ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Δεκέμβρη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ποια πολιτική;

Αθήνα και Λευκωσία αναζητούν κοινή πολιτική οπτική για να αντιμετωπίσουν την αμερικανική πρωτοβουλία σχετικά με το Κυπριακό. Πριν από αυτό, μάλλον απαιτείται η εξεύρεση κοινού τόπου και μεταξύ των στελεχών της ελληνικής κυβέρνησης, που με τις δηλώσεις τους εμφανίζονται να ακολουθούν δύο, τουλάχιστον, γραμμές πλεύσης

Με αμηχανία και εκνευρισμό, αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση την πρωτοβουλία της Ουάσιγκτον για το Κυπριακό, η οποία αρχίζει να εξελίσσεται, δημιουργώντας προβλήματα στις σχέσεις Αθήνας - Λευκωσίας και τριβές στους κόλπους της ελληνικής κυβέρνησης.

Η ανακοίνωση του εκπροσώπου της κυπριακής κυβέρνησης Γ. Κασουλίδη, την περασμένη Δευτέρα στη Λισαβόνα, πως η Λευκωσία αποδέχεται υπό όρους την αμερικανική πρόταση για απαγόρευση πτήσεων μαχητικών αεροσκαφών στην Κύπρο, προκάλεσε χτες την κατηγορηματική διάψευση του Ελληνα υπουργού Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλου, ο οποίος, απαντώντας στη Βουλή σε σχετική ερώτηση του προέδρου της ΝΔ Μ. Εβερτ, χαρακτήρισε ατυχείς τις δηλώσεις του Κύπριου κυβερνητικού εκπροσώπου. Ο υπουργός Αμυνας, σε δηλώσεις του, θέλησε να υπογραμμίσει "πως τέτοιο θέμα δεν υπάρχει, διότι για μια απόφαση η οποία δεν ελήφθη και για μια πρόταση που δεν έγινε δεν μπορούσα να είχα ερωτηθεί".

Ωστόσο χτες, πριν τις δηλώσεις του υπουργού Αμυνας, ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Νικολάου διατύπωσε εντελώς διαφορετική άποψη: "Είναι, είπε, μια απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης, η οποία περιλαμβάνει τη διακοπή των πτήσεων των πολεμικών αεροσκαφών για ένα βραχύ χρονικό διάστημα (...). Η ελληνική κυβέρνηση, συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος, ερωτήθηκε και έδωσε τη συγκατάθεσή της".

Το όλο θέμα, πάντως, προκάλεσε εκνευρισμό στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, παράγοντας του οποίου σημείωνε πως είναι ολοφάνερο ότι Λευκωσία και Αθήνα δε συμφωνούν, τουλάχιστον, ως προς την ταχύτητα με την οποία προσεγγίζουν τις αμερικανικές προτάσεις. Και ίσως να μην είναι μόνο η ταχύτητα το πρόβλημα, αν είναι ακριβές το ρεπορτάζ της κυριακάτικης "Καθημερινής", σύμφωνα με το οποίο υπάρχει επιστολή του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών Θ. Πάγκαλου προς το αμερικανικό ΥΠΕΞ, σύμφωνα με την οποία απορρίπτεται ως απαράδεκτη η πρόταση για την απαγόρευση πτήσεων ελληνικών μαχητικών πάνω από την Κύπρο.

Με δύο πιστόλια στον κρόταφο

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις δρομολογούμενες εξελίξεις στο Κυπριακό, όπως διαφάνηκαν και στη συνάντηση της Λισαβόνας, η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα σχολίασε:

"Κατά τη γνώμη μας η εξέλιξη αυτή είναι ένα σημαντικό βήμα για τη νομιμοποίηση της διχοτόμησης της Κύπρου και έχει σχέση με μία χαλαρή συνομοσπονδία, που αναγνωρίζει δύο ξεχωριστές κυριαρχίες. Διάβασα στις εφημερίδες ότι η ελληνική κυβέρνηση γνώριζε αυτό το βήμα και το έχει επικροτήσει. Δε μας κάνει εντύπωση, διότι ένας από τους λόγους που προχώρησε η ελληνική κυβέρνηση σε πρόωρες εκλογές είναι γιατί ήθελε να σφαγιάσει και το Κυπριακό και να συμβάλει στο να προχωρήσει στην περιοχή το αμερικανικό σχέδιο που προβλέπει Βαλκάνια, Αιγαίο, Μέση Ανατολή να εξελιχθούν σε ένα νέο Ντέιτον, με δύο πιστόλια στον κρόταφο όχι μόνο ένα".

Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης κατά τη χτεσινή του ομιλία στον ΟΑΣΕ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ