ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Δεκέμβρη 1996
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
μικραΜΕΓΑΛΑ

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Τρίωρη στάση εργασίας, από τις 12 έως τις 3 το μεσημέρι αύριο Τετάρτη και 24ωρη απεργία την Παρασκευή με ταυτόχρονη συγκέντρωση έξω από τα γραφεία του ΕΟΤ πραγματοποιούν οι υπάλληλοι στον Οργανισμό, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα σχέδια ξεπουλήματος της περιουσίας του ΕΟΤ που προωθεί η υπουργός Ανάπτυξης. Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στην κεντρική υπηρεσία, στις περιφερειακές υπηρεσίες, στα γραφεία πληροφοριών, στους μεθοριακούς σταθμούς, στα ΞΕΝΙΑ, στις μαρίνες, στα κάμπινγκ, στα υδροθεραπευτήρια, στα σπήλαια, στο σιδηρόδρομο Λυκαβηττού και στις υπηρεσίες εξωτερικού. Οι εργαζόμενοι ζητούν να μη μετατραπεί ο ΕΟΤ ή τμήμα αυτού σε ανώνυμη εταιρία, να σταματήσει η διαδικασία των εξευτελιστικών μισθώσεων περιουσιακών του στοιχείων (που πολλές φορές μάλιστα δεν εισπράττονται καν) και να ρυθμιστεί νομοθετικά η καταβολή του πριμ παραγωγικότητας για όλους τους εργαζόμενους στον ΕΟΤ.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Νέες διαστάσεις στο χώρο της χρηματοδοτικής μίσθωσης στη χώρα μας φιλοδοξεί να φέρει η Τράπεζα Κύπρου με τη νέα θυγατρική της εταιρία leasing, που συστάθηκε πρόσφατα μετά τη λήψη της σχετικής άδειας λειτουργίας. Σύμφωνα με ανακοίνωση της τράπεζας, στόχος της εταιρίας είναι ο μετασχηματισμός του θεσμού της χρηματοδοτικής μίσθωσης από ένα απλό χρηματοδοτικό εργαλείο μακροπρόθεσμης πίστης σε ένα δυναμικό, όχι μόνο χρηματοπιστωτικό, αλλά και εμπορικό μηχανισμό, που μπορεί να δίνει λύσεις σε ευρύτερα επιχειρηματικά προβλήματα, όπως προγραμματισμός, φορολογία, ανάπτυξη πωλήσεων και μάρκετινγκ κτλ. Προτεραιότητα θα δοθεί στις αγορές της Βόρειας Ελλάδας και της Κρήτης με χρήση των καταστημάτων της Τράπεζας Κύπρου στη Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο.

ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ: Αύξηση κατά 33,4% παρουσιάζει η παραγωγή ασφαλίστρων της ασφαλιστικής εταιρίας "Αστήρ", του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας, εκ των οποίων 42% στις ασφάλειες ζωής το οκτάμηνο Γενάρης - Αύγουστος 1996, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 1995. Αυξημένες κατά 30,7% ήταν και οι εισπράξεις της εταιρίας, ενώ και το υποκατάστημα του "Αστέρα" στην Κύπρο συνεχίζει την ανοδική του πορεία σημειώνοντας αύξηση παραγωγής κατά 30%. Η διοίκηση αποδίδει τη θετική αυτή εξέλιξη στην επιτυχή υλοποίηση του πενταετούς αναπτυξιακού πλάνου της εταιρίας.

"Ερχονται" απολύσεις στις τράπεζες

Σε εκτεταμένες απολύσεις προσωπικού θα προχωρήσουν τα επόμενα χρόνια οι τράπεζες, με αφορμή την είσοδο της νέας τεχνολογίας και τις επικείμενες εξαγορές και συγχωνεύσεις μεταξύ των τραπεζών. Παράλληλα, επισφαλής κρίνεται η βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων των τραπεζοϋπαλλήλων, αποτέλεσμα του σταδιακού περιορισμού της κερδοφορίας των τραπεζών, που θα προκληθεί από την είσοδο τραπεζικών κολοσσών του εξωτερικού στη χώρα μας, με άμεση συνέπεια την ένταση του ανταγωνισμού στο συγκεκριμένο χώρο. Τα παραπάνω προκύπτουν από τις χτεσινές τοποθετήσεις εκπροσώπων διαφόρων τραπεζών στο χτεσινό συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου με θέμα: "Εκσυγχρονισμός και ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος". Πρόκειται για άλλη μια "φιέστα", από την οποία "παρέλασαν" κυβερνητικά στελέχη και Ελληνες και ξένοι τραπεζίτες ιδιωτικών και δημόσιων τραπεζών, με στόχο να πείσουν και να πειστούν αμφότεροι, ενόψει της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης (ΟΝΕ), για την ανάγκη ενίσχυσης του ρόλου του ιδιωτικού κεφαλαίου στα τεκταινόμενα στο τραπεζικό σύστημα, ερήμην των εργαζομένων και των εκατομμυρίων καταναλωτών - πελατών των τραπεζών.

Ενδεικτική από την άποψη αυτή είναι η νεοφιλελεύθερη τοποθέτηση - οδηγός του υφυπουργού Οικονομικών, Ν. Χριστοδουλάκη, ο οποίος, αναφορικά με τις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις τραπεζικών ιδρυμάτων σημείωσε ότι οι ίδιες οι δυνάμεις της αγοράς θα πράξουν αυτό που θεωρούν επιβεβλημένο, ενώ ο όποιος κρατικός σχεδιασμός δε θα είναι καλός σύμβουλος. Προϊδεάζοντας το τι ακριβώς θεωρούν επιβεβλημένο οι περιβόητες "δυνάμεις της αγοράς", ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Π. Θωμόπουλος,υποστήριξε ότι οι τράπεζες θα πρέπει πάση θυσία "να διατηρήσουν και τα επόμενα χρόνια την υψηλή τους κερδοφορία προκειμένου να καλυφθούν με επαρκή αποθεματικά τα ταμεία των τραπεζοϋπαλλήλων". Ο ίδιος σημείωσε επίσης πως, αν και το προσωπικό των ελληνικών τραπεζών δε θεωρείται υπεράριθμο, εντούτοις είναι πιθανό να έχουμε μείωση του αριθμού των απασχολούμενων στα πιστωτικά ιδρύματα, ως φυσική συνέπεια της εφαρμογής των νέων τεχνολογιών.

Σ' αυτά τα πλαίσια, ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας, Θ. Καρατζάς επανέλαβε ότι καθίσταται επιτακτική αναγκαιότητα η συγκράτηση των λειτουργικών εξόδων των κρατικών τραπεζών, στις οποίες, όπως συμπλήρωσε ο συνομιλητής του και γενικός διευθυντής της Εμπορικής Τράπεζας, Γ. Μιχελής, οι δαπάνες μισθοδοσίας ακολουθούν ανοδικές τάσεις και ανέρχονταν το 1995 σε 53,4%% επί του συνόλου των εξόδων τους έναντι περίπου 24% των ιδιωτικών τραπεζών.

ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ
Τσεπώνουν δεκάδες δισ. για ψευτοεπενδύσεις

Χορός δισεκατομμυρίων και "τζάμπα χρήμα" σε μεγαλοεπιχειρηματίες που - όπως συνήθως - απαιτούν περισσότερα, για να κάνουν τις επενδύσεις για τις οποίες χρηματοδοτήθηκαν

Δεκάδες και εκατοντάδες δισεκατομμύρια δραχμές "τζάμπα χρήμα" μοιράζει η κυβέρνηση σε μια χούφτα μεγαλοεπιχειρηματίες, την ώρα που οι εκπρόσωποί της διατείνονται πως οι αντοχές της οικονομίας απαγορεύουν την προστασία των εισοδημάτων των εργαζομένων, αρνούνται να συζητήσουν για την ικανοποίηση του όποιου αιτήματος των αγροτών, περιφρονούν τα προβλήματα των ΕΒΕ και άλλων λαϊκών στρωμάτων. Τα σχετικά ποσά, μάλιστα, δίνονται στο μεγάλο κεφάλαιο με το επιχείρημα να γίνουν επενδύσεις, οι οποίες ωστόσο ποτέ δε γίνονται. Τα παραπάνω προκύπτουν από στοιχεία της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης. Σύμφωνα με αυτά αποδεικνύεται ότι τα περιβόητα "επιχειρηματικά σχέδια που εγκρίθηκαν το 1995 στα πλαίσια του άρθρου 23α του αναπτυξιακού νόμου" και τα οποία αντιπροσωπεύουν επενδύσεις 125 δισ. δρχ., ήταν απλά το πρόσχημα, για να τσεπώσουν κάποιοι μεγαλοεπιχειρηματίες τις σχετικές επιδοτήσεις. Οι βιομήχανοι, αφού αξίωσαν και πέτυχαν την αύξηση των σχετικών κονδυλίων και αφού εξασφάλισαν ένα πιο "ευέλικτο θεσμικό πλαίσιο" για την υλοποίησή τους, ουσιαστικά αρνούνται να προχωρήσουν στις επενδύσεις που ανέλαβαν, ζητώντας περισσότερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες το σύνολο των επενδύσεων βρίσκεται ουσιαστικά σε πλήρη αδράνεια καθώς, από τους 63 συνολικά επενδυτές, οι τρεις ανέστειλαν το ενδιαφέρον τους, ενώ οι 50 δεν έχουν προχωρήσει καθόλου από τον Ιούνη που εγκρίθηκαν τα "επιχειρηματικά τους σχέδια". Από αυτούς, οι 31 μάλιστα απαιτούν τη μετάθεση έναρξης του προγράμματος και επαναπροσδιορισμό των όρων στα πλαίσια του νέου θεσμικού πλαισίου που πέτυχαν οι ίδιοι και βέβαια όπως τους συμφέρει.

Το ζήτημα απασχόλησε, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ευρεία σύσκεψη χτες στο υπουργείο Ανάπτυξης, στην οποία συμμετείχαν η υπουργός Βάσω Παπανδρέου, ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας, Κυριάκος Ντηνιακός και το σύνολο των επενδυτών. Το όλο θέμα, πάντως, αποκτά σκανδαλώδεις διαστάσεις, αν σκεφτεί κανείς ότι η κυβέρνηση παρά την ανύπαρκτη απορρόφηση των κονδυλίων από τους ιδιώτες το 1995, φέτος ύστερα από απαίτηση των βιομηχάνων προχώρησε στην αύξηση των κονδυλίων για το 1996, με ποσά που δεσμεύτηκε να μεταφέρει από το πρόγραμμα των Δημοσίων Δαπανών, προς τα θησαυροφυλάκιά τους. Ετσι το συνολικό κονδύλι για το 1996 ανήλθε στα 170,3 δισ. δρχ. (αύξηση 10,5%) για 86 επιχειρηματικά σχέδια, με τη δικαιολογία της αυξημένης συμμετοχής στο πρόγραμμα.

Ξεπουλάνε και τα "αφορολόγητα καταστήματα"

Αποφασίστηκε σε χτεσινή κυβερνητική σύσκεψη και θα γίνει μέσω του Χρηματιστηρίου

Στην ιδιωτικοποίηση ακόμα και της πλέον κερδοφόρας εμπορικής επιχείρησης της χώρας, των "Καταστημάτων Αφορολογήτων Ειδών", προχωρά η κυβέρνηση Σημίτη, με το ευτελές επιχείρημα αναζήτησης πρόσθετων εσόδων. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής της κυβέρνησης, που πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα υπό την προεδρία του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου,αποφασίστηκε η έναρξη διαδικασιών ιδιωτικοποίησης της εταιρίας "Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών ΑΕ", κατά τα πρότυπα του ΟΤΕ, δηλαδή μέσω της εισαγωγής πακέτου μετοχών της εταιρίας στο Χρηματιστήριο.

Η παραπάνω εταιρία - τα γνωστά ως "Duty Free" - όχι μόνο είναι η πιο κερδοφόρα εμπορική εταιρία, αλλά χρόνο με το χρόνο παρουσιάζει ολοένα και μεγαλύτερα κέρδη. Και η παραπάνω απόφαση εντάσσεται στα γενικότερα κυβερνητικά σχέδια ξεπουλήματος "αντί πινακίου φακής" όλων των κερδοφόρων δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών, στα πλαίσια του "αγώνα δρόμου", στον οποίο έχει επιδοθεί για εξεύρεση πρόσθετων εσόδων με κάθε τρόπο στην επόμενη διετία, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι όροι του προγράμματος "σύγκλισης".

Ας σημειωθεί ότι, στη χτεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής, αποφασίστηκε επίσης η προώθηση νομοθετικής ρύθμισης, που θα θεσπίζει νέους κανόνες και διαδικασίες για την αντιμετώπιση προβλημάτων που δημιουργούνται από φυσικές καταστροφές (σεισμοί, θεομηνίες κλπ.). Για το παραπάνω ζήτημα αναμένεται να υπάρξει σύντομα σχετική εισήγηση με συγκεκριμένες προτάσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ