ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 20 Απρίλη 1997
Σελ. /48
ΚΕΝΗ
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

λ9

Συμπληρώθηκαν 54 χρόνια από τον Απρίλη του 1943, που συνεργάτες των κατακτητών, τρομοκράτες του Μιχάλαγα, βασάνισαν και δολοφόνησαν τον ΣΙΜΟ ΚΕΡΑΣΙΔΗ και τους έξι συντρόφους του, στα Ιμερα Κοζάνης. Καταγόταν από τον Πόντο. Γεννήθηκε το 1918. Τον Απρίλη του 1941, ήταν γραμματέας της ΟΚΝΕ και μέλος του Γραφείου Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ. Το Μάη του ίδιου χρόνου, ήταν από τα ιδρυτικά μέλη της αντιστασιακής οργάνωσης "Ελευθερία" στη Θεσσαλονίκη. Λίγο αργότερα, ανέλαβε τις ένοπλες αντιστασιακές ομάδες στην περιοχή. Πιάστηκε και δραπέτευσε τρεις φορές. Συμμετείχε στην οργάνωση της απόδρασης των κρατουμένων από το σανατόριο της Πέτρας. Στήνει παράνομο Τυπογραφείο, όπου τυπωνόνταν η εφημερίδα "Ελευθερία", που άρχισε να κυκλοφορεί το Μάη του 1941.

Στη μνήμη του και στη μνήμη των έξι συντρόφων του, προσφέρω 10.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη" και 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟ Θεσσαλονίκης.

Η αδελφή του Γεωργία Κερασίδου - Κατραντζή

* * *

λ9

Ο ΓΙΩΡΓΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΔΗΣ,που έφυγε για πάντα από κοντά μας στις 30 Μάρτη 1997, γεννήθηκε το 1919. Καταγόταν από τη Μικρά Ασία. Αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και μέλος του ΚΚΕ, για τις προοδευτικές ιδέες του κυνηγήθηκε, βασανίστηκε και πέρασε από φυλακές και εξορίες. Πέθανε πιστός στα ιδανικά του.

Στη μνήμη του και αντί για στεφάνι στον τάφο του, η σύζυγός του Αννα, τα παιδιά και τα εγγόνια του προσφέρουν στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Καλλιθέας Θεσσαλονίκης, 5.000 δρχ. και η πεθερά του Αφροδίτη και η κουνιάδα του Μαρία Τζαβέλα 5.000 δρχ.

* * *

λ9

Στις 13 Απρίλη συμπληρώθηκαν 4 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΑΒΡΑΜΙΔΗ,κομμουνιστή, από το Βερτίσκο Λαγκαδά. Εφηβος στη μεταξική δικτατορία οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ. Αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, πέρασε τις δοκιμασίες του Μακρονησιού, αλλά δεν έπαψε να αγωνίζεται, ως το τέλος της ζωής του, για τα ιδανικά του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του, ο γιος του Παναγιώτης πρόσφερε 10.000 δρχ. στην ΚΟΒ Εργοστασίων Θεσσαλονίκης.

* * *

λ9

Πέθανε στις 5 Απρίλη 1997 σε ηλικία 82 χρόνων και κηδεύτηκε την επομένη στο Παρθένι Θεσσαλονίκης ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΗΤΣΩΡΗΣ, μέλος του ΚΚΕ. Εμεινε πιστός στα ιδανικά του ως το τέλος της ζωής του και ήταν αγαπητός από τους συγχωριανούς του για την καλοσύνη, την εργατικότητα και το πηγαίο χιούμορ του. Γι' αυτό και η κηδεία του έγινε λαϊκό προσκύνημα. Ηταν εκεί και η γενιά της Αντίστασης και των Λαμπράκηδων και οι νέοι της ΚΝΕ.

Στη μνήμη του και αντί για στεφάνι στον τάφο του, η γυναίκα του Αναστασία Μητσώρη και τα παιδιά του Στέλλα και Παναγιώτα πρόσφεραν, μέσω της ΚΟ Θεσσαλονίκης, 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

* * *

λ9

Ο ΠΑΥΛΟΣ ΡΑΠΤΗΣ,που πέθανε πρόσφατα υπήρξε από τους ιδρυτές του ΕΑΜ, του εφεδρικού και του μόνιμου ΕΛΑΣ στο Νομό της Πρέβεζας.

Στη μνήμη του, η σύζυγός του Σωτηρία Ράπτη πρόσφερε 50.000 δρχ. στο Παράρτημα Πρέβεζας της ΠΕΑΕΑ.

* * *

λ9

Στη μνήμη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΘΩΜΑ ΚΙΤΣΑΝΤΑ,η γυναίκα του Σταυρούλα και τα παιδιά του από την Κρανιά Πρέβεζας πρόσφεραν 10.000 δρχ. στη ΝΕ Πρέβεζας.

* * *

Τα μέλη του Παραρτήματος Πρέβεζας της ΠΕΑΕΑ πρόσφεραν στη ΝΕ Πρέβεζας 20.000 δρχ., στη μνήμη των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης ΠΑΥΛΟΥ ΡΑΠΤΗ,ΜΠΑΜΠΗ ΓΚΟΤΖΙΟΥ και ΚΩΣΤΑ ΜΠΟΥΤΙΚΟΥ.

* * *

λ9

Πέρασε ένας χρόνος από τότε που έφυγε από κοντά μας η αγαπημένη μου μητέρα ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΑΠΑΣΑΡΑΝΤΟΥ.

Στη μνήμη της προσφέρω στο "Ριζοσπάστη", τον καθημερινό της σύντροφο, 20.000 δρχ.

Νίτσα Παναγιώτου

* * *

λ9

Ο ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ, μέλος του ΚΚΕ, γεννήθηκε το 1916 στο Μουζάκι Καρδίτσας. Ηταν δάσκαλος. Πήρε μέρος στην Εθική Αντίσταση, αγωνίστηκε με συνέπεια για τα ιδανικά του ΚΚΕ και πέθανε πιστός σε αυτά.

Αύριο, 21 Απρίλη, κλείνουν 2 χρόνια από το θάνατό του.

Στη μνήμη του, η γυναίκα του Κασσιανή Παπαναστασίου και τα παιδιά του προσφέρουν 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ, 10.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη" και 10.000 δρχ. στο Παράρτημα Πετρούπολης της ΠΕΑΕΑ.

* * *

Ο Παναγιώτης Σταματόπουλος πρόσφερε στο ΚΚΕ 200 δολάρια Αυστραλίας, τιμώντας τη μνήμη του πατέρα του ΒΑΓΓΕΛΗ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΥ,μαχητή του ΔΣΕ, ο οποίος δολοφονήθηκε τη Μεγάλη Πέμπτη του 1949 μέσα στο σπίτι του στο χωριό Ζαραφώνα (Καλλιθέα) Λακωνίας, από τρομοκράτες.

* * *

Με τη συμπλήρωση 4 χρόνων από το θάνατο του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΦΕΤΣΟΥ,αντί για μνημόσυνο και σύμφωνα με τελευταία επιθυμία του, ο γιος του Δημήτριος Σφέτσος πρόσφερε 150 δολάρια Αυστραλίας στο "Ριζοσπάστη".

* * *

Ο παλαίμαχος κομμουνιστής Ηλίας Δημόπουλος, από τη Μελβούρνη, πρόσφερε στο ΚΚΕ 150 δολάρια Αυστραλίας, με την ευχή να είναι πάντα μπροστάρης στους αγώνες του λαού.

* * *

λ9

Για την ονομαστική γιορτή του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΠΟΝΤΗ,μέλους του ΚΚΕ, που πέθανε στις 3 Νοέμβρη 1989, και στη μνήμη του, προσφέρω, 5.000 δρχ. στην ΚΟΒ Νεάπολης Πειραιά, 5.000 δρχ. στο Παράρτημα Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ και 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη", του οποίου ήταν τακτικός αναγνώστης και συνδρομητής.

Η σύζυγός του Ζουμπουλιά Σπόντη

* * *

λ9

Ο ΙΩΑΝΝΗΣ Μιχ. ΜΗΤΡΟΛΙΟΣ, μέλος του ΚΚΕ, γεννήθηκε το 1911 στον Αγιο Παντελεήμονα Πιερίας. Το 1943 κατατάχτηκε στον εφεδρικό ΕΛΑΣ. Στον Εμφύλιο, κυνηγημένος, αναγκάστηκε να καταφύγει στο ΔΣΕ. Εζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, από όπου επαναπατρίστηκε το 1977.

Πέθανε το 1983.

Στη μνήμη του, η σύζυγός του Σωτηρία Μητρολιού πρόσφερε 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη" και 5.000 δρχ. στο Παράρτημα Κατερίνης της ΠΕΑΕΑ.

* * *

λ9

Στη μνήμη του αγωνιστή ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΜΠΟΥΡΟΓΛΟΥ από τη Μουσθένη Καβάλας, του οποίου η αγωνιστικότητα και η προσφορά στο κομμουνιστικό κίνημα τον καταξίωσαν στην περιοχή του Παγγαίου, αλλά και στις γύρω περιοχές, και πέθανε πιστός στα ιδανικά του σοσιαλισμού, η οικογένειά του πρόσφερε 15.000 δρχ. στη ΝΕ Καβάλας.

* * *

Η αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης ΠΑΡΘΕΝΑ ΧΟΝΔΡΟΜΑΤΙΔΟΥ,που πέθανε στις 17 Απρίλη 1996, γεννήθηκε το 1910. Καταγόταν από τον Πόντο. Στην Ελλάδα, ήρθε μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, το 1923, και ζούσε στην Πτολεμαϊδα.

Ο σύζυγός της ΛΑΖΑΡΟΣ ΧΟΝΔΡΟΜΑΤΙΔΗΣ,επίσης αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, γεννήθηκε στο Καρς του Καυκάσου το 1905. Στην Ελλάδα ήρθε το 1920. Το Μάη του 1943, κατατάχτηκε στον ΕΛΑΣ και ως την Απελευθέρωση πολέμησε τους κατακτητές από τις γραμμές του.

Πέθανε στις 17 Ιούλη 1986.

Στη μνήμη της Παρθένας και του Λάζαρου Χονδροματίδη, τα παιδιά τους Στέργιος, Σάββας και Αλίκη πρόσφεραν στο ΚΚΕ, το κόμμα που υπηρέτησαν ως το τέλος της ζωής τους, 25.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Πόλης Πτολεμαϊδας.

* * *

λ9

Με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το θάνατο του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΟΚΑΡΗ,μέλους του ΚΚΕ και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, που διώχτηκε για την πατριωτική δράση του, προσφέρω στο "Ριζοσπάστη" 100.000 δρχ.

Ο αδελφός του Παναγής Σόκαρης

* * *

λ9

Ο ΣΠΥΡΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗΣ έφυγε από κοντά μας στις αρχές Φλεβάρη 1997. Γεννήθηκε στην Πάργα το 1933. ΕΠΟΝίτης στην Κατοχή, διώχτηκε, μετά την Απελευθέρωση, για την αντιστασιακή δράση του. Πρωτεργάτης του Κινήματος Ειρήνης, από τους ιδρυτές της Επιτροπής Ειρήνης Αρτας, της οποίας ήταν μέλος της Γραμματείας ως το θάνατό του. Για πολλά χρόνια ήταν μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε 5.000 δρχ. στο ΚΚΕ, που ήταν μέλος του ως το θάνατό του.

Μάρκος και Φωτεινή Πουρναρά

* * *

λ9

Ο ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΥΡΙΚΑΣ (Σίφουνας) πολέμησε τους κατακτητές ως αξιωματικός του ΕΛΑΣ. Η πατριωτική δράση του "ανταμείφθηκε" από τις κυβερνήσεις της Δεξιάς με βασανιστήρια και 19 χρόνια φυλακή.

Στη μνήμη του, προσφέρω στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ "Αγ. Κωνσταντίνου" Ηλιούπολης, 5.000 δρχ.

Η γυναίκα του Δήμητρα

* * *

λ9

Στις 8 Απρίλη, συμπληρώθηκαν 3 χρόνια από το θάνατο του αγαπημένου μου συζύγου ΓΙΑΝΝΗ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και οπαδού του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του, προσφέρω 5.000 δρχ. στο ΚΚΕ και 5.000 δρχ. στο Παράρτημα Ανατολικών Συνοικιών Θεσσαλονίκης της ΠΕΑΕΑ, του οποίου ήταν μέλος.

Σοφία Αντωνιάδου

* * *

λ18

Στις 23 Απρίλη συμπληρώνονται 6 χρόνια από το θάνατο, στα 82 του χρόνια, του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΟΥΒΑΛΑΚΙΔΗ από τον Περιστερώνα Λαγκαδά. Ηταν αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, βασανίστηκε στα μπουντρούμια του Γεντί Κουλέ Θεσσαλονίκης και εξορίστηκε στα Γιούρα. Πέθανε πιστός στα ιδανικά για τα οποία αγωνίστηκε.

Η γυναίκα του ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΑ ΚΟΥΒΑΛΑΚΙΔΟΥ, επίσης αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης, ταλαιπωρήθηκε και αυτή για την πατριωτική δράση της.

Στη μνήμη τους, οι κόρες τους Ελένη Ναλμπαντίδου, Καλλιόπη Δάτση και Κατερίνα Τσεμεκίδου, με τις οικογένειές τους, πρόσφεραν στην ΚΟΒ Καρατάσου Θεσσαλονίκης 10.000 δρχ. και 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

* * *

λ9

Ο ΘΩΜΑΣ ΜΑΤΖΑΡΗΣ, συνδικαλιστικό στέλεχος των καπνεργατών Θεσσαλονίκης, ανάλωσε τη ζωή του στον αγώνα για τα δίκαια αιτήματα του κλάδου.

Στη μνήμη του ο Αργύρης Αβράμης, συνταξιούχος καπνεργάτης, πρόσφερε, μέσω ΚΟΒ Ροδοχωρίου Συκεών, 5.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

* * *

λ9

Με τη συμπλήρωση 6 μηνών από το θάνατο του αγωνιστή ΧΡΗΣΤΟΥ ΡΑΠΤΗ,η συντρόφισσα της ζωής του Αννέτα πρόσφερε, μέσω ΚΟΒ Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης, 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ και 10.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

* * *

λ9

Αύριο, 21 Απρίλη, συμπληρώνονται 2 χρόνια από το θάνατο του πολυαγαπημένου μου συζύγου ΙΩΑΝΝΗ ΡΟΥΣΟΜΑΝΗ.Γεννήθηκε το 1922 στα Κύμινα Θεσσαλονίκης. Στην Κατοχή, εντάχθηκε στην αρχή στο ΕΑΜ Νέων, πέρασε στην ΕΠΟΝ και βγήκε στο βουνό, αντάρτης του ΕΛΑΣ. Ηταν υπεύθυνος του ΕΑΜ Νέων και αργότερα γραμματέας της ΕΠΟΝ στα Κύμινα, μέλος Αχτιδικής Επιτροπής της ΕΠΟΝ ως οργανωτής, πήρε μέρος σε διάφορα σώματα της ΕΠΟΝ και στο πρώτο παμμακεδονικό συνέδριό της, το 1943, στο καταφύγιο Πιερίας.

Συνέχισε τον αγώνα του ως τον Ιούνη του 1947, που κλήθηκε να υπηρετήσει τη θητεία του. Για τη συμμετοχή του στην Εθνική Αντίσταση, στάλθηκε στο Μακρονήσι. Οι ταλαιπωρίες του Μακρονησιού, αλλά και οι διώξεις που ακολούθησαν, όταν αφέθηκε ελεύθερος, τον ανάγκασαν να καταφύγει στη Βουλγαρία, όπου έζησε 35 χρόνια πολιτικός πρόσφυγας. Εκεί βοηθούσε την Οργάνωση ΔΟΜΕ του Πλόβντιβ των Ελλήνων Πολιτικών Προσφύγων και δούλευε στην παραγωγή ως ειδικευμένος ηλεκτρολόγος.

Επαναπατρίστηκε το 1977 και έζησε στα Κίμυνα ως το θάνατό του στις 21 Απρίλη 1995.

Στη μνήμη του, προσφέρω 20.000 δρχ. για ενίσχυση του "Ριζοσπάστη".

Αναστασία Ρουσομάνη

* * *

λ9

Ο Νίκος Κωστόπουλος προσφέρει 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ του "Ριζοσπάστη", στη μνήμη του πατέρα του ΓΙΑΝΝΗ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ (Ποδηλατά) από τη Λαμία, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης.

* * *

O ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΑΜΟΡΑΚΗΣ από τη Σαρακίνα Σελίνου Χανίων έφυγε πρόσφατα από τη ζωή. Αγωνιστής σε όλη του τη ζωή, πέρασε τα καλύτερα χρόνια στα ξερονήσια και τα κάτεργα, χωρίς να λυγίσει και παρέμεινε πιστός στα ιδανικά του ΚΚΕ, του οποίου ήταν μέλος.

Στη μνήμη του πρόσφεραν στο "Ριζοσπάστη": Η οικογένειά του 15.000 δρχ. και 15.000 δρχ. οι σύντροφοί του από την ΚΟΒ Κουτούρας και συναγωνιστές του από την Πελοπόννησο, που εργάζονται στην περιοχή.

* * *

Στη μνήμη του ΘΑΝΑΣΗ ΖΑΒΑΛΗ, η σύντροφος της ζωής του πρόσφερε 40.000 δρχ. στο ΚΚΕ, στα ιδανικά και τα οράματα του οποίου πίστεψε και γι' αυτά αγωνίστηκε.

* * *

λ9

Στις 25 Απρίλη συμπληρώνονται 11 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΒΑΣΙΛΗ ΣΟΥΦΛΑ,μέλους του ΚΚΕ από το 1942. Γεννήθηκε το 1914 στο Καροπλέσι Καρδίτσας από γονείς πολύ φτωχούς. Ως το φθινόπωρο του 1943, ήταν γραμματέας του πυρήνα του ΚΚΕ στο χωριό του. Αντάρτης του 42ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ, αργότερα πέρασε στην Πολιτοφυλακή. Διώχτηκε μετά την Απελευθέρωση και κατέφυγε στο ΔΣΕ. Εζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Πολωνία, από το τέλος του Εμφύλιου, από όπου επαναπατρίστηκε το 1977.

Τα τελευταία χρόνια του πρόσφερε τις υπηρεσίες του στο "Ριζοσπάστη".

Στη μνήμη του, η σύζυγός του Κωνσταντίνα, η κόρη του Νίκη, ο γαμπρός του Λευτέρης και τα εγγόνια του Βασιλική και Αποστόλης προσφέρουν 15.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ