ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Απρίλη 1997
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ελιγμοί ... χωρίς αντίκρισμα

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου, ασκώντας παρελκυστική πολιτική, ισχυρίστηκε ότι ο εποικισμός στην Ανατολική Ιερουσαλήμ θα αρχίσει σε... τρία χρόνια!

ΚΑΪΡΟ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Οι πρώτες από τις 6.500 νέες κατοικίες εποίκων στη "διαφιλονικούμενη" συνοικία της Χαρ Χόμα θα αρχίσουν να οικοδομούνται σε τρία χρόνια από σήμερα, φέρεται να δήλωσε χτες ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου - άρα θα υπάρξει το αναγκαίο χρονικό διάστημα για να επιτευχθεί η τελική συμφωνία ειρήνης.

Με τις συγκρούσεις Ισραηλινών στρατιωτών και εποίκων με Παλαιστίνιους να αποτελούν πλέον σχεδόν "ημερήσια διάταξη", νεκρούς και τραυματίες να διακομίζονται κατά δεκάδες σε νοσοκομεία, τους Παλαιστίνιους να έχουν αναστείλει μέχρι νεωτέρας την κοινή αστυνομική επιτήρηση των μεικτών -πληθυσμιακά - περιοχών της Δυτικής Οχθης και την "ειρηνευτική διαδικασία" ένα βήμα πριν αρχίσει να πνέει τα λοίσθια, ο Νετανιάχου χρειαζόταν μια σχηματική έστω επίδειξη "διαλλακτικότητας". Η μίνιμουμ υποχώρηση στην οποία μπορούσε να προβεί ήταν, όπως φαίνεται, ο ετεροχρονισμός της "πέτρας (καλύτερα, του θεμελίου) του σκανδάλου".

Η κίνηση αυτή του Νετανιάχου έχει πολλαπλούς αποδέκτες: τον Γιασέρ Αραφάτ, ο οποίος θα μπορέσει να ξαναρχίσει τις συνομιλίες με την ισραηλινή πλευρά, την αμερικανική διπλωματία, η οποία θα μπορέσει να ξεπεράσει την "απογοήτευσή" της (όπως την εξέφρασε ο Πρόεδρος Κλίντον) και να επανεμφανιστεί ως "δικαιωμένη" εγγυήτρια της "ειρηνευτικής διαδικασίας", τους εντός Ισραήλ πολιτικούς του αντιπάλους.

Στο κενό...

Ομως, αυτή η... εμπνευσμένη κίνηση του άλλοτε θεωρούμενου ως "ισχυρού άνδρα" της Κνεσέτ (ισραηλινή Βουλή) δε φαίνεται να έχει τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα - το αντίθετο, μάλλον. Ο ηγέτης της Παλαιστινιακής Αρχής, Γιασέρ Αραφάτ, ο οποίος βρισκόταν χτες στο Κάιρο, είναι σε δυσχερή θέση και δεν μπορεί να κάνει άλλες υποχωρήσεις, έστω και κατ' ελάχιστον. Ούτε μπορεί να ελέγξει - όπως του ζητεί επιμόνως ο Νετανιάχου - τους ακραιφνείς της "Χαμάς". Ο κορυφαίος Παλαιστίνιος διαπραγματευτής, Σαέμπ Ερεκάτ, ήταν "δηλητηριώδης": "δεν έχει σημασία αν τα σπίτια θ' αρχίσουν να κτίζονται σε τρία χρόνια, αν (οι Ισραηλινοί) συνεχίσουν τη σημερινή πολιτική τους". Αρα η πιθανότητα ενός νέου Καμπ Ντέιβιντ απομακρύνεται...

Αλλωστε, ένας από τους παλιούς συμβούλους του Νετανιάχου, ο Μπαρ - Ιλάν, αποσαφήνισε ότι ο "Μπι - Μπι" δεν κάνει δα και καμιά χάρη στον Αραφάτ: "δε θα υπάρξει καμιά καθυστέρηση, απλώς τρία χρόνια είναι το διάστημα που χρειάζεται για να σχεδιαστεί η οικοδόμηση", είπε ψυχρά.

Ακόμα χειρότερα, ο εργολάβος που έχει αναλάβει την οικοδόμηση στη Χαρ Χόμα, Σασόν Σεμ Τοβ, είπε χτες ότι ο ίδιος θα ολοκληρώσει την υποδομή μέσα σ' έξι μήνες κι οι πρώτοι έποικοι θα μπορούν να εγκατασταθούν εκεί σε δύο χρόνια το πολύ...

Στο μεταξύ, νέες συγκρούσεις αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας της Κυριακής στη Δυτική Οχθη, όταν νεαροί Παλαιστίνιοι εξαπέλυσαν επιθέσεις με αυτοσχέδιες βόμβες εναντίον αρκετών ισραηλινών στόχων.

"Στόχοι" έγιναν ισραηλινές στρατιωτικές περίπολοι, στην περιοχή της Χεβρώνας και στη Ραμάλα. Αγνωστοι κατέστρεψαν επίσης γεννήτρια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος σε οικισμό Εβραίων εποίκων.

Οι Αμερικανοί

Στο μεταξύ, πληροφορίες του ραδιοφωνικού σταθμού των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων έφεραν χτες τον Αμερικανό Πρόεδρο Κλίντον "απογοητευμένο" από την πεισματική άρνηση του Νετανιάχου να αποδεχτεί οποιαδήποτε πρότασή του. Ο Κλίντον κατά την ίδια πηγή έδωσε ένα... "σκληρό" μήνυμα στον Νετανιάχου: όσο αρνείται να παγώσει το σχέδιο επέκτασης των εβραϊκών οικισμών στα παλαιστινιακά εδάφη, και ο Αραφάτ δε μάχεται αποτελεσματικά κατά της τρομοκρατίας των ισλαμιστών, δεν μπορεί να υπάρξει λύση, και ο ίδιος ο Κλίντον δε σκοπεύει να παίξει ρόλο στη θέση των δυο πρωταγωνιστών.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος ζητά από τον Νετανιάχου να αποδώσει στους Παλαιστίνιους το 10% της Δυτικής Οχθης, στην επόμενη προγραμματισμένη αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων. Κατά την Γιεντότ Αχρονότ, ζήτησε ακόμη να μην κάνει άλλα επισφαλή βήματα στην κατεύθυνση της οικοδόμησης. Ο Εντουαρντ Αμπινγκτον, γενικός πρόξενος των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, έλεγε χτες ότι η Ουάσιγκτον βρίσκεται στη φάση της "διαμόρφωσης ιδεών". Οπως είπε, "δεν ξέρουμε ακόμη με σαφήνεια ποιες θα είναι οι επόμενες πρωτοβουλίες μας".

Συνάντηση Λεβί - Αραφάτ;

Εξίσου αμήχανοι όμως εμφανίστηκαν χτες και οι Μουμπάρακ - Αραφάτ, στη συνάντησή τους στο Κάιρο. Ο Γ. Αραφάτ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι θα διερευνήσει στη συνάντησή του με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο το πώς θα προστατευτεί η ειρήνη, "καθώς συνεχίζονται οι ισραηλινές προσπάθειες για σπάσιμο των συμφωνιών που υπογράφηκαν στην Ουάσιγκτον και το Κάιρο". Ο δε Μουμπάρακ ήταν ακόμη πιο λακωνικός.

Στη συνέχεια ο Αραφάτ μετέβη στη Μάλτα, όπου θα πάρει μέρος στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των μεσογειακών χωρών. Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Νταβίντ Λεβί, είναι πιθανό να συναντηθεί σήμερα με τον Παλαιστίνιο ηγέτη, στο περιθώριο των εργασιών της συνάντησης - όμως η πληροφορία δεν επιβεβαιώθηκε.

Στο ισραηλινό πολιτικό σκηνικό

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Σιμόν Πέρες επανέλαβε την πρόθεσή του να σχηματίσει "οικουμενική" κυβέρνηση μαζί με το Λικούντ του Νετανιάχου χτες, προκαλώντας αμφιλεγόμενες αντιδράσεις. Ενα ακραίο σενάριο που διατυπώθηκε τις τελευταίες μέρες υποστηρίζει ότι τελικά ο Νετανιάχου θα ενδώσει στο σχηματισμό "οικουμενικής", για να αποποιηθεί του πολιτικού κόστους.

Ομως, υπάρχουν αντιρρήσεις μεταξύ των δύο τρίτων των Εργατικών, οι οποίοι αναρωτιούνται, "γιατί να νομιμοποιήσουμε τις πράξεις του Νετανιάχου";

Αντίθετα, ο Σίλβαν Σαλόμ, βουλευτής του Λικούντ, είπε χτες ότι υποστηρίζει την πρόταση Πέρες, αλλά "δεν μπορεί να φανταστεί πώς τα στελέχη των δύο κομμάτων θα μοιράζονταν τα χαρτοφυλάκια"...

Σε... θρησκευτικό επίπεδο, ένταση και συγκρούσεις ισραηλινής Αστυνομίας και υπερορθόδοξων Εβραίων προκάλεσε η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας να παραμείνει ανοιχτή μια οδός της Ιερουσαλήμ, την ιερή μέρα του Σαββάτου.

Η απόφαση έθεσε τέλος στην ανεπίσημη οχτάμηνη "εκεχειρία" σχετικά με τη χρήση της οδού Μπαρ - Ιλάν, ενώ στάθηκε αφορμή για τη διατύπωση απειλών εκ μέρους του εκπροσώπου της κοινότητας των Ορθοδόξων Εβραίων για επανάληψη των διαμαρτυριών τους, σε εβδομαδιαία βάση, εναντίον της λειτουργίας της οδού κατά το Σάββατο.

Νομικοί κύκλοι που υποστηρίζουν τον κοσμικό χαρακτήρα του ισραηλινού κράτους χαρακτήρισαν ως "νίκη της δημοκρατίας" την απόφαση, η οποία καταργεί περσινό διάταγμα του υπερορθόδοξου υπουργού Συγκοινωνιών, Γιτζάκ Λεβί, να κλείνει η οδός Μπαρ - Ιλάν κατά τη διάρκεια των προσευχών τη μέρα του Σαββάτου και κατά τις εβραϊκές θρησκευτικές αργίες.

ΚΡΟΑΤΙΑ
Δημοτικές εκλογές

ΖΑΓΚΡΕΜΠ. -

Σημαντικές καθυστερήσεις και παρατυπίες χαρακτηρίζουν τις δημοτικές εκλογές στην Κροατία που διεξήχθησαν την Κυριακή, αναγκάζοντας έτσι τους αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών να δώσουν μια μέρα ακόμα παράταση.

Μέχρι χτες το βράδυ, ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης φαινόταν να προπορεύεται του κόμματος Κροατική Δημοκρατική Ενωση του Προέδρου Φράνιο Τούτζμαν, σύμφωνα με ανεπίσημα αποτελέσματα που έγιναν γνωστά χτες το βράδυ.

Τα αποτελέσματα αυτά ανατρέπουν προηγούμενες εκτιμήσεις της κρατικής εκλογικής επιτροπής, κατά την οποία το κόμμα του Τούτζμαν επικρατούσε του συνασπισμού των Σοσιαλδημοκρατών και των Σοσιαλφιλελευθέρων με μικρή διαφορά.

Ο επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής, Ιβάν Μίρκονιτς, ανακοίνωσε αργά χτες ότι οι Σοσιαλδημοκράτες συγκέντρωσαν το 24,1% των ψήφων, οι Σοσιαλφιλελεύθεροι 12,58% και συνολικά συγκεντρώνουν ποσοστό 36,7% έναντι 35,67% που συγκεντρώνει το κόμμα Κροατική Δημοκρατική Ενωση (HDZ) του Τούτζμαν.

Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι η αντιπολίτευση θα κερδίσει το μεγάλο και ισχυρό δήμο της κροατικής πρωτεύουσας, καθώς το κόμμα του Τούτζμαν εξακολουθεί να εμφανίζεται ως ο μεγαλύτερος συλλέκτης ψήφων και οι αντίπαλοί του μάλλον δε θα καταφέρουν να σχηματίσουν μια βιώσιμη πλειοψηφία.

Οι Σέρβοι της Ανατολικής Σλαβονίας έλαβαν μέρος για πρώτη φορά σε κροατικές εκλογές, αλλά η ψηφοφορία συνεχίστηκε και χτες εξαιτίας σημαντικών καθυστερήσεων που σημειώθηκαν την Κυριακή.

Ο Κροάτης Πρόεδρος δήλωσε ότι τα εκλογικά αποτελέσματα αποδεικνύουν πως "είμαστε το βασικό και ισχυρότερο κόμμα στην κροατική ιστορία. Οποιος είναι εναντίον του HDZ, είναι εναντίον της εθνικής κυριαρχίας της Κροατίας".

Στις εκλογές, τα 3,8 εκατομμύρια ψηφοφόρων της χώρας καλέστηκαν να εκλέξουν επίσης και τους αντιπροσώπους στα περιφερειακά συμβούλια και τους 63 από τους 68 αντιπροσώπους στη Σόμπορ (Ανω Βουλή του κροατικού Κοινοβουλίου. Οι άλλοι πέντε αντιπρόσωποι διορίζονται απ' ευθείας από τον Πρόεδρο).

Υπο το βλέμμα του ισραηλινού στρατιώτη έποικοι πετούν πέτρες σε

Υπό το βλέμμα του Ισραηλινού στρατιώτη έποικοι πετούν πέτρες σε Παλιστίνιους διαδηλωτές

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Διαδηλώσεις "σκιάζουν" τις εκλογές

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Τα επεισόδια που σημειώθηκαν στη βρετανική πρωτεύουσα κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και μετέτρεψαν την πόλη σε πεδίο μάχης, χρωμάτισαν έντονα την προεκλογική εκστρατεία, μόλις δύο βδομάδες πριν τις εκλογές. Η πορεία οργανώθηκε για την "κοινωνική δικαιοσύνη" και προς ένδειξη συμπαράστασης προς τους απολυμένους λιμενεργάτες του Λίβερπουλ και συμμετείχαν σε αυτή χιλιάδες άστεγοι, οικολόγοι, συνδικαλιστές, συνταξιούχοι και από άλλες κοινωνικές κατηγορίες. Τα επεισόδια ξέσπασαν κατά μήκος της Ντάουνινγκ Στριτ, όταν καπνογόνος βόμβα έπεσε μέσα από τα κάγκελα της πρωθυπουργικής κατοικίας και αστυνομικοί της αντιτρομοκρατικής μονάδας και έφιπποι επιτέθηκαν κατά των διαδηλωτών. Οι διαδηλωτές διαλύθηκαν, για να ανασυνταχθούν λίγο αργότερα στην Τραφάλγκαρ Σκουέαρ και να γενικευτούν οι συγκρούσεις και τα επεισόδια μέχρι αργά τη νύχτα του Σαββάτου.

Στο πολιτικό επίπεδο τώρα, ο ηγέτης των Εργατικών Τόνι Μπλερ, σε συνέντευξη προς τους "Σάντεϊ Τάιμς" εμφανίστηκε υπεραισιόδοξος για το αποτέλεσμα των εκλογών, παρότι οι τελευταίες δημοσκοπήσεις παρουσίασαν και νέα μείωση της διαφοράς που χωρίζει τα δύο κόμματα. Και φέρεται να λέει ότι "μου είναι δύσκολο να φανταστώ υπό ποιες άλλες περιστάσεις θα ήμασταν ποτέ ικανοί να επικρατήσουμε των Συντηρητικών, εάν δεν τα καταφέρουμε τούτη τη φορά" και υπογράμμισε ότι το κόμμα του θα πρέπει να τηρήσει ευλαβικά τα υποσχόμενα, που περιέχονται στο "Συμβόλαιο με το λαό".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ