετοιμασία του εγκλήματος που ετοιμάζουν ενάντια στην Κοινωνική Ασφάλιση".

Στη Θεσσαλονίκη

Σχετικά με το κλείσιμο των γιαπιών που προχώρησαν οι εργολάβοι, το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης τονίζει σε ανακοίνωσή του

ότι δεν είναι διατεθειμένο να παζαρέψει την ογκομέτρηση και καλεί τα μέλη του να πηγαίνουν κάθε μέρα στη δουλιά και να απαιτούν μεροκάματο καθώς απεργία εργοδοτών δεν επιτρέπει η νομοθεσία.

Επίσης η Διοίκηση του Συνδικάτου, δηλώνει, ότι θα προχωρήσει παραπέρα και σ' όλα τα νόμιμα μέσα για να περιφρουρήσει το δικαίωμα στη δουλιά και στην ασφάλιση, των εργαζομένων του κλάδου.

Απεργούν οι ηλεκτρολόγοι πλοίων

Σε τριήμερη απεργία, που ξεκινάει από σήμερα, προχωρούν οι ηλεκτρολόγοι πλοίων,καθώς οι εργοδότες μετά από οχτώ συναντήσεις δεν έχουν απαντήσει στα αιτήματα που έχει καταθέσει το σωματείο, εδώ και ένα χρόνο, για την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας!

Σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Ηλεκτρολόγων Επισκευών πλοίων αναφέρει ότι ζήτησε και νέα συνάντηση για το περασμένο Σάββατο, η οποία δεν έγινε αποδεκτή. "Οι επιδιώξεις - τονίζει - της Ενωσης εργοδοτών έχουν γίνει φανερές σε όλους. Διάλογο για το διάλογο και κωλυσιεργία για να περνάει ο καιρός, θέτοντας ως στόχο την αμφισβήτηση και την αφαίρεση κατακτήσεών μας. Είμαστε υποχρεωμένοι μπροστά στην απαράδεκτη στάση της εργοδοσίας να συγκρουστούμε, την ευθύνη ας την αναλάβει εκείνη".

Εμμένουν οι τράπεζες σε αυξήσεις λιτότητας

Αμετακίνητοι στις θέσεις τους για αυξήσεις στα όρια της εισοδηματικής πολιτικής εμφανίστηκαν οι εκπρόσωποι των τραπεζών στην έβδομη (!) συνάντηση με την ΟΤΟΕ, χτες, η οποία διακόπηκε για να επαναληφθεί σήμερα.

Η "νέα" πρόταση των εργοδοτών, που υποτίθεται ότι θα ήταν η απάντηση στο αίτημα της ΟΤΟΕ για 15% αυξήσεις σε δυο χρόνια και αναμόρφωση του μισθολογίου, ήταν για αυξήσεις 10% και διαμόρφωση του μισθού του πρώτου κλιμακίου σε 180 χιλ. δραχμές.

Η ΟΤΟΕ δεν έκανε δεκτή την "πρόταση", αλλά και δεν επανέφερε τη δική της. Ζήτησε μόνο το πρώτο κλιμάκιο να φτάσει στις 200 χιλ. δραχμές και οι εκπρόσωποι των τραπεζών είπαν ότι θα φέρουν νέα πρόταση σήμερα, η οποία επίσης θα έχει κόστος 10%!

Σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΤΟΕ, μετά τη λήξη της συνάντησης με τους εργοδότες.

Ανοδος της ΕΣΚ στην ΕΥΔΑΠ

Και ο γενικός διευθυντής στο ψηφοδέλτιο της ΠΑΣΚΕ!

Ανοδο σε ψήφους και ποσοστό, σημείωσαν οι δυνάμεις της ΕΣΚ στις εκλογές που έγιναν για την ανάδειξη εκπροσώπων στο ΔΣ της ΕΥΔΑΠ.

Στις εκλογές είχαμε αύξηση των ψηφισάντων από 3.251 το 1993, σε 3.929 Συγκεκριμένα έλαβαν: ΕΣΚ 559 ψήφους (πριν 241), ποσοστό 14,66% (προηγούμενα 7,67%). ΠΑΣΚΕ 2.045 ψήφους (πριν 1.577), ποσοστό 53,66% (πριν 50,13%) και εξέλεξε ένα εκπρόσωπο, όπως και πριν. ΔΑΚΕ 1.208 ψήφους (πριν 1265), ποσοστό 31,68% (από 40,20% πριν) και 1 εκπρόσωπο όπως και προηγούμενα.

Η ΕΣΚ με ανακοίνωσή της τονίζει ότι "παρά το κλίμα της υποσχεσιολογίας και μηχανισμών που επικράτησε, αντί για θέσεις και απόψεις στα ζητήματα της συμμετοχής, η ΕΣΚ σημείωσε εντυπωσιακή άνοδο".

Συγκεκριμένα καταγγέλλει ότι "στα ψηφοδέλτια της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ υπήρχαν υποψήφιοι, χωρίς να το γνωρίζουν οι ίδιοι και αρκετοί έκαναν έγγραφες καταγγελίες. Μάλιστα για πρώτη φορά η Εφορευτική Επιτροπή δεν ανακοίνωσε το ποιοι είναι υποψήφιοι, με αποτέλεσμα δεκάδες υποψήφιοι να το μάθουν όταν ήδη είχαν αρχίσει οι αρχαιρεσίες! Επίσης στις εκλογές πήρε μέρος με το ψηφοδέλτιο της ΠΑΣΚΕ, ο Χ. Στεφάνου, γενικός διευθυντής της ΕΥΔΑΠ, με αποτέλεσμα να ασκηθούν αφόρητες πιέσεις στους εργαζομένους".

Από τη χτεσινή σύσκεψη στο Δημαρχείο Περάματος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ