ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Απρίλη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παραχόντρυνε η απάτη

Σε ορισμένους τίτλους συνόψισε προχτές το βράδυ ο πρωθυπουργός, την προγραφή δικαιωμάτων και κατακτήσεων της εργατικής τάξης, που φέρουν τη σφραγίδα αγώνων και θυσιών δεκαετιών. Με μια "μαύρη λίστα" υπό τον ψευδεπίγραφο τίτλο - αντίγραφο των τριών "Α" της "Λευκής Βίβλου": "Ανάπτυξη, Ανταγωνιστικότητα, Απασχόληση", σηματοδότησε την έναρξη όχι μιας ακόμα αντεργατικής επίθεσης, αλλά μιας σαρωτικής επέλασης που δεν έχει προηγούμενο στη μεταπολεμική Ευρώπη. Μιας επέλασης, που σημαδεύει κατ' ευθείαν στην"καρδιά" του εργατικού κινήματος και αποσκοπεί στην εξουδετέρωσή του. Οποιος δεν το κατάλαβε αυτό, τίποτα δεν κατάλαβε για το τι σχεδιάζεται καιρό τώρα στα επιτελεία των πολυεθνικών, για την ποιοτικά νέα κατάσταση, που έχει να αντιμετωπίσει σήμερα το εργατικό κίνημα.

Πάντως, τα κυβερνητικά επιτελεία που ανέλαβαν να φέρουν σε πέρας αυτή τη δουλιά, έχουν πλήρη επίγνωση του τι πάνε να κάνουν και τι έκτασης αντιδράσεις μπορεί να προκαλέσουν οι επιλογές τους. Γι' αυτό και τα βγάζουν λίγα λίγα. Γι' αυτό, προχτές, ο Κ. Σημίτης αρκέστηκε σε... τίτλους, κρατώντας για λίγο ακόμα στο συρτάρι τον πληρέστερο "επικήδειο" των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Γι' αυτό και επίσης γιατί περιμένουν τις πλήρεις οδηγίες από τον ΟΟΣΑ, μεταθέτουν για... παραπέρα το ασφαλιστικό, που ξέρουν ότι μυρίζει το πιο πολύ "μπαρούτι". Γι' αυτό, πάνω απ' όλα αναζητούν συνενόχους μέσα από το μαζικό κίνημα, μέσω του "κοινωνικού διαλόγου". Παραχόντρυνε, όμως, όλη αυτή η απάτη. Τόσο, που να μην περνά πλέον απαρατήρητη ούτε από σχολιογράφους και αναλυτές πλατιού πολιτικού φάσματος. Τόσο, που να απορρίπτεται σαν "παγίδα" ακόμα και από συνδικαλιστές της κυβερνητικής παράταξης. Τόσο, που να "απειλείται" να γελοιοποιηθεί όλη αυτή η στημένη διαδικασία πριν ακόμα αρχίσει. Πριν ακόμα οι "γλάστρες" πάρουν τη θέση τους στο τραπέζι του "κοινωνικού διαλόγου", για να παράσχουν το αναγκαίο άλλοθι στους "εκτελεστές" των εργατικών δικαιωμάτων.

Ετσι, είναι φανερό ότι όλες οι προσπάθειες αυτή τη στιγμή συγκεντρώνονται στην "περιφρούρηση" αυτής καθ' εαυτής της διαδικασίας του "κοινωνικού διαλόγου", πράγμα που πρώτος είχε επισημάνει ο ΣΕΒ, σαν την "Αχίλλειο πτέρνα" του συνολικού εγχειρήματος. Εξασφαλίζουν έτσι και τα αναγκαία προσχήματα στα συνδικαλιστικά τους στελέχη και γενικά σε όσους προαλείφονται για συμπαίκτες σ' αυτό το πανάθλιο κρυφτούλι. Σε όσους προσπαθούν να κρυφτούν πίσω από το δάχτυλό τους, λέγοντας ότι η κυβέρνηση έχει τις θέσεις της και μεις τις δικές μας... Ετσι απλά! Σαν να είναι προσκεκλημένοι να πουν την άποψή τους σε διάλεξη ενός αμφιθεάτρου!

Μπροστά σ' αυτό το "θέατρο του παραλόγου", που συνοδεύει την πιο σφοδρή επίθεση, οι ταξικές αγωνιστικές δυνάμεις έχουν χρέος να επιταχύνουν και να εντείνουν στο έπακρο τις προσπάθειές τους για την οργάνωση της πιο μεγάλης, της πιο ενωτικής, της πιο αποφασιστικής αντίστασης. Να διαμορφώσουν, έτσι, τους όρους απόκρουσης της λαίλαπας σε κάθε τόπο δουλιάς, σε κάθε κλάδο, σε κάθε πόλη και συνολικά. Κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να μείνει μακριά από αυτή την προσπάθεια, στη γωνία του παρατηρητή και της απάθειας, όπου τον θέλουν οι "κοινωνικοί συνομιλητές". Ο γιορτασμός της Πρωτομαγιάς, στην Αθήνα και σ' όλη τη χώρα, θα πρέπει να είναι σταθμός και αφετηρία σ' όλη αυτή τη γιγαντιαία προσπάθεια.

Καταδίκη του γραμματέα της ΚΝΕ στην Αχα'ϊα, ήθελε ο Γιαννόπουλος

Μιλώντας χτες σε διήμερο για τη δικαιοσύνη, τον πολίτη και τα ΜΜΕ, αναφέρθηκε στην απόφαση του δικαστηρίου, όχι - όπως είπε - ως υπουργός Δικαιοσύνης, αλλά ως νομικός!

Δεν άντεξε και τελικά "αμάρτησε" ο υπουργός Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλος! Η "αμαρτία" διαπράχθηκε στο διήμερο που διοργάνωσαν το Πρωτοδικείο Αθηνών και το γραφείο Ερευνας και Νομολογίας σε αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων, στην οδό Ευελπίδων, με θέμα "η δικαιοσύνη, ο πολίτης και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης". Εκεί, λοιπόν, ενώπιον των δικαστικών λειτουργών, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλος έκρινε και σχολίασε τη δικαστική απόφαση του Αυτόφωρου Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Πάτρας για την υπόθεση του γιαουρτώματος, εμφανιζόμενος με τα δύο πρόσωπα του Ιανού, (του υπουργού και του νομικού). Ως υπουργός, είπε, δεν επεμβαίνει στο έργο της Δικαιοσύνης, αλλά ως νομικός έχει δικαίωμα να την κρίνει. Και έτσι, υπενθυμίζοντας άρθρο του νόμου που λέει ότι είναι αδίκημα η έμπρακτη και απρόκλητη έργω εξύβριση, εμμέσως πλην σαφώς καταφέρθηκε κατά των τριών δικαστών του Πλημμελειοδικείου που αθώωσαν τον γραμματέα του ΝΣ Αχαϊας της ΚΝΕ γιατί δεν υπήρχε έγκληση.

Δε στάθηκε όμως εκεί. Εμμεσα εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του που καταργήθηκε το αδίκημα της περιύβρισης της αρχής (επί υπουργίας Γ. Κουβελάκη) και σχολίασε την απόφαση του δικαστηρίου της Πάτρας.

Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης έκανε λόγο για διάφορα απαράδεκτα σόου που εμφανίζονται στα δελτία των τηλεοράσεων και μίλησε για κακούς και καλούς δημοσιογράφους.

Για την ανεξέλεγκτη δημοσιότητα και την αλόγιστη διοχέτευση ειδήσεων, ιδιαίτερα στα ραδιοτηλεοπτικά κανάλια, που παραβιάζουν την προσωπική ζωή, μίλησε ο αρεοπαγίτης Ε. Κρουσταλλάκης. Συχνά παρουσιάζεται το φαινόμενο, είπε ο Ε. Κρουσταλλάκης, τα μέσα ενημέρωσης να υποκαθιστούν την ανάκριση και την ακροαματική διαδικασία με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος επηρεασμού όχι μόνο των μαρτύρων και των διαδίκων, αλλά ακόμη και των δικαστών. Ιδιαίτερα, το θέμα αυτό γίνεται πιο σοβαρό, είπε ο εισηγητής, για τους ένορκους. Ετσι, κατέληξε ο Ε. Κρουσταλλάκης, η τηλεόραση από "ευλογία",γίνεται "φρίκη".

Τέλος, ο αρεοπαγίτης Ε. Κρουσταλλάκης είπε ότι γι' αυτήν την κατάσταση υπεύθυνοι είναι και οι παράγοντες της δίκης από τους δικαστικούς λειτουργούς μέχρι τις αστυνομικές αρχές που διενεργούν τις προανακρίσεις.

Θέλουμε την Κρήτη νησί της ειρήνης

Ψήφισμα της Επιτροπής Ειρήνης Ηρακλείου

Ψήφισμα καταγγελίας των πολεμοκάπηλων σχεδίων και κάλεσμα σε αγώνα ενάντια στην επέμβαση στην Αλβανία εξέδωσε η γενική συνέλευση της Επιτροπής Ειρήνης Ηρακλείου Κρήτης, που καλεί τους Ηρακλειώτες την Τρίτη 15 Απρίλη στις 8 μ.μ. σε συγκέντρωση στα Λιοντάρια.

"Εκφράζουμε, τονίζεται στο ψήφισμα, την αντίθεσή μας στα σχέδια των Αμερικανών και Ευρωπαίων πολεμοκάπηλων για τη δημιουργία κατάστασης βίας και τρόμου στη Βαλκανική, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα άνομα συμφέροντά τους.

Είμαστε αντίθετοι σε κάθε ιδέα εμπλοκής της χώρας μας στη γειτονική Αλβανία. Ζητάμε από την κυβέρνηση να μη δεχτεί τη συμμετοχή της χώρας μας,με την αποστολή στρατευμάτων παιδιών του ελληνικού λαού στη γειτονική χώρα. Να μη νομιμοποιήσει και με τη δική της ευθύνη, ένα νέο επιχειρούμενο έγκλημα στην περιοχή των Βαλκανίων. Ο αλβανικός λαός πρέπει να αφεθεί να καθορίσει μόνος τις τύχες του, χωρίς ξένες επεμβάσεις, που στην ουσία νομιμοποιούν και στηρίζουν το καθεστώς του δικτάτορα Μπερίσα.

Η ειρήνη στην περιοχή δεν κινδυνεύει από τους λαούς που εξεγείρονται ενάντια στους δυνάστες τους, αλλά από τους λεγόμενους αυτόκλητους σωτήρες τους και τα επεκτατικά τους σχέδια.

Η Επιτροπή Ειρήνης Ηρακλείου, οι φιλειρηνιστές της Κρήτης, εκφράζουμε παραπέρα τη βαθιά μας ανησυχία για τα σχέδια διχοτόμησης του Αιγαίου και της Κύπρου, τις προσπάθειες μετατόπισης των προβλημάτων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, καθώς και τις λύσεις τους στις διαθέσεις των Αμερικανών. Ακούγεται τουλάχιστον επικίνδυνο, σε μια εποχή που ο αμερικανικός παράγοντας επεμβαίνει αδιάκριτα σε διάφορες περιοχές του κόσμου με τα γνωστά αποτελέσματα, να μετατρέπεται ακόμα και από κυβερνητικά χείλη σε μοναδικό μοχλό των εξελίξεων.

Οι φιλειρηνιστές του Ηρακλείου λέμε "όχι" στη νέα κούρσα των εξοπλισμών, που θα φορτώσει νέα δυσβάστακτα βάρη στον ελληνικό λαό, αρνούμαστε τη λογική της διαρκούς αντιπαράθεσης μεταξύ των λαών της Ελλάδας και της Τουρκίας, που υποθάλπεται από το ΝΑΤΟ και τους υποτιθέμενους συμμάχους μας, προς όφελος των γερακιών του πολέμου.

Θέλουμε την Κρήτη νησί της ειρήνης της φιλίας και της συνεργασίας των λαών, γι' αυτό θα παλέψουμε ενάντια στην ύπαρξη των ξένων βάσεων στο νησί και τη μετατροπή του σε ορμητήριο των δυνάμεων ταχείας επέμβασης του ΝΑΤΟ. Το 1997 να είναι έτος αντεπίθεσης των δυνάμεων της ειρήνης. Αυτή είναι η υπόσχεσή μας!"

ΔΙΜΗΝΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
"Υμνοι και αρώματα"

Το Πολιτιστικό Τμήμα της ΚΕ και ΚΚΕ και η Οργάνωση Αθήνας της ΚΝΕ σας καλούν στην τελευταία εκδήλωση του Δίμηνου Πολιτιστικών Εκδηλώσεων,αύριο Κυριακή, 13 Απρίλη, στις 7.00 μ.μ. Στην αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ, ο μουσικοσυνθέτης Στέφανος Ψαραδάκος θα παρουσιάσει αποσπάσματα από το έργο "Κρανίου Τόπος" και την ανέκδοτη δουλιά του "Υμνοι και Αρώματα", σε στίχους του Σαράντη Αλιβιζάτου.

Τα τραγούδια θα ερμηνεύσουν οι: Ελένη Τσαγκαράκη, Γιάννης Θωμόπουλος, Γιάννης Λάρδης και Στέλιος Μυλόβας.Κείμενα θα διαβάσει ο ηθοποιός Βασίλης Κολοβός.

ΚΝΕ
Εκδήλωση στη Βουλγαρία

Η Οργάνωση Βουλγαρίας της ΚΝΕ διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση για το 7ο Συνέδριο σήμερα στις 6 το απόγευμα στο "Σπίτι του φοιτητή". Θα μιλήσει ο Νίκος Χριστάνης,μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Αύριο η πορεία Ειρήνης

Το Κίνημα Ειρήνης του Πειραιά διοργανώνει αύριο Κυριακή, πορεία Ειρήνης από το Πέραμα μέχρι το Μπλόκο της Κοκκινιάς, μέσω των εργατογειτονιών του Πειραιά. Την πορεία διοργανώνουν οι Επιτροπές Ειρήνης Περάματος, Κερατσινίου, Δραπετσώνας, Κοκκινιάς, Κορυδαλλού.

Η εκκίνηση θα γίνει αύριο στις 10.30 το πρωί από τα Καραβάκια Περάματος,στις 12.30 το μεσημέρι θα γίνει στάση στην πλατεία Λαού στο Κερατσίνι και στις 1.30 θα τερματίσει στην πλατεία Οσίας Ξένης στην Κοκκινιά.

  • Η Επιτροπή Ειρήνης Πρέβεζας διοργανώνει σήμερα Σάββατο, στις 10.30 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο της πόλης σύσκεψη, με θέματα το Δεκαήμερο Ειρήνης και την πορεία στο Ακτιο που θα γίνει στις 25 Μάη.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Κοζάνης πραγματοποιεί σήμερα Σάββατο στις 7 μ.μ. γενική συνέλευση στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, προκειμένου να συζητήσει τις εξελίξεις στην περιοχή καθώς και να γίνει η εκλογή νέας γραμματείας.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Δραπετσώνας πραγματοποιεί τη Γενική Συνέλευσή της την Τετάρτη 16 Απρίλη, στις 8.30 μ.μ., στο δημαρχείο Δραπετσώνας.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ