ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Απρίλη 1997
Σελ. /30
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
"Καταστροφικό για την Πάρνηθα το Ολυμπιακό χωριό"

Τις καταστροφικές επιπτώσεις για τον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας, σε περίπτωση που χτιστεί εκεί το Ολυμπιακό χωριό, επισημαίνει με ανακοίνωσή του ο "Σύλλογος Εθελοντικής Δασοπροστασίας", ζητώντας την εξαίρεση της Πάρνηθας από το σχεδιασμό της Επιτροπής Διεκδίκησης της Ολυμπιάδας του 2004 στην Αθήνα.

"Η επιλογή της Πάρνηθας σαν χώρου εγκατάστασης μιας πόλης 10.000 κατοίκων, θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις για τον Εθνικό Δρυμό. Ηδη στην περιοχή αυτή, εκτός του οικισμού των Θρακομακεδόνων, που είναι σε επαφή με τον πυρήνα του Δρυμού, υπάρχουν έντονες πιέσεις στον άξονα Θρακομακεδόνων - Βαρυμπόμπης, από παράνομους οικοδομικούς συνεταιρισμούς, αλλά και μεμονωμένους πολίτες που χτίζουν διαρκώς νέες οικοδομές", τονίζει ο σύλλογος. Σημειώνεται ότι, η έκταση που προορίζεται για την οικοδόμηση του Ολυμπιακού χωριού είναι χαρακτηρισμένη από το Δασικό Κτηματολόγιο ως δασική, ενώ βρίσκεται μόνο 1.200 μέτρα από τα όρια του πυρήνα του Εθνικού Δρυμού. "Εφόσον γίνει εκεί το Ολυμπιακό χωριό, συνεχίζει ο σύλλογος στην ανακοίνωσή του, θα καταστραφεί οριστικά και η Πάρνηθα, αφού θα ακολουθήσει τη μοίρα της Πεντέλης, του Υμηττού και του Αιγάλεω. Το κάψιμό της θα είναι θέμα χρόνου, ενώ οι πιέσεις για οικοδόμηση θα πολλαπλασιαστούν. Περιβαλλοντικά θα υπάρξουν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις για την Αθήνα, αφού θα χαθεί ένας μεγάλος φυσικός χώρος, θα προστεθούν τεράστιοι όγκοι τσιμέντου και ασφάλτου, θα καταστραφεί μια τεράστια έκτασης γης", καταλήγει η ανακοίνωση.

Παράλληλα με αυτή την καταγγελία, εκπρόσωποι της "Πρωτοβουλίας Πολιτών ενάντια στη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων" συναντήθηκαν πριν λίγες μέρες στη Λωζάνη με αντιπροσωπεία της "Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής" και επέδωσαν στο γενικό γραμματέα της ΔΟΕ κείμενο με υπογραφές κατά της διεξαγωγής της Ολυμπιάδας του 2004 στην Αθήνα.

ΚΟΥΡΔΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Εχουν ανάγκη από τρόφιμα

Χίλιοι περίπου Κούρδοι πρόσφυγες, που διαμένουν σε σκηνές ή πρόχειρα καταλύματα στον Αγιο Ανδρέα, το Σούνιο και την Παλαιά Πεντέλη, χρειάζονται τη βοήθειά μας. Οχι μεγάλη, μια συμβολική ποσότητα τροφίμων από τον καθένα θα ήταν αρκετή για να ξεπεραστούν οι άμεσες μεγάλες διατροφικές ανάγκες που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες, ιδιαίτερα αυτοί που μένουν στις κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα. Ψωμί, φρούτα, λάδι, αλεύρι, ρύζι, όσπρια και γάλα - εκτός από ρούχα, ζυμαρικά ή χοιρινό κρέας - είναι κατά προτεραιότητα αυτά που θα μπορούσαμε να διαθέσουμε στους πρόσφυγες. Στην κατεύθυνση αυτή παροτρύνει όλους μας η "Εθελοντική Εργασία Αθήνας", σημειώνοντας, με ανακοίνωσή της: "Μπορείτε να αγοράσετε με τους φίλους σας μια συμβολική ποσότητα τροφίμων και να τα μεταφέρετε κατά προτεραιότητα στον Αγιο Ανδρέα και σε κατασκήνωση που βρίσκεται αμέσως μετά την πλατεία της Παλαιάς Πεντέλης - όπου την εβδομάδα αυτή μεταφέρθηκαν περίπου 150 πρόσφυγες, που πριν φιλοξενούνταν προσωρινά στο Λουτράκι".

Η "Εθελοντική Εργασία" ζητά εθελοντές και εθελόντριες για να συμμετέχουν στο πρόγραμμα υποστήριξης των Κούρδων προσφύγων από το Ιράκ - πληροφορίες στα τηλέφωνα 3302.182 και 6831.990. Οσοι θέλουν να στηρίξουν οικονομικά τους Κούρδους πρόσφυγες, υπάρχει ειδικός λογαριασμός στην Ιονική Τράπεζα, με τον αριθμό 32016430.

Πάρνηθα. Το μέλλον διαγράφεται αβέβαιο, αφού πολλοί καραδοκούν να μετατρέψουν τον Εθνικό Δρυμό σε τσιμέντο!

Θάνατος αγωνίστριας

Στις 20 Απρίλη 1997 πέθανε σε ηλικία 76 χρόνων η αγωνίστρια ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΜΑΡΓΙΟΛΗ,το γένος Λεκάκου. Το 1940 παντρεύτηκε τον επίσης παλαίμαχο αγωνιστή Γιώργο Μαργιόλη, τον οποίον ακολούθησε στη ζωή και τον αγώνα. Πήρε μέρος στο κίνημα της Εθνικής Αντίστασης, που αναπτύχθηκε στα μέσα χωριά της Μάνης και μετέφερε όπλα και πληροφορίες στους αντάρτες του ΕΛΑΣ.Μετά την Απελευθέρωση αντιμετώπισε παλικαρίσια τις διώξεις, φυλακίσεις, εξορίες του συντρόφου της.

Το 1976 έγινε μέλος του ΚΚΕ και παρέμεινε πιστή στα ιδανικά του ως το τέλος της ζωής της.

Στην κηδεία της, που έγινε στις 21 Απρίλη στην Κέρια Λακωνίας, παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με τον γραμματέα Σταύρο Μεσάδο και τον Λευτέρη Αναστασάκο, γραμματέα του Παραρτήματος Λακωνίας της ΠΕΑΕΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ