ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Απρίλη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πώς περνούν τα χρόνια...

Το εξαιρετικό και πολυδιαβασμένο, το λυρικό μυθιστόρημα του Κοσμά Πολίτη"Ερόικα",που μετέφερε ο Μιχάλης Κακογιάννης στον κινηματογράφο πριν από 37 χρόνια, θα παρουσιαστεί σε πρώτη τηλεοπτική προβολή από την ΕΤ-1 στις 21.50. Η ταινία αφηγείται τους εφηβικούς έρωτες μιας παρέας του Μεσοπολέμου, που τους ερμηνεύουν άγνωστοι ακόμη ηθοποιοί. Η "Ερόικα είχε εμφανιστεί με επίσημη συμμετοχή στο Φεστιβάλ Βερολίνου και Λονδίνου το 1960 και απέσπασε το βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1961. Ακόμη πήρε το βραβείο φωτογραφίας κριτικών στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, το 1961. Μετά το τέλος της προβολής της ταινίας και αμέσως μετά το νυχτερινό δελτίο ειδήσεων, ο Μιχάλης Κακογιάννης θα δεχτεί στο στούντιο και θα συνομιλήσει με τους συντελεστές της ταινίας. Ανάμεσα στους καλεσμένους είναι οι: Αλέκος Μαμάτης, Νικηφόρος Νανέρης, Αντώνης Κυριακούλης, Νίκος Πιλάβιος, Νίκος Σούτσος, Λυδία Γκραβάνη, Φαίδων Γεωργίτσης, Μάρω Καμπούρη, Ντόρις Κουφιδάκη, Ειρήνη Βουρλούμη, Γιώργος Παπαστεφάνου και Βασίλης Γεωργιάδης. Ολοι διάσημοι τώρα, αλλά αγνώριστοι. Ετσι είναι η ζωή. Πώς περνούν τα χρόνια, πώς...

Από την ΕΤ-3 στις 23.00 "Σαγιάτ - το χρώμα του ροδιού" του Σεργκέι Παρατζάνοφ.

Πρόκειται για μια ταινία γυρισμένη το 1969, που αφηγείται την ιστορία του Αρμένιου ποιητή Αρουθίν Σαγιαντίν. Ο Σαγιαντίν έγινε γνωστός με το όνομα "Σαγιάτ Νόβα", που σημαίνει βασιλιάς του άσματος. Ο ποιητής περιπλανήθηκε στη χώρα του, πέρασε από χωριό σε χωριό και τελικά έγινε ποιητής του βασιλιά Ηρακλή της Γεωργίας. Ο σκηνοθέτης μέσα από το καλογραμμένο σενάριο, που ο ίδιος έγραψε, καταφέρνει να δείξει τη δύναμη και τη δόξα του λαϊκού πολιτισμού των Αρμενίων.

Από την ΕΤ-2 στις 22.00 "Οι τέσσερις σωματοφύλακες" του Ρίτσαρντ Λέστερ. Ο Ντ' Αρτανιάν είναι πια αναπόσπαστο μέλος της "αγίας τριάδας" και είναι η εποχή που η τρομερή και εκδικητική πανέμορφη κυρία, η γνωστή ως Μυλαίδη, επιστρέφει για να πάρει το αίμα της πίσω και να "τιμωρήσει" τους ασεβείς ιππότες. Η ταινία είναι βασισμένη στο εξαιρετικό μυθιστόρημα του Δουμά, αλλά σε ελεύθερη απόδοση. Μάχες, ένταση ξιφομαχίες, αψιμαχίες, αντιδικίες και συνωμοσίες δίνουν και παίρνουν. Μια αφελής ταινία, που, όμως, βλέπεται ευχάριστα χάρη στα όμορφα κοστούμια, στις καλές ερμηνείες και στην όμορφη φωτογραφία. Παίζουν οι: Ράκελ Γουέλς, Φέι Ντάναγουεϊ, Τζέραλντιν Τσάπλιν, Ολιβερ Ριντ, Μάικλ Γιορκ, Τσάρλτον Ιστον και Ζαν Πιερ Κάσελ.

06.00-08.00 ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΙΝΟΥ Επιμέλεια - παρουσίαση Δ.

06.00-08.00 ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΙΝΟΥ Επιμέλεια - παρουσίαση Δ. Κουτζανίδης.

08.00-10.00 ΕΝΟΨΕΙ ...των γεγονότων και των εξελίξεων μιας μέρας που ξεκινάει και πρέπει να ξέρετε τι σας περιμένει. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ και η ανασκόπηση του πρωινού Τύπου, με τη "σφραγίδα" του "902 Αριστερά στα FM". Επιμέλεια - παρουσίαση Γιάννης Χατζηγεωργίου.

10.00-12.00 ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ (Ε) Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι. Με τον δημοσιογράφο Δ. Χαλιβελάκη.

12.00-13.00 ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ Οι ειδήσεις και οι εξελίξεις γίνονται η αιτία για ρεπορτάζ, σχόλια και συζήτηση. Επιμέλεια - Παρουσίαση Δάνης Παπαβασιλείου.

13.00-15.00 ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΤΙΚΕΣ ΒΟΛΤΕΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ Επιμέλεια - παρουσίαση Στρατής Καλαφατούδης.

15.00-17.00 ΛΑΪΚΕΣ ΝΟΤΕΣ Με επιλογές από τον Δ. Κουτζανίδη.

17.00-18.00 ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΑΝ ΤΟΥΣ ΠΟΙΗΤΕΣ ΜΑΣ Επιλογή Δ. Κουτζανίδης.

18.00-20.00 ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΜΕΤΕΡΙΖΙ Μια αιχμηρή δημοσιογραφική εκπομπή με τον δημοσιογράφο Δ. Χαλιβελάκη.

20.00-21.00 ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΧΗ ΚΑΙ ΠΑΡΕ ΤΗΝ ΜΑΖΙ ΣΟΥ Περιπλάνηση στο χώρο του ελληνικού τραγουδιού. Επιμέλεια - παρουσίαση Βάσω Γιωργοπούλου.

21.00-22.00 ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ Μια εκπομπή του Κώστα Λάζαρη, με φόντο το ελληνικό τραγούδι.

22.00-24.00 ΜΟΥΣΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Μια στάση διαρκείας στο ελληνικό τραγούδι. Με τον Νίκο Γιαννούλη.

24.00-02.00 ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ

02.00-03.00 Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ Τα τραγούδια των μαύρων της Β. Αμερικής. Απ' τις βαμβακοφυτείες στις εκκλησίες. Απ' τη δουλεία, στο περιθώριο των απελεύθερων. Τα τραγούδια της καταπίεσης και των διακρίσεων, αλλά κι αυτά του συμβιβασμού και της ενσωμάτωσης. Επιμέλεια Δημήτρης Κουτζανίδης.

03.00-04.00 60's - 70's PL Δύο δεκαετίες ROCK. Επιλογές που χαρακτήρισαν την πορεία μιας μουσικής σκηνής, απ' την εμφάνισή της, μέχρι τις παρυφές της αναπόφευκτης παρακμής της. Επιμέλεια Δημήτρης Κουτζανίδης.

04.00-06.00 ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ ΜΕ ΤΟΝ "902"

Οι "φίλοι" της "Ευριδίκης"

Ωρες για θέατρο και για ραδιόφωνο μοιάζουν να είναι τούτες οι στιγμές, οι "προπασχαλινές". Ετσι, λοιπόν, έχουμε και (... ) ακούμε. Από τη Θεατρική βραδιά του Πρώτου Προγράμματος στις 22.00 το θεατρικό έργο του Κώστα Μουρσελά "Οι φίλοι"."Οι φίλοι" - που στη σκηνή παρουσιάστηκαν από το Θέατρο Τέχνης του Κάρολου Κουν, προκαλώντας αίσθηση, καθώς μέσα από τις σκηνές του αναδύονται εικόνες της σημερινής ελληνικής ζωής, σκηνές πραγματικά οικείες στο σύγχρονο θεατή και ακροατή αλλά και πολύ δραστικές συνάμα χάρη στη θεατρική έντασή τους όσο και στην τρυφερότητα, που αποπνέουν - θα παρουσιαστούν μπροστά μας σε σκηνοθεσία Κώστα Κουτσομύτη και μουσική επιμέλεια Βασίλη Δημητρίου. Ακούγονται οι: Βέρα Κρούσκα, Γιώργος Τσιτσόπουλος και άλλοι.

Τη Δευτέρα στις 22.00 από το θέατρο του Δεύτερου Προγράμματος θα παρουσιαστεί η "Ευριδίκη" του Ζαν Ανούιγ. Στο έργο ο αρχαίος μύθος του έρωτα της ηρωίδας με τον Ορφέα, μεταμορφώνεται εδώ σε εικόνα ανάγλυφη της ζωής, με όλες τις δραματικές και συμβολικές επεκτάσεις, που μπορεί να δεχτεί ο σημερινός θεατής ή ακροατής. Για να δειχθεί έτσι και το βάθος του Αδη και το μέγεθος του Παραδείσου, οπουδήποτε κι αν βρίσκονται αυτοί, που γνωρίζει ο κάθε άνθρωπος, φτιάχνοντας το δικό του μύθο. Την "Ευριδίκη" μετέφρασε η Ντόρα Βολονάκη και σκηνοθέτησε ο Δημήτρης Κωνσταντινίδης. Ακούγονται οι: Ματίνα Καρρά, Γιώργος Ζαχαριάδης, Νίκος Απέργης και άλλοι.

Μουσικό μεσημέρι

Από την ενδιαφέρουσα και λυρική εκπομπή του Τρίτου Προγράμματος "Λύρα του μεσημεριού",που μεταδίδεται στις 15.00 και επιμελείται η Ράνια Βισβάρδη, θα ακουστούν τα εξής έργα: Αντον Ρουμπιστάιν": Μελωδία σε φα μείζονα. Β. Α. Μότσαρτ: Λαρκγέτο από το κουιντέτο για πιάνο, όμποε, κλαρινέτο, κόρνο και φαγκότο σε μι ύφεση μείζονα. Διονύσιος Βισβάρδης: Αντάντε από τη σονάτα για πιάνο. Ενιο Μουρικόνε: Μουσική από την ταινία "Κάποτε στην Αμερική".Ζορζ Μπιζέ: Αντάντε από τη συμφωνία αρ. 1 σε ντο μείζονα και άρια από την Οπερα Κάρμεν.Ρίσταρντ Αντινσελ: Κοντσέρτο της Βαρσοβίας για πιάνο και ορχήστρα και Γκέργκι Ζαμφίρ: Δυο κομμάτια για αυλό Πανός και ορχήστρα. Καλή ακρόαση και καλό μεσημέρι.

Σκηνή από την ταινία "Σαγιάτ Νόβα - το χρώμα του ροδιού" (ΕΤ-3 23.00)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ