ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Απρίλη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΚΑΙ ΕΞΑΠΑΤΗΣΗ

"Η αποστολή του στρατού είναι να εξασφαλίζει την άμυνα της χώρας, να υπερασπίζεται την εθνική ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Πατρίδας". Αυτά γράφει το πρώτο άρθρο του Στρατιωτικού Κανονισμού 20 - 1, που κινείται στο πλαίσιο που ορίζει το Σύνταγμα. Οπως επίσης σαφής είναι και ο στρατιωτικός όρκος: "Ορκίζομαι να φυλάττω πίστιν εις την πατρίδα. Υπακοήν εις το Σύνταγμα, τους νόμους και τα ψηφίσματα του κράτους. Υπακοήν εις τους ανωτέρους μου".

Τι σχέση, λοιπόν, μπορεί να έχει η αποστολή ελληνικού στρατού στην Αλβανία με την εξασφάλιση της άμυνας, της εθνικής ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας; Η απάντηση είναι: καμία σχέση. Επίσης, οι Ελληνες στρατιωτικοί - δεν έχει σχέση αν είναι μόνιμοι ή έφεδροι, εθελοντές ή όχι - που θα σταλούν στη χώρα αυτή, προφανώς καλούνται να εφαρμόσουν τον όρκο στον οποίο έχουν δηλώσει πίστη. Ποια υπακοή λοιπόν θα εφαρμόσουν στο Σύνταγμα, τους νόμους και τα ψηφίσματα του κράτους, όταν η αποστολή στην Αλβανία είναι κατ' ουσίαν εκτός πλαισίων; Ακόμα χωρίς καν και την τυπική κάλυψη σχετικής απόφασης της ελληνικής Βουλής, ενώ ακόμα και αυτή η τυπική έγκριση από το ΚΥΣΕΑ αναμένεται να γίνει μετά την αναχώρηση της δύναμης για την Αλβανία. Οι Ελληνες στρατιωτικοί επίσης έχουν ορκιστεί υπακοή στους ανωτέρους τους, αλλά κατά πόσον θα ισχύει ο όρκος αυτός όταν τίθενται υπό τις διαταγές ανωτέρων άλλης εθνικότητας, π.χ. Ιταλών στην προκειμένη περίπτωση;

***

Οταν βέβαια πρόκειται για την εξυπηρέτηση των σκοπών τους, "τύφλα να 'χουν" οι νόμοι ακόμα και το Σύνταγμα και κάθε είδους νομιμότητα, εσωτερική ή διεθνής. Τα κάνουν όλα λάστιχο για να τα χωρέσουν οι επιδιώξεις τους. Χαρακτηριστική η περίπτωση της στρατιωτικής επέμβασης που άρχισε να δρομολογείται στην Αλβανία και της ελληνικής συμμετοχής σε αυτή. Στην υπόθεση αυτή συναντιούνται η διεθνής υποκρισία και η πολιτική εξαπάτηση.

Οπως, όμως, η εν λόγω αποστολή δεν έχει καμία σχέση με τα όσα ορίζονται ως αποστολή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, άλλο τόσο δεν έχει σχέση και με τις διάφορες δικαιολογίες που προβάλλονται. Τα όσα έχουν αναφερθεί για να αιτιολογήσουν την αποστολή είναι πραγματικά ένα "περιβόλι" αντιφάσεων και αστείων ισχυρισμών που ο ένας καταρρίπτει τον άλλο. Αλλοτε μιλάνε για δύναμη υποστήριξης της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας. Αλλοτε για στρατιωτική - αστυνομευτική δύναμη, που θα αναλάβει τη συγκέντρωση των όπλων που έχουν οι εξεγερμένοι. Αλλοτε για "εθνικό συμφέρον" που επιβάλλει τη συμμετοχή της Ελλάδας στην πολυεθνική δύναμη.

Οσο για το πλαίσιο νομιμοποίησης της επέμβασης, εδώ πραγματικά επικρατεί αλαλούμ. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η επέμβαση στην Αλβανία γίνεται κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης της χώρας αυτής, το οποίο έγινε δεκτό τόσο από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τον ΟΑΣΕ όσο και από τον ΟΗΕ. Αυτό όμως που δε λέει είναι ότι υπάρχει ρητή διάταξη του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, η οποία απαγορεύει την επέμβαση σε ζητήματα που ανήκουν στην εσωτερική διαδικασία οιουδήποτε κράτους, καθώς ο ρόλος του ΟΗΕ αφορά αποκλειστικά και μόνο τις διεθνείς προστριβές, τη διασφάλιση της διεθνούς ειρήνης και όχι την εσωτερική ασφάλεια.

***

Αλλοι όμως είναι οι στόχοι αυτής της αποστολής και οι βλέψεις αυτών που συμμετέχουν. Δεν τους έπιασε ο πόνος στα καλά καθούμενα για την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο αλβανικός λαός. Εξάλλου, είναι αυτοί οι ίδιοι που όλα αυτά τα χρόνια στήριζαν το καθεστώς Μπερίσα και συνεχίζουν να τον στηρίζουν, γι' αυτό και παραμένει ο ίδιος στη θέση του. Ενδεικτικό είναι ότι πριν ακόμα ξεκινήσει η αποστολή άρχισαν οι τριβές μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας για τη διάταξη των δυνάμεων, ενώ από κοντά έσπευσε και η Τουρκία. Λες και θα παίξει ρόλο το ποιος θα... μοιράζει την ανθρωπιστική βοήθεια. Το μόνο που δε μας είπαν είναι ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις που στέλνονται στην Αλβανία θα αναλάβουν ρόλο... Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού.

Αλλά το πόσο υποκριτικό είναι το άλλοθι, που προβάλλουν περί διασφάλισης της παροχής της ανθρωπιστικής βοήθειας, αποκαλύπτεται περίτρανα από την ίδια την πραγματικότητα. Ανθρωπιστική βοήθεια στέλνεται στην Αλβανία και διανέμεται στο λαό της από διάφορους φορείς από τις πρώτες μέρες της εξέγερσης και συνεχίζει να στέλνεται χωρίς να υπάρχει κανένα πρόβλημα. Ο Ερυθρός Σταυρός, δήμοι πόλεων από όλη την Ελλάδα, ανάμεσά τους και της Αθήνας, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, ακόμα και ιδιώτες, έχουν πάρει πρωτοβουλίες για τη συγκέντρωση τροφίμων και φαρμάκων και τα μετέφεραν οι ίδιοι με δικά τους μέσα και τα μοίρασαν ακόμα και στα πιο απομονωμένα χωριά της Αλβανίας. Κανένα πρόβλημα από αυτά που προβάλλονται σαν άλλοθι για την επέμβαση δε συνάντησαν.

***

Ο ρόλος των μικρών ιμπεριαλιστών στην υπηρεσία της "νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων" είναι πια περισσότερο από φανερός. Αποκαλυπτικά και τα όσα είπε προ ημερών ο υπουργός Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος στο συνέδριο του "Εκόνομιστ". Μίλησε για "συλλογική ασφάλεια ως το κεντρικό στοιχείο της νέας αρχιτεκτονικής σταθερότητας και συνεργασίας για τις ευρωπαϊκές χώρες" και ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα "το σημερινό πρόβλημα της Αλβανίας". Τα όσα είπε στη συνέχεια δεν αφήνουν καμία αμφιβολία: "Κατά την άποψή μου στην Αλβανία και τα Βαλκάνια γενικότερα χρειάζεται ένα νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό σχέδιο, στο οποίο η Ελλάδα πρέπει να πρωτοστατήσει. Γιατί η Ελλάδα έχει εθνικό συμφέρον να διασφαλίσει τη σταθερότητα στην Αλβανία, στα Βαλκάνια και σε ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου". Τα σχόλια περιττεύουν. Αυτό που χρειάζεται είναι η αποκάλυψη της υποκρισίας και της πολιτικής εξαπάτησης.

Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ

ΣΠΟΤ

Οταν πρόκειται για την εξυπηρέτηση των σκοπών τους, "τύφλα να 'χουν" οι νόμοι ακόμα και το Σύνταγμα και κάθε είδους νομιμότητα, εσωτερική ή διεθνής. Τα κάνουν όλα λάστιχο για να τα χωρέσουν οι επιδιώξεις τους. Χαρακτηριστική η περίπτωση της στρατιωτικής επέμβασης που άρχισε να δρομολογείται στην Αλβανία και της ελληνικής συμμετοχής σε αυτή


ΤΗΣ ΝΑΤΑΣΑΣ ΠΙΤΤΑΚΑ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΝΥΧΤΕΡΙΝΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝΑΘΗΝΑΣ
"Θα αντικρούσουμε την επίθεση"

- Τι κάνει τους μαθητές των νυχτερινών σχολείων να βγαίνουν για μια ακόμα φορά στους δρόμους;

- Τα σοβαρά καυτά προβλήματα της νυχτερινής εκπαίδευσης είναι αυτά που για άλλη μια φορά βγάζουν τους νυχτερινούς μαθητές στο δρόμο του αγώνα καθώς επίσης κι η αδιάλλακτη συντηρητική πολιτική της κυβέρνησης που έρχεται σήμερα να επιδεινώσει τις συνθήκες σπουδών και δουλιάς των νυχτερινών μαθητών αλλά και των νέων γενικότερα.

Ειδικότερα, με ιδιαίτερη έμφαση σήμερα οι νυχτερινοί μαθητές έρχονται να αντιμετωπίσουν για μια ακόμα φορά στα μέσα της χρονιάς, την απαράδεκτη τακτική της κυβέρνησης που πέρα από υποσχέσεις και παχιά λόγια έρχεται να πάρει φαντάρους νυχτερινούς μαθητές, πριν καλά καλά τελειώσουν τη σχολική τους χρονιά.

Απ' την άλλη, η κυβέρνηση σήμερα έρχεται να κλείσει και την τελευταία διέξοδο των μαθητών των νυχτερινών σχολείων προς την τριτοβάθμια εκπαίδευση καταργώντας στην ουσία το ποσοστό εισαγωγής για τους νυχτερινούς μέσα από τις εξετάσεις που θεσπίζει για τα Τεχνικά Λύκεια. Με αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά εντείνει τις ανισότητες και τους ταξικούς φραγμούς για τους νυχτερινούς μαθητές. Στην ίδια κατεύθυνση εκφράζουμε την αντίθεσή μας στην "εκπαιδευτική αντιμεταρρύθμιση" που σχεδιάζει η κυβέρνηση με την καθιέρωση του "Εθνικού Απολυτηρίου", την "ελεύθερη πρόσβαση" κλπ.

- Χτες για μια ακόμα φορά οι μαθητές των νυχτερινών σχολείων της Αθήνας βρήκαν το υπουργείο Παιδείας άδειο όταν πήγαν για να διεκδικήσουν λύσεις. Πώς σχολιάζετε τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στα αιτήματά σας;

- Η κυβέρνηση εγκαινίασε τις μέρες αυτές τον "κοινωνικό διάλογο", χαρακτηρίζοντας τους οικοδόμους ως "ευτελείς δυνάμεις" για να συνδιαλλαγεί μαζί τους και βέβαια απαντώντας στους νυχτερινούς μαθητές με την κοροϊδία, τον εμπαιγμό και την απουσία της. Δείχνει για άλλη μια φορά με αυτό τον τρόπο ότι κοινωνικό διάλογο κάνει μόνο με τους βιομηχάνους, τους εφοπλιστές και τα αφεντικά των Βρυξελλών. Για τους εργαζόμενους, τους μαθητές και τη νεολαία, ο "κοινωνικός διάλογος" του Σημίτη σημαίνει νέα μέτρα λιτότητας ενάντια στην κοινωνική ασφάλιση, ενάντια στη δημόσια και δωρεάν παιδεία, μιας και θεωρεί τους εργαζόμενους μόνο σαν απασχολήσιμο είδος και τίποτα άλλο.

- Με δεδομένο ότι τα αιτήματα για διασφάλιση των αναβολών των συμμαθητών σας και τα αιτήματα που αφορούν την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, απαιτούν άμεσες λύσεις, τι σκοπεύετε να κάνετε σε αυτή την κατεύθυνση;

- Οι μαθητές των νυχτερινών σχολείων, όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα, θα ξαναδώσουν σύντομα το "παρών" στο δρόμο του αγώνα για να μην πάει κανένας μαθητής νυχτερινού σχολείου φαντάρος στη μέση της χρονιάς, για να μην υψωθούν και άλλοι ταξικοί φραγμοί στη μόρφωση των νέων. Παράλληλα, οι μαθητές των νυχτερινών σχολείων έχουν σκοπό στην προσπάθεια εφαρμογής της αντιλαϊκής πολιτικής της, η κυβέρνηση να τους συναντήσει ενωμένους, με δυναμωμένα τα συντονιστικά τους. Οι νυχτερινοί μαθητές, συντονίζοντας τα βήματά τους πανελλαδικά αλλά και με τα εργατικά συνδικάτα, θα αντικρούσουν τη συντηρητική επίθεση στα δικαιώματά τους.

Μ. Κ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ