ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Δεκέμβρη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Ουράνιο τόξο" και ήρωες

Προχωρεί ο Δεκέμβρης, προχωρεί με τα κρύα του, με τις βροχές του, με τους αποκλεισμούς του. Προχωρεί και ξοδεύουμε το δώρο των Χριστουγέννων πριν ακόμη το πάρουμε. Υποχωρεί και η διάθεση που είχαμε για έξοδο. Δεν υπάρχει έσοδο. Ταινία λοιπόν... Ταινία ηρωική και τηλεοπτική θα δούμε.

Από την ΕΤ-2 στις 23.30 "Οι ήρωες του Τέλεμαρκ",του Αντονι Μαν.

Η ιστορία διαδραματίζεται το 1942, όταν μια ομάδα από Νορβηγούς και Αγγλους κομάντο επιχειρεί να ανατινάξει ένα απόρθητο και απροσπέλαστο εργοστάσιο στη Νορβηγία όπου παρασκευάζεται "βαρύ ύδωρ" από Γερμανούς επιστήμονες. Πρόκειται για μια από τις πιο ενδιαφέρουσες ταινίες που αφηγούνται ηρωικά κατορθώματα από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Η ταινία διακρίνεται για τις θαυμάσιες σκηνές δράσης και για την εκπληκτική φωτογραφία που απεικονίζει το απόλυτα λευκό, από το χιόνι, τοπίο. Η ιστορία είναι αληθινή, αλλά ο Μαν δεν απέφυγε μερικές υπερβολές για τους ηρωισμούς των χαρακτήρων του. Με τους Κερκ Ντάγκλας, Ρίτσαρντ Χάρις κλπ.

Από την ΕΤ-3 στις 23.30 "Το ουράνιο τόξο",του Μαρκ Ντονσκόι.

Μια εξαιρετική ταινία, που όταν προβλήθηκε στις αίθουσες των κινηματογράφων, εκατομμύρια θεατές περίμεναν υπομονετικά σχηματίζοντας ατέλειωτες και απίστευτες ουρές έξω από τους κινηματογράφους, για να δουν αυτό το συγκλονιστικό χρονικό του μαρτυρίου και του αγώνα ενός ουκρανικού χωριού ενάντια στους Γερμανούς που το είχαν καταλάβει. Η ταινία τιμήθηκε με τα βραβεία "Λένιν" και "Στάλιν" και αγαπήθηκε πολύ από το σοβιετικό και διεθνές κοινό. Το σενάριο έγραψαν οι Μαρκ Ντονσκόι και Βάντα Βασιλέφσκαγια. Πρωταγωνιστούν οι Ναταλία Ούλβι και Νίνα Αλίσοβα.

Από το SEVEN X στις 22.00 "Σε τεντωμένο σχοινί",της Ελέιν Πρόκτορ.

Ο Γούτε, ήταν για οκτώ χρόνια μόνιμος στρατιώτης στην αμυντική δύναμη της Νότιας Αφρικής. Σημαδεμένος ψυχικά από τις φρικαλεότητες που είδε και έζησε εκείνα τα χρόνια θα συναντήσει πολλές δυσκολίες και προβλήματα προσαρμογής στη ζωή του ως πολίτης. Η ταινία έχει τιμηθεί με βραβείο από το Βρετανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου.

Από το MEGA στη 01.00 "Η ώρα των κατασκόπων",του Φρανκ Πίρσον.

Πρόκειται για μια διασκευή ενός μυθιστορήματος του Τζον Λε Καρέ, που διακρίνεται για το δυνατό και δεμένο σενάριο, αλλά και για τη σωστή προσέγγιση της ανθρώπινης ψυχολογίας. Φυσικά όλοι γνωρίζουμε λίγο ή πολύ την πολιτική τοποθέτηση του Λε Καρέ, αυτό, όμως δεν πρέπει να μας εμποδίσει να απολαύσουμε τη δράση της ταινίας που είναι γεμάτη από κατασκόπους, από βάσεις πυραύλων, από ψυχροπολεμική διάθεση και ό,τι άλλο βάζει ο ανθρώπινος νους.

06.00-08.00 ΕΝ ΟΨΕΙ ... των γεγονότων και των εξελίξεων μιας μέρας πο

06.00-08.00 ΕΝ ΟΨΕΙ ...των γεγονότων και των εξελίξεων μιας μέρας που ξεκινάει και πρέπει να ξέρετε τι σας περιμένει. Με τον Γιάννη Χατζηγεωργίου.

08.00-10.00 ΠΡΩΙΝΟΣ ΑΠΟΠΛΟΥΣ Η καθημερινή ενημερωτική εκπομπή του "902", με σχολιασμό του Τύπου, συνεντεύξεις και επίκαιρες παρεμβάσεις. Με τους: Βάλια Δρακωνάκη και Κώστα Καραχάλιο.

10.00-11.00 ΕΝΤΕΧΝΕΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ

11.00-12.00 ΕΞ ΑΙΤΙΑΣ Οι ειδήσεις και οι εξελίξεις γίνονται η αιτία για ρεπορτάζ, σχόλια και συζήτηση. Με τον Δάνη Παπαβασιλείου.

12.00-13.00 ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙ

13.00-14.00 ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ Μία εκπομπή, που ενημερώνει για τις διεθνείς εξελίξεις και τα εξωτερικά μας θέματα. Με την Αννα Μπαλλή.

14.00-16.00 ΜΕ ΑΠΟΨΗ Η διαδρομή του "902", στα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας, με τους ρεπόρτερ και τους ανταποκριτές του σταθμού μας. Με την Μάρω Φωτάκη.

16.00-17.00 ΣΤΟΥΣ ΗΧΟΥΣ ΤΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ Μουσική και τραγούδια απ' τον ελληνικό και ξένο κινηματογράφο. Με τον Δ. Κουτζανίδη.

17.00-18.00 ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ Ελληνικοί μουσικοί δρόμοι που άγγιξαν τις ψυχές μας. Με τον Γιάννη Σταύρου.

18.00-19.00 ΚΛΑΣΙΚΕΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΑΠΟΠΛΑΝΗΣΕΙΣ Η κλασική μουσική στον "902" από την Αντέλα Μέρμηγκα.

19.00-20.00 ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΤΟ ΑΜΑΞΑΚΙ Οι μελωδίες μιας εποχής από το παρελθόν. Τραγούδια από τις πρώτες δεκαετίες. Με την Κούλα Καραμηνά.

20.00-20.30 ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΝ 8

20.30-22.00 ΜΟΥΣΙΚΑ ΠΟΡΤΡΕΤΑ Η ζωή και το έργο δημιουργών και ερμηνευτών που σφραγίζουν την ελληνική και παγκόσμια μουσική σκηνή. Με την Κική Τσαμπή.

22.00-23.00 ΡΕΜΠΕΤΙΚΟΙ ΝΤΑΛΚΑΔΕΣ ΚΑΙ ΛΑΪΚΑ ΜΕΡΑΚΙΑ Μια περιπλάνηση στα σοκάκια του ρεμπέτικου, αναζητώντας τους δεσμούς του χτες με το αύριο. Με τον Χρήστο Σκαρόπουλο.

23.00-24.00 Η ΣΤΡΑΒΟΣ ΕΙΝ' Ο ΓΙΑΛΟΣ Η ΣΤΡΑΒΑ ΑΡΜΕΝΙΖΟΥΜΕ Η κοινωνική λειτουργία του λαϊκού τραγουδιού. Το ζήτημα; Η εμείς τα κάνουμε σωστά; Η κάποιοι μας τα λένε λάθος!!! Με τον Ακη Ρούσο.

24.00-01.00 ALTER EGO Αναζητήσεις στο χώρο της JAZZ. Επιμέλεια Δ. Καλαφατίδης.

01.00-02.00 60's - 70's PL Δύο δεκαετίες ROCK. Επιλογές που χαρακτήρισαν την πορεία μιας μουσικής σκηνής, απ' την εμφάνισή της, μέχρι τις παρυφές της αναπόφευκτης παρακμής της. Επιμέλεια: Δημήτρης Κουτζανίδης. 02.00-03.00 ΣΤΟΥΣ ΗΧΟΥΣ ΤΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ (επανάληψη)

03.00-04.00 AMERICA LATINA Μελωδίες και... ρυθμοί της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής και των νησιών της θάλασσας της Καραϊβικής. Επιμέλεια: Δημήτρης Κουτζανίδης.

04.00-06.00 ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ ΜΕ ΤΟΝ "902"

Εκπρόσωποι στην ΕΡΤ

Διενεργήθηκαν οι εκλογές για την ανάδειξη των δυο εκπροσώπων των εργαζομένων στο Νέο ΔΣ της ΕΡΤ. Η ΠΑΣΚΕ κατέλαβε και τις δυο έδρες. Εκλέχτηκαν οι: Θανάσης Χατζάρας και Σήφης Κακαβούλης, με αναπληρωτές τους, αντίστοιχα την Βάσω Χαρίτου και τον Δημήτρη Τσιαμπά. Οι νέοι εκπρόσωποι των εργαζόμενων θα αναλάβουν τα καθήκοντά τους στις 20 Δεκέμβρη, οπότε λήγει η θητεία του παλαιού και θα έχει οριστεί το νέο ΔΣ της ΕΡΤ.

Με ευαισθησία και τρυφερότητα

Ναι, όλους μας αφορά, είτε έμμεσα είτε άμεσα. Και πρέπει να το δούμε. Μιλάμε για το ντοκιμαντέρ που θα προβάλει η ΕΤ - 2 στις 20.00 "Η διαφορά και το δικαίωμά της".Η εκπομπή αναφέρεται στις δραστηριότητες, τις δυνατότητες, τα προβλήματα των παιδιών εκείνων, που έχει καθιερωθεί να αποκαλούνται "άτομα με ειδικές ανάγκες". Εκείνο που κάνει ξεχωριστή τη συγκεκριμένη εκπομπή είναι η ευαισθησία με την οποία προσεγγίζει το θέμα, ένα θέμα τόσο καυτό, τόσο ανθρώπινο, που μας αγγίζει. Σκηνοθεσία: Ανδρέας Καμπούρας, Σύμβουλος: Αθηνά Ζώνιου - Σιδέρη, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Οι τάφοι της Βεργίνας

Ενα ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ θα παρουσιάσει η ΕΤ-3 στις 21.00, με τίτλο "Βεργίνα",γυρισμένο με το σύστημα ευρείας οθόνης, σε σκηνοθεσία Απόστολου Τσιτσούλη. Μέσα από το ανάκτορο, τα ερείπια των τειχών που την οχύρωναν, το θέατρο - πεδίο δολοφονίας του Φίλιππου, τα ιερά της και τους κυρίως τάφους, η πόλη των αρχαίων Αιγών ζωντανεύει στη μνήμη μας. Η ανακάλυψη των βασιλικών τάφων υπήρξε η κορυφαία στιγμή της ανασκαφικής προσπάθειας, η οποία συνεχίζεται ως τις ημέρες μας με πολύ σημαντικά αποτελέσματα. Μια ενδιαφέρουσα εκπομπή που θα μας ξεναγήσει εκεί που μέχρι τώρα πήγαμε και θα μας εξηγήσει όλα όσα θέλουμε να μάθουμε για τη Βεργίνα, για τις ανασκαφές και για την Ιστορία.

Σκηνή από την εξαιρετική ταινία του Μαρκ Ντονσκόι "Ουράνιο τόξο" (ΕΤ-3 23.30)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ