ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 8 Δεκέμβρη 1996
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ενιαίο μέτωπο ενάντια στην αντιλαϊκή λαίλαπα

Αυτό που ζει η χώρα μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια μακρά πορεία - για την ακρίβεια σταυροφορία - κατά του λαού. Πορεία, που στη γλώσσα των θιασωτών της βαφτίζεται σαν "αναγκαίος μονόδρομος". Στην πραγματικότητα αποτελεί το μονόδρομο των μονοπωλίων και των πολυεθνικών, για το μοίρασμα της παγκόσμιας πίτας στα πλαίσια της "Νέας Τάξης". Πρόκειται για τη "Νέα Τάξη", όπως αυτή διαμορφώνεται κατά τη διαδικασία της περιβόητης και πολυπόθητης, για το μεγάλο κεφάλαιο, καπιταλιστικής ανασυγκρότησης και ολοκλήρωσης. Δηλαδή της περαιτέρω διεύρυνσης και στερέωσης των μηχανισμών παραγωγής υπερκερδών για τους κατέχοντες τα μέσα παραγωγής. Οπως πάντα συμβαίνει στην ιστορία των κοινωνιών της εκμετάλλευσης, τα προσδοκώμενα οφέλη που προορίζονται να θρέψουν την ανικανοποίητη αδηφαγία των εκμεταλλευτών, πλασάρονται σαν ωφέλεια για το "Εθνος". Αρα οι χειμαζόμενοι έχουν υποχρέωση και καθήκον, να διευκολύνουν τους θύτες τους!

***

Είναι δε φανερό ότι η κυβέρνηση δε διεκδικεί καμία πρωτοτυπία. Ούτε στον τρόπο, με τον οποίο πλασάρει την πολιτική της, ούτε βέβαια σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο αυτής της πολιτικής. Μια ματιά στα τεκταινόμενα σε Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία, Σουηδία κλπ., το αποδεικνύει. Το σύνθημα των πολυεθνικών για επέλαση κατά των δικαιωμάτων και των εισοδημάτων των λαϊκών στρωμάτων είναι πανευρωπαϊκό, αφού, αν η ΕΕ θέλει να μείνει στο "παιχνίδι" του ανταγωνισμού των τριών ιμπεριαλιστικών κέντρων "ΗΠΑ, Ιαπωνίας, ΕΕ", πρέπει να ακολουθήσει τους ρυθμούς των ανταγωνιστών της. Οσοι νομίζουν ότι το τέλος σε αυτή τη διαδικασία θα έρθει "από μόνο του", ως αποτέλεσμα του κορεσμού της βουλιμίας των πολυεθνικών για κέρδη, αυταπατώνται. Δεν υπάρχει τέτοιο "φως στο τούνελ". Και αυτό γιατί δεν πρόκειται να υπάρξει τέλος στην αντιπαράθεση μεταξύ των τριών ιμπεριαλιστικών κέντρων (ΗΠΑ, Ιαπωνία, ΕΕ) ακόμα και όταν η σημερινή φάση του ηγεμονικού ανταγωνισμού τους ισορροπήσει σε νέα επίπεδα... ανισορροπίας. Το τέλος σε αυτή τη διαδικασία θα έρθει με την ανατροπή της κυριαρχίας των πολυεθνικών. Αυτή η ανατροπή είναι υπόθεση του εργατικού κινήματος κάθε χώρας.

***

Ποιο είναι, όμως, το χαρακτηριστικό στοιχείο που εισβάλλει με εφιαλτικό τρόπο στην Ελλάδα; Είναι ακριβώς η εφ' όλης της ύλης εφόρμηση του μεγάλου κεφαλαίου και των πολιτικών τοποτηρητών του για την υλοποίηση των άμεσων, αλλά και μακροπρόθεσμων σχεδιασμών τους. Αυτή η εφ' όλης της ύλης επίθεση φέρνει νέα "ήθη" αγριότητας και νέο "ύφος" βαρβαρότητας, ώστε να ανταποκρίνεται στο νέο επίπεδο εντατικοποίησης της εκμετάλλευσης.

  • Πρόκειται για ένταση που πλέον ενισχύει τη λιτότητα με την πιο στυγνή αφαίμαξη των εργατικών εισοδημάτων. Ετσι επιβάλλει η"θεωρία" καθυπόταξης του κόστους παραγωγής μέσω της ισοπέδωσης του κόστους της εργατικής δύναμης. Ας σκεφτεί κανείς: Δεν τους αρκεί που τα τελευταία δέκα χρόνια οι εργάτες έχασαν (επισήμως) το 12% των εισοδημάτων τους, ενώ την ίδια περίοδο οι βιομήχανοι σημείωσαν αύξηση κερδών άνω του 20% και μόνο την τελευταία πενταετία οι "κορυφές" των μεγαλοεπιχειρηματιών τα πενταπλασίασαν! Φτάνουν στο σημείο όχι μόνο να "παγώνουν" τα μεροκάματα για το 1997, αλλά προειδοποιούν ότι τα χειρότερα έρχονται! Ταυτόχρονα, επιτίθενται φοροεισπρακτικά, απομυζώντας περισσότερους άμεσους και έμμεσους φόρους από όλο και λιγότερα εισοδήματα λόγω των πολιτικών του 0%+0%=8%! Οσο για μετά, η ΕΕ έχει προβλέψει: Διαρκής εποπτεία της ελληνικής οικονομίας και "πέλεκυς" στην περίπτωση που αποκλίνει από τις εντολές της Μπούντεσμπανκ, είτε εισέλθει είτε όχι στην ΟΝΕ, η Ελλάδα...
  • Η εισοδηματική επιδρομή δε σταματά στους εργάτες. Η καπιταλιστικοποίηση της γης περνά μέσα από τον εξανδραποδισμό των αγροτών. Από τις 900.000 αγρότες πρέπει να μείνουν 450.000 δηλώνει μεσουσών των κινητοποιήσεων ο Τζουμάκας! Πώς; Με τη μείωση των τιμών, την κατάργηση καλλιεργειών, την υπερχρέωση, την υπερδιόγκωση του κόστους καλλιέργειας, την αποδυνάμωση των ενισχύσεων για την εγχώρια παραγωγή. Παράλληλα, οι μικρομεσαίοι εισέρχονται στο στάδιο του "αντικειμενικού αφανισμού" τους. Βαρύτατη και άδικη φορολόγηση εναντίον τους, επί συνεχώς μειούμενων εισοδημάτων, λόγω της κρίσης που προκαλεί στην αγορά η λιτότητα, παροχή προνομίων στα πολυεθνικά πολυκαταστήματα, εξώθηση στη χρεοκοπία από τις ερμητικά κλειστές πόρτες του τραπεζικού συστήματος. Δίπλα τους, στον Καιάδα του περιθωρίου, οι "άχρηστοι" για τα εργοστάσια των αφεντικών, οι συνταξιούχοι, οι πολύτεκνοι, οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης.
  • Ομως, αυτά, δεν αρκούν. Πρέπει να τσακιστεί το κόστος αναπαραγωγής της εργατικής δύναμης μέσα και από την καρατόμηση έως εξάλειψη των κοινωνικών δαπανών: Η δημόσια υγεία παραδίδεται στον αφανισμό προς δόξαν των ιδιωτών - εκμεταλλευτών του ανθρώπινου πόνου. Ο προϋπολογισμός του 1997 εγγυάται, εκτός από τη φτώχεια του έμψυχου δυναμικού της, την κατάργηση (!) των κονδυλίων για νοσοκομειακό εξοπλισμό και την αστρονομική διόγκωση των χρεών των νοσοκομείων που έχουν ήδη φτάσει τα 200 δισ. δραχμές. Το ασφαλιστικό σύστημα στήνεται στον τοίχο. Ονομαστική μείωση των επιχορηγήσεων στο ΙΚΑ κατά 2,9%, ονομαστικό "πάγωμα" των επιχορηγήσεων στο ΤΕΒΕ και στο ΤΑΕ, πραγματική μείωση 2% τουλάχιστον των επιχορηγήσεων στο ΝΑΤ, προβλέπει ο προϋπολογισμός του 1997! Η παιδεία παραδίδεται στην κερδοσκοπία των ιδιωτών και εξασφαλίζει το σύγχρονο αναλφαβητισμό για τα παιδιά των πληβείων. Δυο δείγματα της "κοινωνικής ευαισθησίας" τους είναι ίσως αρκετά. Την ώρα που ο κατάλογος των νεκρών από ναρκωτικά έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, τα κέντρα απεξάρτησης βάζουν "λουκέτο"! Οσο για τους ατυχείς που υπέστησαν ζημιές απόθεομηνίες, η κυβέρνηση έχει προβλέψει. Τους προσφέρει 200.000 δραχμές και για τα περαιτέρω... την ευχή της.
  • Η εφ' όλης της ύλης επίθεση δε θα μπορούσε να μη συμπαρασύρει ό,τι κερδήθηκε μέχρι τώρα στον τομέα των εργασιακών σχέσεων. Το κύμα των απολύσεων. Το "ξεχείλωμα" του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων. Η μεθοδευμένη κατάλυση μέχρι και της αργίας της Κυριακής. Η έκρηξη της μερικής απασχόλησης. Το καθεστώς της ανασφάλιστης εργασίας. Ο "λευκός" - ελέω"Λευκής Βίβλου" - θάνατος της πλήρους απασχόλησης με ταυτόχρονη μείωση του μισθού. Η εντατικοποίηση και η ανοιχτή τρομοκρατία στους χώρους δουλιάς. Η επιχείρηση επέκτασης της εξατομικευμένης διαπραγμάτευση των συμβάσεων εργασίας. Η απαγόρευση της συνδικαλιστικής δράσης είναι μερικά από τα"κατάστιχα" της "νέας σελίδας" του "εκσυγχρονισμού".

***

Είναι φανερό ότι η κατάσταση που - ένα μέρος της - περιγράφηκε παραπάνω, αποτελεί ολομέτωπη επίθεση ενάντια σε οποιοδήποτε στρώμα που η απομύζησή του μπορεί να αποφέρει κέρδη στο μεγάλο κεφάλαιο. Δεν είναι, λοιπόν, υπόθεση μόνο του αγρότη αν θα εξανδραποδιστεί. Οπως δεν είναι υπόθεση μόνο του εργάτη αν απολυθεί, ή του μικρομεσαίου αν χρεοκοπήσει ή εξοντωθεί εισοδηματικά. Κάθε θηλιά που περνιέται στο λαιμό των κολίγων, των βιοπαλαιστών, των υπαλλήλων, είναι ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα, με την οποία οι πολυεθνικές και οι πολιτικοί τους θέλουν να δέσουν τα λαϊκά στρώματα. Γι' αυτό και κάθε κρίκος που σπάει από αυτή την αλυσίδα της εκμετάλλευσης, είναι ή μπορεί να αποδειχτεί χτύπημα, ικανό να "κοντύνει" έως και αχρηστέψει όλη την αντιλαϊκή αλυσίδα. Μπορεί να αναχαιτίσει έως και ανατρέψει τα σχέδια λεηλασίας του μόχθου όσων παράγουν τον πλούτο.

***

Γι' αυτό και η συστράτευση στο πλευρό όσων αντιστέκονται δεν είναι ζήτημα ηθικής υποχρέωσης μεταξύ των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων. Είναι, κατ' αρχήν, προϋπόθεση και για τη δική τους επιβίωση. Είναι αναγκαιότητα αντίστασης σε μια πολιτική που δεν κάνει διακρίσεις ανάμεσα σε αυτούς που σηκώνουν κεφάλι και σε αυτούς που "κάθονται στα αυγά τους". Θέλει να τους λιανίσει όλους. Γι' αυτό, η ενιαία επίθεση των πολυεθνικών πρέπει να βρει ενιαία αντίδραση από όλους όσους καταστρέφει. Πρέπει να βρει στον αντίποδά της ένα ενιαίο λαϊκό μέτωπο αντίστασης και πάλης. Που θα δημιουργεί αντιπερισπασμούς με τη δημιουργία νέων "οδοφραγμάτων" και κυρίως, θα ξεδιπλώνει τη μαζική, συντονισμένη και ταξικά προσανατολισμένη αντεπίθεσή του. Μόνο έτσι θα υπάρξει "φως στο τούνελ".

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Η συστράτευση στο πλευρό όσων αντιστέκονται δεν είναι ζήτημα ηθικής υποχρέωσης μεταξύ των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων. Είναι, κατ' αρχήν, προϋπόθεση και για τη δική τους επιβίωση. Είναι αναγκαιότητα αντίστασης σε μια πολιτική που δεν κάνει διακρίσεις ανάμεσα σε αυτούς που σηκώνουν κεφάλι και σε αυτούς που "κάθονται στα αυγά τους".


Ενιαίο μέτωπο ενάντια στην αντιλαϊκή λαίλαπα

Αυτό που ζει η χώρα μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια μακρά πορεία - για την ακρίβεια σταυροφορία - κατά του λαού. Πορεία, που στη γλώσσα των θιασωτών της βαφτίζεται σαν "αναγκαίος μονόδρομος". Στην πραγματικότητα αποτελεί το μονόδρομο των μονοπωλίων και των πολυεθνικών, για το μοίρασμα της παγκόσμιας πίτας στα πλαίσια της "Νέας Τάξης". Πρόκειται για τη "Νέα Τάξη", όπως αυτή διαμορφώνεται κατά τη διαδικασία της περιβόητης και πολυπόθητης, για το μεγάλο κεφάλαιο, καπιταλιστικής ανασυγκρότησης και ολοκλήρωσης. Δηλαδή της περαιτέρω διεύρυνσης και στερέωσης των μηχανισμών παραγωγής υπερκερδών για τους κατέχοντες τα μέσα παραγωγής. Οπως πάντα συμβαίνει στην ιστορία των κοινωνιών της εκμετάλλευσης, τα προσδοκώμενα οφέλη που προορίζονται να θρέψουν την ανικανοποίητη αδηφαγία των εκμεταλλευτών, πλασάρονται σαν ωφέλεια για το "Εθνος". Αρα οι χειμαζόμενοι έχουν υποχρέωση και καθήκον, να διευκολύνουν τους θύτες τους!

***

Είναι δε φανερό ότι η κυβέρνηση δε διεκδικεί καμία πρωτοτυπία. Ούτε στον τρόπο, με τον οποίο πλασάρει την πολιτική της, ούτε βέβαια σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο αυτής της πολιτικής. Μια ματιά στα τεκταινόμενα σε Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία, Σουηδία κλπ., το αποδεικνύει. Το σύνθημα των πολυεθνικών για επέλαση κατά των δικαιωμάτων και των εισοδημάτων των λαϊκών στρωμάτων είναι πανευρωπαϊκό, αφού, αν η ΕΕ θέλει να μείνει στο "παιχνίδι" του ανταγωνισμού των τριών ιμπεριαλιστικών κέντρων "ΗΠΑ, Ιαπωνίας, ΕΕ", πρέπει να ακολουθήσει τους ρυθμούς των ανταγωνιστών της. Οσοι νομίζουν ότι το τέλος σε αυτή τη διαδικασία θα έρθει "από μόνο του", ως αποτέλεσμα του κορεσμού της βουλιμίας των πολυεθνικών για κέρδη, αυταπατώνται. Δεν υπάρχει τέτοιο "φως στο τούνελ". Και αυτό γιατί δεν πρόκειται να υπάρξει τέλος στην αντιπαράθεση μεταξύ των τριών ιμπεριαλιστικών κέντρων (ΗΠΑ, Ιαπωνία, ΕΕ) ακόμα και όταν η σημερινή φάση του ηγεμονικού ανταγωνισμού τους ισορροπήσει σε νέα επίπεδα... ανισορροπίας. Το τέλος σε αυτή τη διαδικασία θα έρθει με την ανατροπή της κυριαρχίας των πολυεθνικών. Αυτή η ανατροπή είναι υπόθεση του εργατικού κινήματος κάθε χώρας.

***

Ποιο είναι, όμως, το χαρακτηριστικό στοιχείο που εισβάλλει με εφιαλτικό τρόπο στην Ελλάδα; Είναι ακριβώς η εφ' όλης της ύλης εφόρμηση του μεγάλου κεφαλαίου και των πολιτικών τοποτηρητών του για την υλοποίηση των άμεσων, αλλά και μακροπρόθεσμων σχεδιασμών τους. Αυτή η εφ' όλης της ύλης επίθεση φέρνει νέα "ήθη" αγριότητας και νέο "ύφος" βαρβαρότητας, ώστε να ανταποκρίνεται στο νέο επίπεδο εντατικοποίησης της εκμετάλλευσης.

  • Πρόκειται για ένταση που πλέον ενισχύει τη λιτότητα με την πιο στυγνή αφαίμαξη των εργατικών εισοδημάτων. Ετσι επιβάλλει η"θεωρία" καθυπόταξης του κόστους παραγωγής μέσω της ισοπέδωσης του κόστους της εργατικής δύναμης. Ας σκεφτεί κανείς: Δεν τους αρκεί που τα τελευταία δέκα χρόνια οι εργάτες έχασαν (επισήμως) το 12% των εισοδημάτων τους, ενώ την ίδια περίοδο οι βιομήχανοι σημείωσαν αύξηση κερδών άνω του 20% και μόνο την τελευταία πενταετία οι "κορυφές" των μεγαλοεπιχειρηματιών τα πενταπλασίασαν! Φτάνουν στο σημείο όχι μόνο να "παγώνουν" τα μεροκάματα για το 1997, αλλά προειδοποιούν ότι τα χειρότερα έρχονται! Ταυτόχρονα, επιτίθενται φοροεισπρακτικά, απομυζώντας περισσότερους άμεσους και έμμεσους φόρους από όλο και λιγότερα εισοδήματα λόγω των πολιτικών του 0%+0%=8%! Οσο για μετά, η ΕΕ έχει προβλέψει: Διαρκής εποπτεία της ελληνικής οικονομίας και "πέλεκυς" στην περίπτωση που αποκλίνει από τις εντολές της Μπούντεσμπανκ, είτε εισέλθει είτε όχι στην ΟΝΕ, η Ελλάδα...
  • Η εισοδηματική επιδρομή δε σταματά στους εργάτες. Η καπιταλιστικοποίηση της γης περνά μέσα από τον εξανδραποδισμό των αγροτών. Από τις 900.000 αγρότες πρέπει να μείνουν 450.000 δηλώνει μεσουσών των κινητοποιήσεων ο Τζουμάκας! Πώς; Με τη μείωση των τιμών, την κατάργηση καλλιεργειών, την υπερχρέωση, την υπερδιόγκωση του κόστους καλλιέργειας, την αποδυνάμωση των ενισχύσεων για την εγχώρια παραγωγή. Παράλληλα, οι μικρομεσαίοι εισέρχονται στο στάδιο του "αντικειμενικού αφανισμού" τους. Βαρύτατη και άδικη φορολόγηση εναντίον τους, επί συνεχώς μειούμενων εισοδημάτων, λόγω της κρίσης που προκαλεί στην αγορά η λιτότητα, παροχή προνομίων στα πολυεθνικά πολυκαταστήματα, εξώθηση στη χρεοκοπία από τις ερμητικά κλειστές πόρτες του τραπεζικού συστήματος. Δίπλα τους, στον Καιάδα του περιθωρίου, οι "άχρηστοι" για τα εργοστάσια των αφεντικών, οι συνταξιούχοι, οι πολύτεκνοι, οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης.
  • Ομως, αυτά, δεν αρκούν. Πρέπει να τσακιστεί το κόστος αναπαραγωγής της εργατικής δύναμης μέσα και από την καρατόμηση έως εξάλειψη των κοινωνικών δαπανών: Η δημόσια υγεία παραδίδεται στον αφανισμό προς δόξαν των ιδιωτών - εκμεταλλευτών του ανθρώπινου πόνου. Ο προϋπολογισμός του 1997 εγγυάται, εκτός από τη φτώχεια του έμψυχου δυναμικού της, την κατάργηση (!) των κονδυλίων για νοσοκομειακό εξοπλισμό και την αστρονομική διόγκωση των χρεών των νοσοκομείων που έχουν ήδη φτάσει τα 200 δισ. δραχμές. Το ασφαλιστικό σύστημα στήνεται στον τοίχο. Ονομαστική μείωση των επιχορηγήσεων στο ΙΚΑ κατά 2,9%, ονομαστικό "πάγωμα" των επιχορηγήσεων στο ΤΕΒΕ και στο ΤΑΕ, πραγματική μείωση 2% τουλάχιστον των επιχορηγήσεων στο ΝΑΤ, προβλέπει ο προϋπολογισμός του 1997! Η παιδεία παραδίδεται στην κερδοσκοπία των ιδιωτών και εξασφαλίζει το σύγχρονο αναλφαβητισμό για τα παιδιά των πληβείων. Δυο δείγματα της "κοινωνικής ευαισθησίας" τους είναι ίσως αρκετά. Την ώρα που ο κατάλογος των νεκρών από ναρκωτικά έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, τα κέντρα απεξάρτησης βάζουν "λουκέτο"! Οσο για τους ατυχείς που υπέστησαν ζημιές απόθεομηνίες, η κυβέρνηση έχει προβλέψει. Τους προσφέρει 200.000 δραχμές και για τα περαιτέρω... την ευχή της.
  • Η εφ' όλης της ύλης επίθεση δε θα μπορούσε να μη συμπαρασύρει ό,τι κερδήθηκε μέχρι τώρα στον τομέα των εργασιακών σχέσεων. Το κύμα των απολύσεων. Το "ξεχείλωμα" του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων. Η μεθοδευμένη κατάλυση μέχρι και της αργίας της Κυριακής. Η έκρηξη της μερικής απασχόλησης. Το καθεστώς της ανασφάλιστης εργασίας. Ο "λευκός" - ελέω"Λευκής Βίβλου" - θάνατος της πλήρους απασχόλησης με ταυτόχρονη μείωση του μισθού. Η εντατικοποίηση και η ανοιχτή τρομοκρατία στους χώρους δουλιάς. Η επιχείρηση επέκτασης της εξατομικευμένης διαπραγμάτευση των συμβάσεων εργασίας. Η απαγόρευση της συνδικαλιστικής δράσης είναι μερικά από τα"κατάστιχα" της "νέας σελίδας" του "εκσυγχρονισμού".

***

Είναι φανερό ότι η κατάσταση που - ένα μέρος της - περιγράφηκε παραπάνω, αποτελεί ολομέτωπη επίθεση ενάντια σε οποιοδήποτε στρώμα που η απομύζησή του μπορεί να αποφέρει κέρδη στο μεγάλο κεφάλαιο. Δεν είναι, λοιπόν, υπόθεση μόνο του αγρότη αν θα εξανδραποδιστεί. Οπως δεν είναι υπόθεση μόνο του εργάτη αν απολυθεί, ή του μικρομεσαίου αν χρεοκοπήσει ή εξοντωθεί εισοδηματικά. Κάθε θηλιά που περνιέται στο λαιμό των κολίγων, των βιοπαλαιστών, των υπαλλήλων, είναι ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα, με την οποία οι πολυεθνικές και οι πολιτικοί τους θέλουν να δέσουν τα λαϊκά στρώματα. Γι' αυτό και κάθε κρίκος που σπάει από αυτή την αλυσίδα της εκμετάλλευσης, είναι ή μπορεί να αποδειχτεί χτύπημα, ικανό να "κοντύνει" έως και αχρηστέψει όλη την αντιλαϊκή αλυσίδα. Μπορεί να αναχαιτίσει έως και ανατρέψει τα σχέδια λεηλασίας του μόχθου όσων παράγουν τον πλούτο.

***

Γι' αυτό και η συστράτευση στο πλευρό όσων αντιστέκονται δεν είναι ζήτημα ηθικής υποχρέωσης μεταξύ των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων. Είναι, κατ' αρχήν, προϋπόθεση και για τη δική τους επιβίωση. Είναι αναγκαιότητα αντίστασης σε μια πολιτική που δεν κάνει διακρίσεις ανάμεσα σε αυτούς που σηκώνουν κεφάλι και σε αυτούς που "κάθονται στα αυγά τους". Θέλει να τους λιανίσει όλους. Γι' αυτό, η ενιαία επίθεση των πολυεθνικών πρέπει να βρει ενιαία αντίδραση από όλους όσους καταστρέφει. Πρέπει να βρει στον αντίποδά της ένα ενιαίο λαϊκό μέτωπο αντίστασης και πάλης. Που θα δημιουργεί αντιπερισπασμούς με τη δημιουργία νέων "οδοφραγμάτων" και κυρίως, θα ξεδιπλώνει τη μαζική, συντονισμένη και ταξικά προσανατολισμένη αντεπίθεσή του. Μόνο έτσι θα υπάρξει "φως στο τούνελ".

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Η συστράτευση στο πλευρό όσων αντιστέκονται δεν είναι ζήτημα ηθικής υποχρέωσης μεταξύ των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων. Είναι, κατ' αρχήν, προϋπόθεση και για τη δική τους επιβίωση. Είναι αναγκαιότητα αντίστασης σε μια πολιτική που δεν κάνει διακρίσεις ανάμεσα σε αυτούς που σηκώνουν κεφάλι και σε αυτούς που "κάθονται στα αυγά τους".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ