ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Δεκέμβρη 1996
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΤΕ
Σκανδαλώδεις και αδιαφανείς μεθοδεύσεις

Το ξεπούλημα του ΟΤΕ, του μεγαλύτερου και πιο κερδοφόρου οργανισμού της χώρας, έχουν ως απώτερο στόχο οι σκανδαλώδεις και αδιαφανείς μεθοδεύσεις του προέδρου του ΔΣ του Οργανισμού και της ιδιωτικής KANTOR. Ερήμην των εργαζομένων του ΟΤΕ, αλλά ακόμη και των εκλεγμένων εκπροσώπων των εργαζομένων στο ΔΣ, ο πρόεδρος του ΔΣ του ΟΤΕ και στενός φίλος του πρωθυπουργού, σε συνεργασία με την ιδιωτική εταιρία KANTOR, επέλεξαν πραξικοπηματικά, με διαβλητές και σκανδαλώδεις διαδικασίες, αρχικά τον Σ. Νέζη, χημικό - μηχανικό, για διευθύνοντα σύμβουλο, που δεν πληρούσε ούτε καν τις ελάχιστες απαιτήσεις του νόμου και της προκήρυξης του διαγωνισμού. Μετά την απόρριψη της πρότασης του ΔΣ του Οργανισμού από τους συναρμόδιους υπουργούς, ο πρόεδρος του ΔΣ συνεχίζει στον ίδιο πάντα σκοπό στην επιλογή και προώθηση ατόμων με σημαντικά υποδεέστερα προσόντα από αυτά άλλων καταξιωμένων επιστημόνων στο χώρο των τηλεπικοινωνιών. Αναζητούν αγωνιωδώς υποψήφιο που θα είναι της έγκρισης των γνωστών συμφερόντων που επιθυμούν να βάλουν στο χέρι τον ΟΤΕ αντί πινακίου φακής, όπως έκαναν και με άλλες εταιρίες του δημοσίου.

Ολα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που ο ΟΤΕ θα μπορούσε να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στα Βαλκάνια και τις Παρευξείνιες χώρες, ρόλο που τον επιβάλλει τόσο η γεωγραφική θέση της χώρας όσο και η τεχνολογική υποδομή του Οργανισμού.

Αγνοώντας τις συνέπειες που έχουν οι σκανδαλώδεις μεθοδεύσεις, του προέδρου του ΔΣ του ΟΤΕ, Δ. Παπούλια, και της KANTOR, στη μετοχή του ΟΤΕ αλλά και στο ίδιο το μέλλον του Οργανισμού, ενόψει της επιβαλλόμενης από την ΕΕ απελευθέρωσης της τηλεπικοινωνιακής αγοράς, συνεχίζουν να μη λαμβάνουν υπόψη τις υποδείξεις των εργαζομένων του ΟΤΕ για την άμεση επιλογή του διευθύνοντα συμβούλου από τον παρόντα διαγωνισμό, αξιολογώντας με νέα αντιπροσωπευτική επιτροπή εμπειρογνωμόνων, στην οποία θα συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι του Οργανισμού.

Υπάρχουν βιογραφικά σημειώματα υποψηφίων του διαγωνισμού από τα οποία αποδεικνύονται οι σκανδαλώδεις μεθοδεύσεις και η μη αξιοκρατική τελική επιλογή της KANTOR, η οποία έρχεται να εξυπηρετήσει μόνο συμφέροντα ξένα προς το ίδιο το συμφέρον του Οργανισμού. Εχουμε να δημοσιεύσουμε συνταρακτικά ντοκουμέντα και συγκριτικά στοιχεία από τα βιογραφικά σημειώματα των υποψηφίων, με τα οποία αποδεικνύεται η όλη αδιαφανής μεθόδευση του προέδρου του ΔΣ του ΟΤΕ και της KANTOR.

Οι συναρμόδιοι υπουργοί κ.κ. Καστανίδης και Παπαντωνίου, δεν μπορούν με το πρόσχημα της μη ανάμειξης να είναι παρατηρητές μιας πρωτοφανούς σκανδαλώδους διαδικασίας για την πρόσληψη διευθύνοντα συμβούλου στον πρώτο Οργανισμό της χώρας.

Αν πραγματικά επιθυμούν τη διαφάνεια στην όλη υπόθεση, αν πραγματικά ενδιαφέρονται για το μέλλον του Οργανισμού τότε δεν έχουν παρά να παραιτήσουν άμεσα τον κύριο υπεύθυνο του σκανδάλου τον πρόεδρο του ΟΤΕ, Δ. Παπούλια, και να συστήσουν αντιπροσωπευτική επιτροπή με τη συμμετοχή των εργαζομένων που θα αξιολογήσει εκ νέου τουλάχιστον τους δέκα επικρατέστερους του διαγωνισμού που πληρούν τις απαιτήσεις του Νόμου και της προκήρυξης.

  • Στο μεταξύ το "σίριαλ" της πρόσληψης συμβούλου συνεχίστηκε με την εξέταση, την Κυριακή το πρωί, του Α. Τζανετέα (του δεύτερου κατά σειρά επιλογής υποψήφιου) από την τριμελή επιτροπή του ΔΣ του ΟΤΕ.

Με νεότερη δήλωσή του ο πρώην γενικός διευθυντής του ΟΤΕ, Κυριάκος Κιουλάφας, καταγγέλλει ότι οι τέσσερις κατά σειρά επικρατέστεροι υποψήφιοι σύμφωνα με τη "γνωμάτευση" της ΚΑΝΤΟΡ, είτε δεν ικανοποιούν τις απαραίτητες και ουσιαστικές προϋποθέσεις, είτε προέρχονται από πολυεθνικές οι οποίες έχουν άμεσο ενδιαφέρον για το τεράστιο επενδυτικό πρόγραμμα του ΟΤΕ.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αρχισε πάλι η αντιπαράθεση

Ο Γ. Σουφλιάς καταγγέλλει ότι ο Μ. Εβερτ κωλυσιεργεί τις διαδικασίες του συνεδρίου και αξιοποιεί τον κομματικό μηχανισμό. Για δημοκοπία στο θέμα των αγροτών, κατηγορεί τη ΝΔ ο Γ. Ράλλης

Μετά από μία φαινομενικά ήρεμη περίοδο, τα εσωκομματικά της ΝΔ ήρθαν και πάλι στην επικαιρότητα, καθώς οι "τρεις" - αντιλαμβανόμενοι ότι ο Μ. Εβερτ κωλυσιεργεί, προκειμένου να οργανώσει με δικούς του όρους το συνέδριο -αποφάσισαν να αντιδράσουν δημόσια.

Ετσι ο Γ. Σουφλιάς με συνέντευξή του στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" κάλεσε τον Μ. Εβερτ να ξεκαθαρίσει τη θέση του ενόψει του συνεδρίου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "είναι λάθος (ο Μ. Εβερτ) να χρησιμοποιεί ταυτόχρονα τη φανέλα του διαιτητή και του παίχτη". Ο διεκδικητής της προεδρίας του κόμματος κατήγγειλε πως "ο Μ. Εβερτ ή οι επιτελείς του καθυστερούν και νομίζουν ότι ροκανίζοντας το χρόνο και αξιοποιώντας τις δυνατότητες του κομματικού μηχανισμού σε εκδηλώσεις, ενέργειες, γεύματα, δείπνα, ότι αυτό ενισχύει τη θέση του ενόψει του συνεδρίου. Κάνουν λάθος". Αυτή η δημοσιοποίηση της διαφωνίας είχε προαναγγελθεί από στελέχη των τριών, τα οποία τόνιζαν ότι εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, τότε η αντίδρασή τους θα είναι πολύ πιο έντονη.

Από την πλευρά του ο Μ. Εβερτ θεωρεί ότι η συγκυρία βοηθάει αφάνταστα τα σχέδιά του, αφού - όπως τονίζουν συνεργάτες του - οι "διαφωνούντες" είναι δύσκολο να διαφοροποιηθούν τώρα που συζητιέται ο προϋπολογισμός και βρίσκονται σε εξέλιξη κινητοποιήσεις διαφόρων στρωμάτων του λαού. Είναι δε έτοιμοι να καταγγείλουν τους "διαφωνούντες" ότι στηρίζουν την κυβέρνηση Σημίτη, εάν ανακινήσουν τώρα θέμα ηγεσίας στο κόμμα. Μία πρόγευση αυτής της τακτικής έδωσε ο Μ. Εβερτ το Σάββατο, όπου μιλώντας σε στελέχη του κόμματος είπε ότι την ώρα "που ο λαός αγωνίζεται", δεν υπάρχει περιθώριο ασχολίας με τα εσωκομματικά. Οπως έλεγαν στελέχη της Ρηγίλλης, πιθανότατα οι διαδικασίες για το συνέδριο να αρχίσουν μετά τις γιορτές.

Στη μάχη της διαδοχής μπήκαν και τα γκάλοπ. Χτες η "Ελευθεροτυπία" δημοσίευσε δημοσκόπηση της ICAP, σύμφωνα με την οποία το 56% των οπαδών της ΝΔ θα ήθελαν να νικήσει στο συνέδριο ο Γ. Σουφλιάς έναντι του 36% που συγκεντρώνει ο Μ. Εβερτ.

Ο πρόεδρος της ΝΔ όμως δέχτηκε χτες και την επίθεση του πρώην πρωθυπουργού Γ. Ράλλη,ο οποίος φέρεται για πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής συνεδρίου. Ο Γ. Ράλλης με δηλώσεις του στο ΜΕΓΚΑ, αφού τόνισε ότι μόνο το ΚΚΕ είναι συνεπές στις θέσεις του, είπε ότι "όσα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ζητούν να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των αγροτών, είτε εν γνώσει τους δημοκοπούν, είτε δεν αντιλαμβάνονται σε ποια απελπιστική κατάσταση έχει περιέλθει ο τόπος". Ο Μ. Εβερτ απάντησε με γραπτή δήλωση, τονίζοντας ότι "τόσο ο Κ. Σημίτης όσο και όλοι εκείνοι που από πρόθεση ή από άγνοια στηρίζουν τις αυταρχικές θέσεις του πρωθυπουργού, οφείλουν να αντιληφθούν ότι ο διάλογος είναι συνώνυμος με τη δημοκρατία". Χτες επίσης ο πρόεδρος της ΝΔ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλο.

Δραστηριότητες της ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας

Συνεστίαση διοργανώνει η ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ το Σάββατο 14 Δεκέμβρη στο Δημοτικό Πάρκο Αγρινίου προς τιμήν των "78 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ & 50 χρόνων από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας". Στην εκδήλωση θα παραβρεθεί ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ Χαρίλαος Φλωράκης.Παράλληλα, την Κυριακή 15 Δεκέμβρη, στις 10 π.μ. στο Επαγγελματοβιοτεχνικό Επιμελητήριο Αγρινίου, η ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας διοργανώνει εκδήλωση για τα "50 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ" όπου θα μιλήσει ο Αριστείδης Θεοχάρης, στέλεχος του ΚΚΕ και γραμματέας της ΚΟ Αγρινίου την περίοδο 1945-46. Θα παραβρεθεί ο Χαρίλαος Φλωράκης

Λαχειοφόρος της ΝΕ Φωκίδας

Λαχειοφόρο αγορά με στόχο την ενίσχυση της τεχνικής υποστήριξής της, διοργανώνει η ΝΕ Φωκίδας του ΚΚΕ, στην οποία κληρώνονται ηλεκτρικά είδη. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευτούν τους λαχνούς στα γραφεία της ΝΕ Φωκίδας (Παπαχρήστου 1).

Συγκεντρώσεις ετεροδημοτών
  • Συγκέντρωση διοργανώνει, την Τετάρτη 11 Δεκέμβρη (6 μ.μ.), η Επιτροπή Στήριξης του ΚΚΕ στη Στερεά Ελλάδα, στο κτίριο της ΚΟΑ (Κοτοπούλη και Βερανζέρου), με θέμα: "Το αποτέλεσμα των εκλογών, οι πολιτικοκοινωνικές εξελίξεις και οι θέσεις του ΚΚΕ". Καλούνται να συμμετάσχουν οι φίλοι και τα μέλη του ΚΚΕ, από τους Νομούς Φωκίδας, Φθιώτιδας, Αιτωλοακαρνανίας, Βοιωτίας, Εύβοιας και Ευρυτανίας.
  • Σε συγκέντρωση καλούνται οι ετεροδημότες από το Νομό Ηλείας την Τετάρτη, 11 Δεκέμβρη, στις 5.30 το απόγευμα, στα γραφεία της ΚΟΑ, Κοτοπούλη και Βερανζέρου, με θέμα: "Αποτελέσματα εκλογών και οι πολιτικές εξελίξεις".
  • Σε συγκέντρωση καλούν οι Επιτροπές Ετεροδημοτών του ΚΚΕ από τους Νομούς Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων, την Πέμπτη 12 Δεκέμβρη, στις 6 το απόγευμα, στα γραφεία της ΚΟΑ (Κοτοπούλη και Βερανζέρου), με θέμα: "Τα αποτελέσματα των εκλογών και πολιτική ενημέρωση".
ΚΜΕ
Οικονομική Εξόρμηση

To ΔΣ του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών, προκήρυξε Οικονομική Εξόρμηση από τις 15 Νοέμβρη του 1996 μέχρι τις 31 Γενάρη 1997, προκειμένου να στηρίξει οικονομικά τις έρευνες, τις μελέτες, τη λειτουργία και κυρίως για την:

Οργάνωση της πλούσιας σε υλικό βιβλιοθήκης του και η λειτουργία της σε συνδυασμό με αναγνωστήριο.Συγκέντρωση αρχειακού υλικού για το Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας (ΔΣΕ), προκειμένου να αρχίσει η μελέτη πλευρών της ιστορίας του. Πραγματοποίηση της μελέτης που έχει θέσει σαν στόχο "Η κατάσταση της εργατικής τάξης στην Ελλάδα". Μελέτη για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού.

  • Χριστουγεννιάτικη 5ήμερη εκδρομή διοργανώνει το Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών (ΚΜΕ), που θα διαρκέσει από τις 22 έως και τις 26 Δεκέμβρη στην Αράχοβα. Οι ενδιαφερόμενοι, για περισσότερες πληροφορίες, μπορούν να επικοινωνήσουν στο τηλέφωνο 88100.46 από τις 9 το πρωί ως τις 7 το απόγευμα. Θα γίνουν περιηγήσεις στις περιοχές Ιτέα, Αράχοβα, Δελφοί, Γαλαξίδι, Καρούτες, Γκιώνα, Ναύπακτο, Μεσολόγγι, Λίμνη Τριχωνίδας στη Θέρμα, ενώ θα γίνει και χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ