ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Απρίλη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις της αντεπίθεσης
  • Σημαντική αύξηση σε ψήφους και ποσοστά των Πανσπουδαστικών Κινήσεων Συνεργασίας. Συνέχισαν την ανοδική πορεία και στα ΑΕΙ και στα ΤΕΙ και εδραιώθηκαν με διαφορά στην τρίτη θέση.
  • Διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες για την αποχή. Ψήφισαν 65.000, δηλαδή αύξηση συμμετοχής περίπου 14%.

Ηχηρότατο ήταν το μήνυμα, που έστειλαν χτες οι φοιτητές και σπουδαστές όλης της χώρας και ειδικά το πρωτοπόρο στους αγώνες τμήμα τους, το οποίο συσπειρώνεται γύρω από τις Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας.Αυτό που είχε ήδη εκφραστεί ως διάθεση αγώνα όλο το προηγούμενο διάστημα, καταγράφηκε χτες το βράδυ και με μια σημαντική αύξηση ποσοστών και ψήφων, τέτοια που να βάζει σε ακόμα πιο προωθημένο σημείο εκκίνησης την προαναγγελμένη Πανσπουδαστική αντεπίθεση,κόντρα στο "εκπαιδευτικό Μάαστριχτ", πλάι στα άλλα αγωνιζόμενα τμήματα του λαού.

Το μήνυμα στάλθηκε κόντρα σε ένα "μπαράζ" δημοσιευμάτων και εκπομπών, όπου διάφοροι "αναλυτές" εμφάνιζαν τον πόθο της άρχουσας τάξης ως πραγματικό δεδομένο και καλούσαν σε ακόμα μεγαλύτερη αποχή, σε ακόμα μεγαλύτερη εσωστρέφεια και υποταγή στο όνομα του "τίποτα δε γίνεται", κρύβοντας ότι ο δικός τους μονόδρομος, όχι μόνο δεν είναι αποδεκτός από τη νεολαία, αλλά και συναντά όλο και πιο ισχυρές αντιστάσεις.

"Να πάρουμε θέση για όλα" ήταν η πρόσκληση - πρόκληση που απηύθυναν στους φοιτητές και σπουδαστές οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας. Και η ανταπόκριση καταγράφηκε χτες το βράδυ: Με σημαντικότατη αύξηση της προσέλευσης στην ψηφοφορία και επίσης πιο σημαντική ενίσχυση των Πανσπουδαστικών Κινήσεων Συνεργασίας, που για μια ακόμα χρονιά εμφανίζουν σταθερά ανοδική πορεία και ενισχύουν τη θέση της τρίτης δύναμης που κατείχαν από πέρσι.

Δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία το χτεσινό αποτέλεσμα. Η σαρωτική αντιμεταρρύθμιση, που προωθεί στην παιδεία η κυβέρνηση Σημίτη, η ορατή πλέον απειλή να γκρεμιστεί ό,τι έχει μείνει όρθιο από τη δημόσια και δωρεάν παιδεία, να μετατραπούν οι σχολές σε μαγαζάκια, που θα μοιράζουν πτυχία άνευ αντικρίσματος και τελικά θα παράγουν μισοειδικευμένους εργάτες έτοιμους για την τροφοδοσία της καπιταλιστικής κρεατομηχανής των "απασχολήσιμων", όλα αυτά, σε συνδυασμό με ό,τι βιώνουν οι νέοι από τη σκληρή πραγματικότητα των γονιών τους (ανεργία, αφαίρεση κατακτήσεων κ.ά.), έχουν αρχίσει εδώ και καιρό να αντιμετωπίζονται με αγωνιστικό πνεύμα από σπουδαστές και φοιτητές. Κι αυτό εκφράστηκε και σε ψήφους χτες το βράδυ.

Ανακοίνωση των ΠΚΣ

Στις 10.30 το βράδυ, από τις Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας, δόθηκε στη δημοσιότητα μια πρώτη ανακοίνωση επί των αποτελεσμάτων. Σ' αυτήν αναφέρεται:

"Από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα σε 60 σχολές στα ΑΕΙ πανελλαδικά, οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας εμφανίζουν σημαντική άνοδο, ενώ ακόμα σημαντικότερη άνοδο εμφανίζουν στα ΤΕΙ σε 24 σχολές πανελλαδικά.

Η ανάδειξη των ΠΚΣ σε τρίτη και ενισχυμένη δύναμη σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, σε συνδυασμό με τη σοβαρή αύξηση της μαζικότητας στις φοιτητικές εκλογές, δείχνει τη διάθεση του φοιτητικού και του σπουδαστικού κινήματος όχι απλά να υπερασπίσει τους συλλόγους και τις κατακτήσεις του, αλλά να βγει στην αντεπίθεση μαζί με τις ζωντανές δυνάμεις της κοινωνίας για δωρεάν δημόσια παιδεία, για ουσιαστικές γνώσεις, που θα υπηρετούν την ουσιαστική ανάπτυξη της χώρας μας και θα είναι ξένες με το "ευρωπαϊκό ιδεώδες" των υποτακτικών του Μάαστριχτ".

Αντιδράσεις

Με ανάμεικτα συναισθήματα υποδέχτηκαν διάφορες δυνάμεις, τόσο την αύξηση της προσέλευσης των φοιτητών, όσο και κυρίως τη σημαντική ενίσχυση των ΠΚΣ. Στην ΑΣΟΕΕ, ΔΑΠ και ΠΑΣΠ επιχείρησαν να μετατρέψουν την καταμέτρηση σε δικομματικού τύπου φιέστα αντιπαράθεση. Στο Πολυτεχνείο μια μικρή ομάδα των"γνωστών αγνώστων" δεν άντεξε το μήνυμα της ανόδου των ΠΚΣ και ξέσπασε στις αφίσες και τα τραπεζάκια της παράταξης, δίνοντας για λίγο οπτικό υλικό χρήσιμο στα κανάλια, ώστε να ξεχαστεί η πραγματική είδηση. Στη Νομική επιχειρήθηκε, επίσης, το στήσιμο ανάλογου σκηνικού. Δυστυχώς για όλους η πρώτη είδηση παραμένει: Η άνοδος της συμμετοχής των φοιτητών και η επίσης άνοδος των ΠΚΣ.

ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ
Με νέα ώθηση για τις αναμετρήσεις που έρχονται

Σε δήλωσή του, ο γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Νίκος Σοφιανός αναφέρει:

"Η αύξηση της συμμετοχής των φοιτητών στις εκλογές έδωσε ηχηρή απάντηση στους κύκλους που καλούσαν σε αποστράτευση και στόχευαν στη διάλυση του φοιτητικού κινήματος.

Η σημαντική αύξηση σε ψήφους και ποσοστά των ΠΚΣ, η εδραίωσή τους και με διαφορά στην τρίτη θέση των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ δίνει νέα ώθηση στην καθημερινή προσπάθεια των ΠΚΣ μαζί με τους φοιτητές να βρίσκονται μπροστά στα προβλήματα, στους αγώνες και τις αναμετρήσεις, που έρχονται.

Η ΚΝΕ χαιρετίζει τους χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές, που εμπιστεύτηκαν την ψήφο τους στην παράταξη, που στηρίζει στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, αναδείχνοντάς την στη μόνη δύναμη, που για μια ακόμα χρονιά αυξάνει την επιρροή της στα Πανεπιστήμια, δημιουργώντας και με το ιδιαίτερα θετικό φετινό εκλογικό αποτέλεσμα την αφετηρία για την πανσπουδαστική αντεπίθεση.Το αποτέλεσμα αυτό δείχνει εκτός των άλλων και ότι η νεολαία του ΚΚΕ, στηριγμένη στην ανατρεπτική πολιτική και την αγωνιστική δράση του κόμματός της, δυναμώνει σταθερά την ικανότητα αυτής της πολιτικής να απευθύνεται σε όλο και πλατύτερες μάζες της νεολαίας".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ