ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Απρίλη 1997
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
"Αυγή" ή ... έρεβος;

ΡΩΜΗ - ΤΙΡΑΝΑ .-

Η πολυεθνική άρχισε χτες την απόβασή της στην Αλβανία, ενώ ο εντεταλμένος του ΟΑΣΕ, Βρανίτσκι, αναμένεται στη χώρα αύριο. Ο Φίνο δηλώνει (προβάλλοντας την επιθυμία του;) ότι η χώρα επανέρχεται στην "έννομη τάξη" και ο Ρομάνο Πρόντι ότι η επιχείρηση "Αλμπα" ("Αυγή" στα ιταλικά) θα αποτελέσει την "αυγή της Αλβανίας"...

Από χτες τα μεσάνυχτα άρχισε η φάση της απόβασης της πολυεθνικής δύναμης στην Αλβανία, καθώς περίπου 1.200 Ιταλοί, Γάλλοι και Ισπανοί στρατιώτες κινήθηκαν προς το Δυρράχιο. Ο αρχηγός των ιταλικών Ενόπλων Δυνάμεων, ναύαρχος Γκουϊντο Βεντουρόνι, δήλωσε χτες το απόγευμα ότι τέσσερα σκάφη του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού θα αποπλεύσουν από το Μπρίντιζι και θα αγκυροβολήσουν στο Δυρράχιο μεταφέροντας 450 Γάλλους, 350 Ισπανούς και 200 Ιταλούς στρατιώτες. Αλλοι 150 Ιταλοί αλεξιπτωτιστές θα φτάσουν στο αεροδρόμιο των Τιράνων με έξι ιταλικά στρατιωτικά αεροσκάφη, δήλωσε ο Βεντουρόνι. Ο ναύαρχος πρόσθεσε ότι η δύναμη, η οποία θα φτάσει τους 6.000 άνδρες όταν αναπτυχθεί πλήρως, θα έχει 2.500 άνδρες στην Αλβανία μέσα στις πρώτες δέκα μέρες της αποστολής της. Παράλληλα, αναμένεται να εγκατασταθεί στα Τίρανα και η ιταλική διοίκηση της COMANFOR, υπό τον στρατηγό Λουτσιάνο Φορλάνι.

Ο Βρανίτσκι

Αύριο, εξάλλου, αναμένεται στην Αλβανία και ο εντεταλμένος για την Αλβανία από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), πρώην καγκελάριος της Αυστρίας, Φραντς Βρανίτσκι, "γενικός συντονιστής των προσπαθειών της διεθνούς κοινότητας". Θα συναντηθεί με τον Αλβανό πρωθυπουργό Μπασκίμ Φίνο και την Πέμπτη θα επισκεφθεί Αυλώνα και Σκόδρα.

Τον Βρανίτσκι συνοδεύουν ο γενικός γραμματέας του ΟΑΣΕ Τζιανκάρλο Αραγκόνα, ο τοπικός εκπρόσωπος - συντονιστής του ΟΑΣΕ στα Τίρανα Αυστριακός διπλωμάτης Χέρμπερτ Γκρουπμάγιερ, και εκπρόσωπος της δανικής προεδρίας στον ΟΑΣΕ. Ο Γκρουπμάγιερ, που είχε διοριστεί την περασμένη Παρασκευή από τον Βρανίτσκι ως εκπρόσωπός του στα Τίρανα, θα συντονίζει επιτόπου τις δραστηριότητες της διεθνούς κοινότητας (ΕΕ και ΟΑΣΕ) για την ανθρωπιστική βοήθεια και της πολυεθνικής δύναμης προστασίας.

"Καθησυχαστικός" ο Φίνο

Ο Αλβανός πρωθυπουργός, Μπασκίμ Φίνο, επιχείρησε να καθησυχάσει και πάλι τις δυτικές κυβερνήσεις όσον αφορά την κατάσταση στη χώρα, λέγοντας ότι οι κρατικές αρχές έχουν ανακτήσει τον έλεγχο του μεγαλύτερου τμήματος του Νότου.

"Η κατάσταση έχει βελτιωθεί, οι τοπικές αρχές έχουν θέσει την κατάσταση υπό τον έλεγχό τους. Πολλές επιτροπές πολιτών έχουν διαλυθεί και οι αρχές αναλαμβάνουν την ευθύνη", είπε ο Φίνο στην αυστριακή εφημερίδα "Ντι Πρέσε".Εξάλλου ο αλβανικός στρατός, κατά το πρακτορείο Ρόιτερ, επιχειρεί μια στοιχειώδη "αναδιοργάνωσή" του. Ο υπουργός Αμυνας του Φίνο, Σακίρ Βούκαϊ, επισκέφθηκε χτες το 1ο Τάγμα Πεζικού του Δυρραχίου, το οποίο είναι το πρώτο που ανασυγκροτήθηκε επισήμως. "Εργαζόμαστε για να αναδιοργανώσουμε το στρατό σ' ολόκληρη την Αλβανία και ελπίζουμε ότι θα πετύχουμε", είπε ο υπουργός.

Φόβοι για το Βορρά

Οι ιταλικές μυστικές υπηρεσίες, όμως, κατά πληροφορίες ειδησεογραφικών πρακτορείων, διαβλέπουν περιορισμένο έλεγχο της κυβέρνησης και των επιτροπών των κατοίκων στο Νότο και σε ορισμένες περιοχές στο Βορρά, "διαδεδομένη εγκληματικότητα" στη χώρα, ευρεία διάδοση όπλων, κατάτμηση της χώρας σε τρεις ζώνες όσον αφορά την ασφάλεια (Βορράς, Νότος, Κέντρο), με μόνο το Κέντρο υπό σχετικό έλεγχο, και "αργές" προσπάθειες της κυβέρνησης να επανακτήσει τον έλεγχο της χώρας.

Το χάος στο Βορρά, λέει ο Αλέν Λενάρτς, επικεφαλής της αποστολής της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, είναι πιο ανησυχητικό. Η υπόθεση της 5ης Απρίλη, όταν η φάλαγγα του πρωθυπουργού Μπασκίμ Φίνο (κατάγεται από το Νότο) εμποδίστηκε να φτάσει στη Σκόδρα από αγνώστους, που πυροβολούσαν στον αέρα και έριχναν χειροβομβίδες, πολλές επιθέσεις, τα παραμένοντα μπλόκα σε πολλές πόλεις και η τοπολογία των περιοχών του, ορεινή και βραχώδης, "δυσκολεύουν" τα πράγματα. "Πρόκειται για μία εύθραυστη κοινωνία, ευεπίφορη στην αποσταθεροποίηση και οι αντιδράσεις (σε μια επέμβαση) μπορεί να είναι πολύ βίαιες", είπε χτες ο Λενάρτς.

Η επίσκεψη Πρόντι...

Αν ο Ιταλός πρωθυπουργός Ρομάνο Πρόντι επισκεπτόταν το Βορρά, αντί για το Νότο, τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά, εκτίμησε ακόμη ο Λενάρτς. Ο Πρόντι έγινε δεκτός από δεκάδες χιλιάδες πολίτες της Αυλώνας, οι οποίοι ζήτησαν φωνάζοντας συνθήματα να μη συναντηθεί με τον Μπερίσα και να συναινέσει στην αποπομπή του (ο Πρόντι τον συνάντησε αμέσως μετά). Πάντως, το κλίμα που μετέφεραν οι ανταποκριτές των διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων και μέσων ενημέρωσης απηχούσε την άρση της κατάστασης έντασης στις σχέσεις Τιράνων - Ρώμης μετά την τραγωδία στην Αδριατική, όπου ένα πλοιάριο που μετέφερε Αλβανούς πρόσφυγες βυθίστηκε ύστερα από σύγκρουση με ιταλικό πολεμικό πλοίο.

Ο Πρόντι δήλωσε ότι η επιχείρηση της πολυεθνικής μπορεί να βοηθήσει την Αλβανία να κάνει "νέα αρχή": "θα μπορούσε να είναι η "αυγή" στην ιστορία της Αλβανίας, η αναγέννηση της Αλβανίας", είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός...

ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΦΑΝΤΑΡΟΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
Αντίσταση στην επιβολή της "νέας τάξης"

Συγκεντρώσεις καταγγελίας της αποστολής στρατιωτών και αλληλεγγύης στον αλβανικό λαό

Εργαζόμενοι, νέοι και φίλοι της ειρήνης, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της "Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη" και μαζικών φορέων του Νομού Κιλκίς, συγκεντρώθηκαν χτες το πρωί μπροστά στο στρατόπεδο "Χατζηιωάννου" στη Ν. Σάντα Κιλκίς, προκειμένου να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους για την αποστολή ελληνικού τάγματος στην Αλβανία. Η συγκέντρωση άρχισε στις 11 το πρωί μπροστά στην πύλη του στρατοπέδου με ομιλία της Ρόζας Λαζαρίδου, εκ μέρους της Επιτροπής Ειρήνης Κιλκίς. "Με την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να σταλεί πολυεθνική δύναμη στην Αλβανία, με δήθεν σκοπό την "προστασία" της ανθρωπιστικής βοήθειας και την αποκατάσταση της τάξης, προωθείται το σχέδιο των ιμπεριαλιστών για να αποκαταστήσουν την "τάξη πραγμάτων" στην Αλβανία, που διατάραξε η εξέγερση του αλβανικού λαού", είπε η Ρ. Λαζαρίδου. Στη συνέχεια, κατήγγειλε την ελληνική κυβέρνηση για την απόφασή της να στείλει Τάγμα, στα πλαίσια της πολυεθνικής δύναμης υπακούοντας στις επιταγές του Συμβουλίου Ασφαλείας της ΕΕ και των ΗΠΑ, που δεν τους ενδιαφέρει, όπως τόνισε, η αποκατάσταση της τάξης στην Αλβανία, αλλά η αποκατάσταση της δικής τους τάξης, της νέας "τάξης". Κάλεσε, επίσης, τον ελληνικό λαό μαζί με τους λαούς της Βαλκανικής, να αντισταθούν στη βαρβαρότητα της "νέας τάξης" και να διαψεύσουν στην πράξη το μήνυμα των ΝΑΤΟικών ότι όποιος αντιστέκεται, τσακίζεται. Χαιρετισμό απηύθυνε, επίσης, εκ μέρους των φίλων της ειρήνης που ήρθαν από την Ημαθία ο Ν. Βασιλειάδης.

Στη συνέχεια, οι συγκεντρωμένοι έκαναν πορεία στους δρόμους που περιβάλλουν το στρατόπεδο, φωνάζοντας συνθήματα, όπως "Κανένας φαντάρος στην Αλβανία - Εμείς δεν πολεμάμε για ΗΠΑ - Ιταλία", "Ειρήνη και φιλία ζητάνε οι λαοί - Εξω από τα Βαλκάνια ΗΠΑ, Γερμανοί", "Οι μισθοφόροι δεν είναι ανθρωπιστές - Του ΝΑΤΟ εφαρμόζουν τις εντολές". Στη συγκέντρωση, όπου μεγάλη ήταν η συμμετοχή της νεολαίας, εκπροσωπούνταν με αντιπροσώπους τους το Σωματείο Οικοδόμων Κιλκίς, ο Σύλλογος Γυναικών Κιλκίς, η Επιτροπή Ειρήνης Ημαθίας και άλλοι φορείς. Επίσης παρόντες ήταν ο γραμματέας της ΚΟΘ του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕ Θ. Κωνσταντινίδης, τα μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ Γ. Κατσαρός, Η. Γκουτζιγιάννης, ο γραμματέας της ΝΕ Κιλκίς του ΚΚΕ Κ. Πινέλης κ.ά.

Στην Αθήνα

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν την Κυριακή το πρωί, έξω από το υπουργείο Αμυνας, τα μέλη και οι φίλοι της "Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη", απαιτώντας να μην αποσταλεί ελληνικό τάγμα στην Αλβανία. Με ψήφισμά τους, καταγγέλλουν την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για αποστολή πολυεθνικής δύναμης στην Αλβανία για να προστατεύσει δήθεν την ανθρωπιστική βοήθεια και την αποκατάσταση της τάξης. Στην ουσία, αποτελεί μια εγκληματική ενέργεια ενάντια στον εξεγερμένο λαό της Αλβανίας. Με το ψήφισμά τους καλούν:

"- την ελληνική κυβέρνηση, έστω και την τελευταία στιγμή, να πάρει πίσω την απόφασή της να σταλεί ελληνικό τάγμα στην Αλβανία, αλλιώς θα έχει την πολιτική και ηθική ευθύνη στα μάτια του ελληνικού λαού για ό,τι κινδύνους μπορεί να συνεπάγονται από μια αποστολή έξω από τα σύνορά μας

- να παραιτηθεί από τον επικίνδυνο ρόλο του χωροφύλακα, για λογαριασμό του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια

- να απαγκιστρωθεί από το άρμα της υποταγής και υποτέλειας στο ΝΑΤΟ και τους Αμερικάνους, χαράζοντας μια πολιτική, που θα προωθεί την Ειρήνη, τη Φιλία και τη Συνεργασία των Λαών της Βαλκανικής.

Εμείς δηλώνουμε ότι, όσο ακολουθεί την ίδια επικίνδυνη πολιτική, η κυβέρνηση θα μας βρίσκει συνέχεια μπροστά της, αποφασισμένους να μπούμε φραγμός στα σχέδιά της, ενισχύοντας, δυναμώνοντας κάθε μέρα το φιλειρηνικό αντιιμπεριαλιστικό κίνημα της χώρας μας".

Στην Κεφαλονιά

Συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου"Κέφαλος", την οποία διοργάνωσε η ΕΕΔΥΕ Κεφαλονιάς και Ιθάκης. Στη συγκέντρωση, εκδόθηκε ψήφισμα, όπου εκφράζεται "η αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη στον αλβανικό λαό, ο οποίος αγωνίζεται για τα δημοκρατικά του δικαιώματα, ενάντια στη νέα ιμπεριαλιστική τάξη και στο δικτατορικό καθεστώς". Καταδικάζεται, επίσης, και "η απόφαση για αποστολή στρατιωτικών αστυνομικών δυνάμεων, με το υποκριτικό πρόσχημα της περιφρούρησης της ανθρωπιστικής βοήθειας, που έχει στόχο την καταστολή της εξέγερσης του αλβανικού λαού". Καταλήγοντας, το ψήφισμα αναφέρει πως "η καλύτερη στάση που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του αλβανικού λαού, της ελληνικής μειονότητας, αλλά και την ειρήνη στην περιοχή είναι η συμπαράσταση στον αλβανικό λαό και η επίλυση των προβλημάτων από τον ίδιο, χωρίς επεμβάσεις και ανάμειξη ξένων δυνάμεων".

Στη Λάρισα

Την αντίθεσή τους στην αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων από την Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες στην Αλβανία διαδήλωσαν την περασμένη Παρασκευή φίλοι της ειρήνης, ύστερα από το κάλεσμα του τοπικού παραρτήματος της ΕΕΔΥΕ (Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη). Στη συγκέντρωση, που πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, μίλησε ο πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος της ΕΕΔΥΕ, Γιάννης Μπαλασούλης, ο οποίος κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση ότι "ευθυγραμμίζεται και πρωταγωνιστεί, για άλλη μια φορά, στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και στέλνει, μετά τη Σομαλία και τη Βοσνία, Ελληνες στρατιώτες στα πολυεθνικά τάγματα".

"Ο ελληνικός στρατός πρέπει να υπάρχει και να δρα για να υπερασπίζεται την εδαφική ακεραιότητα της χώρας και όχι να λειτουργεί ως διμοιρία των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Δε δεχόμαστε να παίζει το ρόλο του χωροφύλακα των συμφερόντων των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, διακινδυνεύοντας και τη ζωή του ακόμα ούτε δεχόμαστε να πληρώσει ο ελληνικός λαός από το εισόδημά του για να χρηματοδοτούνται τέτοιου είδους αποστολές", τόνισε.

Αναφερόμενος στην ελληνική μειονότητα, ο πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος της ΕΕΔΥΕ τόνισε ότι "η καλύτερη υπεράσπιση των συμφερόντων της μειονότητας είναι η συμβολή και συμπαράσταση στον αλβανικό λαό, ώστε να πέσει ένα δικτατορικό καθεστώς που είναι υπεύθυνο για τα προβλήματα και των ελληνικής καταγωγής κατοίκων της Αλβανίας... Η τακτική αυτή της κυβέρνησης ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου. Τι θα γίνει, αν αύριο η Τουρκία θελήσει να προστατεύσει με ανάλογο τρόπο τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη;".

Ο Γ. Μπαλασούλης ζήτησε να εφαρμοστεί μια άλλη πολιτική, "πολιτική ειρήνης, φιλίας και ισότιμης συνεργασίας" στην Αλβανία και κάλεσε όλους του Ελληνες να κινητοποιηθούν "για να βάλουν φρένο στην πολιτική που θέλει να μετατρέψει τον ελληνικό στρατό σε διμοιρία τρομοκρατίας του ΝΑΤΟ και της νέας τάξης".

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΑΛΒΑΝΙΑΣ
Παζάρι στρατολόγησης μισθοφόρων

Σήμερα αναμένεται η αναχώρηση του πρώτου τμήματος για Αλβανία

Σε παζάρι στρατολόγησης μισθοφόρων εξελίχθηκε η όλη υπόθεση της συγκρότησης του ελληνικού εκστρατευτικού Σώματος που στέλνεται στην Αλβανία. Ενα εκατοδόλαρο την ημέρα, κατά μέσα όρο, για κάθε "εθελοντή", πέραν του τακτικού μισθού του, και 1.000 δολάρια ως εφάπαξ ενίσχυση στον καθένα, που καταβλήθηκε χτες, είναι η "σημαία" του υπουργείου Αμυνας κάτω από την οποία, όπως υπερηφανεύεται η ηγεσία του, στρατιωτική και πολιτική, συγκεντρώθηκαν περισσότεροι από χίλιοι αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και πενταετείς οπλίτες του Ελληνικού Στρατού, προκειμένου να πάρουν μέρος στην πολυεθνική δύναμη,για την Αλβανία.

Η Ελληνική Δύναμη Αλβανίας (ΕΛΔΑΛ), όπως θα ονομάζεται επίσημα το ενισχυμένο ελληνικό τάγμα, είναι έτοιμη και από ώρα σε ώρα αναμένεται η αναχώρησή της για την Αλβανία. Σύμφωνα με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού Μ. Παραγιουδάκη, που χτες ενημέρωσε τους στρατιωτικούς συντάκτες σήμερα ή αύριο αναμένεται η αναχώρηση των πρώτων τμημάτων και το σύνολο της ελληνικής δύναμης προβλέπεται να έχει καταφτάσει στην Αλβανία την ερχόμενη, Τρίτη 22 Απρίλη. Η ακριβής ημέρα και ώρα αναχώρησης εξαρτάται από τις δυνατότητες του αεροδρομίου των Τιράνων και των λιμανιών Αυλώνας και Δυρραχίου να τους υποδεχτούν. Η αναχώρηση, σύμφωνα με τα τελευταία σχέδια, θα γίνει με μεταγωγικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας και αρματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού.

Ο άλλος λόχος, που θα είναι ο προπομπός της κύριας δύναμης του τάγματος, το οποίο θα πάει στα Τίρανα θα μεταφερθεί με δύο έως τρία δρομολόγια μεταγωγικών αεροσκαφών C-130. Θα εγκατασταθεί στις παρυφές της πόλης νότια των Τιράνων σε στρατόπεδο της αλβανικής πολεμικής αεροπορίας. Το υπόλοιπο της δύναμης, που σε πρώτη φάση συνολικά θα αποτελείται από 87 αξιωματικούς και 630 υπαξιωματικούς και πενταετείς οπλίτες, θα μεταφερθεί μέχρι τις 22 του μηνός στο Δυρράχιο με αρματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού. Η δύναμη θα πάρει μαζί της βαριά οχήματα ανάμεσά τους και 17 τεθωρακισμένα μεταφοράς προσωπικού, 20 περίπου εξοπλισμένα τζιπ. Πάντως, όπως διευκρίνισε ο αρχηγός ΓΕΣ δε θα μεταφερθεί υλικό, το οποίο θα μπορεί να λογιστεί ότι είναι υλικό που θα κάνει πόλεμο, όπως π.χ. θα ήταν τα άρματα μάχης (τανκ), αλλά μόνο οχήματα για την προστασία του προσωπικού, το οποίο θα είναι και εφοδιασμένο με αλεξίσφαιρα γιλέκα.

Με ΝΑΤΟική ταυτότητα

Με βάση τους κανόνες εμπλοκής, όπως διευκρινίστηκε, ο κάθε άνδρας της δύναμης θα έχει δικαίωμα να χρησιμοποιήσει το όπλο του, το οποίο όμως δε θα το κρατάει γεμάτο, αλλά θα κρατάει τις σφαίρες. Σχετικά με τη συμμετοχή στην αποστολή ο αρχηγός του ΓΕΣ απέφυγε να μιλήσει για εθελοντική, αλλά τόνισε ότι κανείς δεν είναι υποχρεωτικά, για να προσθέσει ότι υπάρχουν αιτήματα εθελοντικής συμμετοχής ακόμα και από στρατεύσιμους. Να σημειωθεί ότι μένει ανοιχτό το ενδεχόμενο αποστολής στρατευσίμων αλλά και γυναικών.

Πάντως, παρ' όλα όσα λέγονται περί αποστολής στα πλαίσια του ΟΗΕ και άλλα παρόμοια η ΝΑΤΟική ταυτότητα δεν κρύβεται. Στο εγχειρίδιο, που μοιράστηκε στα μέλη της αποστολής στο κεφάλαιο περί ασφάλειας προσωπικού, ανάμεσα στα άλλα καλούνται να φέρουν ανά πάσα στιγμή τις ταυτότητες "για λόγους επακριβούς εξακρίβωσης ατόμων ως μελών της αποστολής του ΝΑΤΟ".

Οσον αφορά τις αποδοχές ο αντισυνταγματάρχης θα παίρνει 3.300 δολάρια το μήνα, ο ταγματάρχης 3.000, δηλαδή 810.000 δραχμές το μήνα, ο λοχαγός 2.700 δολάρια και όλοι οι άλλοι από το υπολοχαγό μέχρι το μικρότερο βαθμό, ακόμα και τον στρατιώτη, αν πάει, θα παίρνουν 2.400 δολάρια δηλαδή 648.000 δραχμές το μήνα.

Τελετή στη Νέα Σάντα

Την Κυριακή το πρωί στο 601ο Τάγμα Πεζικού, στο στρατόπεδο "Χατζηιωάννου" στη Νέα Σάντα Κιλκίς,όπου συγκροτήθηκε και εκπαιδεύτηκε η ΕΛΔΑΛ πραγματοποιήθηκε η επίσημη τελετή αναχώρησης της δύναμης, όπου μίλησε ο αρχηγός του ΓΕ Στρατού Μ. Παραγιουδάκης, ο οποίος παραδέχτηκε ότι υπάρχουν πολλές δυσκολίες και ότι πιθανόν οι στρατιώτες να αντιμετωπίσουν κινδύνους. Βροχερός καιρός έξω από το στρατόπεδο και κατήφεια μέσα, επικρατούσαν κατά τη διάρκεια της επιθεώρησης. Ο αρχηγός του ΓΕΣ ευχαρίστησε τους στρατιώτες για την επιλογή τους και μίλησε στη συνέχεια με τους συγγενείς των στρατευμένων. Οι γονείς και οι συγγενείς δεν έκρυβαν την αγωνία και την ανησυχία τους. Οι περισσότεροι έλεγαν ότι ξαφνιάστηκαν από την απόφαση που πήραν τα παιδιά τους να πάνε στην Αλβανία και παραπονιούνταν ότι δεν τους ρώτησαν.

Οι ίδιοι οι εθελοντές δικαιολόγησαν την απόφασή τους να δηλώσουν συμμετοχή, λέγοντας ότι "ζητάμε την περιπέτεια", "θέλουμε να ζήσουμε κάτι διαφορετικό". Αλλοι είπαν ότι το οικονομικό κίνητρο ήταν βασικό για την επιλογή τους.

Ενάντια στην αποστολή στρατιωτικής δύναμης

Καταδικάζουν την απόφαση για αποστολή στρατιωτικών αστυνομικών δυνάμεων προς την Αλβανία, ενώ εκφράζουν την αντίθεσή τους στην απόφαση της κυβέρνησης να συμμετέχει ελληνική στρατιωτική δύναμη εκεί, οι παρακάτω φορείς:

Ο Σύλλογος Εργαζομένων στους Δήμους Πετρούπολης - Καματερού - Ανω Λιοσίων απαιτεί να καταδικαστεί η ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Αλβανία και να μη σταλεί κανένας Ελληνας φαντάρος έξω από τα σύνορά μας.

Ο Σύνδεσμος Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Βόρου εκφράζει την αλληλεγγύη του στους εργαζομένους της Αλβανίας και σ' όλο τον αλβανικό λαό που αγωνίζεται για αξιοπρέπεια, δημοκρατία και επιβίωση. Καλεί επίσης όλους τους συναδέλφους εργαζόμενους και κάθε συνδικαλιστική οργάνωση να εκφράσουν την αντίθεσή τους στις ενέργειες της κυβέρνησης και να δείξουν με όποιο τρόπο μπορούν την αλληλεγγύη τους.

Το διοικητικό συμβούλιο του Γεωργικού Συνεταιρισμού Ραχών Ικαρίας καταδικάζει την ωμή στρατιωτική επέμβαση σε βάρος του γειτονικού αλβανικού λαού. "Ο αλβανικός λαός πρέπει να αφεθεί μόνος του να ξεπεράσει τα εσωτερικά του προβλήματα και να αποφασίσει χωρίς επεμβάσεις για τις τύχες του", αναφέρει.

Ο Παμμικρασιατικός Σύνδεσμος θεωρεί την επέμβαση με πρόσχημα την ανθρωπιστική βοήθεια στην Αλβανία, απάνθρωπη, απαράδεκτη, προκλητική. Το ΔΣ του Παμμικρασιατικού καλεί την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην εγκληματική αυτή πράξη και καλεί τους συμπολίτες να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους, ηθικά και υλικά.

Η Ενωτική Κίνηση Ειρήνης Δήμου Αλίμου καταγγέλλει ως απάνθρωπη και προκλητική την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, της ΕΕ, του Συμβουλίου Ασφαλείας και του ΟΗΕ για την αποστολή στρατιωτικού αγήματος στην Αλβανία, ενώ συνεχίζει το μάζεμα φαρμάκων και τροφίμων για να σταλούν το ταχύτερο στο μαρτυρικό λαό της Αλβανίας.

Η ΠΕΑΕΑ Παλιού Φαλήρου καταδικάζει τη συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης στην πολυεθνική στρατιωτική δύναμη και θεωρεί πως δεν έχει λόγο ύπαρξης και συμμετοχής στον αγώνα κατά του φασιστικού καθεστώτος.

Εκδηλώσεις - συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας

Στο Βόλο

Η Επιτροπή Ειρήνης Βόλου πραγματοποιεί πικετοφορία σήμερα Τρίτη 15 Απρίλη στις 7 μ. μ. για να καταδικαστεί η απόφαση της συμμετοχής της Ελλάδας στην πολυεθνική στρατιωτική δύναμη επιβολής της "νέας τάξης πραγμάτων".

Στην Κέρκυρα

Η Επιτροπή Φορέων κατά της επέμβασης στην Αλβανία διοργανώνει συγκέντρωση και πορεία σήμερα στις 7.30 μ. μ. στην πλατεία Σαρόκου.

Στο Ηράκλειο

Η Επιτροπή Ειρήνης Ηρακλείου καλεί όλους τους φίλους της ειρήνης να πάρουν ενεργά μέρος στο συλλαλητήριο που διοργανώνει σήμερα στις 8 μ. μ. στα Λιοντάρια.Θα ακολουθήσει πορεία στους δρόμους του Ηρακλείου.

Στην Αθήνα

Οι Επιτροπές Ειρήνης Κυψέλης, Αχαρνών και Πατησίων διοργανώνουν την Πέμπτη 17 Απρίλη πικετοφορία από την πλατεία Αμερικής στις 6 μ. μ. προς το τέρμα της Πατησίων με συνθήματα: "Αλληλεγγύη στον αλβανικό λαό", "Κανένας Ελληνας στρατιώτης στην Αλβανία".

Στα Ιωάννινα

Η Επιτροπή Ειρήνης Ιωαννίνων διοργανώνει πικετοφορία σήμερα Τρίτη 15 Απρίλη στις 8.30 μ. μ. έξω από το Εργατικό Κέντρο.

Παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας

Δήλωση του βουλευτή του ΚΚΕ Στρ. Κόρακα στην 97η Συνδιάσκεψη της Διακοινοβουλευτικής Ενωσης

Στην 97η Συνδιάσκεψη της Διακοινοβουλευτικής Ενωσης, που πραγματοποιήθηκε στη Σεούλ 10-15 Απρίλη με θέμα "Η συνεργασία για την ειρήνη, την περιφερειακή και παγκόσμια σταθερότητα, καθώς και για το σεβασμό της κυριαρχίας και ανεξαρτησίας των κρατών υπό όλες τις μορφές", συμμετείχε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας.

Κατά τη συζήτηση του ψηφίσματος για την κατάσταση στην Αλβανία, που ψηφίστηκε από τη Συνέλευση της Διακοινοβουλευτικής Ενωσης, ο βουλευτής του ΚΚΕ έκανε την παρακάτω δήλωση:

"Θα ήθελα να κάνω μια δήλωση, προσωπικά και όχι εκ μέρους της ελληνικής αντιπροσωπείας: Δηλώνω την κατηγορηματική αντίθεσή μου με τις υποπαραγράφους 1,2 και 3 εκ της παραγράφου 5 του ψηφίσματος για την Αλβανία, στις οποίες υποστηρίζεται η αποστολή στρατιωτικής δύναμης στην Αλβανία ενάντια στον εξεγερμένο ένοπλο αλβανικό λαό, για να προστατεύσει δήθεν την ανθρωπιστική βοήθεια. Θεωρώ ότι η αποστολή τέτοιας δύναμης αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του στοιχειώδους δικαιώματος του αλβανικού λαού για εθνική κυριαρχία και ανεξαρτησία και ανοίγει το δρόμο για πολύ αρνητικές εξελίξεις για την ειρήνη στην Αλβανία όσο και στην περιοχή. Στην πραγματικότητα θα ρίξει λάδι στη φωτιά.

Προτείνω να υποστηριχτεί μόνο η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας χωρίς στρατιωτική δύναμη και να επιτρέψουμε στον αλβανικό λαό να λύσει μόνος του τα προβλήματά του".

Η ώρα της απόβασης για τους Γάλλους αλεξιπτωτιστές



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ