ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Απρίλη 1997
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κυβερνητικό αμόκ διώξεων κατά των αγροτών
  • Οδηγεί πάνω από 6.000 αγρότες σε δίκες, με στόχο το αγωνιστικό τους φρόνημα και για να περάσει την καταστροφική αγροτική πολιτική της
  • Σήμερα μόνο στα Τρίκαλα δικάζονται 178 άτομα για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις του Μάρτη '95

Μια τεράστια "βιομηχανία" δικαστικών διώξεων και καταδίκης χιλιάδων αγροτών σε όλη τη χώρα βρίσκεται σε εξέλιξη αυτήν την εποχή. Με την κατηγορία - κυρίως - της παρακώλυσης συγκοινωνιών και με αποφάσεις -"καρμπόν" για φυλάκιση αρκετών μηνών, στις περισσότερες περιπτώσεις με τριετή αναστολή, η κυβέρνηση επιδιώκει να θέσει σε καθεστώς ομηρίας πάνω από 6.000 αγρότες που συμμετείχαν στις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των τελευταίων χρόνων σε όλη τη χώρα και ιδιαίτερα στη Θεσσαλία. Μόνο σήμερα, σε μια πρωτοφανή για το αγροτικό κίνημα των τελευταίων χρόνων δίκη, κάθονται στο εδώλιο του κατηγορούμενου 178 αγρότες, για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις τον Μάρτη '95!

Μεταξύ των αγροτών αυτών είναι και πολλά συνδικαλιστικά στελέχη του νομού, όπως ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων "Η ΑΝΟΙΞΗ", Σπύρος Τσιοτινός.Η κυβέρνηση, αντί να σταματήσει τη "φάμπρικα" ποινικοποίησης των αγώνων των αγροτών, επιχειρεί με κάθε τρόπο να συντηρήσει κλίμα τρομοκράτησης, οδηγώντας μαζικά αγρότες στα δικαστήρια, για τη συμμετοχή τους σε συλλαλητήρια που έγιναν την ίδια μέρα και στον ίδιο τόπο.

Στα δικαστήρια της Λάρισας - τα οποία έχουν μετατραπεί σε "αγροτοδικεία" που δικάζουν κάθε Δευτέρα και Τετάρτη αγρότες για τη συμμετοχή τους στις αγροτικές κινητοποιήσεις των τελευταίων χρόνων - χτες συνεχίστηκε η ιστορία, με δύο δίκες καπνοπαραγωγών της περιοχής Ελασσόνας, οι οποίες αναβλήθηκαν για το Γενάρη '98, ενώ εκκρεμούν εκατοντάδες ακόμα δίκες σε όλα τα διαμερίσματα της χώρας για παλιότερες κινητοποιήσεις.

"Αγροτοδικεία" παντού

Οι 6.000 και πλέον αγρότες διώκονται για τη συμμετοχή τους σε παλιότερα αγροτικά συλλαλητήρια, από το 1994 μέχρι και το Γενάρη 1996, ενώ ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο. Μέσα στο επόμενο διάστημα, πέραν των ήδη δρομολογημένων διώξεων αγροτών - πολλές δίκες έχουν, ήδη, οριστεί και άλλες αναμένονται μετά την κλήση σε απολογία χιλιάδων αγροτών - αναμένεται να οδηγηθούν μαζικά σε δίκες εκατοντάδες ακόμα αγρότες για τη συμμετοχή τους στην τελευταία ηρωική εξέγερση των αγροτών, από τη Θεσσαλία μέχρι τον Εβρο. Ηδη έχουν κληθεί για ανάκριση πολλές εκατοντάδες αγρότες αλλά και μέλη των Συντονιστικών Επιτροπών της Θεσσαλίας, γιατί συμμετείχαν στις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις του Δεκέμβρη του 1996 και σχεδιάζεται να ακολουθήσουν διώξεις για το Φλεβάρη 1997...

Ηδη έχουν δικαστεί και καταδικαστεί πολλές εκατοντάδες αγροτοκτηνοτρόφοι. Τέτοιες δίκες και καταδίκες είχαμε π.χ. στο Νομό Σερρών, όπου πάνω από 500 αγρότες κλήθηκαν να απολογηθούν και άλλοι δικάζονται και οι περισσότεροι έχουν μπει στη σειρά να δικαστούν τους επόμενους μήνες! Επίσης, εκατοντάδες αγρότες από τους Νομούς Κατερίνης, Κιλκίς, Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Αιτωλοακαρνανίας, Βοιωτίας και πολλών ακόμα νομών, έχουν δικαστεί και πολλοί καταδικάστηκαν, ενώ περισσότεροι παραπέμπονται να δικαστούν το επόμενο διάστημα.

Το βάρος στη Θεσσαλία

Ιδιαίτερο παρουσιάζεται το κυβερνητικό ενδιαφέρον με τις μαζικές δίκες και καταδίκες στους νομούς της Θεσσαλίας, στην "καρδιά" των αγροτικών αγώνων, για λόγους εκδίκησης, κατατρομοκράτησης και εκφοβισμού, για την καθυπόταξη των αγροτών ώστε να μην "σηκώσουν ξανά κεφάλι"! Μάλιστα, φαίνεται πως όσον αφορά τις ποινές έχει κοπεί "ταρίφα" για την επιβολή ποινής τετράμηνης φυλάκισης σ' όσους συμμετείχαν σε προειδοποιητικά συλλαλητήρια και 8 - 12 μηνών για συμμετοχή σε άλλα μεγάλα συλλαλητήρια. Σε πολλές περιπτώσεις, καθώς οι διώξεις γίνονται με βάση πληροφορίες, κατασκευασμένες όπως χαρακτηριστικά αποκαλύπτεται στο ακροατήριο, γίνεται εξόφθαλμο ότι πρόκειται για στημένη επιχείρηση των κατασταλτικών μηχανισμών - προφανώς με εντολές κυβερνητικών υπηρεσιών.

Στόχος, οι αγώνες που έρχονται

Η κυβέρνηση με την επιμονή της στις μαζικές διώξεις και την ποινικοποίηση των αγώνων, ξεκαθαρίζει πλέον ότι επιλέγει τον αντιδημοκρατικό δρόμο του αυταρχισμού. Επιχειρεί να δημιουργήσει και να συντηρήσει κλίμα κατατρομοκράτησης ενάντια σε όσους αγωνίζονται. Κι όλα αυτά, με σκοπό να "φρενάρει" τις αγωνιστικές διαθέσεις της αγροτιάς, που μάχεται για την επιβίωσή της και ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των κυβερνήσεων του δικομματισμού. Με στόχο να περάσει "πάση θυσία" την καταστροφική πολιτική της ΕΕ που εφαρμόζει, η κυβέρνηση, αφού δεν μπόρεσε να την επιβάλει με την απάτη του "κοινωνικού διαλόγου" στους αγρότες - παρά τις συζητήσεις που οργανώνει με τους "ημετέρους" της των συμβιβασμένων ηγεσιών των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων και τα περιβόητα Συμβούλια Αγροτικής Πολιτικής - επιχειρεί, τώρα, με το "μαστίγιο" να επιβάλει την πολιτική της.

ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
Εκφυλιστική λειτουργία ΠΑΣΟΚο - ΣΥΝεταίρων

Στις 11 του Μάη γίνονται εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης

Ενώ επιτέλους, με καθυστέρηση εννιά μηνών, γίνονται στις 11 Μάη 1997 οι εκλογές στο Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ), η απερχόμενη διοίκηση των ΠΑΣΟΚο - ΣΥΝεταίρων εντείνει τα εκφυλιστικά φαινόμενα στη λειτουργία του Επιμελητηρίου και δείχνει να μην μπορεί να εξασφαλίσει έντιμες και γνήσιες εκλογές...

Συγκεκριμένα, όπως μας καταγγέλλεται από γεωτεχνικούς επιστήμονες συνδικαλιστές, ενώ έχει λήξει στις 2 του Απρίλη, η ημερομηνία κατάθεσης των ψηφοδελτίων, υποψηφιότητες "μπαίνουν" και "βγαίνουν" στα ψηφοδέλτια της "Συσπείρωσης" (παράταξη που υποστηρίζεται από το χώρο του ΣΥΝ και συμμετέχει στις εκλογές με δύο ψηφοδέλτια, λόγω αδυναμίας "να τα βρουν στη μοιρασιά").

Τα εκφυλιστικά αυτά φαινόμενα που εντείνουν το μείζον, έτσι κι αλλιώς, πρόβλημα αναξιοπιστίας στο ΓΕΩΤΕΕ, προκαλούν αγανάκτηση και αηδία για τον τρόπο λειτουργίας, που έχουν επιβάλει οι παρατάξεις των ΠΑΣΟΚο - ΣΥΝεταίρων. Στην πραγματικότητα, η λειτουργία του ΔΣ του ΓΕΩΤΕΕ έρχεται να συμπληρώσει τη μέχρι τώρα παραγοντίστικη και εκφυλιστική δραστηριότητα με τα παζάρια και τα συμβιβαστικά παιχνίδια μεταξύ των παρατάξεων της ΠΑΣΚ (ΠΑΣΟΚ), ΔΑΚΕ (ΝΔ) και ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ, αλλά και με την κυβέρνηση, εναντίον των πραγματικών συμφερόντων των γεωτεχνικών και ευρύτερα των μικρομεσαίων αγροτών. Οι παρατάξεις αυτές από κοινού - είτε άμεσα είτε έμμεσα με την αλληλοϋποστήριξη σε πολιτικές και διαδικασίες καταστροφικές - συνέβαλαν κατ' αναλογία στη χρεοκοπία του ίδιου του ΓΕΩΤΕΕ όχι μόνον απέναντι στην κοινωνία, αλλά και στα μάτια των χιλιάδων γεωτεχνικών, αφού μόνον με τα πραγματικά προβλήματα των γεωτεχνικών κλάδων (γεωπόνων, δασολόγων, κτηνιάτρων, γεωλόγων, ιχθυολόγων) δεν ασχολήθηκαν ούτε καν πρόβαλαν τα πραγματικά προβλήματα της αγροτικής κλπ. οικονομίας της χώρας.

Χαρακτηριστικά, αναφέρεται, ότι η εκφυλιστική λειτουργία του ΔΣ του ΓΕΩΤΕΕ άρχισε την επομένη των εκλογών με χαρακτηριστικά στοιχεία: Την αδυναμία επί μακρό χρόνο να σχηματιστεί προεδρείο (έφτασαν σε σημείο να αναστείλουν την ιδιότητα μέλους σε δύο από το ΔΣ, προκειμένου να πετύχουν την απαραίτητη πλειοψηφία), την κρίση στο προεδρείο κατόπιν, με την παραίτηση του προηγούμενου προέδρου, τα παζάρια χωρίς αρχές και συναλλαγές για το προεδρείο, ο γραφειοκρατικός - τυπικός τρόπος λειτουργίας της διοίκησης κλπ.

Ακριβώς, αυτή η απαράδεκτη κατάσταση οδηγεί στο συμπέρασμα πως με τις εκλογές, είναι απόλυτη ανάγκη να ενισχυθούν οι δυνάμεις της "Πανεπιστημονικής" που, αν και δε συμμετείχαν στη διοίκηση του ΓΕΩΤΕΕ ήταν οι μόνες που αντιπάλεψαν αυτή την εκφυλιστική πορεία και προσπάθησαν να ενημερώσουν τους γεωτεχνικούς και τους αγρότες για τα πραγματικά προβλήματα, να ενισχύσουν τους ίδιους τους αγώνες των γεωτεχνικών για επαγγελματική κατοχύρωση και επιστημονική αξιοποίησή τους και για τη λύση των οξυμένων προβλημάτων των γεωτεχνικών, της γεωργίας και των μικρομεσαίων αγροτών.

Οι αγρότες σέρνονται σήμερα στα δικαστήρια γιατί τόλμησαν να διεκδικήσ

Οι αγρότες σέρνονται σήμερα στα δικαστήρια γιατί τόλμησαν να διεκδικήσουν λύσεις αγωνιστικές. Το στιγμιότυπο από το μπλόκο του Ζάρκου των Τρικάλων, το 1995



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ