ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Απρίλη 1997
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Απόφαση - ανακοίνωση του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ
  • Κανένας στρατιώτης έξω από τα σύνορά μας
  • Ψηφίστε μαζικά σ' όλες τις σχολές τις ΠΚΣ
  • ΟΧΙ σε όλα τα ναρκωτικά και τα υποκατάστατα

Για τη δρομολογούμενη ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Αλβανία, με τη συμμετοχή και της χώρας μας, τις φοιτητικές εκλογές και την έξαρση των θανάτων από τα ναρκωτικά το Γραφείο του ΚΣ της ΚΝΕ κατέληξε στην παρακάτω απόφαση - ανακοίνωση:

"1. Η ΚΝΕ καλεί την ελληνική νεολαία να υψώσει δυνατή φωνή διαμαρτυρίας στην αποφασισμένη και δρομολογούμενη στρατιωτική επέμβαση των ιμπεριαλιστών στην Αλβανία, με τη συμμετοχή και ελληνικού στρατού.

Κανένας φαντάρος δεν πρέπει να πιστέψει τα ψέματα των κομμάτων, που υπηρετούν τη συμμετοχή και την υποταγή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση, κανένας νέος δεν πρέπει να παρασυρθεί από τις αντιδραστικές κραυγές των διάφορων εθνικιστών.

Η στρατιωτική επέμβαση δε γίνεται για ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά για να επιβάλει στην Αλβανία και την περιοχή μας τα συμφέροντα των πολυεθνικών. Αποτελεί ένα ακόμα βήμα για την εγκαθίδρυση στα Βαλκάνια της Ιμπεριαλιστικής Τάξης της εκμετάλλευσης και του Πολέμου. Πρόκειται για εγκληματική ενέργεια, που δε στρέφεται μόνο ενάντια στον αλβανικό λαό, αλλά συνολικά στους λαούς των Βαλκανίων και την ειρήνη.

Η αποστολή ελληνικού στρατού δε γίνεται, για να προστατευτεί η ελληνική μειονότητα, αλλά γιατί το απαιτούν οι Αμερικανοί, οι Ευρωπαίοι και τα οικονομικά συμφέροντα της ελληνικής ολιγαρχίας.

Η κυβέρνηση, που αποφάσισε, και τα υπόλοιπα κόμματα (εκτός του ΚΚΕ), που συμφωνούν στην αποστολή Ελλήνων στρατιωτών στην Αλβανία αναλαμβάνουν τεράστιες ευθύνες. Είναι τυχοδιωκτισμός, είναι συμμετοχή σε ένα έγκλημα σε βάρος του αλβανικού λαού και της ελληνικής μειονότητας. Βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή των νέων που βρίσκονται στο στρατό, για να υπερασπιστούν την ειρήνη και την εθνική κυριαρχία της πατρίδας μας και όχι τα συμφέροντα των ΗΠΑ και της Γερμανίας. Εκθέτουν τη χώρα μας και την ειρήνη σε νέους κινδύνους.

Η ΚΝΕ καλεί τους νέους της πατρίδας μας, να σταθούν αλληλέγγυοι στον εξεγερμένο αλβανικό λαό. Να καταδικάσουν την ιμπεριαλιστική επέμβαση και τη συμμετοχή της χώρας μας. Να απαιτήσουμε τώρα κανένας Ελληνας στρατιώτης έξω από τα σύνορά μας. Μαζί με το λαό μας να αγωνιστούμε και εμείς ενάντια στην ιμπεριαλιστική τάξη του πολέμου, δυναμώνοντας το φιλειρηνικό αντιιμπεριαλιστικό κίνημα.

Η ΚΝΕ απευθύνεται ιδιαίτερα στους νέους στρατευμένους και τους καλεί να μη δεχτούν να πάρουν μέρος στην ιμπεριαλιστική αποστολή του Πολέμου.

Νέοι στρατευμένοι έχετε κάθε δικαίωμα να αρνηθείτε να γίνεται στρατιώτες κατοχής του αλβανικού λαού, γιατί αυτό απαιτούν οι δυνάμεις που απειλούν και τη δική μας χώρα και το δικό μας λαό.

Θαρραλέα πείτε ΟΧΙ. Είστε ένστολοι πολίτες, έχετε δικαίωμα, διεκδικήστε στρατό για την Ελλάδα και την ειρήνη και όχι για το ΝΑΤΟ. Δεν είστε μόνοι. Εχετε τη συμπαράσταση και την υποστήριξη όλης της νεολαίας και του λαού μας.

Η ΚΝΕ την Παρασκευή, 1 Απρίλη, θα πραγματοποιήσει Πανεξόρμηση για την ενημέρωση των στρατευμένων νέων σε όλα τα κέντρα εκπαίδευσης.

2. Το Γραφείο του ΚΣ της ΚΝΕ καλεί τους φοιτητές και τους σπουδαστές να δώσουν, με τη μαζική τους συμμετοχή στις εκλογές των συλλόγων τους, αποστομωτική απάντηση σε όλους αυτούς που καλλιεργούν την αποχή και το συμβιβασμό. Που θέλουν την παράδοση και τη διάλυση του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος. Καλεί όλους τους φοιτητές και σπουδαστές να περιφρουρήσουν τους συλλόγους και τις δημοκρατικές διαδικασίες από κάθε προσπάθεια ματαίωσης και εκφυλισμού των εκλογών.

Φοιτητές, σπουδαστές την Τετάρτη, 9 του Απρίλη, με τη συμμετοχή και την ψήφο σας πάρτε θέση για όλα. Δυναμώστε τους συλλόγους σας, καταδικάστε τη συντηρητική πολιτική μέσα και έξω από τις σχολές. Πείτε δυνατά ΟΧΙ στην παιδεία του Μάαστριχτ και στο συμβιβασμό. Ανοίχτε δρόμο στους νέους μεγάλους αγώνες μαζί με τους εργαζόμενους και το λαό. Ψηφίστε μαζικά σε όλες τις σχολές τις Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας.

Στείλτε μήνυμα αντίστασης και ελπίδας, μήνυμα αντεπίθεσης.

Την ψήφο και την άνοδο των ΠΚΣ θα τη μετρήσουν όλοι και οι φίλοι και οι εχθροί του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος.

Η άνοδος και η ισχυροποίηση των ΠΚΣ σε όλες τις σχολές δε θα είναι μόνο νίκη των ανυπότακτων φοιτητών και σπουδαστών, μα και νίκη όλων των νέων που αμφισβητούν το μονόδρομο της υποταγής και του λαϊκού κινήματος, που συγκρούεται με τη συντηρητική πολιτική στα μπλόκα των αγροτών, στις απεργίες των ναυτεργατών, των καθηγητών.

3. Το Γραφείο του ΚΣ της ΚΝΕ εκφράζει την οργή και την αγανάκτησή του για τις καθημερινές πλέον δολοφονίες νέων ανθρώπων από τους εμπόρους των ναρκωτικών.

Η κυβέρνηση έχει σοβαρές ευθύνες για την ανεξέλεγκτη, ουσιαστικά νόμιμη δράση των εμπόρων - δολοφόνων για την εγκατάλειψη των εξαρτημένων νέων στα νύχια τους. Για την ανυπαρξία πολιτικής πρόληψης και στήριξης της προσπάθειας απεξάρτησης με τη μη ουσιαστική και επαρκή στήριξη των θεραπευτικών Κοινοτήτων, του 18 ΑΝΩ, καθώς και των άλλων φορέων που μάχονται ενάντια στα ναρκωτικά.

Η κυβέρνηση, αντί να βγάλει τα σωστά συμπεράσματα από την επέλαση του θανάτου, συνεχίζει στο ίδιο δρόμο, στην ίδια πολιτική που οδηγεί στο συμβιβασμό με τα ναρκωτικά, στη λύση των υποκατάστατων και της συντήρησης, στον επικίνδυνο και αντιεπιστημονικό διαχωρισμό τους σε σκληρά και μαλακά, και τη νομιμοποίησή τους.

Κανένας νέος και νέα δεν πρέπει να αδιαφορήσει.

Εχουμε χρέος, απέναντι στους νέους που δολοφονήθηκαν, στους νέους που οι έμποροι του θανάτου κρατούν ομήρους, απέναντι στους νέους που δίνουν μάχη ζωής, να δυναμώσουμε τις προσπάθειές μας ενάντια στην εξάρτηση από τα ναρκωτικά.

Τώρα πρέπει να ακουστεί δυνατά περισσότερο από κάθε άλλη φορά: ΟΧΙ σε όλα τα ναρκωτικά και τα υποκατάστατα.

Μέτρα κατά της εξάρτησης και υπέρ της απεξάρτησης.

ΟΧΙ στην αποδοχή και τη νομιμοποίηση της φαρμακευτικής καταστολής της συνείδησης και της ζωή μας".


Η "φωνή του κυρίου"

Η συνέντευξη του Αμερικανού πρεσβευτή στην Αθήνα, Τόμας Νάιλς, πέρα από το ότι επιβεβαιώνει πανηγυρικά τον ιμπεριαλιστικό ρόλο των ΗΠΑ στην περιοχή, έχει και μια άλλη σημαντική αξία. Ερχεται να "φωτίσει" την εξωτερική πολιτική της... κυβέρνησης Σημίτη. Διαβάζοντας τη συνέντευξη εύκολα μπορεί κανείς να ερμηνεύσει τους χειρισμούς της κυβέρνησης στα ανοιχτά θέματα της εξωτερικής πολιτικής και να διακρίνει τις στρατηγικές επιδιώξεις της, τόσο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Αιγαίο και το Κυπριακό, όσο και όσον αφορά την Αλβανία και την ιμπεριαλιστική πρακτική της. Φυσικά, δεν πρόκειται για κάτι παράδοξο. Αποδεικνύει το μέγεθος και το βάθος της εξάρτησης της κυβέρνησης από τους υπερατλαντικούς συμμάχους. Αρκεί να αναφερθεί, για το λόγου το αληθές, ότι ο Αμερικανός πρεσβευτής διακηρύσσει, "μετά παρρησίας", ότι συμφωνεί σε όλα τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής με την κυβέρνηση Σημίτη.

Αν κάποιοι απορούσαν, γιατί οι ΗΠΑ δε συμμετέχουν στη στρατιωτική επέμβαση στην Αλβανία - αφήνοντας έτσι στην κυβέρνηση να κάνει λόγο για πρωταγωνιστικό και ηγεμονικό ρόλο στην περιοχή - ο Τ. Νάιλς, απαντά ευθέως: Πρόκειται για μια νέα ιδέα στρατιωτικών αποστολών, στο πλαίσιο του νέου ρόλου και δομής του ΝΑΤΟ, στην οποία δεν έχουν ευθεία ανάμειξη οι ΗΠΑ. Δηλώνει χαρακτηριστικά: "Αυτή η ιδέα στρατιωτικών αποστολών, των οποίων ηγείται η Ευρώπη και τις οποίες στηρίζουν πολιτικά οι ΗΠΑ, χωρίς απευθείας ανάμειξη, είναι ίσως ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά των μελλοντικών δράσεων. Θα δούμε πώς θα προχωρήσει αυτή η ιδέα στην Αλβανία" (!).

Παράλληλα, βέβαια, σπεύδει να παράσχει πλήρη κάλυψη στη στρατιωτική επέμβαση στην Αλβανία, λέγοντας "εμείς συμφωνούμε με αυτή την πολιτική" - άλλωστε γι' αυτούς και υπό την υψηλή εποπτεία τους "δουλεύουν" - και εκφράζει την προθυμία των ΗΠΑ να συνεργαστούν με την κυβέρνηση "σε κοινά προγράμματα βοήθειας προς αυτές τις χώρες για την οικονομική ανάπτυξη και πρόοδο της δημοκρατίας". Πρόκειται για τη γραμμή που παρουσίασε ο Κ. Σημίτης, την περασμένη Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη, για την εγκαθίδρυση καθεστώτων και κυβερνήσεων στις γειτονικές χώρες, κάτω από το μανδύα της "παροχής βοήθειας".

Ιδιαίτερα "αποκαλυπτικός" είναι ο πρεσβευτής των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Κατ' αρχάς θεωρεί σκόπιμο να υπενθυμίσει τον επιδιαιτητικό ρόλο των Αμερικανών ανάμεσα στις δύο χώρες και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το Αιγαίο. Στο πλαίσιο αυτό δε διστάζει να δηλώσει ότι "οι ΗΠΑ θα κάνουν το παν, για να σταματήσουν οποιοδήποτε επεισόδιο", ενώ υπενθυμίζει με νόημα τη στάση των ΗΠΑ στην κρίση των Ιμίων, τονίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα αντιδράσουν και πάλι "αν κάτι τέτοιο συνέβαινε και πάλι" (!). Δηλαδή, θα ενισχύσουν τη θεωρία των "γκρίζων ζωνών" στο Αιγαίο, στην κατεύθυνση, βέβαια, της διχοτόμησής του και της μετατροπής του σε "θάλασσα των ΗΠΑ". Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, όπου παρουσιάζει πολύ παραστατικά την πολιτική των ΗΠΑ. Ειδικότερα, τονίζει ότι "δεν υπάρχει πολύς χρόνος πέραν του τέλους του 1997 για τις διακοινοτικές συνομιλίες", πιέζοντας έτσι για άμεσα αποτελέσματα.

Δεν είναι ασφαλώς τυχαίο ότι έχει αυξηθεί ο αριθμός των συνεντεύξεων του Αμερικανού πρεσβευτή στην Αθήνα. Οι ισχυροί "σύμμαχοι" φροντίζουν αφ' ενός να ξεκαθαρίσουν τη στήριξή τους στην πολιτική της κυβέρνησης Σημίτη και από την άλλη σημειώνουν το ρόλο τους στην περιοχή, έτσι για να θυμούνται όλοι "ποιος είναι το αφεντικό".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ