ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 20 Απρίλη 1997
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μουσική παράδοση

Ενα μουσικό οδοιπορικό μας προτείνει σήμερα η ΕΤ-1 στις 18.15. Ενα οδοιπορικό με παραδοσιακή ελληνική μουσική. Η εκπομπή ακολουθεί τα βήματα της Δόμνας Σαμίου της γνωστής ερμηνεύτριας της παραδοσιακής μουσικής. Η Δόμνα Σαμίου έχει κυριολεκτικά οργώσει όλη την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, συλλέγοντας και καταγράφοντας σκοπούς και τραγούδια στην πηγή τους, για να μεταφέρει στον ακροατή την ιστορία, τον πολιτισμό, τις αλήθειες και τις αξίες του Ελληνισμού. Από το Μπαϊντίρι της Μικράς Ασίας ξεριζώθηκαν οι γονείς της στα 1922 και προσπάθησαν να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους και να ριζώσουν στα Προσφυγικά της Καισαριανής. Η Δ. Σαμίου ύστερα από πολλά χρόνια συνεργασίας με τον Σίμωνα Καρρά και την κρατική ραδιοφωνία άρχισε να επιμελείται την έκδοση ηχογραφήσεων δημοτικής μουσικής σε δίσκους. Εως τα σήμερα έχει προσφέρει πολλούς δίσκους και έχει δώσει πολλές συναυλίες στη χώρα μας και το εξωτερικό, παντού όπου βρίσκονται Ελληνες και φίλοι της Ελλάδας, αποτελεί την πρέσβειρα του αυθεντικού ελληνικού μουσικού ύφους και του πνεύματος της ελληνικής λαϊκής παράδοσης.

Η διπλή όψη

Τη Μεγάλη Δευτέρα, δηλαδή αύριο, στις 18.30, από τη σειρά της κινηματογραφικής ανθολογίας "Ντουμπλ-φας",στην ΕΤ-2,θα παρουσιαστεί η εκπομπή: "Σκάλες". Τα κείμενα, οι κινηματογραφικές επιλογές, η παρουσίαση είναι του Αρη Μαλανδράκη. Η σκηνοθετική επιμέλεια του Μένη Θεοδωρίδη. Οι διάφορες σκάλες με τα πολλά σκαλοπάτια που γλιστρούν, αποτελούν το κινηματογραφικό αφιέρωμα της εκπομπής. Ακόμη και του Αλφρεντ Χίτσκοκ τα σκαλοπάτια που οδηγούσαν στον ένοχο, γλιστρούσαν... Από τις μνημειώδεις σκάλες της Οδησσού, στην κλασική σκηνή του "Θωρηκτού Ποτέμκιν" του Αϊζενστάιν, στις σκάλες του Πάλμα στους "Αδιάφθορους" μέσα στην αίθουσα αναμονής του σταθμού του τρένου της Νέας Υόρκης, στις σκάλες που έχουν ταπεινά χαμόσπιτα, τα ξύλινα σαπισμένα σκαλοπάτια των ελληνικών συγκινητικών μελό, τα κινηματογραφικά κλιμακοστάσια που πρόσφεραν στους θεατές κάποιες ξεχωριστές σκηνές δραματικών κορυφώσεων ή χιουμοριστικών στιγμών. Συντροφιά όπως πάντα με τους πρωταγωνιστές του ελληνικού και ξένου κινηματογράφου θα ανεβοκατέβουμε τις σκάλες αυτές, θα δούμε κάποιους άτυχους να μπουρδουκλώνονται ή να κατρακυλούν και θα ανακαλύψουμε μαζί τους τα φοβερά μυστικά που συχνά κρύβουν τα σκαλοπάτια τους. Μια έξυπνη και πρωτότυπη ιδέα, μια μικρή ταινία που δεν πρέπει να χάσουμε.

Η Δίκη

Αυτή η εβδομάδα προσφέρεται για δίκες, για δίκες "θεανθρώπων" αλλά και απλών ανθρώπων. Δίκες, χωρίς κατηγορία σαφή. Καταδίκες χωρίς αιτία. Περίεργη εβδομάδα είναι αυτή που διανύουμε, πολύ περίεργη. Ωρα, λοιπόν, μετά τη δίκη του Ιησού, να περάσουμε σε μια άλλη δίκη, μια δίκη γνωστή και ανεξήγητη. Πρόκειται για τη "Δίκη" του Φραντς Κάφκα, που θα προβληθεί από τη "χρυσή οθόνη" της ΕΤ-3 στις 22.30 την Τρίτη. Είναι η πιο πρόσφατη μεταφορά στην οθόνη του ομώνυμου, κλασικού μυθιστορήματος σε σκηνοθεσία Ντέιβιντ Τζόουνς, με πρωταγωνιστή τον Αντονι Χόπκινς. Ο Τζόζεφ Κ. την ημέρα των γενεθλίων των τριάντα του χρόνων συλλαμβάνεται από την αστυνομία και προσάγεται στο δικαστήριο χωρίς να γνωρίζει την κατηγορία. Ο ίδιος ξέρει ότι δεν έχει κανένα κακό, ότι είναι αθώος αλλά δε γνωρίζει ποιος και γιατί τον κατηγορεί. Οταν ρωτάει απάντηση δεν παίρνει. Κανείς δεν του εξηγεί τους λόγους της σύλληψης, κανείς δεν του λέει σε τι συνίσταται η προσαγωγή του στο δικαστήριο. Ο Τζόζεφ Κ. είναι απορημένος, τρομαγμένος αλλά ταυτόχρονα και αποφασισμένος να συνεχίσει την έρευνα μόνος του. Και η έρευνα τον οδηγεί σε άγνωστες περιοχές, περιοχές εφιαλτικές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ