ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Δεκέμβρη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πλατιά αλληλεγγύη στον αγώνα των αγροτών

Μαζικοί φορείς και επιτροπές αλληλεγγύης σε όλη τη χώρα συμπαραστέκονται και στηρίζουν την αγροτιά στη μάχη της επιβίωσής της

Αμέτρητες είναι πια οι δηλώσεις συμπαράστασης στον αγώνα των αγροτών, αλλά και οι καταγγελίες για τη στάση που επιμένει να κρατά η κυβέρνηση, από συνδικαλιστικές οργανώσεις και άλλους φορείς.

Το Συνδικάτο Κλάδων Ενδυσης σε ανακοίνωσή του εκφράζει τη συμπαράστασή του στους αγρότες και καταγγέλλει την προσπάθεια της κυβέρνησης να στρέψει εργαζόμενους κι άλλες ομάδες του λαού εναντίον τους.

Η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας καλεί την κυβέρνηση να προβεί άμεσα στη λύση των οξυμένων προβλημάτων των αγροτών και των άλλων εργαζόμενων.

Την αμέριστη συμπαράσταση, αλλά και το θαυμασμό τους στον δίκαιο και καταξιωμένο αγώνα των αγροτών, εκφράζει το Συνδικάτο Οικοδόμων Ηρακλείου,σε ψήφισμα της απεργιακής συγκέντρωσης. "Κρατηθείτε και αντισταθείτε σύντροφοι αγρότες, όλη η Ελλάδα είναι μαζί σας ηθικά και ψυχικά, η αδιαλλαξία της κυβέρνησης θα υποχωρήσει από τον δίκιο αγώνα σας", τονίζεται στο ψήφισμα.

Επίσης, με ψήφισμα της απεργιακής τους συγκέντρωσης, οι οικοδόμοι της Λήμνου εκφράζουν την ολόψυχη συμπαράστασή τους μια και - όπως τονίζεται - η πολιτική που ξεκληρίζει τους αγρότες είναι η ίδια που έχει ρίξει τους οικοδόμους στην ανεργία.

Το Σωματείο Εργαζομένων στου "Καζή" εκφράζει τη συμπαράστασή του και καταγγέλλει τις πολιτικές της ΕΕ, που ξεκληρίζουν τον αγρότη, που οδηγούν στο λουκέτο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στην εξαθλίωση τους συνταξιούχους και τους εργάτες στην ανεργία.

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Δημοσιογράφων Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης 1941- 1944 εκφράζει, με ανακοίνωσή του, τη συμπαράστασή του στον αγώνα της αγροτιάς. "Ξέρουμε - τονίζεται στην ανακοίνωση - τη μεγάλη και αποφασιστική προσφορά στους μεγάλους πατριωτικούς αγώνες του λαού μας. Ο αγώνας των αγροτών σήμερα είναι υπόθεση όλου του λαού μας. Είναι αγώνας για το αύριο. Σ' αυτόν το μεγάλο αγώνα βρισκόμαστε αταλάντευτα συμπαραστάτες".

Η Επιτροπή Δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ,επίσης, εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της στον αγώνα επιβίωσης των αγροτών, τονίζοντας, σε ανακοίνωσή της: "Οι αντιαγροτικές επιλογές των τελευταίων χρόνων στα πλαίσια της ΕΕ, που εφαρμόζονται από την κυβέρνηση, εντάσσονται σε ένα γενικότερο πλέγμα επαχθών για το λαό ρυθμίσεων και καθιστούν εξαιρετικά επίκαιρη την εύλογη αξίωσή μας για τη διεξαγωγή εθνικού δημοψηφίσματος για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ".

Η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας Νομικής Θράκης καταγγέλλει την πολιτική της κυβέρνησης που ξεκληρίζει τους μικρομεσαίους αγρότες και τονίζει ότι οι αγώνες για τη λύση των προβλημάτων των αγροτών είναι μονόδρομος.

Εκκληση προς όλα τα κοινωνικά στρώματα να σταθούν στο πλευρό των απανταχού αγωνιζόμενων Ελλήνων αγροτών, αλλά και προς την κυβέρνηση για να επιλύσει τα δίκαια αιτήματά τους, απευθύνει το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Ν. Θεσπρωτίας.

Το Παράρτημα Ν. Λιοσίων της ΠΕΑΕΑ και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ, ΟΚΑ Ν. Λιοσίων, Πετρούπολης και Αγ. Αναργύρων,εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στο "μεγαλειώδη αγώνα των αγροτών". Σε ανακοίνωσή τους καταγγέλλουν την κυβερνητική πολιτική που έχει οδηγήσει εργάτες, αγρότες, συνταξιούχους σε δραματική κατάσταση.

Η Επιτροπή Ειρήνης Πατησίων σε ψήφισμά της δηλώνει τη συμπαράστασή της στο δίκαιο αγώνα των αγροτών, ενώ και η Επιτροπή Ειρήνης Νέας Σμύρνης εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη της και καλεί την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματα των αγροτών.

Ο Σύλλογος Γυναικών Κορυδαλλού,σε ανακοίνωσή του, εκφράζει τη συμπαράστασή του στις κινητοποιήσεις των αγροτών, ενώ καταγγέλει την κυβέρνηση που εφαρμόζει πιστά την πολιτική της Ε.Ε. αγνοώντας την ελληνική πραγματικότητα.

Στην Ηλεία

Επιτροπή Αλληλεγγύης στον αγώνα των αγροτών συνέστησαν δεκάδες εκπρόσωποι μαζικών φορέων της Ηλείας. Στη διακήρυξη - έκκληση που έδωσαν στη δημοσιότητα υπογραμμίζουν: "Ο αγώνας της είναι δίκαιος και πατριωτικός, γιατί αντιστέκεται στην πολιτική συρρίκνωσης του αγροτικού πληθυσμού και εγκατάλειψης της υπαίθρου.Υποστηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις όλα τα δίκαια αιτήματά τους, τους αγώνες τους, καθώς και τις μορφές πάλης που επέλεξαν, για να αντιμετωπίσουν την κοροϊδία της κυβέρνησης.

Καλούμε το λαό της Ηλείας, σημειώνουν στη διακήρυξη, να αντιμετωπίσει και να αποκρούσει τις επιθέσεις συκοφάντησης και τρομοκράτησης που προωθούνται από την κυβέρνηση, τους βιομηχάνους, αλλά και τους άλλους παράγοντες, που υποστηρίζουν την πολιτική ξεκληρίσματος της φτωχής αγροτιάς, την πολιτική της υποτέλειας και του συμβιβασμού στις εντολές της ΕΕ, την πολιτική της εξυπηρέτησης των συμφερόντων των πολυεθνικών και του μεγάλου κεφαλαίου... ".

Εκ μέρους της Επιτροπής υπογράφουν τη διακήρυξη οι παρακάτω:

Αγγελόπουλος Νίκος,πολιτικός μηχανικός Δημ. Εργων, Αλεξανδρόπουλος Χαρ.Πρόεδρος Παρ/τος ΠΕΑΕΑ Ν. Ηλείας, Αντωνόπουλος Χρήστος μαθηματικός, Γιακουμέλος Σπύρος Γεωπόνος Πρόεδρος Σωμ. Εργαζομένων στην Ενωση Γεωργικών Συν. Ηλείας Ολυμπίας, Γράσσος Νικόλαος Συνταξιούχος ΟΤΕ, Θεοδωρόπουλος Ιωάννης Γεωπόνος, Καραπάνος Γιώργης καλλιτέχνης, Κάρδαρης Ιωάννης Οικοδόμος Πρόεδρος Σωμ. Οικοδόμων Γαστούνης,Καρπίτης Γεώργιος Κοιν. Σύμβουλος Μίνθης, Κορδονούρης Παναγιώτης Εμπορος Πρόεδρος Κοιν. Δαφνιώτισσας Κόκωνας Δημήτρης Οικοδόμος Γραμ Σωμ. Οικοδόμων Αμαλιάδας, Κολόσακος Αγγελος Δάσκαλος Γραμ. Συλλόγων Δασκάλων Αμαλιάδας, Μπαζιακούδας Ιωσήφ Οικοδόμος Γραμματέας Εργατικού Κέντρου Πύργου, Νικολόπουλος Διονύσιος αγρότης πρόεδρος Κοινότητας Ξυλοκέρας, Ντούρας Θεόδωρος επαγγελματίας αντιπρόεδρος Κοινότητας Μακρυσίων,Παπαδοπούλου Αριστέα γραμματέας συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων 4ου Δημοτικού Σχολείου Πύργου, Παρασκευάκου Μαρία γραμματέας συλλόγου εργαζομένων στο Διοικητήριο, Στάθος Παναγιώτης Οικοδόμος Πρόεδρος Συνδικάτου Οικοδόμων Πύργου Φωτιάδης Χαράλαμπος Πρόεδρος Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Πύργου.

  • "Κανένας αγώνας δε χάνεται, παρά μόνο εκείνος που δεν έγινε ποτέ... ". Με αυτό το σύνθημα, το Κοινοτικό Συμβούλιο της κοινότητας Αγίας Αννας Ηλείας, που στην πλειοψηφία του είναι αγρότες, συμπαραστέκεται και συντάσσεται με τις αγροτικές κινητοποιήσεις. Τα συμφέροντα της αγροτιάς, τονίζει το κοινοτικό συμβούλιο είναι και συμφέροντα των εργατών και των μικρομεσαίων. Γι' αυτό και η ελπίδα όχι μόνο σήμερα, αλλά και στο μέλλον, είναι το κοινό μέτωπο πάλης αγροτών - εργατών - μικρομεσαίων, ενάντια στο πολυεθνικό κεφάλαιο.
Στην Αρκαδία

Την ολόπλευρη υποστήριξη στον αγώνα της αγροτιάς και όλων των αγωνιζόμενων εργαζομένων, ενάντια στη νεοφιλελεύθερη και νεοσυντηρητική αντιαγροτική και αντεργατική πολιτική, που προωθεί η κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ενωση, εκφράζει, επίσης, η Επιτροπή Αλληλεγγύης του νομού Αρκαδίας.

Στη σχετική διακήρυξη - κάλεσμα τονίζεται η αντίθεση στην επιχείρηση κατασυκοφάντησης, την άσκηση ιδεολογικής και πολιτικής τρομοκρατίας για τη διάσπαση του αγροτικού κινήματος που ξεδιπλώνεται από την κυβέρνηση, τους βιομηχάνους, από ορισμένα ΜΜΕ και δημοσιογράφους, καθώς και από φορείς που υπηρετούν την κυβερνητική πολιτική, την πολιτική της ΕΕ και δηλώνεται πως οι εργαζόμενοι θα συμβάλουν στο δυνάμωμα της πάλης και την κλιμάκωση του αγώνα των αγροτών.

"Καλούμε, σημειώνεται στη διακήρυξη, το λαό της Αρκαδίας να καταδικάσει και να αντικρούσει όλη αυτή την επίθεση. Ο αγώνας των αγροτών και των άλλων εργαζομένων είναι βαθιά δημοκρατικός, γιατί είναι αντιμέτωπος με τον κοινό εχθρό μας τα μονοπώλια, τις πολυεθνικές και τις πολιτικές δυνάμεις που τα υπηρετούν. Γι' αυτό πρέπει να δημιουργήσουμε ένα πλατύ μέτωπο αλληλεγγύης σε κάθε εργασιακό χώρο σε κάθε δήμο και χωριό".

Την επιτροπή συγκροτούν οι: Νίκος Γόντικας εφοριακός, Γιώργος Γουργάρης γραμματέας ΤΔΕ ΕΤΕ ΔΕΗ Τρίπολης, Θόδωρος Μιχόπουλος μέλος ΔΣ Εργ. Κέντρου Αρκαδίας, Θανάσης Ζαρογιάννης μέλος ΔΣ Εργ. Κέντρου Αρκαδίας,Βαγγέλης Γουργάρης μέλος ΔΣ ΕΤΕ ΔΕΗ, Στρατής Κουνιάς καθηγητής Πανεπιστημίου, Βαγγέλης Μπρούσκαρης εργαζόμενος στη Μεταφορά, Κώστας Καρβέλας γραμματέας Σωματείου Μετάλλου Τρίπολης, Μαρία Μαρούτα νοσηλεύτρια, Παναγιώτης Νικολόπουλος καθηγητής, Θόδωρος Στάικος τραπεζοϋπάλληλος, Παναγιώτης Πετρόπουλος έμπορος, Βάσω Κομοντάκη πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Μεταμόρφωσης, Αργύρης Δελής αντιπρόεδρος ΠΕΑΕΑ Αρκαδίας, Νίκος Τσαντίλης οικοδόμος και Γιάννης Φρέγκος γραμματέας Σωματείου Κέντρου Υγείας.

Αναγκαία η κοινή δράση

Ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των αγροτών, που διεκδικούν δυναμικά απ' άκρη σ' άκρη της Ελλάδας το στοιχειώδες ανθρώπινο δικαίωμα σε μια αξιοπρεπή διαβίωση,η Συντονιστική Επιτροπή Αττικής κατά της εκχώρησης των δημοτικών λειτουργιών σε ιδιωτικά συμφέροντα (παρκοεταιρίες κλπ.) "εκφράζει τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη της προς τους εξεγερμένους αγρότες μας και καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει σε ουσιαστικό διάλογο και στην άμεση ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους, επιδεικνύοντας την απαιτούμενη ευθύνη απέναντι στον παραγωγικό πληθυσμό της υπαίθρου".

Η εξαθλίωση των αγροτών, σημειώνουν στο ψήφισμά τους οι "δημότες εναντίον των παρκοεταιριών", και η εξώθησή τους να εγκαταλείψουν τις καλλιέργειες και τη γη τους, αναζητώντας απασχόληση στα αστικά κέντρα, θα οδηγήσουν μεγάλες περιοχές της υπαίθρου σε μαρασμό και ερήμωση με προφανείς καταστροφικές συνέπειες για τη χώρα, ενώ η παραπέρα συσσώρευση πληθυσμών στα αστικά κέντρα θα επιτείνει τα ήδη οξυμένα προβλήματα απασχόλησης και διαβίωσης σ' αυτές.

Επειδή τα προβλήματα των εργαζομένων στην ύπαιθρο και στα αστικά κέντρα είναι αλληλένδετα, όπως σημειώνεται στο ψήφισμα, απαιτείται συντονισμός και κοινή δράση, ώστε να εξαναγκαστεί η κυβέρνηση να προχωρήσει σε δίκαιες λύσεις των προβλημάτων.

Η Συντονιστική Επιτροπή Αττικής "χαιρετίζει την αγωνιστικότητα και αποφασιστικότητα των αγροτών που δεν μπορεί παρά να οδηγήσει στη νίκη τους. Εμείς θα συνεχίσουμε και θα εντείνουμε τον αγώνα μας να καταργήσουμε το χαράτσι της "ελεγχόμενης" στάθμευσης, που έχουν επιβάλει ιδιωτικές παρκοεταιρίες σε συνεργασία με δημάρχους μεγάλων αστικών κέντρων, αλλά και μικρών δήμων, όπως της Στυλίδας, όπου οι κάτοικοι, αγρότες στην πλειονότητά τους, καλούνται να πληρώνουν την παρκοεταιρία για να σταθμεύουν τα τρακτέρ τους στο δημόσιο δρόμο".

ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ
Απόφαση για μακροχρόνιο αγώνα

Οι κυβερνητικοί εγκάθετοι εκβιάζουν ακόμα και τα τοπικά ΜΜΕ για να συκοφαντήσουν τον ηρωικό αγώνα των αγροτών

Με την απόφαση να συνεχίσουν όσο χρειαστεί μέχρι να δικαιωθεί ο αγώνας τους, οι αγρότες της Αιγιάλειας παραμένουν στο μπλόκο Μεγανίτη κόντρα στην αδιαλλαξία της κυβέρνησης. Για τους αγρότες τα πράγματα πλέον είναι ξεκάθαρα: Θεωρούν πως ο αγώνας τους βρίσκεται σε μια τέτοια φάση που δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να συνεχίσουν μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. Η εντύπωση που αποκομίζει όποιος επισκεφθεί το μπλόκο είναι πως οι αγρότες ετοιμάζονται για μακροχρόνιο αγώνα. Θεωρούν βέβαιο πως θα περάσουν στους δρόμους τις γιορτές και προετοιμάζονται γι' αυτό. Από μέρες έχουν στολίσει ένα πρωτότυπο χριστουγεννιάτικο δέντρο, στα κλαδιά του οποίου αντί για μπάλες έχουν κρεμάσει τα προϊόντα τους: ένα σακουλάκι σταφίδες, λίγες ελιές και λεμόνια. Η Συντονιστική Επιτροπή καθημερινά "οργώνει" τα χωριά της Αιγιάλειας, ενημερώνοντας τους κατοίκους για την πορεία του αγώνα και αντλώντας δύναμη από τη συμπαράστασή τους.

Βρώμικες κυβερνητικές μεθοδεύσεις

Από την άλλη, συνεχίζονται και εντείνονται οι πιέσεις και οι απειλές προς πάσα κατεύθυνση, με στόχο τη διάσπαση του αγώνα και το τράβηγμα αγροτών από το μπλόκο. Οι πιέσεις που δέχονται οι αγρότες είναι καθημερινές, αλλά αυτές ακριβώς οι πιέσεις πείθουν και τους πιο δύσπιστους πως έχουν το δίκιο με το μέρος τους. Εντονες πιέσεις, όμως, έχουν αρχίσει να δέχονται και τα τοπικά ΜΜΕ. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αρκετοί βουλευτές Αχαϊας του ΠΑΣΟΚ τηλεφωνούν στους ραδιοσταθμούς του Αιγίου, οι οποίοι μέχρι σήμερα έχουν καλύψει εκτενώς τις αγροτικές κινητοποιήσεις, παρουσιάζοντας τα δίκαια αιτήματα των αγροτών, και απαιτούν να αλλάξουν στάση για να μη χάσουν τις κρατικές διαφημίσεις! Αυτή είναι η "εκσυγχρονιστική" άποψη για τη λειτουργία του Τύπου και την αντικειμενική πληροφόρηση...

Χτες, επίσης, με τη "βοήθεια" της ΕΡΑ, που μετέδιδε ψευδώς ότι άνοιξε το μπλόκο του Μεγανίτη και της τροχαίας, που ...έσπευσε να οδηγήσει τη ροή της κυκλοφορίας πάνω στο μπλόκο, δημιουργήθηκε ένταση και απειλήθηκαν προς στιγμήν μικροεπεισόδια. Εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής των αγροτών κατάγγειλαν την όλη μεθόδευση, προσθέτοντας πως οι τέτοιου είδους προβοκάτσιες δεν πρόκειται να κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημα των αγροτών. Ταυτόχρονα, ενώ καθημερινά χωρίς κανένα πρόβλημα διέρχονται ασθενοφόρα και αυτοκίνητα που μεταφέρουν υγειονομικό υλικό, οι κυβερνητικοί εγκάθετοι με πρωτεργάτη τον πρόεδρο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, Φ. Παπαβασιλόπουλο,συνεχίζουν να διαδίδουν ότι τα μπλόκα δημιουργούν ελλείψεις στα νοσοκομεία παρά τις διαψεύσεις του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Σχετικά με τη στάση του προέδρου του νοσοκομείου η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Υγειονομικών" σε ανακοίνωσή της σημειώνει: "Κατανοούμε τη σπουδή του κ. Παπαβασιλόπουλου να διαδίδει ψευδώς ότι υπάρχουν ελλείψεις φαρμάκων. Ολοι γνωρίζουν πως τώρα είναι ο καιρός των κρίσεων για τα διορισμένα μέλη των διοικήσεων των νοσοκομείων κι ο κύριος αυτός έχει μεγάλη αγωνία. Δίνει τώρα εξετάσεις στην κυβέρνηση για να διατηρηθεί στη θέση του.Ταυτόχρονα "κάνει την πάπια" για τις τραγικές ελλείψεις που υπάρχουν στο νοσοκομείο λόγω των μηδενικών επιχορηγήσεων από το κράτος. Πληροφορούμε τους αγρότες και το λαό της περιοχής ότι στο θλιβερό κατήφορο ο κύριος αυτός είναι μόνος του, καθώς το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στο ΠΠΓΝΠ έχει ομόφωνα εκφράσει τη συμπαράστασή του στο δίκαιο αγώνα των αγροτών".

Αποκαλυπτήρια

Αποκαλύπτεται, μέρα με τη μέρα, η στάση του ΣΥΝ απέναντι στα λαϊκά προβλήματα. Γεγονός, άλλωστε, που το είχε υποσχεθεί και ο ίδιος προεκλογικά, αφού "η Βουλή ήταν μόνο η αρχή"... Ομως ο ΣΥΝ της Αρκαδίας αποφάσισε να μην περιμένει την ολοκλήρωση της τετραετίας. Αποφάσισε να πιάσει "πάτο" ...με τη μία. Εκεί, λοιπόν, στην Αρκαδία, οι εταίροι της "Κεντροαριστεράς" εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία καταγγέλλουν τους εξεγερμένους αγρότες, τους οποίους αποκαλούν "διασπαστές" και "αγροτοπατέρες"! Συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή τους - η οποία, μάλλον από αμέλεια, δε φέρει το έμβλημα ...του ΠΑΣΟΚ - καλούν τους αγρότες της Αρκαδίας "να δώσουν μαζικά και ενωτικά το "παρών" μέσα από τα θεσμοθετημένα όργανά τους. Να απομονώσουν τους διασπαστές και τους αγροτοπατέρες"!

Θα μπορούσε να μιλήσει κανείς για αθλιότητα, αν δεν επρόκειτο για κάτι ευρύτερο. Για διατεταγμένη, ουσιαστικά, υπηρεσία στο γενικότερο κυβερνητικό σχέδιο υπονόμευσης και κατασυκοφάντησης του αγροτικού αγώνα. Τη διατεταγμένη υπηρεσία των "θεσμοθετημένων οργάνων" τύπου Ενωσης Αγροτικών Συλλόγων Αρκαδίας, η οποία καλούσε τους αγρότες "να μην πάρουν μέρος στην κινητοποίηση", επειδή η ίδια δε συμφωνούσε με τις κινητοποιήσεις των αγροτών! Τα "θεσμοθετημένα όργανα" της νόθας ΓΕΣΑΣΕ, που χαρακτήρισε ανεπίκαιρους τους αγώνες της αγροτιάς. Που μαζί με την κυβέρνηση υιοθέτησε το αντιαγροτικό ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Που συνδιαλέγεται με την κυβέρνηση για να διασπάσει το αγροτικό κίνημα και το μέλος της, ο γνωστός Πεβερέτος (στέλεχος του ΣΥΝ), τρομοκρατούσε τους αγρότες να μην συμμετέχουν στο μπλοκ του Αρτεμισίου, λέγοντάς τους ότι θα οδηγηθούν στα δικαστήρια..! Περί αυτών των "θεσμοθετημένων οργάνων" μιλούν οι υπονομευτές - κυβερνητικοί υπάλληλοι του ΣΥΝ της Αρκαδίας. Ευτυχώς. Γιατί και οι αγρότες βγάζουν τα συμπεράσματά τους.

Στον αγώνα και η Λέσβος

Την Τρίτη 17 Δεκέμβρη οργανώνεται παλλεσβιακό αγροτικό συλλαλητήριο

Με κεντρικό σύνθημα "Οχι στον προϋπολογισμό της λιτότητας, όχι στην αντιαγροτική πολιτική που υπαγορεύουν η ΓΚΑΤΤ και ΚΑΠ και εφαρμόζει πιστά η κυβέρνηση", η διοίκηση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου, οι πρόεδροι 30 Συνεταιριστικών και Αγροτικών Συλλόγων του νησιού, μαζί με άλλους συνδικαλιστές του αγροτικού κινήματος, διοργανώνουν την Τρίτη, 17 Δεκέμβρη στις 11 το πρωί, στην Προκυμαία της Μυτιλήνης, παναγροτικό παλλεσβιακό συλλαλητήριο, συμμετέχοντας, μ' αυτόν τον τρόπο στην παναγροτική κινητοποίηση.

"Δεν πάει άλλο. Είναι πια καιρός η κυβέρνηση να σταματήσει να παίρνει από τους μη έχοντες και μη κατέχοντες για να τα δώσει στους έχοντες και κατέχοντες και να αντιστρέψει τους όρους". Με αυτά τα λόγια οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου καλούν το λαό της Μυτιλήνης να συμπαρασταθεί στον αγώνα των αγροτών της υπόλοιπης Ελλάδας και να διεκδικήσουν:

"Να σταματήσει ο κατήφορος που πήρε η τιμή του λαδιού, με τον καθορισμό τιμής ασφαλείας απ' την κυβέρνηση και σε καμιά περίπτωση να μην είναι κατώτερη της περασμένης περιόδου. Να χρηματοδοτηθεί η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών με χαμηλό επιτόκιο. Να σταματήσει η εισαγωγή λαδιού από τρίτες χώρες, να διπλασιαστεί η εξισωτική αποζημίωση και να επιδοτείται η παραγόμενη ποσότητα ελαιόλαδου. Επίσης, να δοθεί εισοδηματική ενίσχυση στους κτηνοτρόφους και να δοθούν αποζημιώσεις για την καραντίνα. Να ρυθμιστούν τα αγροτικά χρέη και να διπλασιαστούν οι αγροτικές συντάξεις. Να γίνεται έλεγχος στις τιμές των αγροτικών εφοδίων και να σταματήσουν αμέσως οι διώξεις και οι δίκες ενάντια στους αγρότες που διεκδικούν το ψωμί τους".

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Μαχητική συμπαράταξη

"Να σταματήσουν το υβρεολόγιο περί υποκινητών. Τα προβλήματα καίνε και η ενωτική σύγκρουση, αν δεν αντιμετωπιστούν τα προβλήματα με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, είναι επί θύραις", τονίζει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των συνταξιούχων (ΣΕΑ) που εκπροσωπεί τους συνταξιούχους των ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, ΤΣΑ, ΝΑΤ, ΟΣΕ, ΟΤΕ, ΕΛΤΑ, ΔΕΗ, Τραπεζών και Δημοσίου.

"Λίγες μέρες μετά τις εκλογές, τονίζει η ΣΕΑ, οι μάσκες έπεσαν και βρισκόμαστε μπροστά σε μια δραματική κατάσταση. Γι' αυτό και βρισκόμαστε σε πραγματική εξέγερση αγρότες, συνταξιούχοι, εργάτες και μικρομεσαίοι".

Ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Επιδοματούχων ΙΚΑ Αθήνας - Πειραιά και Περιχώρων συμπαραστέκεται στο δίκαιο αγώνα των αγροτών και ζητά από την κυβέρνηση να δώσει λύση στα προβλήματά τους. "Ο αγώνας τους, τονίζει, για να διασωθεί η αγροτική μας παραγωγή σιγουρεύει το μέλλον της χώρας".

Μαζική συμπαράσταση από τη Θεσσαλονίκη

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.-

Ολοένα και περισσότεροι μαζικοί φορείς, σωματεία εργαζομένων και απλοί πολίτες της Θεσσαλονίκης, αλλά και άλλων πόλεων της Μακεδονίας εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στους αγωνιζόμενους αγρότες και απαιτούν από την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους.

Ανάμεσα τους είναι: Το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, το Συνδικάτο Οικοδόμων, το Συνδικάτο Καπνεργατών "Πανκαπνεργατικό", ο Σύνδεσμος Βιοτεχνών Επιπλοποιών, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων, η Ενωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης, η ΔΕΕ Δασκάλων και Καθηγητών, η ΔΗΚΕΒΕ, η Δημοκρατική Κίνηση Πανεπιστημιακών του ΑΠΘ, ο Σύλλογος Αδιόριστων Εκπαιδευτικών, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Συνταξιουχικών Οργανώσεων Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, η Δημοτική Ενωτική Κίνηση Πολίχνης, ο Σύλλογος Γυναικών Πολίχνης, ο Σύλλογος Οικοτρόφων Φοιτητών Εστιών και το ΔΣ Φοιτητών Παιδαγωγικού.

Επίσης το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Βέροιας, ενώ δεκάδες είναι και τα ψηφίσματα συμπαράστασης των φορέων της Πέλλας προς τους αγωνιζόμενους αγρότες. Ανάμεσά τους και από το Εργατικό Κέντρο Γιαννιτσών, το ΤΟΕΒ Γιαννιτσών, τον Εμπορικό Σύλλογο, το Σύλλογο Δασκάλων, το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, το Σωματείο Οικοδόμων, το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών, το Σωματείο Εργαζομένων Αγροτικής Τράπεζας, το Σωματείο Εργαζομένων Ελληνικής Κλωστοϋφαντουργίας Πέλλας, το Σύνδεσμο Ηλεκτρολόγων κλπ.

ΕΣΚ - ΟΤΕ
"Τα μπλόκα είναι και δικά μας"

"Τα μπλόκα των αγροτών είναι και δικά μας μπλόκα. Μπλόκα για να μην περάσει η αντιλαϊκή, αντεργατική και αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και των ισχυρών του Μάαστριχτ". Με αυτά τα λόγια η ΕΣΚ - ΟΤΕ καλεί τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα του ΟΤΕ να σταθούν στο πλευρό της αγροτιάς.Σε μια περίοδο, σημειώνει η παράταξη, ακριβώς εξαιτίας των ίδιων επιλογών της κυβέρνησης και των εντολών των Βρυξελλών, οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα: Την ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ και των υπηρεσιών του, την εκχώρηση δραστηριοτήτων, την κατάργηση χιλιάδων θέσεων εργασίας, την υπονόμευση εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων, την υπερφορολόγηση και μείωση των αποδοχών κ.ά. Γι' αυτό η ΕΣΚ - ΟΤΕ πιστεύει ότι η αλληλεγγύη προς τους αγρότες ενισχύει την κοινή δράση των εργαζομένων και των αγροτών, βοηθάει στην ισχυροποίηση του ίδιου του εργατικού κινήματος.

Η αλληλεγγύη και η συμπαράσταση στο δίκαιο αγώνα των αγροτών δυναμώνει και την κινητοποίηση των εργαζομένων στον ΟΤΕ, ενάντια στον αντιλαϊκό και αντεργατικό προϋπολογισμό της κυβέρνησης, ενάντια στην ίδια τακτική, της απόλυτης άρνησης προς τα λαϊκά και εργατικά αιτήματα.

  • Εκπρόσωποι σωματείων του Πειραιά οργανώνουν την Κυριακή επίσκεψη στα μπλόκα της Πελοποννήσου. Θα ξεκινήσουν με πούλμαν στις 8 το πρωί από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Τα σωματεία καλούν τους εργαζόμενους να εκφράσουν μαζικά την αλληλεγγύη τους στους εξεγερμένους αγρότες.
"904 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM"

Σε ένδειξη συμπαράστασης στον αγώνα των αγροτών της Θεσσαλονίκης και όλης της Ελλάδας, ο Ραδιοφωνικός Σταθμός "Θεσσαλονίκη, 904 Αριστερά στα FM" αναβάλει τον ετήσιο χορό του που ήταν προγραμματισμένος για σήμερα Σάββατο. Ο χορός θα γίνει το Σάββατο 18 Γενάρη στο Κέντρο ΖΟΟΜ. Θα ισχύσουν οι ίδιες προσκλήσεις.

Εξάλλου σήμερα αντιπροσωπεία του Ραδιοσταθμού θα επισκεφτεί τους αγρότες στα μπλόκα της Θεσσαλονίκης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ