ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Δεκέμβρη 1996
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κλιμάκωση ΤΩΡΑ!

Ενα ηχηρό "όχι σε όλα" πέταξε χτες κατάμουτρα στα προεδρεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ ο πρωθυπουργός, σε συνάντηση που είχε μαζί τους, λίγο πριν εμφανιστεί στους δέκτες μας η "παγωμένη" εικόνα του για να διαμηνύσει το ίδιο στους αγωνιζόμενους αγρότες! Δεν ήταν μόνο αρνητικός ο πρωθυπουργός. Ηταν και προκλητικός, αφού έφτασε να ισχυριστεί ότι η εισοδηματική πολιτική του 1996 ήταν άνετη, όπως επίσης ότι συγκρατήθηκε η ανεργία! Ηταν και απειλητικός, όταν υπαινίχθηκε τη λήψη ακόμα πιο σκληρών μέτρων! Και η απάντηση ποια ήταν; Σε ό,τι αφορά στη ΓΣΕΕ, δυστυχώς οι επικεφαλής της δεν είχαν - χτες τουλάχιστον - να αντιτάξουν παρά μόνο δηλώσεις. Και αυτό, γιατί κατά την πολύωρη προχτεσινοβραδινή συνεδρίαση της ΕΕ της Συνομοσπονδίας, τα στελέχη της ΠΑΣΚΕ αρνήθηκαν να αποδεχτούν την κλιμάκωση του ελπιδοφόρου αγώνα που άρχισε στις 28 του Νοέμβρη, επιμένοντας σε προτάσεις αποκλιμάκωσης και παραπέμποντας σε νέες συνεδριάσεις την ερχόμενη Τρίτη. Σε ότι, αφορά τσην ΑΔΕΔΥ, υπάρχει βέβαια η απόφαση για την 24ωρη απεργία στις 17 του Δεκέμβρη, αλλά όχι και ένα συνολικό αγωνιστικό πρόγραμμα που να πείθει τους εργαζόμενους ότι η συνδικαλιστική τους ηγεσία είναι διατεθειμένη να κλιμακώσει μια αποφασιστική αναμέτρηση με αυτή την ισοπεδωτική πολιτική και αυτή την ανάλγητη κυβέρνηση.

Η χτεσινή εμφάνιση του πρωθυπουργού, το τερατώδες μήνυμά του προς όλους αυτούς που μοχθούν και παράγουν, η πλέον απεχθής αλαζονική επίδειξη "πυγμής", το προπαγανδιστικό όργιο των σύγχρονων γκαιμπελίσκων, η επιχειρούμενη συνολική περιθωριοποίηση της Ελλάδας της δουλιάς, είναι στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι περιθώρια συνδιαλλαγής και αυταπάτες γι' αυτή την πολιτική ΔΕΝ υπάρχουν. Είναι στοιχεία που αναδεικνύουν ακόμα πιο χειροπιαστά σε μονόδρομο την ανάπτυξη των πιο αποφασιστικών και συντονισμένων αγώνων για την αναχαίτιση και τελικά την ανατροπή της. Οι διαθέσεις υπάρχουν. Καταγράφτηκαν στην επιτυχία της μεγάλης πανεργατικής κινητοποίησης στις 28 του Νοέμβρη και αυτό το παραδέχτηκαν όλοι. Οι εξελίξεις που μεσολάβησαν, το αγωνιστικό κλίμα που τροφοδοτεί η εξέγερση των αγροτών, η παραπέρα επέκταση της λαϊκής δυσφορίας και αγανάκτησης, συνηγορούν υπέρ της συνέχισης και της κλιμάκωσης των αγώνων. Αυτό ακριβώς τρέμει η κυβέρνηση. Αυτό ακριβώς πάει να προφτάσει και να ακυρώσει με τις πιο ξετσίπωτες παρεμβάσεις στη λειτουργία των ίδιων των συνδικάτων, που σε ορισμένες περιπτώσεις παίρνουν και το χαρακτήρα της ανοιχτής ιδεολογικής -και όχι μόνο - τρομοκρατίας, πρώτα και κύρια προς τα μέλη και τους οπαδούς του ΠΑΣΟΚ. Το 1985, η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έφτασε μέχρι το ανοιχτό πραξικόπημα στη ΓΣΕΕ για να επιβάλει το διετές πρόγραμμα λιτότητας Σημίτη. Τώρα η θρασύτατη κατάλυση κάθε έννοιας οργανωτικής αυτοτέλειας μαζικών φορέων "εκσυγχρονίζεται" και εκδηλώνεται ακόμα και με δημόσιες προτροπές προς τα μέλη και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να μετατραπούν σε "πέμπτη φάλαγγα" μέσα στο μαζικό κίνημα!

Η προχτεσινή εξέλιξη στη ΓΣΕΕ είναι ανησυχητική. Γι αυτό χρειάζεται ΤΩΡΑ να πυκνώσουν οι από τα "κάτω" πιέσεις και αποφάσεις για την κλιμάκωση του αγώνα, με πρώτο σταθμό την 17η Δεκέμβρη. Πολύ περισσότερο, που την ερχόμενη Τρίτη συνέρχονται η Ολομέλεια και η ΕΕ της ΓΣΕΕ. Ηδη ενθαρρυντικά μηνύματα αγωνιστικής ανάτασης έρχονται από Εργατικά Κέντρα που αποφάσισαν κλιμάκωση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων. Περιθώρια για τερτίπια, κόλπα και μεθοδεύσεις που θα οδηγούν, ευθέως ή διά της τεθλασμένης, σε αποκλιμάκωση ΔΕΝ υπάρχουν και ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του.

ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΕΙΣ ΞΑΝΘΗΣ
Βαρεθήκαμε να ακούμε για προγράμματα και διακομματικές

Τις πληγείσες περιοχές της Ξάνθης επισκέφθηκε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα

Την ανάγκη στήριξης της οικονομικής δραστηριότητας παράλληλα με την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών και προβλημάτων που συσσωρεύτηκαν μετά τις πλημμύρες, επισήμανε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα,που χτες περιόδευσε, επικεφαλής κλιμακίου, στις πληγείσες περιοχές της Ξάνθης και συζήτησε με τους κατοίκους για τα προβλήματα και τις αγωνίες τους.

Γενησέα

"Εχουμε βαρεθεί να ακούμε προγράμματα για τη Θράκη και διακομματικές. Εδώ και τώρα πρέπει να λυθεί το πρόβλημα της διαχείρισης των νερών του Κόσινθου και να θωρακιστεί η περιοχή", είπε ο πρόεδρος της Κοινότητας Γενησέας, Γ. Ρούφος.

Η καταστροφή στα σπίτια και κυρίως στις καλλιέργειες είναι ανυπολόγιστη. Για να μην πνιγούν οι κάτοικοι έσπασαν την άσφαλτο σε ορισμένα σημεία του οδικού δικτύου. Δυστυχώς όμως δεν κατάφεραν να περισώσουν τη σοδειά τους. Ζητούν την πλήρη αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ για το βαμβάκι και το καλαμπόκι που δεν πρόλαβαν να μαζέψουν από τα χωράφια, εξαιτίας της παρατεταμένης κακοκαιρίας, που ξεκίνησε νωρίς στην περιοχή.

Εκεί έξω από το καφενείο του χωριού οι κάτοικοι περιέγραψαν την τραγική κατάσταση που βρισκόταν ο αγροτικός κόσμος της περιοχής και πριν από τις πλημμύρες.

"Το αγροτικό εισόδημα φέτος είναι μειωμένο κατά 50% αν βάλουμε και ένα 30% κάτω, εξαιτίας των εξευτελιστικών τιμών που δίνουν στα προϊόντα μας, τώρα η πλημμύρα μας έδωσε τη χαριστική βολή. Είναι άγνωστο αν θα μπορέσουμε να σπείρουμε και το 1997, αφού το νερό δύσκολα θα στραγγίσει από τα χωράφια μας. Και αν δε σπείρουμε δε θα έχουμε παραγωγή οπότε και χρήματα", τόνισε ο Γ. Ρούφος και ταυτόχρονα κάλεσε την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ να παρέμβει για να αποζημιωθούν οικονομικά οι αγρότες και να προχωρήσει επιτέλους με πιο γρήγορους ρυθμούς ο αναδασμός που θα δώσει ανάσα στους αγρότες της περιοχής.

"Με το ρυθμό που δουλεύουν τα συνεργεία θα πάρει μέρες η αποκατάσταση", σημείωσε ο πρόεδρος της Κοινότητας Κουτσό, Γ. Γκιρτζίκης.Περιγράφοντας την αιτία του κακού για την καταστροφή είπε πως θα έπρεπε να έχουν δημιουργηθεί κανάλια για να φεύγουν τα νερά του Κόσινθου, λεκάνες απορροής και στη συνέχεια να διοχετεύονται στη θάλασσα και στη Βιστωνίδα λίμνη. "Χρόνια τώρα ζητάμε να γίνει μελέτη και να ξεκινήσουν τα έργα για τη διαχείριση των υδάτων, όμως τίποτα δεν έγινε".

Εχίνος

Πολλά χωριά και στον κάμπο της Ξάνθης αλλά και ψηλά όπως ο Εχίνος, ακόμη δεν έχουν νερό. Οι κάτοικοι εξυπηρετούνται από τις αρδευτικές γεωτρήσεις με ό,τι κινδύνους συνεπάγεται αυτό. Ομως όπως είπαν οι κάτοικοι του Εχίνου δεν είχαν άλλο τρόπο να λύσουν το πρόβλημα, αφού το δίκτυο ύδρευσης καταστράφηκε και το νερό που τους έστειλε η Νομαρχία δεν έφτασε ούτε για το 1/3 των αναγκών μιας μέρας.

Πολλά σπίτια στην περιοχή του Εχίνου αλλά και στις άλλες κοινότητες Μύκης, Μέδουσας, Μαγγάνων κλπ δεν επιδέχονται διορθώσεις. Εχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και προχωρημένη διάβρωση. "Η βροχή μετέτρεψε το χωριό μας σε άγρια λίμνη", είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Εχίνου. "Εχουμε μείνει χωρίς νερό, ρεύμα, τηλέφωνο. Οι ζημιές στο δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης είναι μεγάλες, όμως το μεγαλύτερο πρόβλημα όλων των κατοίκων είναι ότι έμειναν χωρίς αποθήκες για τα ζώα τους. Τα χωράφια μας έγιναν ποτάμια", κατέληξε ο πρόεδρος Εχίνου και η θέση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ήταν ξεκάθαρη: "Η θέση του ΥΠΕΧΩΔΕ δεν πρέπει να σας ικανοποιεί. Η κυβέρνηση πρέπει να κάνει ειδικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση των καταστροφών και την παραπέρα στήριξη και ανάπτυξη της οικονομίας. Ο νομός όπως φαίνεται πλήγηκε στα πιο φτωχά και ταλαιπωρημένα μέρη του. Να διεκδικήσετε μεγάλη οικονομική βοήθεια για να χτίσετε τα σπίτια σας. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να ξεμπερδέψει με τις 200.000 δραχμές. Πρέπει να στηρίξει το εισόδημα και τη δουλιά".

Συνάντηση με νομάρχη και δήμαρχο

"Χρειάζεται πίεση και εγρήγορση γιατί οι υποσχέσεις ξεχνιούνται", είπε ο Νομάρχης Ξάνθης Π. Σαλτούρος,αναφερόμενος στα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσουν από δω και πέρα. Τόσο ο νομάρχης όσο και ο δήμαρχος Ξάνθης Φ. Αμοιρίδης στη συνάντησή τους με την Αλέκα Παπαρήγα επισήμαναν την ανάγκη δημιουργίας έργων υποδομής στο νομό για την αποφυγή παρόμοιων καταστάσεων, ενώ δεν παρέλειψαν να αναφέρουν πως αν έγκαιρα είχαν γίνει τα έργα στον ποταμό Κόσινθο θα είχε αποφευχθεί η τραγωδία. Η Αλ. Παπαρήγα τους κάλεσε να πιέσουν για να γίνει γρήγορα η καταγραφή των ζημιών και να προχωρήσει ταχύτητα η απόδοση των αποζημιώσεων στους κατοίκους.

ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Δε θα τους αφήσουμε σε "χλωρό κλαρί"

Σε δηλώσεις της προς τους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της περιοδείας της στη Γενισέα η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε:

"Οι καταστροφές είναι μεγάλες. Θέλω όμως να υπογραμμίσω ότι η κυβέρνηση οφείλει να αντιμετωπίσει όχι μόνο τις άμεσες ανάγκες, αλλά και ένα μεγάλο γεγονός, την οικονομική δραστηριότητα της περιοχής. Πρέπει να δει ότι οι άνθρωποι αυτοί, οι αγρότες κυρίως, πιθανό να μην μπορέσουν να καλλιεργήσουν φέτος και πιθανό να χρειαστούν δύο χρόνια για να ξαναέρθουν τα χωράφια τους και οι δουλιές τους στη σημερινή κατάσταση που είναι και που πάλι δεν ήταν καλή πριν από τις πλημμύρες. Ηταν "στραβό το κλίμα" και τώρα έγινε ακόμα πιο στραβό. Με την έννοια αυτή πρέπει να ενισχυθεί όχι μόνο η οικοσκευή, αλλά και η ανοικοδόμηση και η αγροτική - γεωργική οικονομία της περιοχής και η αλιεία. Αυτή είναι η θέση μας. Στις επόμενες μέρες θα δώσουμε ολοκληρωμένες θέσεις και υπόμνημα στην κυβέρνηση".

Αναφερόμενη στην ανάγκη γρήγορης αποκατάστασης των ζημιών υπογράμμισε:

"Κατ' αρχήν ζητήσαμε από τον περιφερειάρχη, τον νομάρχη, από δημάρχους και κοινοτάρχες και από τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους να μας δώσουν τις προτάσεις τους, που είμαστε βέβαιοι ότι θα είναι σωστές, γιατί είναι μέσα στα πράγματα. Μέσα στα πράγματα δεν είναι κανένας Λαλιώτης και κανένας Σημίτης. Μέσα στα πράγματα είναι οι άνθρωποι που τα ζούνε. Εμείς λοιπόν, αυτό το υπόμνημα θα το κάνουμε, αλλά θα παλέψουμε κιόλας. Δεν πρόκειται να τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί όσον αφορά τους πλημμυροπαθείς της Ξάνθης".

ΝΕΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΤΗΣ ΕΣΑΚ

Τα νέα γραφεία της ΕΕ της ΕΣΑΚ και της ΤΕ ΕΣΑΚ Αθήνας βρίσκονται στην οδό Σόλωνος 130 - ΤΚ 10681.Τα νέα τηλέφωνα της ΕΣΑΚ από τη Δευτέρα 9/12/96 θα είναι 33.04.850-2.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ