ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Απρίλη 1997
Σελ. /30
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Η εξέγερση μεταφέρεται στο Βορρά

ΤΙΡΑΝΑ - ΣΚΟΔΡΑ.-

Ο καλόπιστος παρατηρητής που θα επιχειρούσε να διαπιστώσει ποια είναι η κατάσταση στο Βορρά της Αλβανίας, αντλώντας πληροφόρηση από τα δυτικά ειδησεογραφικά πρακτορεία και τους ανταποκριτές των μέσων ενημέρωσης, θα μπορούσε μια χαρά να πιστέψει ότι τα πράγματα εκεί είναι "σχετικά ήρεμα", τις τελευταίες μέρες. Μόνο που τα πράγματα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που φτάνουν στο "Ρ", κάθε άλλο παρά ήρεμα είναι.

Πληροφορίες πολύ καλά ενημερωμένων πηγών από το Βορρά της Αλβανίας κάνουν λόγο για μια νέα τροπή της αλβανικής εξέγερσης, βόρεια των Τιράνων. Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, οι πολίτες στη Σκόδρα, στη Λέζα και πολλές άλλες πόλεις, οργανώνουν "επιτροπές εθνικής σωτηρίας", οπλίζονται και σχηματίζουν ομάδες αυτοάμυνας, Παράλληλα, επαναδιατυπώνουν τα αιτήματα της εξέγερσης: να παραιτηθεί ο Πρόεδρος της χώρας, Σαλί Μπερίσα, να προωθηθεί η διαδικασία εκδημοκρατισμού της χώρας, να γίνουν ελεύθερες εκλογές.

Δεν είναι σαφές πώς θα αντιμετωπιστούν αυτές οι κινήσεις από την κυβέρνηση του Μπασκίμ Φίνο και την πολυεθνική δύναμη, η οποία βρίσκεται στην τελική φάση της εγκατάστασής της στην Αλβανία - η σιωπή των ειδησεογραφικών πρακτορείων δεν αποτελεί και τόσο αίσιο οιωνό...

Ο (επίδοξος) μονάρχης...

Αντίθετα, άφθονη ήταν η πληροφόρηση για τον... επίδοξο μονάρχη της χώρας, Λέκα, ο οποίος επιχείρησε χτες επισκεπτόμενος το Νότο να βρει υποστηρικτές στην ιδέα της παλινόρθωσης της μοναρχίας. Τι κατάφερε; Οχι πολλά. Η επίσκεψή του στην Αυλώνα διήρκεσε 25 λεπτά, ενώ ευθύς εξ αρχής έγινε δεκτός με αποδοκιμασίες από τους πέντε χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι ήταν συγκεντρωμένοι στην κεντρική πλατεία της Αυλώνας, όταν έφτασε το αυτοκίνητο του Λέκα. Κάποιοι άλλοι τον κοίταζαν αδιάφορα...

Κατά πληροφορίες αυτοπτών, μόλις δέκα οπαδοί του φώναξαν το όνομά του, ενώ οι δημοσιογράφοι τού έδωσαν τη μεγαλύτερη προσοχή.

Περιβεβλημένος από νευρικούς σωματοφύλακες, ο Λέκα απευθύνθηκε στο πλήθος, που προτιμούσε να φωνάζει συνθήματα κατά του Μπερίσα παρά να ακούει τα μηνύματα ενότητας του ανθρώπου που διεκδικεί τον αλβανικό θρόνο.

Κατά ειρωνικό τρόπο, πριν την άφιξη του Λέκα ο Γκούρι Νουρολάρι, εκπρόσωπος του βασιλικού κόμματος, είχε δηλώσει "βέβαιος ότι οι κάτοικοι της Αυλώνας θα υποδεχτούν τη μεγαλειότητά του με θέρμη και σεβασμό".

Ο επίδοξος μονάρχης έχει εξασφαλίσει από τον Πρόεδρο Μπερίσα την υπόσχεση περί διενέργειας δημοψηφίσματος για το Πολιτειακό, πρόταση που βρίσκει σύμφωνα σχεδόν όλα τα κόμματα, παρά τις διαφωνίες τους όσον αφορά το θεσμό της μοναρχίας. Οι εξεγερμένοι, πάντως, όπως σχολίασε το Ασοσιέιτεντ Πρες, έκαναν σαφές ότι δεν αντιμετωπίζουν και με τόση θέρμη το ενδεχόμενο...

Και το όνομα αυτού...

Στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό της Αλβανίας καταγράφηκε επίσης χτες η επιβεβαίωση των πληροφοριών που ήθελαν βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος του Σαλί Μπερίσα να αποσκιρτούν για να δημιουργήσουν νέο κόμμα. Και το όνομα αυτού: "Κίνημα για τη Δημοκρατία".

Οπως σημειώνουν ειδησεογραφικά πρακτορεία, πρόκειται για το τρίτο αλβανικό κόμμα που ιδρύεται από αντιφρονούντα στελέχη των Δημοκρατικών τα τελευταία έξι χρόνια.

Ο Ντασιαμίρ Σιέχι, άλλοτε αντιπρόεδρος της αλβανικής κυβέρνησης και συνιδρυτής του νέου κόμματος, όρισε ως στόχο του να τηρήσει "αναμμένο το πνεύμα των ιδανικών του φοιτητικού κινήματος του Δεκέμβρη του 1990", να εμποδίσει το Δημοκρατικό Κόμμα στην αντιδημοκρατική του πορεία, αλλά και να αποτρέψει "το κύμα της Αριστεράς από το να σαρώσει την εξουσία".

Αναχωρήσεις και αφίξεις...

Οι άνδρες της πολυεθνικής συνεχίζουν να μεταβαίνουν στην Αλβανία - χτες οι 76 εκ των 115 Αυστριακών στρατιωτικών που θα συμμετάσχουν αναχώρησαν από τη Βιέννη με προορισμό τα Τίρανα. Η αυστριακή μονάδα αναμένεται στα Τίρανα το Σάββατο, σύμφωνα με το αυστριακό υπουργείο Αμυνας.

Οι υπόλοιποι άνδρες θα αναχωρήσουν την ερχόμενη Τρίτη με απευθείας πτήση για τα Τίρανα. Ο ρόλος του αυστριακού αποσπάσματος στο πλαίσιο της πολυεθνικής δύναμης είναι η επιτήρηση του επιτελείου του ΟΑΣΕ στα Τίρανα, που συντονίζει τις πολιτικές και στρατιωτικές επιχειρήσεις της διεθνούς κοινότητας στην Αλβανία.

"Ευρηματικοί" ληστές

Αλβανικές εφημερίδες ανέφεραν στα χτεσινά τους φύλλα ότι δύο άνθρωποι πέθαναν και 14 έπεσαν σε κώμα όταν έφαγαν γλυκά που τους προσέφεραν (αλτρουιστικώς...) άγνωστοι ληστές. Συνολικά, πάνω από είκοσι πολίτες νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της αλβανικής πρωτεύουσας, λόγω του ότι έφαγαν γλυκά (με κάποια άγνωστη ουσία) που τους προσφέρθηκαν στο δρόμο, με αποτέλεσμα μία ώρα αργότερα να χάσουν τις αισθήσεις τους.

Οι ληστές, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ακολούθησαν τα θύματά τους και όταν έπεσαν αναίσθητα τους αφαίρεσαν χρήματα και τιμαλφή - σε μερικές περιπτώσεις, και τα ρούχα τους.

Κι έτσι, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας προειδοποίησε χτες τους κατοίκους να μη δέχονται τρόφιμα που τους προσφέρονται από αγνώστους στους δρόμους...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΑΛΒΑΝΙΑΣ
Οι "εθελοντές" ζητούν να επιστρέψουν

Ψευδής φαίνεται τελικά πως ήταν η εικόνα της εθελοντικής συμμετοχής στο ελληνικό εκστρατευτικό σώμα στην Αλβανία, που έδινε η στρατιωτική και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Η μια μετά την άλλη καταφθάνουν από την Αλβανία στο ΓΕΣ οι αναφορές οπλιτών πενταετούς υποχρέωσης, με τις οποίες ζητούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα γιατί στάλθηκαν στην Αλβανία παρά τη θέλησή τους.Ο αριθμός, μέχρι στιγμής, αυτών που ζητούν να επιστρέψουν ανέρχεται σε δεκάδες. Ετσι, η πραγματικότητα έρχεται να διαψεύσει τα περί συγκρότησης σε εθελοντική βάση της Ελληνικής Δύναμης Αλβανίας.

Αυτό που συνέβη στην πραγματικότητα, πράγμα που το παραδέχονται και οι αρμόδιοι, είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν τέθηκε θέμα εθελοντικής συμμετοχής αξιωματικών και υπαξιωματικών,ούτε κανένας από αυτούς ποτέ ρωτήθηκε με οποιονδήποτε τρόπο αν θέλει να συμμετάσχει, γιατί σύμφωνα με την κρατούσα άποψη, είναι υποχρεωμένοι να συμμετέχουν σε οποιαδήποτε αποστολή διαταχθούν.

Για αυτούς μόνο που λέχθηκε ότι ρωτήθηκαν είναι οι πενταετείς οπλίτες,οι οποίοι αποτελούν και τη μάζα του εκστρατευτικού σώματος. Αυτό όμως έγινε μόνο εικονικά,αφού τους ζητήθηκε προφορικά και μόνο να πουν αν κάποιος αρνείται να πάρει μέρος. Βέβαια, μέσα στο κλίμα πιέσεων που επικρατούσε δεν ήταν εύκολα να πει κάποιος ότι αρνείται. Στο μεταξύ το θέμα επανήλθε τις παραμονές της αναχώρησης, οπότε ο Αρχηγός του ΓΕΣ, Μ. Παραγιουδάκης, είχε δηλώσει ότι "αν στην πορεία κάποιος για λόγους συναισθηματικούς, για λόγους υγείας ή οτιδήποτε παρουσιάσει πρόβλημα ή αισθανθεί ότι θέλει να γυρίσει, θα γυρίσει".Η σύγχυση πάντως, όπως επισημαίνεται, δημιουργήθηκε από τις διακηρύξεις για προπαγανδιστικούς λόγους της ηγεσίας του υπουργείου Αμυνας περί εθελοντικής συμμετοχής, γεγονός που προκάλεσε την αγανάκτηση όσων παρά τη θέλησή τους οδηγήθηκαν σε μια αποστολή εκτός ελληνικών συνόρων και μάλιστα με την ψευδεπίγραφη ιδιότητα του εθελοντή.

Στο μεταξύ ανοιχτό είναι το θέμα της παραπέρα ενίσχυσης της Ελληνικής Δύναμης Αλβανίας. Ηδη ο αριθμός των ανδρών που έχει σταλεί φθάνει τους 700 και αμέσως μετά το Πάσχα αναμένεται η συμμετοχή ακόμα ενός ελληνικού λόχου 200 ανδρών. Ο λόχος αυτός θα εγκατασταθεί στη συνοριακή διάβαση της Κρυσταλλοπηγής και αποστολή του θα είναι να συνοδεύσει με ερπυστριοφόρα την ανθρωπιστική βοήθεια που μεταφέρεται στη νότια Αλβανία οδικώς από την Ελλάδα. Θεωρείται βέβαιο ότι η έδρα του λόχου αυτού θα είναι εντός των ελληνικών συνόρων και από εκεί θα εξορμά για να εκτελεί τις αποστολές του. Στη νότια Αλβανία και στις περιοχές της ελληνικής μειονότητας θα εγκατασταθεί εντός των ημερών η ρουμανική δύναμη, η οποία αναμένεται στα Γιάννενα για αυτό το σκοπό. Στην Αλβανία θα προωθηθεί είτε οδικώς, είτε διά θαλλάσης μέσω Ηγουμενίτσας. Η ελληνική πλευρά με οποιοδήποτε κόστος, ακόμα και οικονομικό, επιθυμεί την εγκατάσταση των Ρουμάνων στις περιοχές κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα και είναι διατεθειμένη να τους προσφέρει οποιαδήποτε βοήθεια.

Κ. Ζ.

Καταγγέλλουν την επέμβαση

Τα μέλη του παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ, της Νέας Σμύρνης, σε γενική συνέλευσή τους εξέδωσαν ψήφισμα, όπου εκφράζουν τον "αποτροπιασμό τους για την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, να δώσει το πράσινο φως στις επιδιώξεις του αμερικανονατοϊκού ιμπεριαλισμού και να νομιμοποιήσει τα σχέδιά του". Καταγγέλλουν, επίσης, την επέμβαση, γιατί με αυτό τον τρόπο προσπαθούν να χτυπήσουν τον εξεγερμένο αλβανικό λαό, επειδή δε δέχεται τη ΝΕΑ ΤΑΞΗ και την υποδούλωσή του στις απάνθρωπες επιδιώξεις τους. Εκφράζουν την αντίθεσή τους στη συμμετοχή ελληνικού στρατεύματος στην "αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας", γιατί δε θέλουν να χυθεί το αίμα των παιδιών μας για να εξυπηρετηθούν τα ξένα και ντόπια συμφέροντα. Τέλος, το ψήφισμα καταλήγει: "Αφήστε ήσυχα τα Βαλκάνια, που η αποσταθεροποίηση τους είναι στα σχέδιά σας. Δε θα το επιτρέψουν οι λαοί της Βαλκανικής. Αφήστε ήσυχους τους λαούς να τακτοποιήσουν μόνοι τους τη ζωή τους".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ