ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Απρίλη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Παίζεται" το έκτακτο Συμβούλιο Κορυφής

Η ολλανδική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) δεν έχει προς το παρόν αποφασίσει αν θα συγκαλέσει έκτακτο Συμβούλιο Κορυφής - μετέχουν σ' αυτό οι πρωθυπουργοί ή οι αρχηγοί κρατών - στη διάρκεια του Μάη στην πόλη Μάαστριχτ, δήλωσε σήμερα στη Χάγη επίσημη ολλανδική πηγή.

Ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού της Ολλανδίας Βιμ Κοκ, ο Χανς φαν ντερ Πλεγκ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η τελική απόφαση για το θέμα θα ληφθεί κατά το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών, που θα συγκληθεί στις 29 - 3Ο του τρέχοντος μηνός στο Λουξεμβούργο. Πρόσθεσε ότι η πιθανότερη ημερομηνία σύγκλησης του έκτακτου Συμβουλίου Κορυφής θα ήταν η 23η Μάη. Νωρίτερα σήμερα το φινλανδικό ειδησεογραφικό πρακτορείο STT μετέδωσε από το Ελσίνκι ότι η ολλανδική προεδρία της ΕΕ πιθανόν να ανακοίνωνε στη διάρκεια της μέρας την ημερομηνία σύγκλησης ενός έκτακτου Συμβουλίου Κορυφής.

Το Συμβούλιο Κορυφής με το οποίο θα "επιστεγαστεί" η θητεία της ολλανδικής προεδρίας της ΕΕ είναι προγραμματισμένο να "φιλοξενηθεί" στις 16 - 17 Ιούνη στο Αμστερνταμ. Το Μάρτη, ο Ολλανδός πρωθυπουργός δήλωσε ότι ενδέχεται να συγκληθεί έκτακτο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ, ώστε να προπαρασκευαστεί καλύτερα το Συμβούλιο Κορυφής του Αμστερνταμ.

Στο Συμβούλιο του Αμστερνταμ θα συμφωνηθεί οριστικά το περιεχόμενο διατάξεων της υπό αναθεώρηση Συνθήκης του Μάαστριχτ - της Συνθήκης που από το 1992 διέπει τη λειτουργία της ΕΕ - και στη συνέχεια σε εφαρμογή της αναθεωρημένης Συνθήκης, χώρες της Ανατολικής Ευρώπης θα προσκληθούν να ενταχθούν μελλοντικά στην ΕΕ.

Αλλες διατάξεις που θα συζητηθούν στο Συμβούλιο Κορυφής του Αμστερνταμ είναι αυτές που αφορούν τη μεταρρύθμιση της Επιτροπής της ΕΕ, ώστε στο πλαίσιό της να αντιπροσωπεύονται με δικαιότερο τρόπο τα κράτη - μέλη της Ενωσης.

ΣΥΝΘΗΚΗ ΣΕΝΓΚΕΝ
Αρχίζει η μάχη της ενημέρωσης

Σύσκεψη φορέων και προσωπικοτήτων διοργανώνει την Τρίτη η Επιτροπή Ενάντια στην Επικύρωση και την Εφαρμογή της Συμφωνίας

Σύσκεψη μαζικών φορέων και προσωπικοτήτων διοργανώνει την Τρίτη 15 Απρίλη η Επιτροπή για τη μη Επικύρωση και Εφαρμογή της Συνθήκης Σένγκεν, στην αίθουσα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών (πλατεία Κάνιγγος). Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνει σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Γραμματεία της Επιτροπής, "τώρα αρχίζει η μάχη της ενημέρωσης και της οργανωμένης αντίδρασης του μαζικού και λαϊκού κινήματος της χώρας μας". Στόχος της σύσκεψης είναι η καλύτερη ενημέρωση για τη Συμφωνία Σένγκεν και η ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τους τρόπους αντίδρασης.

Αναφερόμενη στη Συμφωνία Σένγκεν, η Γραμματεία της Επιτροπής καταθέτει εννέα σημεία, στα οποία εστιάζονται οι λόγοι αντίθεσης στη Συνθήκη και οι συνέπειες που θα έχει στο κοινωνικό σύνολο,

  • Είναι κατάφωρα αντισυνταγματική (άρθρα 2, 5, 9, 13, 14) και έρχεται σε αντίθεση με διεθνείς συμβάσεις, επικυρωμένες και δεσμευτικές για τη χώρα μας (Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του ΟΗΕ, Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Χάρτης, Σύμβαση της Ρώμης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κ.ά.).
  • Επιτρέπει τις παρακολουθήσεις και το φακέλωμα σε πολίτες, για τους οποίους κάποιοι έχουν... κάποιες υπόνοιες ότι στο μέλλον... μπορεί να παρανομήσουν.
  • Ανατρέπει τη βασική αρχή του κράτους δικαίου, που είναι το τεκμήριο της αθωότητας των πολιτών, και καθιερώνει το τεκμήριο ενοχής των πολιτών, αφού θεωρεί τους πάντες ύποπτους.
  • Καταργεί το απόρρητο του ιδιωτικού βίου των πολιτών.
  • Εμποδίζει την ελεύθερη διακίνηση στο εσωτερικό και το εξωτερικό.
  • Περιορίζει τις ατομικές, κοινωνικές και πολιτικές ελευθερίες των πολιτών.
  • Καταργεί τυχόν ευεργετικές νομοθεσίες για το άσυλο, τους αλλοδαπούς, το ρατσισμό.
  • Προβλέπει την παρακολούθηση, ακόμη και τη σύλληψη, πολιτών σε ξένη χώρα.
  • Αποτελεί εφαλτήριο καταπάτησης δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών".

Καταλήγοντας, η Επιτροπή σημειώνει πως "το ζήτημα του φακελώματος είναι πάρα πολύ σοβαρό και σχετίζεται άμεσα με την προσπάθεια για σταμάτημα κάθε μορφής αντίδρασης, βασικά από τους εργαζόμενους. Από τη συζήτηση στη Βουλή αποκαλύφθηκε η ορθότητα των ενδοιασμών μας, ότι σκοπός τους είναι η δημιουργία τεράστιων λιστών με εργαζόμενους α ή β ποιότητας, με συνδικαλιστές τέτοιους ή αλλιώτικούς".

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
Το ... θεό της ιδιωτικοποίησης προσκυνάει η κυβέρνηση

Συζητήθηκε χτες στη Βουλή Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

Στο ...θεό της ιδιωτικοποίησης εναποθέτει η κυβέρνηση την τύχη των Ναυπηγείων Ελευσίνας και των εργαζομένων που απασχολούνται εκεί. Απαντώντας χτες στη Βουλή σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ η υφυπουργός Ανάπτυξης, Α. Διαμαντοπούλου, αφού ανέφερε ότι πολιτική της κυβέρνησης ήταν και είναι να εξασφαλίσει τη λειτουργία του ναυπηγείου μέσα από την επαναϊδιωτικοποίησή του, πρόσθεσε ότι ολοκληρώνεται εντός του Απρίλη η συμφωνία για τη μεταβίβαση του ναυπηγείου στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Εδωσε δε τις γνωστές αόριστες υποσχέσεις ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται μέσα από αυτή τη συμφωνία να εξασφαλιστεί το σύνολο των θέσεων εργασίας από πλευράς του αγοραστή και εγγυήσεις ότι δε θα επαναληφτεί το προηγούμενο φαινόμενο ιδιωτικοποίησης.

Στη δευτερολογία της η υφυπουργός, ύστερα από επίμονες ερωτήσεις του βουλευτή του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλου, διευκρίνισε πως όταν ολοκληρωθεί η συμφωνία θα έρθει στη Βουλή και θα ενημερωθούν τα κόμματα για το περιεχόμενό της χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις για το περιεχόμενό της. Επίσης δεν απάντησε αν ο ιδιώτης θα επιδοτηθεί για να προχωρήσει στην αγορά της επιχείρησης, προσποιούμενη πως δεν κατάλαβε το νόημα της ερώτησης. Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους που μένουν στην επιχείρηση, είπε πως είναι 512, κι ότι θα απολυθούν και θα επαναπροσληφθούν ώστε να πάρουν τις αποζημιώσεις τους "γιατί αν απολυθούν αργότερα από τον ιδιώτη, αυτός δε θα μπορεί να αναλάβει το κόστος της συνολικής τους αποζημίωσης". Ετσι, εμμέσως πλην σαφώς παραδέχτηκε ότι οι θέσεις εργασίας δεν είναι εξασφαλισμένες κι ότι το δημόσιο διευκολύνει το νέο ιδιοκτήτη αναλαμβάνοντας το κόστος αποζημιώσεων από απολύσεις που αυτός θα έκανε. Πρέπει επίσης να σημειώσουμε ότι η Α. Διαμαντοπούλου - όπως ήταν αναμενόμενο, ύστερα απ' όσα είπε παραπάνω - τήρησε σιγήν ιχθύος για το αν λαμβάνονται μέτρα ούτως ώστε το ναυπηγείο να είναι σε θέση να αυξήσει τις θέσεις εργασίας με νέες προσλήψεις. Τέλος σε ό,τι αφορά το θέμα της στάσης που κρατά το υπουργείο Εθνικής Αμυνας στο ζήτημα της ιδιωτικοποίησης, περιορίστηκε να πει ότι το κύριο είναι να αναλάβει υποχρέωση ο ιδιώτης ότι θα τηρήσει τις συμβάσεις που ήδη υπάρχουν.

Επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες μας

"Από την όλη εξέλιξη στα ναυπηγεία γενικότερα - είπε ο Μ. Κωστόπουλος στην παρέμβασή του - δυστυχώς επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες μας και οι φόβοι μας. Επίσης, επιβεβαιώνεται η ορθότητα των προτάσεών μας κατά το παρελθόν, ότι μπορούσαν τα δύο ναυπηγεία, του Σκαραμαγκά και της Ελευσίνας, να ενοποιηθούν για να ξεπεραστούν οι γνωστές δυσκολίες από τις ντιρεκτίβες που μας έρχονται. Ομως, κι αυτή η πρόταση δεν έγινε δεκτή και τα αποτελέσματα τα βιώνουμε σήμερα όλοι μας. Τα ερωτήματα που μπαίνουν και χρειάζονται μια απάντηση είναι:

- Πόσοι εργαζόμενοι μένουν στην επιχείρηση;

- Θα επιδοτηθεί ο ιδιώτης για να αγοράσει τα ναυπηγεία; Αν επιδοτηθεί, για ποιο λόγο και με ποιο ποσό;

- Ποια είναι τα αναλυτικότερα στοιχεία της συμφωνίας;

- Ποιες είναι οι απόψεις του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, αφού έχει άμεσο και έντονο ενδιαφέρον από τη λειτουργία των ναυπηγείων; Συμπορεύεται με το υπουργείο Ανάπτυξης για την ιδιωτικοποίηση;".

Καταλήγοντας ο κομμουνιστής βουλευτής επέκρινε έντονα την πολιτική της κυβέρνησης να οδηγήσει τους εργαζόμενους στην απόλυση με το δέλεαρ ότι θα ξαναπροσληφθούν.

Συγκέντρωση συνταξιούχων δημοσιογράφων

Ενημερωτική συγκέντρωση για την κυβερνητική άρνηση να δοθεί η αύξηση της Συλλογικής Σύμβασης των δημοσιογράφων και στους συνταξιούχους του κλάδου, πραγματοποιούν οι συνταξιούχοι δημοσιογράφοι την ερχόμενη Δευτέρα στις 11 το πρωί στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ.

Οπως είναι γνωστό, προχτές, με απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), πραγματοποιήθηκε σε όλα τα ΜΜΕ, ηλεκτρονικά και εφημερίδες, και με καθολική συμμετοχή, στάση εργασίας των δημοσιογράφων σε ένδειξη αλληλεγγύης στους συνταξιούχους συναδέλφους τους, αλλά και προειδοποιητικά για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων του κλάδου που παραμένουν άλυτα.

Στη σύσκεψη των συνταξιούχων δημοσιογράφων θα εξεταστεί η κατάσταση που δημιουργείται με την κυβερνητική στάση και θα συζητηθούν οι παραπέρα ενέργειες για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Δραστηριότητες των ΚΟ του ΚΚΕ

Η ΚΟ Σαλαμίνας διοργανώνει συγκέντρωση με θέμα: "Οι θέσεις του ΚΚΕ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα τοπικά προβλήματα", σήμερα Σάββατο στις 6.00 μμ, στο Κέντρο Νεότητας Σαλαμίνας (παραλία Σαλαμίνας).

Θα μιλήσει η Ελπίδα Παντελάκη,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Νομαρχιακή Σύμβουλος Πειραιά.

  • Συγκέντρωση - συζήτηση διοργανώνει η Εργατοϋπαλληλική Αχτίδα Τρικάλων του ΚΚΕ τη Δευτέρα 14 Απρίλη στις 7.00 μμ, στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Τρικάλων, με θέμα: "Ασφαλιστικό - εργασιακές σχέσεις".

Θα μιλήσει ο Γιάννης Σταυρόπουλος,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Εκδηλώσεις ετεροδημοτών

Η Κομματική Επιτροπή Αρκάδων - Αθήνας του ΚΚΕ σας προσκαλεί να συμμετάσχετε στην εκδήλωση που θα γίνει προς τιμήν των 50 χρόνων του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας στην Αρκαδία - Πελοπόννησο, τη Δευτέρα 14 Απρίλη,ώρα 6.30 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου ΤΙΤΑΝΙΑ (Πανεπιστημίου 52 - δίπλα από το REX).

  • Η Επιτροπή Λακώνων Αττικής,που στηρίζει το ΚΚΕ, καλεί τα μέλη, τους φίλους και οπαδούς, σε Γενική Συνέλευση που θα γίνει την Τρίτη 15 Απρίλη στις 7.00 μ.μ. στα γραφεία της ΚΟΑ (Βερανζέρου και Κοτοπούλη). Με θέματα:

1. Πολιτικές εξελίξεις. 2. Απολογισμός απερχόμενης Επιτροπής. 3. Εκλογή νέας Επιτροπής.

  • Συγκέντρωση διοργανώνουν οι Ετεροδημότες Αττικής των Νομών Καρδίτσας, Τρικάλων, Λάρισας, Μαγνησίας και Νήσων (Σκιάθος, Σκόπελος, Αλόννησος) στα γραφεία της ΚΟΑ (Κοτοπούλη & Βερανζέρου) την Τετάρτη 16 Απρίλη στις 6.30 μ. μ. με θέματα τις πολιτικές εξελίξεις, Ευρωπαϊκή Ενωση, Μάαστριχτ.
  • Η Επιτροπή Ετεροδημοτών Μακεδονίας - Θράκης Στήριξης του ΚΚΕ καλεί τα μέλη, τους φίλους και οπαδούς της σε συγκέντρωση που θα γίνει την Πέμπτη 17 Απρίλη και ώρα 7.00 μ. μ. στα γραφεία της ΚΟΑ (Βερανζέρου και Κοτοπούλη) με θέμα: "Οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και η κατάσταση στα Βαλκάνια".
Αυτοκτονία ναύτη

Για άγνωστους λόγους αυτοτραυματίστηκε θανάσιμα την Πέμπτη το βράδυ στις 10.10 επί της κανονιοφόρου "ΠΥΡΠΟΛΗΤΗΣ" ο ναύτης Τσινόπουλος Σωτήριος του Αθανασίου κατά τη διάρκεια εκτέλεσης υπηρεσίας σκοπού του πλοίου, το οποίο βρισκόταν στο ναύσταθμο της Σαλαμίνας. Σύμφωνα με το ΓΕΝ, διατάχθηκε προανάκριση για την εξακρίβωση των συνθηκών και των αιτίων του συμβάντος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ