ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Απρίλη 1997
Σελ. /30
ΔΙΕΘΝΗ
ΖΑΪΡ
Νέα κύματα προσφύγων...

KIΣANΓKANI. -

Νέο κύμα διαφυγής Ρουαντέζων προσφύγων προς τη ζούγκλα φαίνεται να βρίσκεται σε εξέλιξη από χτες. Σύμφωνα με εκπροσώπους οργανώσεων αρωγής, βασική αιτία της νέας περιπέτειας των περίπου 60.000 προσφύγων είναι η άρνηση των ανταρτών να τους δώσουν άδεια ασφαλούς επαναπατρισμού τους.

"Υπάρχουν σοβαρές πληροφορίες ότι οι προσφυγικοί καταυλισμοί στο Κασέσε έχουν ερημώσει. Κάτι τέτοιο περιπλέκει ακόμη περισσότερο το έργο των ανθρωπιστικών οργανώσεων και ενισχύει τον κίνδυνο μετάδοσης επιδημιών", δήλωσε ο Πολ Στρόμπεργκ, εκπρόσωπος της "Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ" στο Κισανγκάνι. Ο Στρόμπεργκ είπε ότι κατά πάσα πιθανότητα και σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, τα στρατόπεδα άδειασαν γιατί τα "σφράγισαν" οι αντάρτες της Δημοκρατικής Συμμαχίας Δημοκρατικών Δυνάμεων. Το μόνο που δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί είναι ο ακριβής αριθμός των προσφύγων που αναζητούν και πάλι, πεινασμένοι και κουρασμένοι, καταφύγιο στη ζαϊρινή ζούγκλα... Οι περισσότερες ενδείξεις μιλούν για έναν αριθμό 60.000 Ρουαντέζων προσφύγων που ξεκίνησαν νέα περιπέτεια αναζήτησης υποτυπωδώς ασφαλούς καταφυγίου μετά τις σφαγές ομοεθνών τους από Ζαϊρινούς...

Τι μπορεί να γίνει; "Να αναλάβει τον έλεγχο της κατάστασης ο Λόρεντ Καμπίλα" πρότεινε από τη Νέα Υόρκη ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, προσθέτοντας χαρακτηριστικά: "Μπορείς να σκοτώσεις με σφαίρες ή με λιμοκτονία. Το δεύτερο φαίνεται πως συμβαίνει αυτή τη στιγμή στο ανατολικό Ζαϊρ"!

Λεκτικά "πυρά" στους αντάρτες του Λόρεντ Καμπίλα εξαπέλυσε και η Διεθνής Αμνηστία.

Η ανθρωπιστική οργάνωση, που εδρεύει στο Λονδίνο, ανέφερε ότι περίπου 80.000 πρόσφυγες, που βρίσκονται σε διάφορους καταυλισμούς νότια του Κισανγκάνι, έχουν περιέλθει σε κατάσταση "πλήρους εξουθένωσης" λόγω της ασιτίας και των ασθενειών. "Πόσοι πρόσφυγες πρέπει να πεθάνουν ή να υποφέρουν από τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θύματα των στρατιωτών της Συμμαχίας Δημοκρατικών Δυνάμεων για την Απελευθέρωση του Κονγκό - Ζαϊρ (AFDL) του Λόρεντ Ντεζιρέ Καμπίλα, πριν η διεθνής κοινότητα να τους στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι είναι υπεύθυνοι για μια γενοκτονία; αναρωτήθηκε εκπρόσωπος της οργάνωσης.

ΠΕΡΟΥ
Ο Φουτζιμόρι θα συνεχίσει το "κυνήγι μαγισσών"

ΛΙΜΑ - ΑΜΒΟΥΡΓΟ - ΤΟΚΙΟ.-

Η φονική επιδρομή των Περουβιανών κομάντος στην κατοικία του Ιάπωνα πρεσβευτή τελείωσε, αλλά ο απόηχος των αιματηρών γεγονότων της 22ας Απρίλη συνεχίζεται. Ο Πρόεδρος του Περού, Αλμπέρτο Φουτζιμόρι, διαβεβαίωσε χτες ότι θα πάρει όλα τα μέτρα ασφαλείας για την αντιμετώπιση πιθανών "ξεσπασμάτων βίας" από τα εναπομείναντα μέλη της ανταρτικής οργάνωσης "Τουπάκ Αμάρου", και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ριουτάρχο Χασιμότο έθετε τις πρεσβείες στο εξωτερικό σε κατάσταση υψίστης επιφυλακής από το φόβο επεισοδίων.

"Δεν ήρθε απαραίτητα το τέλος των ανταρτών. Θα υπάρξουν κύματα βίας, αλλά παίρνουμε κάθε προληπτικό μέτρο ασφαλείας", είπε χτες ο Φουτζιμόρι, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τις λεπτομέρειες της επιδρομής των κομάντος που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο όλων των ανταρτών.

Ο εκπρόσωπος των ανταρτών στο Αμβούργο της Γερμανίας, Ισαάκ Βελάσκο, σαν να επιβεβαίωνε τα λόγια του Φουτζιμόρι, υποστήριζε ότι το "Επαναστατικό Κίνημα Τουπάκ Αμάρου" θα αποφασίσει πότε και πού θα απαντήσει για τη "δολοφονία των 14 μελών του κομάντο Εντγκαρ Σάντσες". Κατήγγειλε, επίσης, ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι τα περισσότερα μέλη της ομάδας των συντρόφων του βασανίστηκαν και στη συνέχεια σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας, που πραγματοποίησαν την έφοδο στην κατοικία του πρεσβευτή της Ιαπωνίας.

Υπογραμμίζοντας ότι οι αντάρτες είχαν σεβαστεί την αξιοπρέπεια και τη ζωή των ομήρων, ο Βελάσκο ολοκλήρωσε τη συνέντευξη Τύπου στο Αμβούργο με την ακόλουθη φράση: "Ο εμφύλιος πόλεμος στο Περού θα συνεχιστεί. Η απελευθέρωση των ομήρων δεν είναι παρά μια περιορισμένη νίκη για την κυβέρνηση του Προέδρου Αλμπέρτο Φουτζιμόρι"!

Μετά από τις εξελίξεις του τελευταίου 48ωρου, το Τόκιο έθεσε σε κατάσταση "ύψιστης ετοιμότητας" όλες τις διπλωματικές αποστολές τις Ιαπωνίας στο εξωτερικό από το φόβο αντιποίνων από την πλευρά των ανταρτών της οργάνωσης "Τουπάκ Αμάρου". Ιδιαίτερα μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί στην ιαπωνική πρεσβεία στη Λίμα του Περού. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον εκπρόσωπο της ιαπωνικής κυβέρνησης, Σιρόκου Κατζιγιάμα, εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο να συγκροτηθεί "σύστημα χειρισμού περιπτώσεων κρίσης σε ενδεχόμενο τρομοκρατικών επιθέσεων κατά της Ιαπωνίας στο εξωτερικό". Ο Κατζιγιάμα είπε ότι η κυβέρνηση Χασιμότο σκέπτεται να μπορεί να στέλνει στο εξωτερικό ειδικές ομάδες κομάντος σε περιπτώσεις ανάλογες με την ομηρία στην κατοικία του Ιάπωνα πρεσβευτή στη Λίμα.

Διαδηλωτές στο Μεξικό: "Η Λατινική Αμερική πενθεί!"

Δεκάδες διαδηλωτές έριξαν κόκκινη μπογιά και ντομάτες στην πρεσβεία του Περού στην Πόλη του Μεξικού διαμαρτυρόμενοι για την αιματηρή επέμβαση των περουβιανών δυνάμεων ασφαλείας στην κατοικία του Ιάπωνα πρέσβη στη Λίμα.

Περίπου 50 διαδηλωτές, που ανήκαν σε αριστερές ομάδες, συγκεντρώθηκαν έξω από την πρεσβεία του Περού και φώναζαν συνθήματα όπως "Φουτζιμόρι δολοφόνε".

Μπροστά στην είσοδο της περουβιανής πρεσβείας τοποθετήθηκαν 14 κεριά, ένα για κάθε νεκρό αντάρτη. Ενας διαδηλωτής ύψωσε μια φωτογραφία του Φουτζιμόρι με τον ακόλουθο τίτλο - "όνομα": "Χιτλερμόρι"...

Μέχρι το τέλος της εκδήλωσης διαμαρτυρίας δε σημειώθηκε κανένα επεισόδιο ανάμεσα στους διαδηλωτές και τους τρεις άοπλους φρουρούς της περουβιανής πρεσβείας.

ΓΑΛΛΙΑ
Αστυνομική βία σε απεργούς της "ΡΕΝΟ"

ΛΙΛ.-

Αρκετοί εργαζόμενοι στη γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία "Ρενό" της πόλης Βιλβόρντε, τραυματίστηκαν σοβαρά χτες από τις αστυνομικές δυνάμεις της πόλης Λιλ, στη βόρεια Γαλλία, καθώς διαμαρτύρονταν για το κλείσιμο του εργοστασίου, που θα σημάνει την απόλυση 3.100 εργαζομένων.

Αντιπροσωπεία των απεργών έφθασε στην πόλη Λιλ με λεωφορεία για να συναντηθεί με τον δήμαρχο της πόλης, Πιερ Μορουά, πρώην πρωθυπουργό, για να συζητήσουν τι θέση θα πάρει η γαλλική κυβέρνηση στην υπόθεση. Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της "Ρενό" είχε ανακοινώσει πως το εργοστάσιο στο Βιλβόρντε θα κλείσει τον Ιούλιο, με αποτέλεσμα να μείνουν χωρίς δουλιά 3.100 εργαζόμενοι.

Οταν απεργοί από το εργοστάσιο της γαλλικής εταιρίας στο Βέλγιο προσπάθησαν να εισέλθουν στο γραφείο του δημάρχου της Λιλ, δέχτηκαν την επίθεση της Αστυνομίας.

Δύο από τους απεργούς έπαθαν κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, ένας υπέστη τραύματα σε όλο το σώμα του, ενώ πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν ελαφρά και άλλοι κρατούνται για ανάκριση.

Οι εργαζόμενοι στο Βιλβόρντε, απέργησαν για έξι συνεχόμενες βδομάδες ύστερα από την ανακοίνωση για το κλείσιμο, επανήλθαν στις εργασίες τους στις 14 Απριλίου, αλλά χτες άρχισαν πάλι απεργία.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της "Ρενό", Λουί Σβάιτσερ, δήλωσε ότι μπορεί να αναβληθεί για μερικές βδομάδες ή μήνες το κλείσιμο του εργοστασίου, αλλά η απόφαση για το κλείσιμο είναι αμετάκλητη.

Υπενθυμίζεται ότι δύο δικαστήρια στη Γαλλία και το Βέλγιο αποφάνθηκαν πως η "Ρενό" παραβίασε το νόμο επειδή δε συνεννοήθηκε με το προσωπικό πριν ανακοινώσει την απόφασή της.

Στο μεταξύ, με πρωτοβουλία του Κομμουνιστικού Κόμματος Γαλλίας διοργανώθηκε συνάντηση αλληλεγγύης στους απεργούς της "Ρενό", στην οποία συμμετείχε και ο Γιάννης Στραυρόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Στη συνάντηση, μεταξύ άλλων, εκδόθηκε ψήφισμα αλληλεγγύης στους απεργούς της αυτοκινητοβιομηχανίας και καταδίκης για τη σχετική επίθεση στην πόλη Λιλ.

ΚΙΝΑ - ΡΩΣΙΑ
Συμφωνία εδραίωσης της ασφάλειας στην περιοχή

ΜΟΣΧΑ.-

Οι Πρόεδροι της Ρωσίας Μπορίς Γιέλτσιν, της Κίνας Ζιάνγκ Ζεμίν, του Τατζικιστάν Εμομαλί Ραχμόνοφ, της Κιργισίας Ασκάρ Ακάγεφ και του Καζαχστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ υπέγραψαν χτες στο Κρεμλίνο συμφωνία για τη μείωση των στρατευμάτων κατά μήκος της πρώην σινοσοβιετικής μεθορίου, μετέδωσε το Πρακτορείο ΙΤΑΡ - ΤΑΣΣ. Η συμφωνία έχει στόχο στην εδραίωση της ασφάλειας στην περιοχή και είναι συνέχεια των μέτρων ασφάλειας που είχαν υπογράψει οι πέντε ηγέτες στη Σαγκάη πέρσι τον Απρίλη. Λεπτομέρειες του κειμένου δεν έγιναν γνωστές, αλλά σύμφωνα με το ίδιο πρακτορείο, η σχετική συμφωνία θέτει όρια στον αριθμό των χερσαίων δυνάμεων, των αεροσκαφών μικρής επιχειρησιακής ικανότητας και των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας που είναι αναπτυγμένα στη μήκους τουλάχιστον 7000 χλμ. μεθόριο. Αντίθετα, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, η συμφωνία δεν αναφέρεται στον αριθμό των στρατηγικών πυραύλων, των αεροσκαφών μεγάλης επιχειρησιακής ικανότητας και των πολεμικών σκαφών που αναπτύσσονται στην περιοχή. Θέτει όμως ειδικούς περιορισμούς στις μεθοριακές δυνάμεις. Για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία, η οποία προβλέπει ακόμα ένα σύστημα αμοιβαίων επιθεωρήσεων, πρέπει να επικυρωθεί από τα Κοινοβούλια των πέντε χωρών.

Απειλές από Τσετσενία

Ο Βάχα Αρσάνοφ, που αναπληρώνει στην ηγεσία των Τσετσένων αυτονομιστών τον Πρόεδρο Ασλάν Μασχάντοφ, που απουσιάζει λόγω του προσκυνήματος στη Μέκκα, προειδοποίησε με ανακοίνωσή του ότι στο εξής τα ρωσικά αεροσκάφη που πετούν πάνω από την Τσετσενία θα καταρρίπτονται, μετέδωσε το Πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ. "Η ρωσική πολεμική αεροπορία παραβιάζει τον τσετσενικό εναέριο χώρο με εντεινόμενη συχνότητα τις τελευταίες ημέρες", αναφέρεται στην ανακοίνωση. Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί, αν η προειδοποίηση αυτή είναι μία πρωτοβουλία του Αρσάνοφ ή πρόκειται για απόφαση της ηγεσίας των Τσετσένων και για ανακοίνωση που εκδόθηκε κατόπιν ενημέρωσης του Μασχάντοφ. Πάντως, γεγονός είναι ότι οι Τσετσένοι αυτονομιστές θεωρούν την Τσετσενία (που ανήκει στη Ρωσική Ομοσπονδία) ως ανεξάρτητο κράτος, αν και δεν έχει καθοριστεί ακόμα το μελλοντικό καθεστώς της, όπως προβλέπει η συμφωνία ειρήνης που υπογράφηκε πέρσι τον Αύγουστο μεταξύ Ρωσίας και Τσετσένων αυτονομιστών για τον τερματισμό του πολέμου.

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ