ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Μάρτη 2000
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων ΗΛΠΑΠ
  • Κοινή σύσκεψη εκπροσώπων σωματείων, ομοσπονδιών και του ΕΚΑ χτες
  •  Καταγγέλλουν την αντεργατική πολιτική και καλούν την κυβέρνηση να αποκαταστήσει τα δικαιώματα των εργαζομένων
  • Νέες στάσεις εργασίας σήμερα πρωί, μεσημέρι και βράδυ

Ενα μήνα απεργιακών κινητοποιήσεων συμπληρώνουν με τις σημερινές στάσεις εργασίας 6.30-8.30 π.μ., 1.30-3.30 μ.μ. και 6.30-8.30 μ.μ. οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ (ΗΛΠΑΠ), οι οποίοι τρεις μήνες τώρα καλούν κυβέρνηση και διοίκηση σε διάλογο για την εξεύρεση λύσεων σε προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο, αλλά και το επιβατικό κοινό.

Σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση της τελευταίας ανοιχτής γενικής συνέλευσης του κλάδου, την ερχόμενη Παρασκευή οι εργαζόμενοι θα επαναλάβουν τις στάσεις εργασίας 6.30-8.30 π.μ., 1.30-3.30 μ.μ. και 6.30-8.30 μ.μ., ενώ μεθαύριο Πέμπτη θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας 12μ.-4.μ.μ. και νέα γενική συνέλευση. Επίσης, καθ' όλη τη βδομάδα οι εργαζόμενοι δε θα δουλεύουν κατά το δεύτερο μέρος των πρωινών διακεκομμένων βαρδιών και κατά το πρώτο μέρος των απογευματινών διακεκομμένων βαρδιών.

Σε κοινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χτες, με πρωτοβουλία της Ενωσης Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ, οι εκπρόσωποι πρωτοβάθμιων σωματείων, ομοσπονδιών και του ΕΚΑ εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των εργαζομένων στα τρόλεϊ, καταδίκασαν την αντεργατική πολιτική που εκφράζεται με την παραβίαση συλλογικών συμβάσεων και γραπτών συμφωνιών δεκαετιών, ενώ παράλληλα καλούν την κυβέρνηση να αποκαταστήσει τα δικαιώματα των εργαζομένων ΗΛΠΑΠ.

Με ανακοίνωσή του το ΔΣ του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας εκφράζει τη συμπαράσταση και τη συμπαράταξή του στους εργαζόμενους στον ΗΛΠΑΠ, γιατί - όπως τονίζει - «ο αγώνας τους είναι και δικός μας αγώνας, γιατί η πάλη για την περιφρούρηση των κατακτήσεων και τη διεύρυνση των δικαιωμάτων μας πρέπει να είναι κοινή». Στο μαύρο μέτωπο των αντεργατικών δυνάμεων που επιχειρεί να ανεβάσει ακόμα πιο πολύ το βαθμό εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης, να μας ρίξει στην απόλυτη εξαθλίωση, στην ανέχεια και τη φτώχεια, πρέπει να απαντήσουμε με τον ενωμένο αγώνα, με το χτίσιμο του μετώπου, όλων των δυνάμεων που χτυπιούνται από αυτήν την πολιτική, υπογραμμίζει το Συνδικάτο Οικοδόμων.

Σημειώνεται ότι αιτία των απεργιακών κινητοποιήσεων είναι η καταστρατήγηση από την πλευρά της διοίκησης ΗΛΠΑΠ των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και των διμερών πρακτικών συμφωνίας προηγούμενων δεκαετιών, η εφαρμογή «σπαστού» (διακεκομμένου) ωραρίου που φτάνει μέχρι και 15 ώρες τη μέρα, η μείωση των ετήσιων αναπαύσεων, η χειροτέρευση της παρεχόμενης συγκοινωνίας με την καθιέρωση των νέων δρομολογίων που σχεδιάστηκαν στο πόδι, η υποβάθμιση της περίθαλψης των εργαζομένων κλπ.

Ωστόσο, η μεν διοίκηση ΗΛΠΑΠ, προβοκάροντας τον αγώνα των εργαζομένων, δήθεν σαν «κομματικά υποκινούμενο», δηλώνει αναρμόδια και παραπέμπει στην κυβέρνηση, η δε κυβέρνηση αρνείται να δεχτεί τους εκπροσώπους των εργαζομένων σε διάλογο και διά του υπουργού Μεταφορών - Επικοινωνιών Τ. Μαντέλη δηλώνει από το βήμα της Βουλής ότι απεργεί μια «μικρή μειοψηφία»! Κι όλα αυτά, όταν όλες οι απεργιακές κινητοποιήσεις του κλάδου έχουν αποφασιστεί ομόφωνα από το ΔΣ της Ενωσης Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ και από τη συντριπτική πλειοψηφία (98%) των εργαζομένων στις γενικές συνελεύσεις.

Με ανακοίνωσή της η Ενωση καταγγέλλει τους αρμόδιους για «αδιαλλαξία, εσκεμμένη συκοφάντηση των εργαζομένων», αλλά και αδιαφορία για την ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού και τους καλεί για πολλοστή φορά σε διάλογο ουσίας, προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε περαιτέρω αναστάτωση στη συγκοινωνία.

«Δικαστικό φρένο» στις απεργίες των σιδηροδρομικών

Παράνομες και καταχρηστικές κήρυξε τις απεργιακές κινητοποιήσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών που είχε εξαγγείλει για σήμερα, αύριο και μεθαύριο το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, ύστερα από προσφυγή της διοίκησης του ΟΣΕ. Η διοίκηση του ΟΣΕ, με την καθοδήγηση της κυβέρνησης, έσυρε τους σιδηροδρομικούς στα δικαστήρια προκειμένου να περάσει την πολιτική της μονόπλευρης λιτότητας, αρνούμενη να υπογράψει ΣΣΕ που θ' ανταποκρίνεται στις στοιχειώδης έστω απαιτήσεις των εργαζομένων στον ΟΣΕ.

Μάλιστα χτες ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ Ι. Μουρμούρης, γνωστοποίησε στην ΠΟΣ, ότι η διοίκηση του Οργανισμού δεν προτίθεται να υπογράψει ΣΣΕ για τον κλάδο πριν την υπογραφή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας από τη ΓΣΕΕ.

Σε χτεσινή έκτακτη συνεδρίαση το ΔΣ της Ομοσπονδίας αποφάσισε κατά πλειοψηφία να μην πραγματοποιηθεί το απεργιακό πρόγραμμα. Σχολιάζοντας τις εξελίξεις και τη ματαίωση των απεργιακών κινητοποιήσεων, ο εκπρόσωπος της ΔΕΣΚ, Σωτήρης Ραυτόπουλος δήλωσε στο «Ρ»

«Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση και διοίκηση, εφαρμόζοντας την πάγια τακτική τους, ποινικοποιούν τους αγώνες προσφεύγοντας στα δικαστήρια. Στην ουσία καταργούν το συνταγματικό δικαίωμα στην απεργία. Με πρόσχημα την απόφαση τού δικαστηρίου η ηγεσία της ΠΑΣΚΕ και με την ανοχή της ΔΑΚΕ, δεν υλοποιούν το απεργιακό πρόγραμμα. Στην κρίσιμη στιγμή οι δύο παρατάξεις, επέλεξαν τη στήριξη της κυβερνητικής πολιτικής κόντρα στα συμφέροντα των σιδηροδρομικών. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ηγεσία της ΠΑΣΚΕ, για να δικαιολογήσει τη στάση της επικαλέστηκε την προεκλογική περίοδο, λες και όταν πάρθηκε η απόφαση για τις στάσεις εργασίας, δε βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο.

Επιβεβαιώνεται έτσι, ότι από τις συγκεκριμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες οι εργαζόμενοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα καλύτερο. Πολύ περισσότερο που μετά τις εκλογές, θα δεχτούμε την κυβερνητική επίθεση κατά των ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας. Η ΔΕΣΚ καλεί τους σιδηροδρομικούς να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και στη βάση των υπαρκτών και μεγάλων προβλημάτων, να συσπειρωθούν και ν' αγωνιστούν για τη λύση τους».

Με ανακοίνωσή της η ΠΟΣ καταγγέλλει την ποινικοποίηση των αγώνων και προειδοποιεί τη διοίκηση του Οργανισμού, ότι όσο η οικονομική πολιτική συμπιέζει το εισόδημα και τα δικαιώματα των σιδηροδρομικών, τα δικαστήρια δεν πρόκειται να σταματήσουν τους αγώνες τους.

Ψηφίζουν σήμερα και αύριο οι οδηγοί της ΕΘΕΛ

Ψηφίζουν σήμερα και αύριο οι εργαζόμενοι στα αστικά λεωφορεία της Αθήνας, για να αναδείξουν νέα διοίκηση στο Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ και νέους αντιπροσώπους στο ΕΚΑ και την Ομοσπονδία Υπαλληλικού Προσωπικού Αυτοκινήτων Ελλάδας (ΟΥΠΑΕ).

Οι εκλογές αυτές διενεργούνται σε μια περίοδο που η κυβέρνηση έχει εξαπολύσει ολομέτωπη επίθεση σε βάρος των εργασιακών, οικονομικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, αλλά και σε βάρος του δημόσιου χαρακτήρα των αστικών συγκοινωνιών. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμες και όπως επισημαίνεται στην εκλογική διακήρυξη της ΔΑΣ (ΕΣΑΚ) - ΑΣΚΕ ΟΑΣΑ, από την ψήφο των εργαζομένων θα κριθεί «αν το αύριο θα είναι ίδιο και χειρότερο από το σήμερα ή αν θα είναι διαφορετικό και σε θετική κατεύθυνση υπέρ των οδηγών και των εργαζομένων».

Στα αξιοσημείωτα αυτών των εκλογών συμπεριλαμβάνονται η συγκρότηση στα αμαξοστάσια επιτροπών υποστήριξης του ενωτικού ψηφοδελτίου ΔΑΣ - ΑΣΚΕ, καθώς και ανάλογη επιστολή υποστήριξης νέων οδηγών της Εταιρείας Θερμικών Λεωφορείων (ΕΘΕΛ) προς όλους τους εργαζόμενους. Κοινός στόχος όλων είναι απ' αυτές τις εκλογές να σταλεί μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να αντισταθούν με κάθε τρόπο και μέσο στην αντεργατική λαίλαπα, υπερασπιζόμενοι τόσο τις κατακτήσεις τους και τα δικαιώματά τους, όσο και το δημόσιο χαρακτήρα των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας.

Στην εκλογική διακήρυξη της ΔΑΣ - ΑΣΚΕ ΟΑΣΑ επισημαίνεται ότι τα στελέχη των δύο παρατάξεων δεσμεύονται να σηκώσουν τείχος ενάντια στη νέα καταιγίδα αντεργατικών μέτρων και να θέσουν τα θεμέλια για την επιστροφή των «κλεμμένων κεκτημένων», αλλά και την περαιτέρω διεύρυνσή τους. «Η ΔΑΣ - ΑΣΚΕ μαζί με σας θα παλέψουν για ανθρώπινες συνθήκες δουλιάς και αμοιβής, χωρίς να τάζουν νούμερα και ποσοστά, χωρίς να παζαρεύουν έξι ή οκτώ ρεπό», σημειώνεται στη διακήρυξη, που καταλήγει με την προτροπή «ψήφισε με βάση τα προβλήματά σου και όχι τις κομματικές σου πεποιθήσεις».

Στην ανακοίνωση της Επιτροπής Υποστήριξης του Ψηφοδελτίου ΔΑΣ - ΑΣΚΕ ΟΑΣΑ, οι εργαζόμενοι καλούνται σε συσπείρωση, ανεξάρτητα από τις πολιτικές τους πεποιθήσεις, για να αντιστραφεί η κατάσταση που πάει σήμερα από το κακό στο χειρότερο.

Τέλος στην επιστολή των νέων οδηγών, υπογραμμίζεται ότι με την ψήφο στη ΔΑΣ - ΑΣΚΕ ΟΑΣΑ θα αφυπνιστούν συνειδήσεις και θα θωρακιστεί η ενότητα και η μαχητικότητα του κλάδου. «Δώστε με την ψήφο σας τη συνδικαλιστική δύναμη στις δύο αυτές παρατάξεις, να αντισταθούν και να περάσουν στην επίθεση», καταλήγει η ανακοίνωση.

Στάση εργασίας αύριο και στον «ηλεκτρικό»

Σε δίωρη στάση εργασίας 11 π.μ.-1 μ.μ. κατέρχονται αύριο και οι εργαζόμενοι στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο (ΗΣΑΠ), που προγραμματίζουν κατά τη διάρκεια της στάσης εργασίας πορεία διαμαρτυρίας από την οδό Πανεπιστημίου προς το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Η κινητοποίηση αυτή αποφασίστηκε από τη διοίκηση της Ενωσης Εργαζομένων ΗΣΑΠ για το ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό καθεστώς των εργαζομένων και των συνταξιούχων της επιχείρησης. Οπως καταγγέλλουν, η κυβέρνηση αποφάσισε να αποκόψει για το μέλλον κάθε δυνατότητα ασφάλισης νέων εργαζομένων στα ταμεία, οδηγώντας τα έτσι διά της διολισθήσεως σε διάλυση και κατάργηση, καθώς οι νεοπροσληφθέντες στην «Αττικό Μετρό» και κατ' επέκταση στη νέα επιχείρηση που θα προκύψει από τη συγχώνευση ΗΣΑΠ και «Αττικό Μετρό» τα επόμενα δύο χρόνια, θα ασφαλίζονται σε άλλα ταμεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ