ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Δεκέμβρη 1996
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Την Τρίτη η πανελλαδική κινητοποίηση

Στις 17 Δεκέμβρη κινητοποιούνται πανελλαδικά οι εργαζόμενοι ενάντια στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό της κυβέρνησης. Σε συγκέντρωση στην Κάνιγγος και συλλαλητήριο στη Βουλή καλεί η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Αθήνας. Δεκάδες Εργατικά Κέντρα της χώρας κλιμακώνουν με 24ωρες απεργίες και κατά τόπους απεργιακές συγκεντρώσεις

Αγωνιστικό κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους της Αθήνας, τους συνταξιούχους, τη νεολαία, τις γυναίκες και όλα τα σωματεία και τους μαζικούς φορείς της πόλης, απευθύνει η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων,για τη μαζική συμμετοχή τους στη συγκέντρωση που πραγματοποιεί στις 17 Δεκέμβρη, στις 5.30 το απόγευμα, στην πλατεία Κάνιγγος, από όπου θα γίνει πορεία και συλλαλητήριο στη Βουλή, ενάντια στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό που φέρνει για ψήφιση η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

"Αντιστεκόμαστε και διεκδικούμε αγωνιστικά τα δικαιώματά μας", υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Αθήνας,η οποία τονίζει ότι για μια ακόμα χρονιά οι εργαζόμενοι και η πλειοψηφία του λαού έρχονται αντιμέτωποι με έναν προϋπολογισμό άγριας λιτότητας, με μοναδικό στόχο την υλοποίηση αντιαναπτυξιακών κατευθύνσεων της Συνθήκης του Μάαστριχτ, της Λευκής Βίβλου, της ΓΚΑΤΤ, καθώς και την αμείωτη αύξηση των κερδών των βιομηχάνων.

Η Συντονιστική Επιτροπή,διεκδικεί: Κατάργηση των φοροαπαλλαγών του μεγάλου κεφαλαίου, αφορολόγητο ποσό ίσο με τις αποδοχές του ανειδίκευτου εργάτη, τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας. Προστασία της εγχώριας παραγωγής, προστασία της αγροτικής παραγωγής και ικανοποίηση των αιτημάτων των αγροτών. Γενναία αύξηση των κοινωνικών δαπανών. Επαναδιαπραγμάτευση της ΕΓΣΣΕ. Κατώτερο μεροκάματο 7.000 δρχ., κατώτερος μισθός 170.000 δραχμές, καθώς και ΑΤΑ. Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων και των νόμων που επιτρέπουν το ωρομίσθιο και τη μερική απασχόληση. Μέτρα για την ανακούφιση των ανέργων. Καθιέρωση 35ώρου - 5ημέρου - 7ώρου χωρίς μείωση αποδοχών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Σε μαζική αγωνιστική συμμετοχή στη συγκέντρωση της Συντονιστικής Επιτροπής, με προσυγκέντρωση στην Ομόνοια,καλούν 20 πρωτοβάθμια σωματεία του Πειραιά,τα οποία στην ανακοίνωσή τους εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στους ναυτεργάτες, που προχωρούν σε απεργιακές κινητοποιήσεις από τις 16 Δεκέμβρη, στους αγρότες, στους οικοδόμους, στους καθηγητές, στους συνταξιούχους και σε όλους αυτούς που παλεύουν και αγωνίζονται για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Καταγγέλλουν επίσης την απόφαση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, που με ευθύνη των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ και "Αυτ. Παρέμβ." απέρριψε την πρόταση για 24ωρη πανελλαδική απεργία.

Η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας καλεί τους εργαζόμενους στις συγκεντρώσεις που θα διοργανωθούν στις 17 Δεκέμβρη και τη ΓΣΕΕ να καταγγείλει την ΕΓΣΣΕ. H Δημοκρατική Συνεργασία εργαζομένων στα ΕΛΤΑ,καλεί τους εργαζόμενους στη συγκέντρωση της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων και καταδικάζει την πλειοψηφία της διοίκησης της Ομοσπονδίας που αρνήθηκε να κηρύξει 24ωρη απεργία.

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας,καλεί επίσης όλα τα μέλη της να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση των εργαζομένων στη Βουλή, καταγγέλλοντας ότι αυτός ο προϋπολογισμός "φωτογραφίζει" τον κοινωνικό αποκλεισμό των γυναικών.

Τα Εργατικά Κέντρα που απεργούν

Στη μάχη ενάντια στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό έχουν ριχτεί και πολλά Εργατικά Κέντρα της χώρας που, παρά την απόφαση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ για πραγματοποίηση μονάχα τρίωρης πανελλαδικής στάσης εργασίας στο τέλος της βάρδιας, αποφάσισαν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με 24ωρη απεργία και αγωνιστικά συλλαλητήρια. Σε πολλές περιπτώσεις τα Εργατικά Κέντρα προχωρούν σε συντονισμό της δράσης τους με αγρότες, επαγγελματοβιοτέχνες, μαθητές. Αποφάσεις για 24ωρη απεργία στις 17 Δεκέμβρη έχουν πάρει μέχρι τώρα τα Εργατικά Κέντρα: Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Ηρακλείου, Λάρισας, Λέσβου, Λευκάδας, Αγρινίου, Καλαμάτας, Κιλκίς, Καβάλας, Αιγίου, Φθιώτιδας, Λιβαδειάς, Νάουσας, Ξάνθης, Εβρου, Βόλου, Ναυπλίου, Αργους, Τρικάλων, Αλμυρού, Κεφαλλονιάς και Ιθάκης, Κοζάνης, Σερρών, Ευρυτανίας, Ορεστιάδας.

Οι συγκεντρώσεις

Στη Θεσσαλονίκη,με απόφαση της διοίκησης του ΕΚΘ, θα πραγματοποιηθεί απεργιακή συγκέντρωση στις 10 το πρωί μπροστά στο Εργατικό Κέντρο και πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Στις 9.30 το πρωί, η Συντονιστική Επιτροπή Εργατοϋπαλληλικών Σωματείων διοργανώνει προσυγκέντρωση στην πλατεία Δικαστηρίων και με ανακοίνωσή της καλεί όλους τους εργαζόμενους της πόλης να πάρουν μαζικά μέρος στην κινητοποίηση. Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση απευθύνει επίσης και η ΣΕΑ των συνταξιουχικών οργανώσεων του νομού.

Στην Πάτρα θα γίνει συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου στις 11 το πρωί έξω από τα γραφεία του. Θα προηγηθεί προσυγκέντρωση της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων και Συνδικαλιστών Πάτρας στην πλατεία Αγ. Γεωργίου στις 10.30 το πρωί,με πορεία προς τη Νομαρχία Αχαϊας όπου θα επιδοθεί ψήφισμα. Στη Λάρισα η συγκέντρωση θα γίνει στις 10 το πρωί στην πλατεία Τάκη Γαργαλιάνου.Στη Λέσβο θα γίνει κοινή συγκέντρωση στη Μυτιλήνη, από όλους τους φορείς του νησιού, εργαζόμενους, δημόσιους υπάλληλους, αγρότες, επαγγελματοβιοτέχνες, εμπόρους, μαθητές, κλπ. Συγκεντρώσεις θα γίνουν και σε άλλες πόλεις της χώρας στα πλαίσια των απεργιακών κινητοποιήσεων των Εργατικών Κέντρων, όπως στο Ηράκλειο Κρήτης, τις Σέρρες κ.α.

Οι συνταξιούχοι στον αγώνα

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα συνταξιούχων,με ανακοίνωσή της καλεί τους συνταξιούχους να δώσουν το αγωνιστικό τους "παρών" την Τρίτη 17 Δεκέμβρη και ώρα 5.30 μμ έξω από τη Βουλή, όπου θα συζητηθεί ο προϋπολογισμός. Οι συνταξιούχοι στην ανακοίνωσή τους επισημαίνουν ότι ο συνεχής διάλογος τον οποίο επικαλούνται οι κυβερνώντες, έχει μετατραπεί σε κυβερνητικό μονόλογο. Τα βασικά προβλήματα, συνεχίζουν οι συνταξιούχοι, που απασχολούν τους απόμαχους της δουλιάς - επανασύνδεση των κατώτερων συντάξεων στα 20 μεροκάματα του ανειδίκευτου εργάτη και στο 80% για όλες τις κατώτερες συντάξεις όλων των ταμείων και του δημοσίου - προσκρούουν πάνω στην άρνηση της κυβέρνησης να τα προσεγγίσει στοιχειωδώς. Οι προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης - υπογραμμίζουν - για κοινωνική δικαιοσύνη και εξασφάλιση στο εισόδημα έπεσαν στο κενό. Η "καραμέλα" του διαλόγου, τονίζουν οι συνταξιούχοι, έχει μετατραπεί σε κυβερνητικό μονόλογο, ο οποίος δεν έχει στόχο την ουσιαστική αντιμετώπιση των καυτών προβλημάτων χιλιάδων συνταξιούχων.

  • Συμμετοχή στην πανελλαδική στάση εργασίας και το συλλαλητήριο, δηλώνουν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Μετάλλου, η Ομοσπονδία Εργαζομένων στα ΕΛΤΑ, Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, το Εργατικό Κέντρο Πειραιά.
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Αποφασιστικά στην απεργία!

Στις 6 το πρωί της Δευτέρας αρχίζει η 48ωρη πανναυτεργατική απεργία παγκόσμιας κλίμακας. Εφοπλιστές: Να κηρυχτεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική!

Τα ξημερώματα της Δευτέρας, αρχίζει η 48ωρη πανναυτεργατική απεργία παγκόσμιας κλίμακας,που κήρυξε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ),κλιμακώνοντας τον αγώνα των ναυτεργατών ενάντια στην κυβερνητική πολιτική που τους πετάει στη στεριά. Στο μεταξύ, χτες το μεσημέρι τέθηκαν σε εκκίνηση και οι γνωστοί μηχανισμοί για την τρομοκράτηση των ναυτεργατών, με την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν δύο εφοπλιστικές Ενώσεις, ζητώντας από το Πρωτοδικείο Πειραιά να χαρακτηρίσει τη ναυτεργατική απεργία παράνομη και καταχρηστική!

Πρόκειται για την Ενωση Εφοπλιστών Ακτοπλοϊας και την εφοπλιστική Ενωση των Τουριστικών Μεσογειακών Πλοίων,οι οποίες ζητούν, μέχρι την έκδοση της απόφασης, να απαγορευτεί η διενέργεια της απεργίας ή να ανασταλεί, να αποφασιστεί "η απαγόρευση - όπως αναγράφεται - άλλως η αναστολή της απεργίας" και να επιβληθεί στους συνδικαλιστές που θα παραβιάσουν την απόφαση προσωπική κράτηση ενός χρόνου και χρηματική ποινή 100 χιλ. δραχμών. Ζητούν, επίσης, να απαγορευτεί προσωρινά και κάθε άλλη απεργιακή κινητοποίηση της ΠΝΟ! Το δρόμο για την ποινικοποίηση της απεργίας "άνοιξε" ο ίδιος ο υπουργός Εμπορικής ΝαυτιλίαςΣταύρος Σουμάκης, ο οποίος την περασμένη Τετάρτη, κατά την τακτική συνέντευξη Τύπου, χαρακτήρισε την απεργία "εγκληματική ενέργεια"! Απειλή προς τους ναυτεργάτες, ότι θα καταφύγει στα δικαστήρια, εξαπέλυσε, με χτεσινή ανακοίνωσή της, και η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών, που συμπεριλαμβάνει όλες τις εφοπλιστικές Ενώσεις!

Απέναντι στους μηχανισμούς για το "χτύπημα" του ναυτεργατικού αγώνα, που έθεσαν σε λειτουργία κυβέρνηση και εφοπλιστές, οι ναυτεργάτες απαντούν, εντείνοντας τα μέτρα προετοιμασίας για την επιτυχία της απεργίας τους. Ηδη, οι συνδικαλιστές έχουν αναλάβει τα πόστα τους στα λιμάνια όλης της χώρας για την ενημέρωση των ναυτεργατών και την περιφρούρηση του αγώνα, ενώ ξεκίνησαν και οι αντιπροσωπείες προς τα λιμάνια του εξωτερικού για την περιφρούρηση της απεργιακής κινητοποίησης στα ποντοπόρα πλοία. Σημειώνεται ότι οι ναυτεργάτες στα ποντοπόρα έχουν το περιθώριο να απεργήσουν ακόμα και όταν το πλοίο προσεγγίσει λιμάνι στις 24 του μήνα. Οι ναυτεργάτες του Πειραιά, με την έναρξη της απεργίας, θα συγκεντρωθούν στην πλατεία Καραϊσκάκη, για να περιφρουρήσουν τον αγώνα τους.

Οι ναυτεργάτες απαιτούν να αλλάξει η κυβερνητική πολιτική, που τους πετάει από τα πλοία, με τη μείωση των οργανικών συνθέσεων και την άρση της προστασίας των εσωτερικών θαλάσσιων γραμμών (καμποτάζ). Απαιτούν, επίσης, να μην εφαρμοστεί ο νέος τρόπος φορολόγησης του εισοδήματός τους που προωθεί η κυβέρνηση, να καθοριστεί το ύψος των συντάξεων στο 80% του μισθού των ναυτεργατών και να παρθούν μέτρα προστασίας του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής "Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ"Γιάννης Μανουσογιαννάκης,σχολιάζοντας την αίτηση των εφοπλιστών, δήλωσε: "Οι εφοπλιστές ματαιοπονούν, πιστεύοντας ότι με δικαστικές παρεμβάσεις θα αναστείλουν την απόφαση των ναυτεργατών να παλέψουν για τη λύση των προβλημάτων τους. Την απάντηση θα την πάρουν από τη μαζική και αποφασιστική συμμετοχή των ναυτεργατών στην απεργιακή κινητοποίηση που ξεκινούν".

Η ΠΝΟ, με ανακοίνωση που εξέδωσε αμέσως μετά την εκδήλωση της εφοπλιστικής απαίτησης, επισημαίνει: "Μερίδα του ελληνικού εφοπλισμού ακολουθώντας την πάγια τακτική τους προσέφυγαν για μια ακόμα φορά στη διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων. Η απάντηση της ΠΝΟ είναι απλή και ξεκάθαρη. Οι Ελληνες ναυτεργάτες κατεβαίνουν σε απεργία, κάνοντας χρήση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματός τους για την επίλυση των δίκαιων αιτημάτων τους".

Τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των ναυτεργατών εκφράζουν με ανακοίνωσή τους 18 από τα μεγαλύτερα σωματεία της δύναμης του Εργατικού Κέντρου Πειραιά.

ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
Απεργιακός συναγερμός

Με μια ακόμα πανελλαδική απεργία, απαντά η ΑΔΕΔΥ στην κυβερνητική πολιτική παραπέρα συρρίκνωσης του εισοδήματος των δημοσίων υπαλλήλων

Το αγωνιστικό τους ραντεβού ανανεώνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι για την Τρίτη 17 Δεκέμβρη,στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ.Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο αντιδρούν στο νέο μισθολόγιο της κυβέρνησης, το οποίο θα σημάνει μια νέα επίθεση στο εισόδημά τους, παρά τα σκληρά αποτελέσματα που έχουν υποστεί από την πολιτική σκληρής λιτότητας και τις εισοδηματικές απώλειες που μόνο τα τελευταία έξι χρόνια έφτασαν το 54%.Η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 10.30 το πρωί μπροστά στα γραφεία της Οργάνωσης.

Με απεργιακές κινητοποιήσεις κλιμακώνουν τον αγώνα τους και μια σειρά επιμέρους κλάδοι του δημοσίου. Ετσι οι εφοριακοί έχουν αποφασίσει 48ωρη απεργία για τις 17 και 18 Δεκέμβρη και οι τελωνειακοί τριήμερη απεργία από 17 ως και 19 του μήνα.Επίσης ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων στους Παιδικούς Σταθμούς προχωρά τη Δευτέρα 16 Δεκέμβρη σε συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα, ενώ για την Τρίτη 17 Δεκέμβρη έχει κηρύξει 24ωρη απεργία,διεκδικώντας επίλυση των οξυμένων προβλημάτων του κλάδου. Στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ, συμμετέχει και όλο το προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων.

Αγωνιστικό κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην απεργία και στη συγκέντρωση, απευθύνει με ανακοίνωσή της, η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα",τονίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη για παραπέρα κλιμάκωση, για "αγώνα μέχρι τη δικαίωση".

Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση: "Με όπλο την επιτυχημένη 24ωρη πανελλαδική συντονισμένη απεργία της 28ης Νοέμβρη και μέσα στο γενικότερο ξεσηκωμό αγροτιάς και εργατιάς, προχωράμε όλοι μαζί οι δημόσιοι υπάλληλοι από καλύτερες θέσεις και με μεγαλύτερες προϋποθέσεις στη δεύτερη 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 17, μέρα που θα αρχίσει η συζήτηση στη Βουλή του νέου αντιλαϊκού προϋπολογισμού της κυβέρνησης".

Τονίζει επίσης, πως οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν μπορούν να αποδεχτούν το νέο αντιδημοσιοϋπαλληλικό μισθολογικό καθεστώς που σχεδιάζουν οι κυβερνώντες στο όνομα του ευρωεισαγόμενου προγράμματος "σύγκλισης". Δεν μπορούν να δεχτούν παθητικά έναν προϋπολογισμό που αυξάνει τα φορολογικά βάρη των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, μειώνει τις δαπάνες για υγεία, παιδεία, κοινωνική ασφάλιση και ευνοεί τη γιγάντωση των υπερκερδών και υπερπρονομίων του μεγάλου κεφαλαίου.

Καλεί, τέλος, να παλέψουν για "άμεσες αυξήσεις που θα καλύπτουν τις απώλειες, γνήσια ΑΤΑ, τιμαριθμοποίηση φορολογικής κλίμακας, ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, κατάργηση αντιασφαλιστικών νόμων, αύξηση των κοινωνικών δαπανών".

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτικών Συνταξιούχων καλεί τους συνταξιούχους να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ, "για να σταματήσει - τονίζει - ο κατήφορος στους μισθούς και συντάξεις". Ανάλογο κάλεσμα απευθύνει οΣύνδεσμος Συνταξιούχων Πολιτικών Δημοσίων Υπαλλήλων Αθηνών.

Οι προσυγκεντρώσεις της Αθήνας

Οι προσυγκεντρώσεις σωματείων και μαζικών φορέων, που έχει προγραμματίσει η Συντονιστική Επιτροπή για τις 5 το απόγευμα της ερχόμενης Τρίτης, είναι οι εξής: Στην πλατεία Βάθης σωματεία και φορείς από τις δυτικές συνοικίες,στην Ομόνοια σωματεία και φορείς ανατολικών και νότιων συνοικιών,στο Πεδίον του Αρεως σωματεία και φορείς βόρειων συνοικιών.

ΠΑΙΔΕΙΑ
Κλιμακώνεται η αντίσταση

Αγωνιστικό "παρών" από μαθητές, φοιτητές, γονείς, στις κινητοποιήσεις την Τρίτη

Το σύνθημα της αντίστασης στην αντιλαϊκή πολιτική, που στο στόχαστρό της έχει βάλει και τη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση, θα βροντοφωνάξει την Τρίτη το απόγευμα, μαζί με τους εργαζόμενους της Αθήνας, η σπουδάζουσα νεολαία της πρωτεύουσας.

Ηδη πολλά γυμνάσια και λύκεια, καθώς και σχολές σε ΤΕΙ και πανεπιστήμια, έχουν πάρει σχετικές αποφάσεις να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο των εργαζόμενων στη Βουλή, καταγγέλλοντας την πολιτική οικονομικού στραγγαλισμού που ακολουθεί η κυβέρνηση απέναντι στην παιδεία, με το ποσοστό - παρωδία που προβλέπει ο φετινός προϋπολογισμός για την εκπαίδευση, ύψους 7,39%.

Στο συλλαλητήριο θα συμμετάσχουν και οι μαθητές των νυχτερινών σχολείων της Αθήνας κατόπιν απόφασης του Συντονιστικού τους, όπως επίσης και η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων Νομαρχίας Πειραιά, που καλεί σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο καταγγελίας των πενιχρών ποσοστών για την εκπαίδευση. Η προσυγκέντρωση της Ομοσπονδίας Γονέων θα γίνει στις 5 το απόγευμα στην Ομόνοια έξω από του Μπακάκου.

Δάσκαλοι - καθηγητές

Σε υψηλά επίπεδα κυμάνθηκε χτες η συμμετοχή των καθηγητών γυμνασίων και λυκείων της χώρας, τελευταία μέρα της τριήμερης απεργίας των εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (περίπου 70%). Σήμερα συνεδριάζουν από το πρωί σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας οι πρόεδροι των τοπικών ΕΛΜΕ όλης της χώρας για να αποφασίσουν τη συνέχεια των κινητοποιήσεων του κλάδου.

Τη Δευτέρα επίσης ξεκινάει η διήμερη πανελλαδική απεργία που έχει κηρύξει η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας.

Οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αντιδρούν στην εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης και καταγγέλλουν ότι με το νέο μισθολόγιο που θέλει να καθιερώσει θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη συρρίκνωση του εισοδήματος των εκπαιδευτικών.

Στο "γκρίζο" φόντο της αποβιομηχάνισης

Ξεκινά αύριο το 8ο εκλογικό συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας και η ΔΕΣΚΕ απευθύνει κάλεσμα αντεπίθεσης

Με την επιταχυνόμενη αποβιομηχάνιση του Θριάσιου να ρίχνει βαριά τη σκιά της, ξεκινούν αύριο Κυριακή οι εργασίες του 8ου εκλογοαπολογιστικού συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας.

Πάνω από 11.000 είναι οι θέσεις εργασίας που χάθηκαν την τελευταία δεκαετία στην περιοχή, ενώ η συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού στη βιομηχανία, ξεπερνά το 60%.Την ίδια περίοδο, εφτά μεγάλες βιομηχανικές μονάδες έκλεισαν, άλλες τέσσερις συρρικνώθηκαν δραστικά, ενώ δεκάδες είναι οι μικρές βιομηχανίες και βιοτεχνίες που κλείνουν καθημερινά. Ταυτόχρονα συρρικνώνονται και δρομολογείται η ιδιωτικοποίηση, μεγάλων δημόσιων επιχειρήσεων.

Η κατάσταση αυτή αντικατοπτρίζεται και στη σύνθεση του συνεδρίου. Ετσι από τα 5.500 ψηφίσαντα μέλη που εκπροσωπούνταν με 179 αντιπροσώπους στο προηγούμενο συνέδριο, σήμερα εκπροσωπούνται με 133 αντιπροσώπους, μόλις 4.500 μέλη.

Κάλεσμα για "αντεπίθεση και υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας", απευθύνει προς τους αντιπροσώπους του συνεδρίου, με διακήρυξή της, η "Δημοκρατική Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση".

Τονίζει επίσης, ότι στα σχέδια των πολυεθνικών είναι η μετατροπή του Θριάσιου σε περιοχή εμπορίου και υπηρεσιών, με χιλιάδες ανέργους. Καταγγέλλει την καταστροφική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, όπως και τις ευθύνες της πλειοψηφίας της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, που κράτησε και κρατά στάση υποταγής στις επιλογές κυβέρνησης και εργοδοτών. Τέλος, καταθέτει συγκεκριμένο πλαίσιο αιτημάτων που απαντά στις ανάγκες των εργαζομένων και καλεί σε υπερψήφιση του συνδυασμού, που αποτελεί προϋπόθεση για την ταξική πορεία του Εργατικού Κέντρου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ