ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Απρίλη 1997
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Πιάσανε δουλιά για τα μέτρα του 1998

Ετοιμο είναι το προσχέδιο προϋπολογισμού του 1998, ενώ σε ένα περίπου μήνα θα εκδοθεί η σχετική εγκύκλιος. Αλλα 650 δισ. δραχμές εξοικονόμηση πόρων απαιτεί το πρόγραμμα "σύγκλισης" για το 1998

Ενώ οι εργαζόμενοι, οι μικρομεσαίοι και οι αγρότες δεν έχουν συνέλθει ακόμα από τα αλλεπάλληλα "εκσυγχρονιστικά σοκ" στον τομέα της οικονομίας από την κυβέρνηση Σημίτη, το υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζει από σήμερα τη νέα δέσμη μέτρων για τη στήριξη του Κρατικού Προϋπολογισμού του 1998.

Σύμφωνα με πληροφορίες του "Ρ", στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχουν ήδη ετοιμάσει τις γενικές κατευθύνσεις του προσχεδίου προϋπολογισμού του 1998, το οποίο μετά από την επεξεργασία των επιμέρους διευθύνσεων θα πάρει τη μορφή της Εγκυκλίου. Με βάση τις γενικές κατευθύνσεις της Εγκύκλιου αυτής, τα υπουργεία, οι επιχορηγούμενοι φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα (ασφαλιστικά ταμεία, δήμοι, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση κτλ.) θα πρέπει να συντάξουν τους δικούς τους προϋπολογισμούς, οι οποίοι θα ενσωματωθούν στον Κρατικό Προϋπολογισμό (σκέλος δαπανών).

Βασική φιλοσοφία και του νέου προϋπολογισμού - όπως και όλων των υπολοίπων από το 1993 μέχρι σήμερα - αποτελεί το συμβόλαιο οικονομικής εξάρτησης (υποδούλωσης) της ελληνικής οικονομίας από το ευρωπαϊκό κεφάλαιο, όπως αυτή μετουσιώνεται στο "πρόγραμμα σύγκλισης".

Το κομβικό σημείο του προγράμματος αυτού είναι ο στόχος μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος του ευρύτερου δημόσιου τομέα, το οποίο το 1997 θα πρέπει να διαμορφωθεί στο 4,2% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) και το 1998 στο 2,4% του ΑΕΠ. Η κατά 1,8% μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος πρακτικά σημαίνει ότι θα πρέπει να εξοικονομηθούν τουλάχιστον άλλα 650 δισ. δραχμές, γεγονός που σημαίνει ότι πρέπει να παγιωθεί η μέχρι το τέλος του 1997 πολιτική λιτότητας και να εφαρμοστούν και νέες πολιτικές, οι οποίες θα έχουν το διττό στόχο της αύξησης των εσόδων και της μείωσης των δαπανών.

Ηδη το οικονομικό επιτελείο έχει σκιαγραφήσει τα μέτρα πολιτικής που θα ληφθούν το 1998.

Στο φορολογικό τομέα και ειδικά στην άμεση φορολογία ετοιμάζουν νέο φορολογικό νόμο. Οπως έχει αναφέρει και επίσημα ο αρμόδιος υφυπουργός, στόχος είναι να περιοριστούν ακόμη περισσότερο οι υπάρχουσες σήμερα φορολογικές κλίμακες, γεγονός που σημαίνει και παράλληλη μείωση των φορολογικών συντελεστών. Με δεδομένο ότι τον επόμενο χρόνο, αλλά και για μια μακρά χρονική περίοδο βασικός στόχος παραμένει η "δημοσιονομική εξυγίανση", η είσπραξη δηλαδή περισσότερων φόρων, οι αλλαγές που προωθούνται θα έχουν ως συνέπεια την πληρωμή περισσότερων φόρων.

Αλλη πηγή φορολογικών εσόδων είναι η πλήρης εφαρμογή των διατάξεων περί φορολογικών απαλλαγών, η οποία θα αρχίσει να αποδίδει στο σύνολό της το 1998. Το μέτρο αυτό θα πλήξει ορισμένες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων, τους ναυτεργάτες, τους πιλότους της "Ολυμπιακής Αεροπορίας" και όσους φορολογούνταν με το καθεστώς των ειδικών διατάξεων, το οποίο και καταργήθηκε.

Στον τομέα της έμμεσης φορολογίας και ειδικά στο ΦΠΑ, που είναι και ο μεγαλύτερος φόρος, δεν αναμένονται και σημαντικές αλλαγές, καθώς η ενιαία φορολογική εναρμόνιση των χωρών της ΕΕ συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις μεταξύ των κρατών - μελών. Σημαντικά έσοδα πάντως προσδοκούν να εισπράξουν από τις ιδιωτικοποιήσεις, καθώς το 1998 προτίθενται να πωλήσουν τμήμα της Δημόσιας Επιχείρησης Πετρελαίου (ΔΕΠ), ενώ αρμόδιοι παράγοντες κάνουν λόγο από τώρα και για τρίτο γύρο ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ. Εσοδα προσδοκούν να εισπράξουν και από την πώληση των μικρών ιδιωτικών τραπεζών, ενώ άγνωστος Χ παραμένει ο χρόνος και ο τρόπος ιδιωτικοποίησης της Ιονικής.

Στον αντίθετο πόλο των δαπανών αναμένεται νέα συρρίκνωση των κοινωνικών κονδυλίων, με άμεση προτεραιότητα τα νοσήλια και τις δαπάνες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των δημοσίων υπαλλήλων, τις δαπάνες των νοσοκομείων, των ΑΕΙ, των προνοιακών ιδρυμάτων κτλ.

Θ. Κ.

ΚΚΕ
Στη Βουλή το θέμα των φαρμάκων

Την ανακοστολόγηση των φαρμάκων και την πρόταση της επιτροπής ανακοστολόγησης προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης με την οποία ανοίγει ο δρόμος για αυξήσεις φέρνουν με ερώτησή τους στη Βουλή προς τους υπουργούς Ανάπτυξης και Υγείας - Πρόνοιας οι βουλευτές του ΚΚΕ Απ. Τασούλας και Μ. Μπόσκου.Οι βουλευτές του Κόμματος ρωτούν τους συναρμόδιους υπουργούς γιατί δεν προχωρούν στην τιμολόγηση των φαρμάκων με βάση τα πραγματικά κοστολογικά στοιχεία, για να υπάρξει μείωση στις τιμές των φαρμάκων, ώστε σαν κοινωνικό αγαθό να είναι προσιτό σε όλους όσοι το έχουν ανάγκη. Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

"Το φάρμακο δεν είναι αντικείμενο κερδοσκοπίας αλλά ένα κοινωνικό αγαθό, απαραίτητο για την υγεία και τη ζωή των ανθρώπων. Πρέπει να είναι ποιοτικά άριστο και ταυτόχρονα προσιτό σε όλους όσοι το έχουν ανάγκη. Προσιτό σε όλους σημαίνει βέβαια φτηνό φάρμακο.

Παρά τις διακηρύξεις της κυβέρνησης για τιμολόγηση των φαρμάκων με βάση αντικειμενικά κοστολογικά στοιχεία, αρμόδια επιτροπή για τον έλεγχο των φαρμακευτικών δαπανών και τον καθορισμό των τιμών των φαρμακευτικών προϊόντων ανοίγει το δρόμο για νέες και πιο τσουχτερές ανατιμήσεις στα φάρμακα.

Η τελική πρόταση της επιτροπής να καθορίζεται η τιμή ενός φαρμάκου, αντί με αντικειμενικά κοστολογικά στοιχεία, παίρνοντας υπόψη το μέσο όρο των τιμών στην ΕΕ μειωμένη κατά 37%, όσο δηλαδή θεωρείται ότι υπολείπεται η αγοραστική δύναμη του Ελληνα καταναλωτή συγκριτικά με τη μέση αγοραστική δύναμη στην ΕΕ, είναι αποκαλυπτική και ουσιαστικά αποκλείει μείωση των τιμών στα εισαγόμενα φάρμακα.

Είναι άλλωστε γνωστό ότι στο Λονδίνο λειτουργεί η "Ευρωπαϊκή Αρχή Εγκρισης Τιμών Φαρμακευτικών Σκευασμάτων" όπου προσφεύγουν όλες οι πολυεθνικές του κλάδου προκειμένου να εγκριθεί η τιμή κάθε νέου φαρμάκου που κυκλοφορούν. Η ΕΕ επιβάλλει ώστε η τιμή αυτή να ισχύει σ' όλες τις χώρες της ΕΕ, απλά να είναι προσαρμοσμένη στην αγοραστική δύναμη του νομίσματος κάθε χώρας.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. υπουργοί:

Η κυβέρνηση θα κάνει δεκτή την πρόταση της επιτροπής για τον τρόπο καθορισμού της τιμής των φαρμάκων;

Γιατί η κυβέρνηση δεν προχωρά στην τιμολόγηση των φαρμάκων με βάση αντικειμενικά κοστολογικά στοιχεία ώστε να υπάρξει μείωση στις τιμές των φαρμάκων, υλοποιώντας τις σχετικές εξαγγελίες της;".

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Την ανάγκη στροφής στον εσωτερικό τουρισμό επισήμανε σε συνέντευξη Τύπου ο γγ του ΕΟΤ Ν. Σκουλάς, με αφορμή τη διοργάνωση της φετινής έκθεσης "Τουριστικό Πανόραμα", που ο ίδιος χαρακτήρισε "κορωνίδα" στον τομέα των οργανώσεων του είδους. Ο νέος γγ ΕΟΤ δήλωσε ότι δεν μπορεί ο τουριστικός κόσμος να στρέφεται στον Ελληνα τουρίστα μόνο όταν περνάει δύσκολες στιγμές και αναζητά τρόπους να καλύψει τα κενά. Οπως άλλωστε ανέφερε, είναι εφικτό να αυξηθεί η σχέση των διανυκτερεύσεων Ελλήνων προς ξένων τουριστών, που τώρα είναι 1 προς 4.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Νέο κατάστημα στη Θεσσαλονίκη ίδρυσε η XIOSBANK. Βρίσκεται στην περιοχή Επταλόφου (Αμπελόκηποι) και είναι το τέταρτο της Τράπεζας στη συμπρωτεύουσα. Το "άνοιγμα" της XIOSBANK στη Β. Ελλάδα και τα Βαλκάνια (λειτουργεί ήδη κατάστημα στη Σόφια της Βουλγαρίας) εντάσσεται στα ευρύτερα σχέδια επέκτασης των δραστηριοτήτων της μέσω προγραμματισμένων επενδύσεων. ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ: Με αφορμή τη συμμετοχή του στη Διεθνή Κρατική Εκθεση Λευκωσίας, που θα διοργανωθεί από τις 22 Μάη μέχρι την 1η Ιούνη 1997, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά καλεί τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να αποστείλουν διαφημιστικά έντυπα των παραγόμενων προϊόντων τους να έρθουν σε επαφή με το τμήμα βιοτεχνικών θεμάτων του Επιμελητηρίου μέχρι τις 22/4/1997. Στόχος της ενέργειας είναι η ανάπτυξη των σχέσεων και των εμπορικών συναλλαγών των μελών του ΒΕΠ με κυπριακές επιχειρήσεις.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ: Με θεαματική αύξηση του κύκλου εργασιών και των εξαγωγών της έκλεισε το πρώτο τρίμηνο του 1997 η βιομηχανία ξηρών καρπών Κ. Καρδασιλάρης "Cardico", σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρσι. Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρίας, ο τζίρος στο εν λόγω χρονικό διάστημα ανήλθε σε 1,6 δισ. δρχ. έναντι 900 εκατ. δρχ. το αντίστοιχο τρίμηνο πέρσι και έναντι 1,8 δισ. δρχ. το πρώτο τρίμηνο του 1996, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 80%, με ανάλογη αύξηση της κερδοφορίας. Εντυπωσιακή (340%) ήταν επίσης και η άνοδος των εξαγωγών, που έφτασαν τα 460 εκατ. δρχ. έναντι 105 εκατ. δρχ. το πρώτο τρίμηνο του 1996.

Το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων τις γιορτές

Ανακοινώθηκε από την Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Αττικής Ομόρων Νομών και Νήσων Αιγαίου το γιορταστικό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων πριν το Πάσχα για την εξυπηρέτηση των καταναλωτών, από την Πέμπτη 17 Απρίλη μέχρι το Μ. Σάββατο. Συγκεκριμένα, τις μέρες αυτές, τα καταστήματα θα λειτουργήσουν ως εξής:

  • Πέμπτη 17/4 και Παρασκευή 18/4: 8.30 π.μ. - 8.30 μ.μ.
  • Σάββατο 19/4: 8.30 π.μ. - 4.00 μ.μ.
  • Μ. Δευτέρα 21/4 μέχρι και Μ. Πέμπτη 24/4: 8.30 π.μ. - 8.30 μ.μ.
  • Μ. Παρασκευή 25/4: 1.00 μ.μ. - 7.00 μ.μ.
  • Μ. Σάββατο 26/4: 8.30 π.μ. - 3.00 μ.μ.

ΔΕΠ: Η κοινοπραξία των εταιριών SBC WARBURG - SOLOMON BROTHER - IONIAN FINANACE - ERNEST YOYNG είναι ο σύμβουλος που επέλεξε το ΔΣ της Δημόσιας Επιχείρησης Πετρελαίου (ΔΕΠ), για να αναλάβει τη μετοχοποίηση του ομίλου, καθώς και την αναδιοργάνωσή του. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της ΔΕΠ, η κοινοπραξία αρχίζει τις εργασίες της από 1η Μάη, με σκοπό μέχρι τέλους του έτους να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες που θα επιτρέπουν την είσοδο του 10% του μετοχικού κεφαλαίου του ομίλου στο Χρηματιστήριο, γεγονός που θα σημάνει και την απαρχή της ιδιωτικοποίησης του κερδοφόρου κρατικού τομέα πετρελαιοειδών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ