ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Φλεβάρη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ισχυρό μήνυμα αντίστασης

Αμεση και αγωνιστική η απάντηση των κομμουνιστών της Βόρειας Ελλάδας

Ισχυρό μήνυμα αντίστασης στα σχέδια των ιμπεριαλιστών και καταδίκης της πολιτικής υποτέλειας, που ακολούθησε η κυβέρνηση για την αποκλιμάκωση της κρίσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις έστειλαν χτες οι κομμουνιστές και οι απλοί πολίτες της Θεσσαλονίκης με τη μαζική συμμετοχή τους στην πικετοφορία, που διοργάνωσε η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης, η οποία εξελίχθηκε σε μαχητική πορεία. Απέδειξαν έτσι, για άλλη μια φορά, πως οι κομμουνιστές, ξέρουν και μάχονται και στο κοινοβούλιο και στο δρόμο. Εκαναν καθαρό πως ο λαός της Ελλάδας δεν έχει να χωρίσει τίποτε με το λαό της Τουρκίας και τους λαούς όλου του κόσμου.

Η πικετοφορία ξεκίνησε στις 5.30 το απόγευμα από το χώρο μπροστά στο άγαλμα του Βενιζέλου και κατέληξε στο αμερικανικό προξενείο. Στο χώρο της συγκέντρωσης μίλησε το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας της ΚΟΘ Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, ο οποίος κατήγγειλε το ρόλο των ιμπεριαλιστών στην υπόθαλψη και διατήρηση της κρίσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και συνολικότερα στα Βαλκάνια. Χαρακτηριστικά είπε: "Εδώ και χρόνια το Κόμμα μας έχει δηλώσει κατηγορηματικά ότι τα εθνικά προβλήματα της χώρας μας δεν μπορούν να βρούνε λύση μέσα από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, είτε αυτοί είναι το ΝΑΤΟ, είτε η Ευρωπαϊκή Ενωση. Ομως δεν εισακουστήκαμε". Αναφερόμενος ιδιαίτερα στην πολιτική που εφάρμοσε η κυβέρνηση Σημίτη σημείωσε πως με την υποταγή και την υποτέλειά της θύμισε άλλες εποχές στο λαό της χώρας μας. Συγκεκριμένα είπε: "Πρόσφατα, τις παραμονές του συγκεκριμένου επεισοδίου προειδοποιήσαμε την κυβέρνηση του Σημίτη να μην επιδιώξει επιδιαιτησία Αμερικανών. Ζητήσαμε προσφυγή σε διεθνείς οργανισμούς για την τουρκική πρόκληση και πάλι δεν εισακουστήκαμε. Και ενώ κόμπαζαν ο Σημίτης και οι υπουργοί του για τα λεγόμενα εθνικά θέματα, μέσα σε λίγες ώρες μιας νύχτας κατάφεραν να υποχωρήσουν και να αναγνωρίσουν σαν επιδιαιτητές τους Αμερικανούς και το ΝΑΤΟ. Είναι ντροπή. Είναι αίσχος". Τέλος ο γραμματέας της ΚΟΘ σημείωσε πως οι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές είναι αυτοί που υποθάλπουν τα σχέδια των Τούρκων στρατοκρατών και δήλωσε πως οι κομμουνιστές θα συνεχίσουν να δίνουν τη μάχη, για να φύγουν οι Αμερικανοί από τη χώρα μας και από τα Βαλκάνια.

Στη συνέχεια οι κομμουνιστές πραγματοποίησαν πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης. Μπροστά οι νέοι, τα μέλη της ΚΝΕ και πίσω οι παλιότεροι αγωνιστές, όλοι μαζί, με μια φωνή, διαδήλωσαν πως "πίσω από την Τουρκία κρύβονται μαζί η ΕΟΚ, το ΝΑΤΟ και οι Αμερικανοί". Βροντοφώναξαν "Οχι στης κυβέρνησης την υποταγή, να φύγουνε οι βάσεις και οι Αμερικανοί", "Οχι στο μίσος των εθνικιστών ζήτω η φιλία των λαών". Σε όλη τη διαδρομήμοίραζαν στους πολίτες τη σχετική ανακοίνωση έβγαλε το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, πραγματοποιώντας έτσι ταυτόχρονα ενημερωτική εξόρμηση στην πόλη. Η πορεία κατέληξε έξω από το αμερικανικό προξενείο, όπου τα συνθήματα "φονιάδες των λαών Αμερικάνοι", "ΝΑΤΟ σημαίνει χούντες και πόλεμοι" έπεφταν βροχή. Οι κομμουνιστές αποχώρησαν δίνοντας την υπόσχεση πως θα συνεχίσουν τον αγώνα τους.

  • Πικετοφορία ενάντια στην πολιτική της υποτέλειας πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα και οι κομμουνιστές της Αλεξανδρούπολης, που διαδήλωσαν σε κεντρικούς δρόμους της πόλης μοιράζοντας ενημερωτικό υλικό με τις θέσεις του Κόμματος σχετικά με τα τελευταία γεγονότα.
  • Μαζικές ενημερωτικές εξορμήσεις με την ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, πραγματοποίησαν επίσης χτες τα μέλη του Κόμματος στις Σέρρες και την Καβάλα, όπου σήμερα θα συνεχίσουν την προσπάθεια ενημέρωσης των πολιτών με πικετοφορία, που θα ξεκινήσει στις 6 το απόγευμα μπροστά από τα γραφεία της Οργάνωσης.
  • Στην Κοζάνη και την Πτολεμαϊδα από χτες ξεκίνησε πλατιά πολιτική εξόρμηση των κομματικών δυνάμεων, με ενημερωτικό υλικό και συγκεντρώσεις, που θα ολοκληρωθεί την επόμενη Τρίτη. Ηδη χτες εκτός από το μοίρασμα χιλιάδων ανακοινώσεων του ΠΓ στις δύο παραπάνω πόλεις, πραγματοποιήθηκε και η πρώτη συγκέντρωση στο χωριό Αγία Παρασκευή με ομιλητή το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Κ. Σταμπολίδη. Οι συγκεντρώσεις που έχουν προγραμματιστεί για τις επόμενες μέρες είναι: Σήμερα στο χωριό Πύργος, αύριο Σάββατο στο Τρυγωνικό και το Πολύραχο, την Κυριακή στην Καισαρειά και τον Κήπο, τη Δευτέρα στην Ασβεστόπετρα και την Τρίτη στην Αρδασα.
  • Πικετοφορία θα πραγματοποιήσει σήμερα η ΝΕ του ΚΚΕ στη Βέροια. Το αγωνιστικό ραντεβού έχει οριστεί για τις 6 το απόγευμα μπροστά στα γραφεία της Οργάνωσης.
Οι κομμουνιστές ενημερώνουν

Σε δύο ανοιχτές πολιτικές συγκεντρώσεις, το Σάββατο 3 Φλεβάρη στην Κομοτηνή, και την Κυριακή 4 Φλεβάρη στην Καβάλα, θα μιλήσει ο βουλευτής και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Γιάννης Κατσαρός. Τις εκδηλώσεις διοργανώνουν οι ΝΕ του ΚΚΕ και θα πραγματοποιηθούν στην Κομοτηνή στις 6 το απόγευμα στην αίθουσα της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών και στην Καβάλα στις 10.30 το πρωί στην αίθουσα του ξενοδοχείου "Γαλαξίας".

Ο βουλευτής του ΚΚΕ στις ομιλίες του θα αναφερθεί στις επίκαιρες πολιτικές εξελίξεις, στη συγκρότηση της κυβέρνησης Σημίτη και στα διδάγματα από την κρίση στο Αιγαίο. Επίσης, θα αναφερθεί και στο προγραμματισμένο για τις 22 - 26 Μάη 15ο Συνέδριο του ΚΚΕ.

Επίσης, ανοιχτή πολιτική εκδήλωση, με ομιλητή το μέλος του ΠΓ του ΚΚΕ, Δημήτρη Γόντικα, με τα ίδια θέματα, διοργανώνει η ΝΕ Εβρου του ΚΚΕ την Τετάρτη 7 Φλεβάρη, στις 6.30 το απόγευμα, στην αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου Αλεξανδρούπολης.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ
Συγκέντρωση αντίστασης και καταγγελίας, την Τρίτη

Κάλεσμα προς το λαό της Αθήνας να καταδικάσει την εμπρηστική δραστηριότητα των ιμπεριαλιστών, την Τρίτη στις 6 μ.μ., στην πλατεία Κάνιγγος

Διαδήλωση αντίστασης και καταγγελίας στα εμπρηστικά σχέδια των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Αιγαίο, οργανώνει την ερχόμενη Τρίτη στις 6.00 μμ στην πλατεία Κάνιγγος, η Παναθηναϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη.

Η γραμματεία της Επιτροπής συνεδρίασε χτες έκτακτα και σε ανακοίνωσή της υπογραμμίζει τη σημασία της άμεσης μαζικής λαϊκής παρέμβασης του κινήματος ειρήνης, κόντρα στους σχεδιασμούς της ΝΑΤΟικής Τάξης Πραγμάτων.

Η συγκέντρωση οργανώνεται προκειμένου, όπως αναφέρει η ΠΕΔΥΕ, ο λαός της Αθήνας να καταγγείλει τους αμερικανονατοϊκούς εμπρηστές και τα πολεμοχαρή τους σχέδια, τη φιλονατοϊκή κυβέρνηση της Τουρκίας με τις αυθαίρετες προκλητικές απαιτήσεις της σε βάρος της εδαφικής μας ακεραιότητας και την υποτακτική στάση της ελληνικής κυβέρνησης με τη ΝΑΤΟική νομιμοφροσύνη της.Στο κάλεσμά της για τη συγκέντρωση η ΠΕΔΥΕ τονίζει, ότι ο φιλειρηνικός λαός της Αθήνας θα απαιτήσει να κλείσουν οι βάσεις στη Σούδα, στον Αραξο και το Ακτιο, να αποχωρήσει η χώρα μας από το ΝΑΤΟ και να επιστρέψουν οι Ελληνες στρατιώτες από τη Βοσνία.

Πορεία μαθητών στην αμερικανική πρεσβεία

Πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στο ρόλο των ιμπεριαλιστών στο Αιγαίο και με αφορμή την αμφισβήτηση των συνόρων στο Αιγαίο προγραμματίζουν τη Δευτέρα 5 Φλεβάρη οι μαθητές των Λυκείων του Κολωνού, με απόφαση των 15μελών Μαθητικών Συμβουλίων τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ