ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Μάρτη 2000
Σελ. /40
Μεγαλώνει το τείχος συμπαράστασης γύρω από το «Ρ»

Την κατηγορηματική τους αντίθεση με τις αυταρχικές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και του υπουργού Δικαιοσύνης, Ε. Γιαννόπουλου, συνεχίζουν να εκφράζουν όλο και πιο πολλοί μαζικοί φορείς, συνδικαλιστικές οργανώσεις, απλοί δημοκρατικοί πολίτες, αλλά και προσωπικότητες της δημόσιας ζωής της χώρας μας και του εξωτερικού. Κοινή συνισταμένη όλων των αντιδράσεων που φτάνουν στην εφημερίδα είναι η απαίτηση να σταματήσει τώρα η δίωξη εναντίον του «Ρ» και να παραιτηθεί ο Ε. Γιαννόπουλος του υπουργικού αξιώματος.

Οι σφοδρές αντιδράσεις, που προκάλεσαν οι σαθρές και αβάσιμες αγωγές και μηνύσεις εναντίον του «Ριζοσπάστη», ήταν αναμενόμενες, μια και αυτό που επί της ουσίας επιχειρείται συνολικά από την κυβέρνηση δεν είναι απλά και μόνο το φίμωμα της εφημερίδας, μα το χτύπημα της ίδιας της ελευθερίας του Τύπου, το χτύπημα θεμελιακών δημοκρατικών δικαιωμάτων του λαού.

Μεθοδεύσεις, που, όμως, προσκρούουν στο τείχος συμπαράστασης που υψώθηκε γύρω από το «Ρ», στη λαϊκή κατακραυγή που προκάλεσαν και στη διάθεση όλων να υπερασπίσουν δικαιώματα κατακτημένα με πολύχρονους σκληρούς αγώνες. Το μήνυμα αυτό ηχεί κάθε μέρα και πιο δυνατά από κάθε γωνιά της Ελλάδας.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΟΛΩΝΑΚΙΟΥ
Αποσκοπεί στη φίμωση του μη αρεστού Τύπου

Κατάφωρη παραβίαση των αρχών της ελευθεροτυπίας και, μάλιστα, από τον υπουργό Δικαιοσύνης, καταγγέλλει η Επιτροπή Ειρήνης Κολωνακίου, σημειώνοντας, σε ανακοίνωσή της: «Οι αγωνιστές της ειρήνης είναι απόλυτα γνώστες των αρχών και γενικότερα των θέσεων της εφημερίδας ιδιαίτερα στα θέματα της ειρήνης και του πολέμου».

«Δεν έχει κανείς - σημειώνει - παρά να εκτιμήσει τις θέσεις της εφημερίδας στον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας, για να καταδικάσει απερίφραστα τις ενέργειες του κ. Γιαννόπουλου που αποσκοπούν στη φίμωση του μη αρεστού Tύπου».

Και καταλήγοντας τονίζει: «Αλλωστε δεν καταξιώνεται κανείς για την αντιστασιακή του δράση καταδιώκοντας και αναζητώντας δικαίωση στα δικαστήρια, όντας μάλιστα προϊσταμένη αρχή της Δικαιοσύνης».

ΠΕΑΕΑ ΑΓ. ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ
Απαράδεκτες ενέργειες

Την αγανάκτησή τους για τις μηνύσεις του Ε. Γιαννόπουλου κατά του «Ριζοσπάστη», εκφράζουν και οι αντιστασιακοί - μέλη του Παραρτήματος Αγίων Αναργύρων της ΠΕΑΕΑ.

Σε ψήφισμα της γενικής τους συνέλευσης τονίζουν πως «είναι απαράδεκτο ο υπουργός Δικαιοσύνης να στρέφεται εναντίον μιας εφημερίδας, που επί 80 χρόνια βρίσκεται στην πρωτοπορία των πατριωτικών αγώνων, υπερασπιζόμενη τα συμφέροντα του εργαζόμενου λαού, και να καλύπτεται από την κυβέρνηση».

Στο ψήφισμα σημειώνεται πως η ενέργεια αποσκοπεί στη φίμωση της φωνής του ΚΚΕ και καλείται ο υπουργός να αποσύρει τις μηνύσεις.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΥΠΟΥ - ΧΑΡΤΟΥ
Σαφώς πολιτική η δίωξη

Το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Τύπου και Χάρτου εξέδωσε ψήφισμα συμπαράστασης στο «Ριζοσπάστη», εκφράζοντας την αντίθεσή τους με τις ενέργειες του Ε. Γιαννόπουλου και σημειώνοντας:

«Η δίωξη αποβλέπει σαφώς στη φίμωση του "Ρ" και τη διακοπή της έκδοσής του με το εξοντωτικό χρηματικό ποσό των 500 εκατομμυρίων δραχμών, που απαιτεί ως αποζημίωση για δήθεν ηθική βλάβη. Η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να παρέμβει άμεσα και να σταματήσει αυτή την πολιτική δίωξη, αλλά και κάθε άλλη, γιατί τα πολιτικά ζητήματα δε λύνονται στα δικαστήρια».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΓΟΥΝΑ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ
Καταγγέλλουν τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις

Το Σωματείο Εργατών και Εργατριών Γούνας Σιάτιστας, με ανακοίνωσή του, καταδικάζει την κυβερνητική μεθόδευση φίμωσης του «Ριζοσπάστη», της «φωνής που στηρίζει την εργατική τάξη και όλους τους εργαζόμενους».

Το Σωματείο καταγγέλλει την κυβέρνηση για την προσπάθειά της «να εμποδίσει την κυκλοφορία της εφημερίδας, που είναι γνωστή για το ήθος και την αγωνιστικότητά της», ενώ δηλώνει πως είναι στο πλευρό του «Ρ», ο οποίος «με συνέπεια όλα αυτά τα χρόνια στήριξε τα προβλήματα των γουνεργατών».

ΠΕΑΕΑ ΔΑΦΝΗΣ
Ματαιοπονούν

Το Παράρτημα Δάφνης της ΠΕΑΕΑ εκφράζει την οργή και την αγανάκτηση των μελών του για τις ενέργειες της κυβέρνησης και του υπουργού Δικαιοσύνης, ο οποίος «επιχειρεί να φιμώσει το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης».

Προειδοποιεί, ωστόσο, πως «ματαιοπονούν αν νομίζουν ότι με τέτοιου είδους επιθέσεις θα υποχρεώσουν το "Ρ" να αναστείλει την 80χρονη φιλεργατική του πορεία» και εκφράζει τη συμπαράσταση και στήριξη στην εφημερίδα, σημειώνοντας πως «αυτή θα εκφραστεί και στις 9 του Απρίλη».

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΔΑΦΝΗΣ
Καθήκον η ελεύθερη, υπεύθυνη πληροφόρηση

Με ομόφωνο ψήφισμά της, η Επιτροπή Ειρήνης Δάφνης καταδικάζει το μπαράζ διώξεων εναντίον του «Ριζοσπάστη» και του περιοδικού «Νέμεσις», γιατί «τόλμησαν και τολμούν να υπηρετούν με συνέπεια την ελεύθερη πληροφόρηση του λαού για τα επερχόμενα δεινά των εργαζομένων με επιλογές τύπου ΟΝΕ και Σύμφωνα Σταθερότητας, για τις δρομολογημένες αποφάσεις της "νέας τάξης" στα Βαλκάνια με το αιματοκύλισμα του γιουγκοσλαβικού λαού και την επέκτασή του στην ευρύτερη περιοχή».

Τέλος, η Επιτροπή υπογραμμίζει πως είναι καθήκον η ελεύθερη και υπεύθυνη πληροφόρηση σαν βάθρο στήριξης της ειρήνης και της ελευθερίας.

Καταδικαστέες οι ενέργειες του Ε. Γιαννόπουλου

Το Σωματείο Επισκευαστών Ψυκτικών Ηλεκτρικών Επαγγελμάτων και Οικιακών Συσκευών Τρικάλων, με ανακοίνωσή του, εκφράζει τη συμπαράστασή του στο «Ριζοσπάστη», αλλά και την αγανάκτησή του για τη δίωξή του, σημειώνοντας πως «τέτοιες ενέργειες είναι καταδικαστέες και φασιστικές».

Απειλή για την ελευθεροτυπία

Η Επιτροπή Ειρήνης, η Δημοτική Πρωτοβουλία και ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Νέας Σμύρνης, καταδικάζουν με κοινή τους ανακοίνωση τη δίωξη του «Ριζοσπάστη», μια ενέργεια, που όπως τονίζουν, «αποτελεί απειλεί για την ελευθεροτυπία και τη δημοκρατία στη χώρα μας». Τέλος, εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στην εφημερίδα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ