ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Απρίλη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Επιφυλάξεις Καραμανλή για τα ελληνοτουρκικά

Ο πρόεδρος της ΝΔ συναντήθηκε χτες με τον υπουργό Εξωτερικών

Επιφυλάξεις για τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και το πλαίσιο και το περιεχόμενο των κυβερνητικών χειρισμών που έχουν σχέση με τη λεγόμενη επιτροπή εμπειρογνωμόνων, εξέφρασε χτες ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών, Θ. Πάγκαλο.

Ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε ότι διατηρεί "επιφυλάξεις και σοβαρή ανησυχία", επειδή η Τουρκία αντί "να αποδίδει και να ανταποκρίνεται σε χειρονομίες καλής θέλησης, δείχνει να εντείνει την αδιαλλαξία της". Ο Κ. Καραμανλής τόνισε ότι το κόμμα του "θα σταθεί εμπόδιο σε όποιους κυβερνητικούς χειρισμούς κρίνει ότι δεν είναι εθνικά επωφελείς και μπορούν να οδηγήσουν σε περαιτέρω οξύτητα τις ελληνοτουρκικές σχέσεις".

Από την πλευρά του ο Θ. Πάγκαλος είπε ότι ζήτησε από τον πρόεδρο της ΝΔ να συνεχιστεί η επαφή μεταξύ των δύο κομμάτων και σε άλλα επίπεδα, προτείνοντας μάλιστα σε στελέχη της ΝΔ να πηγαίνουν στο υπουργείο και να "διαμορφώνουν άποψη" πρόταση που σύμφωνα με πληροφορίες απορρίφθηκε από τον Κ. Καραμανλή.

Ερωτώμενος για το εάν βρέθηκε "κοινός τόπος," ο Θ. Πάγκαλος προτίμησε μία γενικότερη αναφορά, ισχυριζόμενος ότι "μπορεί να υπάρχουν διαφορές απόψεων για τις αποχρώσεις της πολιτικής μας ή για κινήσεις τακτικής, αλλά γενικά όλα τα κόμματα στην Ελλάδα συμφωνούν στις βασικές αρχές αυτής της πολιτικής και στους βασικούς στόχους". Η αναφορά αυτή προκάλεσε την ενόχληση κύκλων της Ρηγίλλης, οι οποίο το βράδυ διέρρεαν ότι "κάτι τέτοιο δεν ισχύει".

Αναφερόμενος στη συζητούμενη ομάδα εμπειρογνωμόνων των δύο χωρών, είπε ότι "στην πραγματικότητα δεν υπάρχει επιτροπή εμπειρογνωμόνων, υπάρχουν δύο ομάδες εμπειρογνωμόνων, μία για κάθε χώρα, θα έχει αυστηρά διαδικαστικό χαρακτήρα και στόχος της θα είναι να δει εάν υπάρχουν εκατέρωθεν παρανοήσεις και να διευκολύνει τη διαδικασία που ενδεχόμενα θα μπορούσε να προκύψει".

Ο Θ. Πάγκαλος επανέλαβε ότι για το θέμα των Ιμια το μόνο κατάλληλο όργανο είναι το Δικαστήριο της Χάγης, στο οποίο μπορεί να προσφύγει η Τουρκία, κάτι που θα είναι "εντός των ορίων του κατανοητού".

Η συζήτηση ήταν ενημερωτικού κυρίως χαρακτήρα και σύμφωνα με πληροφορίες έγινε αναφορά και στο Κυπριακό και το Σκοπιανό.

Την ίδια στιγμή ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Κ. Χατζηδάκης μιλώντας στο Α Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, δήλωσε ότι τον "θλίβει το γεγονός της επιστολής των 32 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, γιατί αυτήν την ώρα είναι σε κορύφωση τα ελληνοτουρκικά, φαίνεται ότι είναι επί θύραις ο ελληνοτουρκικός διάλογος ή υπάρχουν πιέσεις για να αρχίσει αυτός ο διάλογος".

Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
"Προβληματισμός" για το ρόλο των "μικρών" στην ΕΕ

Τη θέση και το ρόλο των "μικρών" κρατών - μελών, ενόψει των αλλαγών που δρομολογούνται από το γαλλογερμανικό άξονα, στο πλαίσιο της Διακυβερνητικής, αναζητά ο πρωθυπουργός, έχοντας ουσιαστικά αποδεχτεί "την Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων" και την ανισοτιμία στις σχέσεις των κρατών - μελών. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της υλοποίησης της ΟΝΕ εντός του χρονοδιαγράμματος και βάσει των κριτηρίων που έχουν τεθεί από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ.

Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις που έκανε ο Κ. Σημίτης, ολοκληρώνοντας χτες την επίσκεψή του στην Αυστρία. Σκοπός της επίσκεψης, σύμφωνα με τον Κ. Σημίτη, ήταν ο καλύτερος συντονισμός των ενεργειών των δύο χωρών στα πλαίσια της αναθεώρησης των Συνθηκών που καθορίζουν την ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό οι κυβερνήσεις των δύο χωρών, συμπλήρωσε, έχουν κάθε συμφέρον η νέα Συνθήκη να κατοχυρώνει το ρόλο των μικρών χωρών και να εξασφαλίζει την επιρροή τους στις εξελίξεις. Κατά τις συζητήσεις συμφωνήθηκε ότι κάθε χώρα πρέπει να έχει έναν επίτροπο και κατ' αρχήν (;) δεν είναι δεκτή η αλλαγή στη διαδικασία της ψηφοφορίας. Ο Κ. Σημίτης παραδέχτηκε ότι η ύπαρξη κεφαλαίου για την απασχόληση στη νέα Συνθήκη της ΕΕ δε σημαίνει πολλά, αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι "μπορούν να ακολουθήσουν πρακτικές πολιτικές".Οσον αφορά την ΟΝΕ για τον Ελληνα πρωθυπουργό δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πρέπει να πραγματοποιηθεί. Ωστόσο εξέφρασε ορισμένα ρητορικά ερωτήματα του τύπου, "πώς θα αποφύγουμε να υπάρξουν χώρες διαφορετικών ταχυτήτων, ποιοι θα είναι οι μελλοντικοί πόροι της Κοινότητας και αν θα μπορέσουν να καλύψουν το κόστος της διεύρυνσης".

Ο Κ. Σημίτης, που ξεκινά την επίσημη επίσκεψή του στη Γερμανία, ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα έχει επισκεφθεί όλες, πλην Δανίας, τις χώρες της ΕΕ.

Αλλη μια φορά, ο πρωθυπουργός διαπίστωσε ότι "οι Αυστριακοί υποστηρίζουν τις δικές μας θέσεις" όσον αφορά τα θέματα εξωτερικής πολιτικής.

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Αντιδράσεις στις δηλώσεις του Ν. Μπίστη

Για ευθεία στήριξη των "εκσυγχρονιστών" του ΠΑΣΟΚ μιλούν στελέχη του ΣΥΝ

Την έντονη αντίδραση στελεχών του Συνασπισμού, προκάλεσε η χτεσινή δήλωση του Νίκου Μπίστη, μέλους της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ και υπεύθυνου για την εξωτερική πολιτική του κόμματος, που έβαλε ευθέως κατά της επιστολής των "32" βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για τα ελληνοτουρκικά. Ο Ν. Μπίστης είχε κάνει λόγο για "ευθεία επίθεση κατά της αναγκαίας αναπροσαρμογής της εξωτερικής πολιτικής της χώρας".

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν χτες, τρία στελέχη του ΣΥΝ, οι Γ. Καλομοίρης και Δ. Σουλιώτης, μέλη της ΚΠΕ του κόμματος, και ο Χ. Σμυρνιώτης, γραμματέας της ΚΟ ΔΕΚΟ του ΣΥΝ, τονίζουν ότι οι απόψεις του Ν. Μπίστη "δεν μπορούν να θεωρηθούν ότι εκφράζουν την πολιτική του ΣΥΝ στο κρίσιμο ζήτημα των όρων διεξαγωγής του ελληνοτουρκικού διαλόγου", καταγγέλλουν δε, την ενέργεια ως κίνηση μιας τάσης που εγκλωβίζει τον ΣΥΝ σε κεντροαριστερά σενάρια. Παράλληλα, καταλήγουν στο ότι η τάση αυτή "ολοένα και πιο ανοιχτά χρησιμοποιείται ως στήριγμα της κυβερνητικής πολιτικής και της νεοφιλελεύθερης ομάδας των εκσυγχρονιστών του ΠΑΣΟΚ".

Τα συγκεκριμένα στελέχη θεωρούνται ότι πρόσκεινται στις θέσεις της τάσης του "Αριστερού Ρεύματος" στον Συνασπισμό, όμως οι χτεσινές δηλώσεις του Ν. Μπίστη, εκτιμάται ότι προκάλεσαν τις αντιδράσεις και του ηγετικού πυρήνα του κόμματος, κυρίως εξαιτίας της ευθύτητάς τους και όχι για αυτό καθ' αυτό το περιεχόμενό τους. Πάντως επίσημη "διόρθωση" από την πλευρά του ΣΥΝ δεν υπήρξε.

Κατεβάζουν τα πανό της Πρωτομαγιάς

Την αντιδημοκρατική στάση του Δήμου Περιστερίου, συνεργεία του οποίου κατεβάζουν τα πανό για την απεργία της Πρωτομαγιάς του Παραρτήματος Περιστερίου του Συνδικάτου Οικοδόμων,καταγγέλλει, με ανακοίνωσή του, το παράρτημα. Οπως τονίζει, "την Πρωτομαγιά δε βεβήλωσαν ούτε οι στρατοκράτες της δικτατορίας. Δεν έχει το δικαίωμα ο δήμος, μα ούτε και τη δύναμη, να αμαυρώνει τις θυσίες χιλιάδων αγωνιστών για τις κατακτήσεις της εργατικής τάξης".

Στο "έργο" της παρεμπόδισης να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι για το γιορτασμό της Πρωτομαγιάς, επιδόθηκε και ο Δήμος Ηλιούπολης, βάζοντας και αυτός συνεργεία να κατεβάσουν τα πανό και τις αφίσες της Συντονιστικής Φορέων Ηλιούπολης.Η Συντονιστική καταγγέλλει σαν απαράδεκτη τη στάση του δήμου και επισημαίνει ότι "ο δήμος δεν επιδεικνύει στοιχειώδη ευαισθησία απέναντι στην κορυφαία εκδήλωση της εργατικής τάξης. Και αυτό την ίδια στιγμή, που οι εργαζόμενοι δέχονται ολομέτωπη επίθεση για την αφαίρεση κεκτημένων που κερδήθηκαν με θυσίες και αίμα". Προειδοποιεί ότι "η φίμωση των εργαζομένων δεν πρόκειται να περάσει και η προσπάθεια αυτή που θυμίζει εποχές δικτατορίας θα στραφεί εναντίον των εμπνευστών της". Τέλος, καλεί τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος.

Ελεύθεροι με εγγύηση οι δύο συντάκτες

Απολογήθηκαν χτες στην ανακρίτρια του 7ου Τακτικού Τμήματος του Πρωτοδικείου Αθηνών, Παρασκευή Λέοντα,οι συντάκτες του "Ελεύθερου Τύπου" Γ. Χαρβαλιάς και Νόνη Καραγιάννη για την υπόθεση του περίφημου "απόρρητου" εγγράφου του υπουργείου Εξωτερικών, που αφορούσε τις σχέσεις της χώρας μας με τα Σκόπια. Η δημοσίευση του εγγράφου είχε γίνει το πρώτο δεκαήμερο του περσινού Μάρτη, με στόχο να πληροφορηθεί το αναγνωστικό κοινό την ύπαρξη μυστικής διπλωματίας γύρω από το ζήτημα του ονόματος της γειτονικής χώρας. Αμέσως ο υπουργός Θ. Πάγκαλος κίνησε τη διαδικασία ποινικής δίωξης σε βάρος των δύο δημοσιογράφων για τα αδικήματα της "ηθικής αυτουργίας σε παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου", της "ηθικής αυτουργίας σε παραβίαση μυστικών της πολιτείας" και της "κατασκοπίας"... Σημειωτέον ότι οι κατηγορίες αυτές επισύρουν συνολική ποινή κάθειρξης μέχρι και 11,3 χρόνια!

Οι κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι μετά την απολογία τους, αλλά με την υποχρέωση να καταβάλουν 2 εκατομμύρια δραχμές ο καθένας ως χρηματική εγγύηση. Ποσό υπέρογκο, αν σκεφθεί κανείς ότι δεν πρόκειται για τους γνωστούς μεγαλοδημοσιογράφους, που έχουν τα εκατομμύρια στο... τσεπάκι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ