ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Δεκέμβρη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

"ΑΙΓΑΙΟ" ΛΑΥΡΙΟΥ

Κυβερνητική αναλγησία και θράσος

Συζητήθηκε χτες στη Βουλή επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ

Επίδειξη κοινωνικής αναλγησίας και θράσους έκανε η κυβέρνηση χτες στη Βουλή κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του ΚΚΕ για τα προβλήματα των πρώην εργαζομένων στην επιχείρηση "ΑΙΓΑΙΟ" του Λαυρίου. Συγκεκριμένα, απαντώντας στην ερώτηση ο υφυπουργός Εργασίας, Ν. Φαρμάκης, αρνήθηκε οποιαδήποτε ευθύνη της κυβέρνησης για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι εργαζόμενοι της επιχείρησης και για το γεγονός ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία εξώσεων σε 75 οικογένειες εργαζομένων που κατοικούσαν σε σπίτια του εργοστασίου τα οποία τώρα έχουν περιέλθει στο νέο ιδιοκτήτη. Για μεν το σύνολο των εργαζομένων υποστήριξε πως το κράτος έχει κάνει το χρέος του, για αυτούς δε που πετάγονται στο δρόμο απέδωσε την ευθύνη στο νέο ιδιοκτήτη της επιχείρησης. Επίσης δεν ανέλαβε καμία δέσμευση για το τι θα γίνει με τα δεδουλευμένα των εργαζόμενων, τα οποία ακόμη δεν τους έχουν αποδοθεί. Τέλος, επιδεικνύοντας τη θρασύτητα αλλά και τη δειλία του νεοφιλελεύθερου σοσιαλισμού της κυβέρνησης, στη δευτερολογία του - και για να αποφύγει τον αντίλογο - κατηγόρησε το ΚΚΕ ότι θέλει να εκμεταλλευτεί το πρόβλημα και για το λόγο αυτό έφερε στη Βουλή επίκαιρη ερώτηση. Ως επίδειξη της κυβερνητικής ευσπλαχνίας δήλωσε ότι για το πρόβλημα των εξώσεων γίνονται κάποιες διαπραγματεύσεις με το νέο ιδιοκτήτη ούτως ώστε να υπάρξει αναβολή ενός έτους. Αν όμως παρ' όλα αυτά οι εξώσεις πραγματοποιηθούν, ο ΟΑΕΔ θα δώσει αποζημίωση σ' αυτούς που θα εγκαταλείψουν τα διαμερίσματα. Δε δεσμεύτηκε όμως για τι αποζημιώσεις θα δοθούν, αν και προκλήθηκε από τον βουλευτή του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλο.

Μ. Κωστόπουλος: Οι εργαζόμενοι σας κρίνουν

"Οι εργαζόμενοι κρίνουν όλους μας, θα κρίνουν και την απάντηση του κ. υφυπουργού και θα βγάλουν τα συμπεράσματά τους" τόνισε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος. Ο κομμουνιστής βουλευτής σημείωσε ότι το πρόβλημα των 75 οικογενειών που πετάγονται στο δρόμο φέρνει στο προσκήνιο τα προβλήματα του Λαυρίου και όλων των "Λαυρίων" της Ελλάδας και φανερώνει την αρνητική στάση που κρατάει η κυβέρνηση απέναντι στην τραγωδία. Αναφερόμενος στο σύνολο των εργαζομένων στο "ΑΙΓΑΙΟ" ο Μ. Κωστόπουλος υπογράμμισε ότι αυτοί οι άνθρωποι βρέθηκαν στο δρόμο, πήραν κάποια λεφτά από τον ΟΑΕΔ και κάποιες μικρές αποζημιώσεις, οι περισσότεροι από αυτούς είναι ακόμη άνεργοι και πάνω σ' όλα αυτά αντιμετωπίζονται χωρίς ανθρωπιά από την κυβέρνηση. Σχετικά μ' αυτούς που βρίσκονται υπό έξωση, ο βουλευτής του ΚΚΕ είπε πως η διαδικασία έχει ξεκινήσει και απειλούνται αν δεν εγκαταλείψουν τα διαμερίσματα με ένα χρόνο φυλάκισης και 100.000 δρχ. πρόστιμο για κάθε μέρα που θα βρίσκονται στα σπίτια. Αναφερόμενος δε στη θέση του υφυπουργού ότι δεν υπάρχει καμία ανάμειξη του κράτους στο θέμα, ο Μ. Κωστόπουλος σημείωσε πως η έξωση αυτών των ανθρώπων θα γίνει με τη βοήθεια κρατικών οργάνων και η κυβέρνηση δεν μπορεί να μην αναλαμβάνει τις ευθύνες της. Τέλος, ο κομμουνιστής βουλευτής ζήτησε το 10% που έχει παρακρατήσει ο ΟΑΕΔ να δοθεί σ' αυτούς τους ανθρώπους και να μεριμνήσει η κυβέρνηση να τους δοθούν οι αποζημιώσεις τους.

"Το ΠΑΣΟΚ - κατέληξε - όταν ήταν στην αντιπολίτευση πριν μερικά χρόνια σήκωνε μαύρες σημαίες στο Λαύριο. Τώρα ξέχασε αυτόν τον κόσμο. Οι εργαζόμενοι ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ