ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Φλεβάρη 1996
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Κινηθείτε, πνιγόμαστε... "

Ξεχωριστές παρεμβάσεις και αντιπλημμυρικά έργα για τις περιοχές της Ανατολικής Αττικής, προτείνει ο νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ, Ν. Στεφανίδης, προς τους αρμόδιους, οι οποίοι αδρανούν

"Κάντε κάτι, επιτέλους, θα πνιγεί κόσμος". Την έκκληση αυτή κάνει ο Νίκος Στεφανίδης,νομαρχιακός σύμβουλος και επικεφαλής της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" Ανατολικής Αττικής, με επιστολή του στους διάφορους "υπεύθυνους", που δεν κινητοποιήθηκαν για να αποτρέψουν τον κίνδυνο πλημμυρών στην περιοχή.

Στην επιστολή του, που απευθύνεται στον νομάρχη Ανατολικής Αττικής, τον πρόεδρο της αρμόδιας Νομαρχιακής Επιτροπής, τους δημάρχους της περιοχής, το ΥΠΕΧΩΔΕ και την ΕΥΔΑΠ, ο Ν. Στεφανίδης σημειώνει ότι στο Νομαρχιακό Συμβούλιο στις 16/12/95 επισήμανε συγκεκριμένα επικίνδυνα σημεία της Ανατολικής Αττικής, στα οποία έπρεπε να να είχαν γίνει κατεπείγοντα έργα από το Σεπτέμβρη. Τονίζει ακόμα ότι ουσιαστικά αναγκάζεται να απευθύνει την επιστολή, εξαιτίας της αδράνειας και της παθητικότητας με την οποία κυβέρνηση, νομάρχης, Νομαρχιακό Συμβούλιο, δήμαρχοι κ.ά. αντιμετώπισαν την καταστροφή του Σαββάτου και τα αιτήματα της παράταξης.

Παρελκυστική τακτική

Να σημειωθεί ότι το ΝΣ της Ανατ. Αττικής απέφευγε συστηματικά να εξετάσει το ζήτημα. Στη συνεδρίασή του, στις 25/10/95, ο κίνδυνος πλημμύρας και η λήψη αναγκαίων μέτρων είχε περιληφθεί στα εντός ημερήσιας διάταξης θέματα. Το Συμβούλιο, όμως, έκρινε σκόπιμο να το αναβάλει για άλλη συνεδρίαση, ενώ προερχόταν ήδη από αναβολή! Και αυτό παρά τις έντονες διαμαρτυρίες του Νίκου Στεφανίδη, ο οποίος από την αρχή της συνεδρίασης ζητούσε να προταχθεί έναντι άλλων θεμάτων, προκειμένου να μην αναβληθεί η εξέτασή του.

Στη συνεδρίαση της 18/11/95 το ΝΣ, παρά το αίτημα της ΝΑΣ, όχι μόνο δε συμπεριέλαβε το ζήτημα στα εντός ημερήσιας διάταξης θέματα, αλλά δε δέχτηκε την πρόταση της παράταξης να εξεταστεί έστω και ως εκτός ημερήσιας διάταξης. Το γεγονός προκάλεσε την αποχώρηση του Ν. Στεφανίδη. Επίσης, στη συνεδρίαση της 2/12/95 το ΝΣ, αν και είχε συμπεριλάβει το ζήτημα στα εντός ημερήσιας διάταξης και, μάλιστα, 2ο στη σειρά, φρόντισε να προτάξει άλλα θέματα και τελικά το ανέβαλε, προκαλώντας για άλλη μία φορά τις αντιδράσεις της ΝΑΣ.

Παρεμβάσεις που απαιτούνται

Προκειμένου πάντως να μην ακολουθήσουν και άλλες πλημμύρες, ο Ν. Στεφανίδης προτείνει, με την επιστολή του, να γίνει έκτακτη σύγκληση των συμβουλίων των πρωτοβάθμιων ΟΤΑ και του ΝΣ, καθώς και συγκεκριμένες παρεμβάσεις "που έπρεπε να γίνουν εδώ και καιρό" στα παρακάτω σημεία:

Στην Παλλήνη: "Στο δρόμο που οδηγεί στο ΚΑΠΗ του δήμου, ξεμπάζωμα σε γέφυρα που έχει μπαζωθεί τελείως από μπάζα, τα οποία έριξε ο Κωστέας Γείτονας και άλλοι περίοικοι σε πιο ψηλά σημεία. Ξεμπάζωμα της γέφυρας που βρίσκεται επί της Λ. Μαραθώνα, δίπλα στη νομαρχία. Στο ύψος της αντιπροσωπείας της "Σιτροέν" και της φαρμακοβιομηχανίας να ανοιχτεί το κανάλι διαφυγής που υπάρχει. Ξεμπάζωμα της γέφυρας που βρίσκεται επί της Λ. Μαραθώνα δίπλα στο γυμνάσιο - λύκειο. Συνεχής παρακολούθηση του ρέματος στην περιοχή του Καμπά, καθώς και της περιοχής κοντά στο Μουσικό Γυμνάσιο. Να παρθούν μέτρα έτσι ώστε τα νερά που σκορπίζονται στη Λ. Μαραθώνα, στο Κάτω Χαρβάτι, να μη λειτουργήσουν σαν κανάλι που θα παρασύρει αυτοκίνητα μέχρι τη ρεματιά στου Κοσκωτά".

Σε Πικέρμι - Σπάτα: "Στη γέφυρα στην περιοχή της Πετρέζας, στο δρόμο που ενώνει το Πικέρμι με τα Σπάτα, δεν αρκεί μόνο το ξεμπάζωμά της, αλλά χρειάζεται και η συνεχής επιτήρησή της, καθώς και εκβάθυνση στην κατεύθυνση προς Πεντέλη. Επί της Λ. Μαραθώνα στο ύψος που στρίβει ο δρόμος για το Πλατύ Χωράφι - Αγ. Μαγδαληνή η κοίτη του ποταμού ήδη έχει βγει στη Λεωφόρο και οι καταστροφές που έχει κάνει στους περιοίκους είναι "ελάχιστες" μπροστά σε αυτές που θα επακολουθήσουν"

Στη Ραφήνα: "Ο σταθμός μεταφόρτωσης του δήμου και το διπλανό καμίνι λειτουργούν σαν φράγμα του ρέματος που κατεβαίνει από το Πλατύ Χωράφι και που κατέβασε ελάχιστο νερό μέχρι τώρα. Οι χωρίς καμία μελέτη αυθαίρετες γέφυρες που έχουν στηθεί: α) Για την εξυπηρέτηση του παλιού καμινιού και την εξυπηρέτηση της οικογένειας Ματζουράνη, και τα παράνομα μπαζώματα που έχουν γίνει δίπλα σε αυτές λειτουργούν σαν τεράστιο φράγμα στην περιοχή Καμίνια της Διασταύρωσης και δε συγχωρείται καμία ολιγωρία. β) Στη Λ. Μαραθώνα, στον παραπόταμο που κατεβαίνει από την Καλλιτεχνούπολη και περνά δίπλα από το παλιό καμίνι του Τρανούλη και το εργοστάσιο των μπαταριών, η γέφυρά του χρειάζεται καθάρισμα. γ) Χρειάζεται συνεχής επιτήρηση και καθαρισμός ορισμένων σημείων του ρέματος που κατεβαίνει από του Κίτσου τη βρύση στην περιοχή της Διασταύρωσης".

Στη Νέα Μάκρη: "Χρειάζεται άμεσο καθάρισμα του ρέματος Μαρούγκα σε διάφορα σημεία και συνεχής επιτήρηση της γέφυρας στη Λ. Μαραθώνα".

Ο Ν. Στεφανίδης τονίζει τέλος ότι τα μπάζα από τις εργασίες που θα γίνουν θα πρέπει να συγκεντρωθούν σε ενιαία χωματερή και όχι να σκορπιστούν πάλι σε διάφορες ρεματιές για "ανακύκλωση".

Η ατμοσφαιρική ρύπανση κυκλώνει το Θριάσιο

Οι μετρήσεις του Σταθμού Ελέγχου Ρύπανσης (ΣΕΛΕΡ) της Ελευσίνας καταδεικνύουν ως κυρίως υπεύθυνες τις βιομηχανίες ΠΕΤΡΟΛΑ και ΠΥΡΚΑΛ

Οι βιομηχανικές μονάδες της ΠΕΤΡΟΛΑ και της ΠΥΡΚΑΛ στην Ελευσίνα είναι αυτές που ευθύνονται κυρίως για την επιβαρυμένη και αποπνικτική - πολλές φορές - ατμόσφαιρα των γύρω περιοχών. Σύμφωνα με τις μετρήσεις του Σταθμού Ελέγχου Ρύπανσης (ΣΕΛΕΡ), το τελευταίο τετράμηνο του 1995 στην Ελευσίνα υπήρξε επιβάρυνση της ατμόσφαιρας από οξείδια του αζώτου και υδρογονάνθρακες, ενώ στη Μαγούλα παρατηρήθηκε μικρή επιβάρυνση από διοξείδιο του θείου και όζον.

"Από το "τριαντάφυλλο" ρύπανσης φαίνεται ότι οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις παρουσιάζονται με ανέμους νοτιοδυτικούς και δυτικούς, και προέρχονται από τη βιομηχανική περιοχή ΠΕΤΡΟΛΑ - ΠΥΡΚΑΛ της Ελευσίνας", λέει ξεκάθαρα το δελτίο αποτελεσμάτων του ΣΕΛΕΡ. Συγκεκριμένα, το Νοέμβρη του 1995, στο Δημοτικό πάρκινγκ Ελευσίνας, παρουσιάστηκαν εννέα υπερβάσεις του ορίου στο διοξείδιο του αζώτου, ενώ αυξημένες ήταν και οι συγκεντρώσεις των υδρογονανθράκων.

Στη Μαγούλα οι μετρηθέντες ρύποι κυμάνθηκαν σε χαμηλά επίπεδα, σε σχέση με το 1994, χωρίς υπερβάσεις ορίων, με εξαίρεση το όζον που παρουσίασε μία υπέρβαση του ορίου. Και εδώ οι συγκεντρώσεις αυτές πρέπει να αποδοθούν σε μεταφορά από τη βιομηχανική περιοχή ΠΕΤΡΟΛΑ - ΠΥΡΚΑΛ της Ελευσίνας. Σχεδόν τα ίδια συμπεράσματα προκύπτουν και από τις μετρήσεις που έκανε η ΣΕΛΕΡ το Δεκέμβρη του 1995 στο Δημοτικό πάρκινγκ και στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Ελευσίνας. Πάντως, από τα συνολικά στοιχεία του 1995, προκύπτει ότι τα επίπεδα ρύπανσης καθ' όλη τη διάρκεια του έτους ήταν σαφώς χαμηλότερα από αυτά του 1994, με εξαίρεση τους συνολικούς και τους μη μεθανιούχους υδρογονάνθρακες.

Οσο για τις μετρήσεις που έγιναν στη θάλασσα, παρατηρήθηκαν μεγάλες συγκεντρώσεις χαλκού, σιδήρου, μαγγανίου, μολύβδου και ψευδαργύρου κοντά στα Ελληνικά Διυλιστήρια Ασπροπύργου (ΕΛΔΑ) και στο Ρέμα Γεωργίου, ενώ μεγάλη συγκέντρωση χρωμίου και καδμίου παρατηρήθηκε στη θαλάσσια περιοχή κοντά στα διαλυτήρια Μπακόπουλου. Οσον αφορά τα λάδια στα ιζήματα, εντυπωσιακές είναι οι συγκεντρώσεις στα ΕΛΔΑ και κυρίως στην ΠΕΤΡΟΛΑ.

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΘΗΝΑΣ
1ο} Πλημμύρα κυβερνητικής αναλγησίας

Προτάσεις για την αντιμετώπιση των πλημμυρών στο Λεκανοπέδιο καταθέτει προς το Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθήνας η ΝΑΣ και το καλεί να πιέσει με αγωνιστικό, διεκδικητικό τρόπο την κυβέρνηση, ώστε να προχωρήσει αμέσως στην υλοποίηση των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων

Σκληρή κριτική στην κυβερνητική αδιαφορία μπροστά στην... ετήσια "κατάρα" των πλημμυρών, αλλά και συγκεκριμένες προτάσεις για το πρόβλημα, περιλαμβάνονται σε σχετική ανακοίνωση της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" Αθήνας.

Οι νομαρχιακοί σύμβουλοι Αθήνας της "ΝΑΣ", Σπ. Χαλβατζής και Χρ. Λαζαρίδης, τονίζουν ότι οι καταστροφές από τις πρόσφατες πλημμύρες στο λεκανοπέδιο της Αττικής, ανέδειξαν εκ νέου την αναλγησία των κυβερνήσεων όλων των τελευταίων χρόνων, την ανετοιμότητα και προχειρότητα του κρατικού μηχανισμού και την έλλειψη υλικοτεχνικής υποδομής και συντονισμού μεταξύ νομαρχιών, δήμων και κοινοτήτων. Επίσης, ανέδειξαν και το πολιτικό υπόβαθρο αυτής της κατάστασης, με τις πολιτικές που στήριξαν το κέρδος των λίγων σε βάρος των συμφερόντων των εργαζομένων.

"Είναι προσβολή στη νοημοσύνη του λαού οι επαναλαμβανόμενες δηλώσεις μετά από κάθε καταστροφή, για δήθεν προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση, για δήθεν προγραμματισμό έργων. Οι κυβερνητικές δηλώσεις μετά από κάθε καταστροφή έχουν χάσει κάθε έννοια", τονίζεται στην ανακοίνωση.

Το συμπέρασμα αυτό εξάγεται εύκολα, αφού τα αντιπλημμυρικά έργα δεν επαρκούν, οι καταστροφές απαιτούν πολλαπλάσιες δαπάνες από τις διαθέσιμες, ενώ οι δημόσιες επενδύσεις επιχορηγούν έργα που επιλέγονται και επιβάλλονται από τις πολυεθνικές για τη δική τους εξυπηρέτηση, με κάθε τίμημα.

Η "ΝΑΣ" Αθήνας προβλέπει πως η κατάσταση θα χειροτερεύσει, αφού η εφαρμοζόμενη πολιτική:

- Δεν προστατεύει ούτε αναπτύσσει το δασικό πλούτο του λεκανοπεδίου, την ίδια στιγμή που εξαιρεί από την αναδάσωση τεράστιες καμένες εκτάσεις, όπως για παράδειγμα της Πεντέλης.

- Δεν ελευθερώνει και δε διευθετεί τα ρέματα.

- Δεν καθορίζει δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα κατασκευής αντιπλημμυρικών έργων.

- Δεν προστατεύει, αντίθετα τσιμεντοποιεί, τους ελεύθερους χώρους.

Στα παραπάνω προστίθεται η έλλειψη σχεδιασμού πρόληψης αλλά και αποκατάστασης των καταστροφών, η έλλειψη συντονισμού μεταξύ των φορέων, η έλλειψη άψυχου και έμψυχου, εξειδικευμένου δυναμικού και η απουσία συντονιστικού οργάνου που να μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Σε αυτές τις ανάγκες προστίθενται και η απογραφή και η αποζημίωση των ζημιών σε κτίρια, εξοπλισμό και παραγωγή.

Προτάσεις αφύπνισης

Η "ΝΑΣ" καταθέτει μια σειρά προτάσεων για τη λήψη μέτρων άμεσης προτεραιότητας:

- Ολοκλήρωση και δημοσιοποίηση ενός επικαιροποιημένου σχεδιασμού για τη συνολική και ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος, με μακρόχρονο ορίζοντα προβλέψεων, που θα περιλαμβάνει σειρά μέτρων: δασοκαλύψεις, αναδασώσεις, απαγόρευση επεκτάσεων, διάνοιξη φυσικών ρεμάτων και ειδικά έργα (μικρά φράγματα, τοπικά έργα κλπ.).

- Καθορισμό εύλογου και δεσμευτικού χρονοδιαγράμματος, με ιδιαίτερη έμφαση στην ιεράρχηση των έργων.

- Δέσμευση των απαιτούμενων κονδυλίων.

- Εφαρμογή αξιόπιστου σχεδίου, διαμορφωμένου με την ουσιαστική συμμετοχή όλων των βαθμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιστημονικών και παραγωγικών φορέων.

Οι προτάσεις αυτές απαιτούν βέβαια και την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή και τον εκσυγχρονισμό σε μέσα και προσωπικό του δημόσιου τομέα.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι μόνο η αγωνιστική δράση και ετοιμότητα μπορεί να επιβάλλει άλλη πορεία και καλούνται οι μαζικοί φορείς, οι επιστημονικοί σύλλογοι, η Τοπική Αυτοδιοίκηση "να λάβουν ουσιαστικές πρωτοβουλίες και δράση για να αρχίσει επιτέλους η αντιπλημμυρική προστασία της χώρας σε στέρεη βάση".

Η "ΝΑΣ" ζητά την άμεση σύγκληση του Νομαρχιακού Συμβουλίου "για την αντιμετώπιση του όλου προβλήματος και ιδιαίτερα των μέτρων που επιβάλλεται να παρθούν".

ΛΙΜΝΗ ΚΟΡΩΝΕΙΑ
Αργοπεθαίνει από μόλυνση

Τρίωρος αποκλεισμός του δρόμου Θεσσαλονίκης - Λαγκαδά από εκατοντάδες κατοίκους της περιοχής που αγωνίζονται για τη σωτηρία της

Σε τρίωρο αποκλεισμό του επαρχιακού δρόμου Θεσσαλονίκης - Λαγκαδά, προχώρησαν χτες το πρωί εκατοντάδες κάτοικοι της Κοινότητας Καβαλαρίου Θεσσαλονίκης, διαμαρτυρόμενοι για τη ρύπανση και τη μόλυνση που δημιουργείται από την παράνομη διάθεση εργοστασιακών λυμάτων και αστικών αποβλήτων στις περιοχές γύρω από τη λίμνη Κορώνεια.

Τη στάση της πολιτείας στην παράνομη δράση των εργοστασίων της περιοχής κατήγγειλε στο "Ρ" ο πρόεδρος της Κοινότητας Καβαλαρίου, Χρήστος Μητσόπουλος,λέγοντας χαρακτηριστικά: "Η πολιτεία δε λαμβάνει μέτρα και οι νόμοι που υπάρχουν δεν τηρούνται, με την ανοχή των αρχών". "Η περιοχή μας - συμπλήρωσε - μετατρέπεται σε μια χαβούζα. Από το χωριό μας, που βρίσκεται πολύ κοντά στη λίμνη, περνάνε δύο ρέματα, στα οποία ρίχνουν τα απόβλητά τους οι βιομηχανίες και ο Δήμος Λαγκαδά, με αποτέλεσμα να δημιουργείται αφόρητη δυσοσμία. Το τραγικό είναι πως τα λύματα καταλήγουν στη λίμνη".

Συμπαράσταση από το ΚΚΕ

Στην Κοινότητα Καβαλαρίου, κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, βρέθηκε χτες και ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Κατσαρός με στελέχη του Κόμματος, όπου και συναντήθηκαν με τον πρόεδρο Χ. Μητσόπουλο, τον επικεφαλής της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, Γιώργο Μπάρμπα και κατοίκους. Ο Γ. Μπάρμπας τόνισε στο βουλευτή του ΚΚΕ πως στο λεκανοπέδιο Λαγκαδά, λειτουργούν είκοσι βιομηχανίες, κυρίως βαφεία, από τις οποίες μόνο οι πέντε έχουν άδεια, ενώ διοχετεύουν στη λίμνη Κορώνεια περίπου 25.000 κυβικά μέτρα λύματα τη μέρα. "Σύντομα - πρόσθεσε - θα υπάρξει κλιμάκωση των κινητοποιήσεών μας, στις οποίες θα συμμετέχουν και όλες οι γειτονικές κοινότητες".

Την πλήρη συμπαράστασή του στους κατοίκους, που δίνουν έναν αγώνα ζωής, εξέφρασε ο Γ. Κατσαρός, τονίζοντας πως θα φέρει άμεσα το θέμα στη Βουλή. Οπως έχει γράψει επανειλημμένα η εφημερίδα μας, στο λεκανοπέδιο του Λαγκαδά επικρατεί τραγική κατάσταση από περιβαλλοντικής άποψης. Η λίμνη Κορώνεια εξαφανίζεται, ενώ από τα λύματα μολύνεται και ο υδροφόρος ορίζοντας μιας περιοχής 250.000 στρεμμάτων, υψηλής παραγωγικότητας, που σε λίγα χρόνια δε θα υπάρχει. Σε πόρισμα που συνέταξε πρόσφατα η Διεύθυνση Υδάτινων Βελτιώσεων της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, αναφέρεται πως το νερό της λίμνης είναι εντελώς ακατάλληλο για κάθε χρήση (άρδευση, ύδρευση και άλλα). Η χημική ανάλυση έδειξε πως το νερό είναι πολύ αλκαλικό κι επομένως ακατάλληλο για την επιβίωση ζωντανών οργανισμών.

Ψήφισμα

Σε ψήφισμα των κατοίκων του Καβαλαρίου, αναφέρεται: "Τα μέχρι σήμερα ληφθέντα μέτρα είναι ανύπαρκτα. Κρίνουμε τους αρμόδιους φορείς και γενικά την πολιτεία απούσα από το πρόβλημα. Στις αγωνιώδεις μέχρι σήμερα διαμαρτυρίες της κοινοτικής αρχής Καβαλαρίου, κωφεύουν". Σε κάλεσμα του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής Λαγκαδά, ερωτώνται οι αρμόδιοι φορείς του Νομού Θεσσαλονίκης:

  • Θα επιτρέψετε στις βιομηχανίες αυτές να λειτουργούν με τη σημερινή τους μορφή και συμπεριφορά, όπως λειτουργούν εδώ και πολλά χρόνια;
  • Επιθυμείτε την εξαφάνιση των λιμνών Κορώνειας και Βόλβης; Εάν συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση, η Κορώνεια, σε δύο χρόνια δε θα υπάρχει.
  • Επιθυμείτε το μαρασμό χιλιάδων αγροτών και κτηνοτρόφων, εγκαταλείποντας τα μολυσμένα, πλέον, κτήματά τους, αφού δε θα έχουν νερά να ποτίζουν, διογκώνοντας, έτσι, την ανεργία της πόλης;
  • Προτιμάτε τη μετεγκατάσταση των κοινοτήτων και όχι των βαφείων; Σε λίγο οι κάτοικοι δε θα έχουν νερό να πιουν.
  • Θα εξακολουθήσετε να χορηγείτε, άμεσα ή έμμεσα, άδειες επέκτασης σε παράνομες βιομηχανίες, αποθρασύνοντάς τες σε πλήρη ασυδοσία;


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ