ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Δεκέμβρη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Το άγος

Παγκόσμια Μέρα του Παιδιού η χτεσινή, αλλά, για μια ακόμα χρονιά, εκατομμύρια παιδιά στον κόσμο δε γιόρτασαν. Η χτεσινή μέρα τα βρήκε και πάλι στους δρόμους να καθαρίζουν τζάμια ή να πουλούν χαρτομάντιλα, τα βρήκε στις φάμπρικες να δουλεύουν για ένα κομμάτι ψωμί, τα βρήκε στα χωράφια, σε σπίτια πλουσίων ως υπηρέτες, αλλά και σε πορνεία. Η παιδική εργασία και εκμετάλλευση δεν προσβάλλει, ούτε σοκάρει μόνο. Κυρίως υπονομεύει το μέλλον αυτού του κόσμου, αφού θρυμματίζει αθώες ψυχές και άγουρα κορμιά, δημιουργεί ανολοκλήρωτες προσωπικότητες.

Η παιδική εργασία, η απάνθρωπη αυτή μορφή εκμετάλλευσης - ίσως η μεγαλύτερη ντροπή της σύγχρονης κοινωνίας - θα εξακολουθεί να υπάρχει, όσο θα υπάρχει το απάνθρωπο σύστημα του καπιταλισμού, που μετατρέπει ακόμη και τα παιδιά σε κάθε λογής εμπόρευμα. Θα υπάρχει, όσο οι κυβερνήσεις συνεχίζουν να εθελοτυφλούν προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου. Οσο η πολιτική τους θα δημιουργεί κάθε λογής απέλπιδες καταστάσεις. Και θα ...ευημερεί, όσο οι κοινωνικές αξίες και οι πολιτισμικές συμπεριφορές φθίνουν ή διαμορφώνονται απ' τα ίδια κέντρα, που τυφλά υπακούουν και προκλητικά κωφεύουν.

Κανείς εκ των υπολόγων δεν μπορεί να αποποιηθεί ευθυνών. Γιατί εδώ μιλάμε πλέον για μια συνωμοσία σιωπής. Πολύ περισσότερο, γιατί ορισμένες πλευρές της παιδικής εκμετάλλευσης έχουν πάρει τα τελευταία χρόνια χαρακτήρα εν ψυχρώ εγκλήματος. Χαρακτηριστικό το "νέο φρούτο": Εκατομμύρια παιδιά σ' όλο τον κόσμο, που χρησιμοποιούνται σεξουαλικά, για να αποκομίζουν κάποιοι κέρδη δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Παγκόσμια Πέρα του Παιδιού η χτεσινή και στη χώρα μας χιλιάδες παιδιά βρίσκονταν στα αγροτικά μπλόκα, για να συμπαρασταθούν στον αγώνα των γονιών τους. Εκατοντάδες παιδιά περπάτησαν σε νυχτερινά κέντρα για να πουλήσουν ένα λουλούδι, στήθηκαν σε μια γωνιά με το χέρι απλωμένο. Κανένα τους δεν ήξερε πως γιορτάζει, γιατί αυτά τα παιδιά δε γιορτάζουν ποτέ. Δουλεύουν και μεγαλώνουν, χωρίς ποτέ να έχουν ζήσει "χρόνια παιδικά". Κανείς δεν τους δίνει, ούτε καν το δικαίωμα να είναι απλώς ...δέκα χρόνων.

Και αποτελεί τραγική ειρωνεία το γεγονός πως σχεδόν όλες οι χώρες του κόσμου - εδώ και χρόνια - έχουν υπογράψει τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού και δήθεν τα προστατεύουν από την οικονομική εκμετάλλευση και από κάθε εργασία, που είναι επικίνδυνη ή μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη και εκπαίδευσή τους. Η προώθηση και διεύρυνση της εκπαίδευσης, η δημιουργία εθνικής και διεθνούς νομοθεσίας και η ισχυροποίησή της, η κοινωνική κινητοποίηση είναι ορισμένοι ελάχιστοι αναγκαίοι όροι και στόχοι του μαζικού κινήματος, για να αρχίσει να αντιμετωπίζεται και να αποκαλύπτεται το αίσχος της παιδικής εργασίας και εκμετάλλευσης. Οι ειδικοί λένε πως τα παιδιά που σήμερα είναι θύματα είναι βέβαιο πως μετά από κάποια χρόνια θα λειτουργήσουν, δικαιολογημένα, και ως θύτες. Και τα τραύματα, οι "εμπειρίες", τα απωθημένα δεν μπορούν να εγγυηθούν ό,τι καλύτερο. Αν αυτό είναι ο στόχος ορισμένων, η λέξη "ντροπή" είναι λίγη και αναποτελεσματική. Πρέπει τώρα - πριν είναι πλέον αργά - να βγούμε όλοι απ' το λήθαργο. Το αύριο, τα παιδιά, δεν μπορεί να περιμένουν. Και, φυσικά, το ζήτημα δεν είναι απλά να περιγράφουμε και να εξηγούμε τα φαινόμενα του άδικου αυτού κόσμου, αλλά και να παλέψουμε όλο και πιο αποφασιστικά για την ανατροπή του.

Δεξιά: Οι Γάλλοι γεωργοκτηνοτρόφοι μεταφέρουν τον αγώνα τους κάτω και γύρω από τον Πύργο του Αϊφελ.

Κάτω: Πανοραμική άποψη από την κινητοποίηση των αγροτών της Θεσσαλίας

Συναντήσεις της Αλέκας Παπαρήγα

Συναντήσεις με τη Συντονιστική Επιτροπή των ΕΒΕ και των εμποροϋπαλλήλων για το θέμα του ωραρίου των καταστημάτων, έχει σήμερα στις 3:00 το μεσημέρι στα γραφεία του ΚΚΕ, στον Περισσό, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.Αργότερα στις 6:00 το απόγευμα, η Αλέκα Παπαρήγα θα συναντηθεί με το Σύλλογο Γονέων από τη Θεραπευτική Κοινότητα "ΣΤΡΟΦΗ", επίσης στον Περισσό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ