ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Δεκέμβρη 1996
Σελ. /36
ΚΕΝΗ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Δυο λεβέντες από το χωριό μου Κλήμα Ευπαλίου, πρώτα ξαδέρφια, μπροστά σε σοβαρό δίλημμα, δε δίστασαν να διαλέξουν το δύσκολο δρόμο της αρετής και να ενταχθούν στον ΕΛΑΣ. Πρόκειται για τον ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΥΚΑΛΕΤΟ (φωτογραφία), τελειόφοιτο της Νομικής και τον ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΝΟΥ,απόφοιτο Γυμνασίου. Αν και ο αδερφός της μάνας τους ήταν αξιωματικός του 5/42 της ΕΚΚΑ, τόσο αυτός, όσο και ο Καπετζώνης άσκησαν πάνω τους αφόρητες πιέσεις να ενταχθούν στο 2/42, όπου εκτός από τις λίρες θα είχαν όλα τα αγαθά ή τουλάχιστον να μείνουν στο χωριό. Αυτοί προτίμησαν ν' ακολουθήσουν των ανταρτών του ΕΛΑΣ τη φωνή. Εφυγαν και οι δυο πρόωρα από τη ζωή.

Τιμώντας τη μνήμη τους προσφέρω 5.000 δρχ. στο ΚΚΕ. Για τον ίδιο σκοπό προσφέρω ακόμα 5.000 δρχ. στη μνήμη του ΓΙΑΝΝΗ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ (φωτογραφία), από τον Πρόδρομο Ξηρόμερου, απόφοιτου της Παντείου. Ηταν πολιτικός (σέβομαι τη γνώμη του σ. Αρμάου) του 2/39 συντάγματος του ΕΛΑΣ, με το ψευδώνυμο Ακαρνάνας. Ατρόμητο παλικάρι, ήρωας σωστός, διακρίθηκε για την τόλμη του στην κατάληψη της Αμφιλοχίας από το σύνταγμά του, με στρατιωτικό τον δοξασμένο μας στρατηγό Αυγερόπουλο. Πήγε στη Μόσχα σταλμένος από τον Ελληνοσοβιετικό Σύνδεσμο, για ανώτερες σπουδές. Ομως το 1969 πέθανε εκεί. Και στη μνήμη των 18χρονων παλικαριών από το χωριό μου Κλήμα ΑΝΔΡΕΑ ΚΟΚΚΙΝΟΥ,ΧΡΗΣΤΟΥ ΤΣΙΑΜΗ και ΚΩΣΤΑ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ,που πρώτοι ακολούθησαν το Αρχηγείο Δωρίδας του ΕΛΑΣ, που πέρασε από το χωριό. Επεσαν και οι τρεις σε άνισες μάχες.

Κώστας Παπακωνσταντίνου

* * *

Η Μαρίκα Παπάνθημου πρόσφερε 20.000 δρχ. για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΜΕ στη μνήμη του συντρόφου και συζύγου της ΓΙΩΡΓΟΥ.

* * *

Ο Παντελής Κοπανάς πρόσφερε στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Σκοπευτηρίου Καισαριανής, 5.000 δρχ.

* * *

Ο Σπύρος Μπεζαντάκος πρόσφερε για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Γυθείου, 25.000 δρχ.

* * *

Ο Βαγγέλης Καλκανδής προσφέρει στο "Ριζοσπάστη" 5.000 δρχ. στη μνήμη του ΜΑΝΟΛΗ ΣΤΑΘΑΚΗ,συγκροτηματάρχη του ΔΣΕ στην Κορινθία, ο οποίος σκοτώθηκε το 1949. Του ΦΙΛΙΠΠΑ ΚΟΚΚΙΝΑΚΗ,από τα Παπαδιάνικα Λακωνίας, μαχητή του ΔΣΕ. Σκοτώθηκε στην Κορινθία. Του ΑΛΕΚΟΥ ΣΥΣΜΑΛΗ,από το Φοινίκι Λακωνίας. Τον εκτέλεσαν οι Γερμανοί το 1944 στη Μονεμβάσια. Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΝΟΥ από τα Παπαδιάνικα, μαχητή του ΔΣΕ, εκτελέστηκε στην Τρίπολη το 1949. Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΛΙΑΝΟΥ.Τον δολοφόνησαν το 1949 παρακρατικοί τρομοκράτες στη Μονεμβάσια. Και του ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΑΤΣΙΚΑ,από τα Γιάννενα, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης.

* * *

Στη μνήμη της γυναίκας του εξαδέλφου μου Σταύρου Μαντή, από το Χρυσό Ευρυτανίας, προσφέρω, μέσω της ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας, 5.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Κώστας Μαντής

* * *

Πέθανε έπειτα από μακρόχρονη αρρώστια σε ηλικία 75 χρόνων, ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΚΟΥΡΚΟΥΝΗΣ,μέλος του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του η γυναίκα του Ελένη Κουρκούνη, τα παιδιά του Νίκος και Δήμητρα Κουρκούνη και Μαρία και Κώστας Τσίγκας και τα εγγόνια του πρόσφεραν στο ΚΚΕ 30.000 δρχ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ