ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Απρίλη 1997
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Φυγή με το τανγκό"

Ποιος έχει διάθεση για ταινία, απόψε παραμονή Πρωτομαγιάς; Ποιος είναι εκείνος, που θα προτιμήσει μια ταινία, από το να βγει έξω να δει την τελευταία νύχτα του Απρίλη και να τη ζήσει, όσο πιο ευχάριστα μπορεί; Κανείς. Ομως, αναγκαστικά και για λόγους υποχρεωτικούς, μερικοί θα αναγκαστούν να μείνουν σπίτι και να σταθούν παθητικά μπροστά στη μικρή πανούργα οθόνη. Δυο ώρες προσπαθούν να περάσουν καλές. Τίποτε περισσότερο. Γι' αυτό ρίχνουμε μια ματιά στο αποψινό πρόγραμμα. Ετσι:

Από την ΕΤ-3 στις 22.30 "Ασχημοι, βρώμικοι και κακοί" του Ετόρε Σκόλα.

Πρόκειται για μια ιταλική κοινωνική κωμωδία του 1976, που αφηγείται την ιστορία του φτωχού Τζατσίνο Ματζατέλα. Αυτός ο άνθρωπος ζει μια άθλια ζωή μέσα σε μια καλύβα, με τη γυναίκα του, τα δέκα παιδιά του και πολλούς, πολλούς συγγενείς. Είναι ένας κακός και αντιπαθητικός άνθρωπος, που είναι μόνιμα μεθυσμένος και η πιο μεγάλη του, η μοναδική του, έννοια είναι να διαφυλάξει για τον εαυτό του το ένα εκατομμύριο λιρέτες που του έχουν δώσει ως αποζημίωση, όταν έχασε το δεξί του μάτι. Κάποια στιγμή για να διασώσει το θησαυρό του που κινδυνεύει φτάνει μέχρι το τρομερό σημείο: να πυροβολήσει το ίδιο του το παιδί. Για να μειώσει τη γυναίκα του, φέρνει στο σπίτι μια πόρνη, την εγκαθιστά στην καλύβα και τη βάζει στο κρεβάτι τους. Ομως, η οικογένεια δεν αντέχει άλλο αυτή τη συμπεριφορά. Μετά από ένα οικογενειακό συμβούλιο, αποφασίζουν να τον δηλητηριάσουν. Πρωταγωνιστεί ο Νίνο Μανφρέντι.

Από το STAR στις 23.00 "Το τρένο της μεγάλης φυγής" του Αντρέι Κοντσαλόφσκι. Πρόκειται για τη γνωστή δραματική περιπέτεια του 1985, που αφηγείται μια προσπάθεια απόδρασης δυο καταδίκων με κλεμμένο τρένο. Μαζί τους έχουν - δυστυχώς γι' αυτήν - και μια γυναίκα που βρέθηκε κατά λάθος στο δρόμο τους. Το μίσος του διευθυντή των φυλακών για τους δυο καταδίκους έχει μετατραπεί σε ψυχική εμμονή. Είναι αποφασισμένος να τους εξοντώσει, να τους αφανίσει, να τους διαλύσει. Οι δυο φυγάδες ξέρουν καλά πως δεν έχουν άλλη επιλογή από την ελευθερία που προσφέρει ο θάνατος. Με τον Γιον Βόιτ.

Από την ΕΤ-3 στη 01.00 "Γυμνό τανγκό" του Λεονάρντ Σνάντερ.

Στο Μπουένος Αϊρες του 1920, μια γοητευτική Ευρωπαία, που είναι παντρεμένη με έναν πλούσιο, αλλά βαρετό δικαστή, αποφασίζει να αλλάξει ριζικά τη ζωή της. Να ζήσει ανώνυμα, αλλά έντονα, να βρει επιτέλους το πάθος, να απολαύσει τον έρωτα και όλα τα συμπαρομαρτούντα. Μια μέρα, της παρουσιάζεται η ευκαιρία που ζητούσε. Μια κοπέλα αυτοκτονεί. Εκείνη παίρνει την ταυτότητά της και μεταμορφώνεται σε άλλη. Και δεν είναι μονάχα ότι αλλάζει ταυτότητα, χτένισμα, συμπεριφορά. Αλλάζει ριζικά. Και θα βρει το μεγάλο πάθος, τον έρωτα, την τρέλα και θα τα ζήσει μέχρι που να τα στραγγίσει. Ματίλντα Μέι, Φερνάντο Ρέις.

06.00 - 08.00 ΕΝΟΨΕΙ ... των γεγονότων και των εξελίξεων μιας μέρας π

06.00 - 08.00 ΕΝΟΨΕΙ ...των γεγονότων και των εξελίξεων μιας μέρας που ξεκινάει και πρέπει να ξέρετε τι σας περιμένει. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ και η ανασκόπηση του πρωινού Τύπου, με τη "σφραγίδα" του "902 Αριστερά στα FM". Επιμέλεια - παρουσίαση Γιάννης Χατζηγεωργίου.

08.00 - 10.00 ΕΞΑΙΤΙΑΣ Οι ειδήσεις και οι εξελίξεις γίνονται η αιτία για ρεπορτάζ, σχόλια και συζήτηση. Επιμέλεια - παρουσίαση Δάνης Παπαβασιλείου.

10.00 - 11.00 ΕΝΤΕΧΝΕΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ

11.00 - 12.00 ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΑΝ ΤΟΥΣ ΠΟΙΗΤΕΣ ΜΑΣ

12.00 - 13.00 ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙ

13.00 - 14.00 ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ Μια εκπομπή, που ενημερώνει για τις διεθνείς εξελίξεις και τα εξωτερικά μας θέματα. Επιμέλεια - παρουσίαση Αννα Μπαλλή.

14.00 - 16.00 ΜΕ ΑΠΟΨΗ Η διαδρομή του "902. στα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας, με τους ρεπόρτερς και τους ανταποκριτές του σταθμού μας. Επιμέλεια - παρουσίαση Μάρω Φωτάκη.

16.00 - 17.00 ΟΙ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ Παραδοσιακή μουσική και τραγούδια, απ' όλο τον κόσμο.

17.00 - 18.00 ΤΗΣ ΖΩΗΣ, ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ Το παγκόσμιο εργατικό αντιφασιστικό, αντιπολεμικό τραγούδι, μόνο στον "902 Αριστερά στα FM". Τραγούδια των ελπίδων, των πόθων και των αγώνων για μια καλύτερη ζωή, των λαών όλου του κόσμου. Επιμέλεια Στέφανος Ψαραδάκος.

18.00 - 19.00 ΚΛΑΣΙΚΕΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΑΠΟΠΛΑΝΗΣΕΙΣ

19.00 - 20.00 ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΤΟ ΑΜΑΞΑΚΙ Οι μελωδίες μιας εποχής από το παρελθόν. Επιμέλεια - Παρουσίαση Κούλα Καραμηνά.

20.00 - 20.30 ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΝ 8

20.30 - 22.00 ΚΟΝΤΑ ΣΤΙΣ ΡΙΖΕΣ ΜΑΣ Απ' τους μελωδικούς θησαυρούς της δημοτικής μας μουσικής. Για τη διάσωση και προβολή της λαϊκής μας παράδοσης. Επιμέλεια Κούλα Καραμηνά.

22.00 - 24.00 ΨΗΦΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ Τραγούδια - σχόλια - συνεντεύξεις με θέμα πάντα ελληνικό τραγούδι. Με τον Στάθη Ευτυχίδη.

24.00 - 02.00 Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ ΤΟΥ HEVY METAL Με τον Ανδρέα Στασινόπουλο.

02.00 - 03.00 ΤΗΣ ΖΩΗΣ, ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ Το παγκόσμιο εργατικό αντιφασιστικό, αντιπολεμικό τραγούδι, μόνο στον "902 Αριστερά στα FM". Τραγούδια των ελπίδων, των πόθων και των αγώνων για μια καλύτερη ζωή, των λαών όλου του κόσμου. Επιμέλεια Στέφανος Ψαραδάκος.

03.00 - 04.00 ΟΙ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ Παραδοσιακή μουσική και τραγούδια, απ' όλο τον κόσμο. Επιμέλεια Κική Τσαμπή.

04.00 - 06.00 ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ ΜΕ ΤΟΝ "902"

Χαμένες πολιτείες

Από την ΕΤ-2 στις 17.30 θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ "Βέροια: Η ανάδυση μιας αρχαίας πολιτείας".Η εκπομπή αποτυπώνει το ιστορικό πλαίσιο μιας σχεδόν άγνωστης στο ευρύ κοινό αρχαίας πόλης, της Βέροιας, η οποία υπήρξε μεγάλη και σημαντική στην ακμή του Μακεδονικού Βασιλείου και στην επόμενη περίοδο της ιστορίας της. Η μεγάλη σημασία της Βέροιας βρίσκεται στο αριθμό επιγραφικών κειμένων, με ποικίλο περιεχόμενο, που διασώθηκαν. Στην ταινία προβάλλονται η μεγάλη αξία των επιγραφών γενικότερα και το γεγονός ότι η έρευνα της αρχαίας ιστορίας δεν είναι μια παρωχημένη υπόθεση, αλλά, αντίθετα, μια υπόθεση επίκαιρη και ζωντανή. Στο ντοκιμαντέρ προβάλλεται το αντίστοιχο πρόγραμμα του Ινστιτούτου Ελληνικής και Ρωμαϊκής Αρχαιότητας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Σενάριο - σκηνοθεσία: Νίκος Γραμματικόπουλος.

Στα μονοπάτια της Τέχνης

Ωρα να πάμε πολύ μακριά, χωρίς να μετακινηθούμε. Να πάμε στην "Ινδία", και όχι μόνο, για να αναζητήσουμε την Τέχνη. Ο Γάλλος συγγραφέας και στοχαστής Αντρέ Μαρλό, στις 00.20, στην ΕΤ-1, θα μας ξεναγήσει σε πολλά μέρη και θα μας μιλήσει για την τέχνη τους. Θα μας αναλύσει την ιταλική Αναγέννηση, θα μας ξεναγήσει στη Φλωρεντία, στη Βενετία και το Φοντενεμπλό. Παράλληλα, θα μας γνωρίσει τους μεγάλους ζωγράφους Ρέμπραντ, Γκόγια, Μανέ και θα αναφερθεί στη μοντέρνα τέχνη. Τέλος, θα μας ταξιδεύσει στην τέχνη πολιτισμών, όπως Ινδίας, Ιαπωνίας, Αφρικής, Ωκεανίας, Αϊτής. Η σκηνοθεσία είναι του Ζαν Μαρί Ντρο.

ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ