ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Απρίλη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Εκδηλώσεις
  • Το Παράρτημα ΤΡΙΠΟΛΗΣ της ΠΕΑΕΑ διοργανώνει την Κυριακή 13-4-97 στις 11.30 πμ εκδήλωση για την επέτειο της ιστορικής μάχης κατά των Γερμανών κατακτητών στο Δρακοβούνι (Γλόγοβα) Γορτυνίας. Τα Κεντρικά Γραφεία (ΠΕΑΕΑ) συμμετέχουν και δρομολογούν πούλμαν, που αναχωρεί από την πλατεία Κάνιγγος την ίδια μέρα στις 6.45 πμ.Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 8831.368, 8225.407, 8234.296.
  • Το Παράρτημα ΖΩΓΡΑΦΟΥ πραγματοποιεί εκδήλωση την Κυριακή 13-4-97 στις 10.30 πμ στην πλατεία "5 Ηρώων", Ξενίας και Παπαδιαμαντοπούλου, για να τιμήσουν τους 5 ήρωες κομμουνιστές που τους κρέμασαν οι Γερμανοί και ταγματασφαλίτες στις 5 Απρίλη. Προσυγκέντρωση στις 10 πμ στο Ηρώον Ζωγράφου.
  • Το Παράρτημα ΛΑΜΙΑΣ διοργανώνει την Κυριακή 13-4-97 στις 11 πμ,εκδήλωση στα Αμπέλια Ομβριακής, προς τιμήν των 17 πατριωτών που εκτελέστηκαν στη θέση αυτή, από τα στρατεύματα κατοχής, στις 9-4-1944. Καλούνται οι συγγενείς και φίλοι των εκτελεσμένων, οι αντιστασιακοί και όσοι επιθυμούν να τιμήσουν την εκδήλωση, να παραβρεθούν. Πούλμαν θ' αναχωρήσει από την πλ. Πάρτου στις 9 πμ.Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 31.858 και 33.280.
  • To Παράρτημα ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ της ΠΕΑΕΑ, ο Δήμος ΔΙΣΤΟΜΟΥ και οι συγγενείς των εκτελεσμένων πατριωτών στη θέση Βίρβα Διστόμου στις 23-3 και 2, 3-4-1944, τελούν ετήσιο μνημόσυνο την Κυριακή 13-4-97 στις 11 πμ,στον τόπο της θυσίας. Καλούνται οι αντιστασιακοί και ο λαός της περιοχής να πάρουν μέρος στην εκδήλωση.
Γενικές Συνελεύσεις
  • Π. ΦΑΛΗΡΟΥ,αύριο Παρασκευή 11-4-97 στις 6 μμ,στα γραφεία του, Καλυψούς 24.

- Τα παρακάτω Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ καλούν τα μέλη τους να παραβρεθούν στις Γενικές Συνελεύσεις που πραγματοποιούν την Κυριακή 13-4-97:

  • Ν. ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ - Ν. ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ,στις 10 πμ,στο Πνευματικό Κέντρο Ν. Φιλαδελφείας, Τρυπιά 45.
  • ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ,στις 9.30 πμ,στην αίθουσα της Ενωσης Σμυρναίων Νίκαιας, οδός 28ης Οκτωβρίου και Θεσσαλίας.
  • ΚΟΛΩΝΟΥ,στις 10 πμ,στο Δ Διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων, Λένορμαν και Αλεξάνδρειας, πλ. Πέτρουλα.
  • ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ,στις 10 πμ,σε αίθουσα του Δημαρχείου, απέναντι από τα γραφεία του Παραρτήματος.
  • ΠΕΤΡΑΛΩΝΩΝ - ΘΗΣΕΙΟΥ - ΠΑΝΩ ΣΦΑΓΕΙΩΝ,στις 11 πμ,στα γραφεία του, Κυδαντιδών 24.
  • ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ,στις 9.30 πμ,στο Θεατρικό Εργαστήρι του δήμου.
  • ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ - ΓΕΡΑΚΑ,στις 10.30 πμ,στο Πνευματικό Κέντρο, οδός Αγίου Ιωάννου 52Β.
  • ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ,στις 10 πμ,στα γραφεία του, Μιλτιάδου 4. Στα θέματα ημερήσιας διάταξης περιλαμβάνεται και η θετική έκβαση της υπόθεσης της ανέγερσης του μνημείου ΕΑ.
  • ΠΕΥΚΗΣ,στις 10.30 πμ,στα γραφεία του, Δημοκρατίας 10.
  • ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ,στις 10 πμ,στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου.
  • ΧΑΛΚΙΔΑΣ,στις 10 πμ,στην αίθουσα του παλαιού Δημαρχείου, Αβάντων 50.
  • ΑΡΤΕΜΙΔΑΣ (ΛΟΥΤΣΑΣ), στις 10 πμ,στα γραφεία του, Αμφιτρίτης 52 (ο δρόμος της λαϊκής).
  • Η Πανελλήνια Ενωση Συνταξιούχων - Αναπήρων Θυμάτων ΕΑ (ΠΕΣΑΘΕΑ), την Παρασκευή 18-4-97 στις 4.30 μμ,στην αίθουσα της Πανηπειρωτικής Λέσχης Αθηνών, Κλεισθένους 15, 7ος ορ.
Αποκαλυπτήρια

Το Παράρτημα ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ της ΠΕΑΕΑ και ο Δήμος πραγματοποιούν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου της Εθνικής Αντίστασης 1941 - 1945, που θα γίνουν την Κυριακή 13-4-97 στις 10.30 πμ στην πλ. Σκατζουράκη, Ανω Ν. Σμύρνη.

Εκδρομή

Το Παράρτημα ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ - ΕΛΛΗΝΟΡΩΣΩΝ,πραγματοποιεί την Κυριακή 13-4-97,εκδρομή σε Επίδαυρο - Τολό - Ναύπλιο, με τιμή εισιτηρίου 2.000 δρχ. Αναχώρηση από την πλ. Αγίου Δημητρίου, στις 8 πμ.

ΔΙΗΜΕΡΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ
"Νομιμοποίηση" της υπερεκμετάλλευσης

"Μαζευτήκαμε σήμερα για να δούμε αν τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν χρώμα και θρησκεία... Οι μετανάστες δεν είναι απόβλητοι... Είμαστε σαν τις σταγόνες της βροχής στη γη της πατρίδας σας. Τη νιώθουμε δική μας πατρίδα. Οπως ο γεωργός μαζεύει τη βροχή σε ένα ρυάκι, έτσι κι εμείς ζητάμε σιγουριά. Ενα ρυάκι φτιαγμένο στις όχθες των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεών μας σε αυτόν τον τόπο".

Με αυτά τα λόγια ο Νσοφόρ Γκόντγουιν από τον Παναφρικανικό Σύνδεσμο έδωσε τη θέση όσων ξένων έχουν έρθει στη χώρα μας να βρουν καταφύγιο. Οσων εργάζονται κάτω από απάνθρωπες συνθήκες, όσων πέφτουν στα χέρια "αετονύχηδων" που τους ξεζουμίζουν. Λόγια που ακούστηκαν χτες, πρώτη μέρα του διήμερου που διοργάνωσαν η ΓΣΕΕ,η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης,το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες,η Ενωση Φιλιππινέζων Μεταναστών ΚΑΣΑΠΙ,και ο Παναφρικανικός Σύνδεσμος.Θέμα του: "Μετανάστες στην Ελλάδα. Διαδικασία νομιμοποίησης - ρατσισμός - ξενοφοβία".

Μέχρι τέλος Μάη το θέμα της νομιμοποίησης των αλλοδαπών θα έχει ρυθμιστεί, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου.Ο υπουργός έκανε τη διαπίστωση ότι η χώρα μας δεν έχει μεταναστευτική πολιτική, ότι η πολιτική της κυβέρνησης είναι στην κατεύθυνση της ανθρωπιστικής επίλυσης του προβλήματος και υπερασπίστηκε τα διατάγματα της κυβέρνησης που ρυθμίζουν τους όρους και τη διαδικασία για την είσοδο και την παραμονή μεταναστών στη χώρα μας.

Από το περασμένο φθινόπωρο έχει ξεκινήσει η συζήτηση και διαμόρφωση των ΠΔ για τους όρους και τις προϋποθέσεις καταγραφής και νομιμοποίησης των αλλοδαπών στην Ελλάδα. Ηδη από την αρμόδια επιτροπή έχει διαμορφωθεί το πρώτο ΠΔ και κοντεύει να τελειώσει το άλλο.

"Από την όλη διαδικασία όμως φαίνεται ότι η κυβέρνηση δε θέλει να λύσει οριστικά και ουσιαστικά το ζήτημα" υπογράμμισε η εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ Ζωή Σώκου."Τα διατάγματα συνδέουν απόλυτα την προσωρινή άδεια παραμονής, αλλά και την ανανέωσή της στη συνέχεια με την απασχόληση και τις θέσεις εργασίας, όταν είναι γνωστό ότι δεν υπάρχει καμία υπηρεσία, ούτε ο ΟΑΕΔ, που να έχει πλήρη εικόνα και καταγραφή για το σύνολο των οικονομικών δραστηριοτήτων, αλλά και την απασχόληση στη χώρα μας" πρόσθεσε. "Επίσης διαιωνίζει την παράνομη εργασία, όταν δεν παίρνονται μέτρα και δεν επιβάλλονται αυστηρές ποινές και πρόστιμα στους εργοδότες, όταν παράνομα απασχολούν αλλοδαπούς, ενώ οι τελευταίοι απελαύνονται πληρώνοντας τα έξοδα της απέλασης".

Η Ζωή Σώκου ζήτησε να μην υπάρχει απόλυτη σύνδεση της άδειας παραμονής με την απασχόληση, η πρώτη άδεια παραμονής να είναι το ελάχιστο για ένα χρόνο, η ανανέωση της άδειας παραμονής μετά το χρόνο να είναι η πρώτη τουλάχιστο για τρία χρόνια και η επόμενη ανανέωση αόριστης χρονικής διάρκειας και να μην είναι λόγος απέλασης τα ζητήματα υγείας.

Μίλησαν επίσης ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου,ο πρόεδρος της ΕΕΔΔΑ Θεοχάρης Παπαμάργαρης,ο Θ. Καρζής από την ΕΣΗΕΑ και εκπρόσωποι του ΣΥΝ, του ΔΗΚΚΙ, της ΠΟΛ.ΑΝ και οργανώσεων μεταναστών.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ
Νέο νομοσχέδιο αδιαφάνειας...

Ακόμη και ο έλεγχος της ποιότητας των κατασκευών περνάει σε ιδιώτες!

Την ολοκλήρωση του νέου νομοσχεδίου που αφορά στην ανάθεση των δημοσίων έργων ανακοίνωσε χτες ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Χρ. Βερελής, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση της Πανελλήνιας Ενωσης Διπλωματούχων Μηχανικών Δημοσίων Εργων (ΠΕΔΜΕΔΕ).

Και το νομοσχέδιο αυτό - το δεύτερο μέσα σε τρία μόλις χρόνια - δέχεται ήδη αρκετές επικρίσεις από τον τεχνικό κόσμο και τους ίδιους τους εργολήπτες, αφού κάθε άλλο παρά θεσμοθετεί τη διαφάνεια στις αναθέσεις των δημοσίων έργων.

Συγκεκριμένα:

  • Με διάφορες διατάξεις προβλέπει την ανάθεση των έργων με προϋπολογισμό άνω του 1,5 δισ. δρχ. μέσω ενός μαθηματικού τύπου και έτσι με πρόσχημα την αντικειμενικοποίηση της διαδικασίας ανάθεσης αυτές γίνονται αντικείμενο ακόμη μεγαλύτερων στρεβλώσεων από ό,τι ισχύει σήμερα με τις αιτιολογήσεις των προσφορών, με βάση τις οποίες ανατίθενται έργα ακόμη και στον 40ο μειοδότη!
  • Με άλλες ρυθμίσεις παγιοποιεί την ολιγοπώληση των έργων από τις μεγάλες εγχώριες και ξένες εταιρίες.
  • Επίσης αναθέτει σε ιδιώτες (και μάλιστα ξένους) ακόμη και τον έλεγχο της ποιότητας των δημοσίων έργων, θέτοντας στο περιθώριο τη δημόσια διοίκηση.

Οπως δήλωσε ο Χρ. Βερελής, ακόμη και για την κατάταξη των τεχνικών εταιριών σε τάξεις πτυχίου. με βάση τα οποία αναλαμβάνουν το δικαίωμα να συμμετέχουν στους διαγωνισμούς, το ΥΠΕΧΩΔΕ θα προσλάβει συμβούλους δύο τράπεζες!

Τέλος, με το νομοσχέδιο ιδρύεται Ινστιτούτο Οικονομίας των Κατασκευών, με βασικό στόχο την κατάρτιση του νέου αναλυτικού τιμολογίου στις κατασκευές. Βασικό θέμα της χτεσινής Γενικής Συνέλευσης της ΠΕΔΜΕΔΕ ήταν οι προοπτικές των μεσαίων και μικρών εργοληπτικών επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν και τα περισσότερα προβλήματα φτάνοντας μέχρι και την τέλεια σύνθλιψη. Οι μικρομεσαίες εργοληπτικές επιχειρήσεις αν και αποτελούν το 99% των επιχειρήσεων του κλάδου, τα τελευταία χρόνια βλέπουν να παρατηρείται μείωση κατά 20% των έργων που δημοπρατούνται και τους αφορούν, ενώ παράλληλα υπάρχει αντίστοιχη αύξηση του ποσοστού των έργων που παίρνουν οι μεγαλύτερες εταιρίες Ζ' και Η' τάξης πτυχίου, οι οποίες κατέχουν πάνω από το 50% του συνόλου των δημοπρατηθέντων έργων.

Στην εισήγησή του ο πρόεδρος της ΠΕΔΜΕΔΕ, Γ. Παπαϊωάννου, χαρακτήρισε στην καλύτερη περίπτωση απροσδιόριστες τις προοπτικές των μικρομεσαίων εργοληπτικών επιχειρήσεων και ζήτησε από το κράτος να τις υποστηρίξει με την εξυγίανση του θεσμικού πλαισίου και την προστασία από τον αθέμιτο ανταγωνισμό.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ

λ9

Συμπληρώνεται ένας χρόνος από το θάνατο του αγαπημένου μας πατέρα ΧΡΗΣΤΟΥ ΓΙΑΝΝΕΖΟΥ.

Την Κυριακή 13 Απρίλη, στις 10.00 π.μ., γίνεται το μνημόσυνό του στο χωριό Κάτω Σουδενά Καλαβρύτων.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Παγκρατίου.

Τάσος - Φωτούλα

* * *

Το Σάββατο 12 Απρίλη, στις 10.30 π.μ., στο Νεκροταφείο Καλλιθέας θα γίνει το χρονιάτικο μνημόσυνο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΝΕΛΛΟΥ

Καλούνται οι συγγενείς και οι συναγωνιστές του να τιμήσουν τη μνήμη του.

Η σύζυγός του Μαγδαληνή Κανέλλου

ΚΗΔΕΙΑ

Τον πολυαγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, αδελφό και θείο

ΑΚΥΛΑ ΓΕΩΡΓ. ΜΑΡΚΟΥ

δικηγόρο παρ' Αρείω Πάγω

Αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης

κηδεύουμε σήμερα Πέμπτη 10.4.97 και ώρα 5 μ.μ. από τον Ιερό Ναό Προφήτου Ηλία Τσακού Αγίας Παρασκευής. Η ταφή θα γίνει στο Κοιμητήριο Τσακού.

Η σύζυγος: Μαρία

Ο υιός: Μάρκος.

Οι αδελφοί. Οι ανιψιοί. Οι λοιποί συγγενείς.

Διαθεσιμότητες για την απόδραση

Σε διαθεσιμότητα τέθηκαν χτες από τον αρχηγό της Αστυνομίας, αντιστράτηγο Αθανάσιο Βασιλόπουλο, τέσσερις αστυνομικοί - μέλη της φρουράς κρατητηρίων της Ασφάλειας Αττικής, λόγω της απόδρασης του Ρουμάνου Μιχαϊτα Γκίλμπερτ. Πρόκειται για τον υπαστυνόμο Θεόδωρο Παπαδόπουλο, τον ανθυπαστυνόμο Παναγιώτη Γρηγοράτο και τους αστυφύλακες Νικόλαο Γεώργα και Εμμανουήλ Ιατρού, οι οποίοι θα κληθούν να καταθέσουν στο πλαίσιο της ΕΔΕ που διενεργείται από αστυνομικό διευθυντή. Οι αστυνομικοί, σύμφωνα με πληροφορίες, υποστηρίζουν ότι δεν ήταν δυνατόν να αποτραπεί η απόδραση λόγω των κακοτεχνιών και των παραλείψεων στο χώρο των κρατητηρίων, που, ενώ έχουν επισημανθεί από παλιά, δεν έχουν αντιμετωπιστεί από τον κλάδο διοικητικής υποστήριξης της Αστυνομίας.

Διώκεται ο Λογοθέτης για παράβαση καθήκοντος

Μια ακόμη ποινική δίωξη για παράβαση καθήκοντος ασκήθηκε χτες από την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Πειραιά εναντίον του δημάρχου Στ. Λογοθέτη,ο οποίος αυτή τη φορά κατηγορείται ότι πρόσφερε παράνομα άδεια λειτουργίας στο κλαμπ "Σιλό".

Ο Στ. Λογοθέτης κατηγορείται ότι παραχώρησε, χωρίς να νομιμοποιείται, προσωρινή άδεια λειτουργίας στους ιδιοκτήτες του. Το θέμα, όπως αναφέρεται στη δικογραφία, δεν έφτασε ποτέ για να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, κατά παράβαση των σχετικών νόμων αλλά και του Δημοτικού Κώδικα, για την οποία ενημερώθηκε από την Εισαγγελία ο περιφερειακός διευθυντής, ενώ δεν υπήρχαν στον φάκελο για την έκδοση της άδειας και οι απαραίτητες εγκρίσεις της Πολεοδομίας, της Διεύθυνσης Υγιεινής και της Πυροσβεστικής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ