ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Φλεβάρη 1996
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Πραγματικές αυξήσεις ΤΩΡΑ!
  • Μαχητικό το χτεσινό συλλαλητήριο του ΕΚΑ στην πλατεία Κάνιγγος και η πορεία προς τη Βουλή
  • Τρίωρη στάση εργασίας στις 8 του Φλεβάρη το επόμενο αγωνιστικό βήμα του μεγαλύτερου Εργατικού Κέντρου της χώρας
  • Στη μάχη και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά

"Οχι στη λιτότητα που μας επιβάλλουν βιομήχανοι και κυβέρνηση. Πραγματικές αυξήσεις τώρα!".Αυτό το μήνυμα έστειλαν χτες εργαζόμενοι και συνταξιούχοι της Αθήνας και του Πειραιά, με τη μαχητική τους παρουσία στο συλλαλητήριο, που διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Αθήνας στην πλατεία Κάνιγγος. Μια μέρα πριν την τρίτη συνάντηση ΓΣΕΕ - εργοδοτικών οργανώσεων, οι εργαζόμενοι απαντώντας στην προκλητική αδιαλλαξία των βιομηχάνων, έδειξαν τη διάθεσή τους να αγωνιστούν και να διεκδικήσουν ικανοποιητική Εθνική Συλλογική Σύμβαση.

"Η μαχητική σας παρουσία αποδείχνει ότι η εργατική τάξη δε σκύβει το κεφάλι. Δίνει απάντηση στις Κασσάνδρες της ταξικής συνεργασίας. Δείχνει τη διάθεση των εργαζομένων να διεκδικήσουν αγωνιστικά την ΕΓΣΣΕ. Απαντά στην πρόκληση των βιομηχάνων και στην πολιτική λιτότητας της κυβέρνησης", τόνισε στην αρχή της ομιλίας του ο Π. Σοφός,γενικός γραμματέας του ΕΚΑ. Ο συνδικαλιστής κατάγγειλε τις αντιλαϊκές πολιτικές των σταθεροποιητικών προγραμμάτων και των προγραμμάτων "σύγκλισης", που εφαρμόστηκαν μέχρι σήμερα από τις εκάστοτε κυβερνήσεις και που είχαν ως αποτέλεσμα "απόγνωση - δυσκολίες - λιτότητα για τους εργαζόμενους, πλούτη - κερδοσκοπία - προνόμια για το κεφάλαιο". Σημείωσε δε πως οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης απέδειξαν συνεπή εφαρμογή και συνέχιση αυτής της πολιτικής, χαρακτηρίζοντάς τη "ραγιαδισμό, υποτέλεια, νοοτροπία σύγχρονης αποικιοκρατίας", ενώ επισήμανε πως ακριβώς αυτή η πολιτική τροφοδοτεί την εκβιαστική στάση των βιομηχάνων. Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στις "μεγάλες ευθύνες της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, που αρνείται να υιοθετήσει τα πραγματικά αιτήματα των εργαζομένων και με τη στάση της διευκολύνει τον ΣΕΒ" και σημείωσε πως "στη δράση της αποτυπώνεται η λογική του κυβερνητικού συνδικαλισμού, κάτι που επιχείρησε να κάνει η συγκεκριμένη παράταξη και στο ΕΚΑ, καταψηφίζοντας το αγωνιστικό πρόγραμμα και αποδίδοντας δήθεν σκοπιμότητες, προσπαθώντας να βάλει διαχωριστικές γραμμές στους εργαζόμενους". Αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις στα εθνικά θέματα, κατάγγειλε "την προκλητική συμπεριφορά των στρατοκρατών της Αγκυρας και τις ωμές απροκάλυπτες μεθοδεύσεις των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ, που βάζουν σε κίνδυνο την ειρήνη στην περιοχή". Τέλος, παρουσιάζοντας το διεκδικητικό πλαίσιο του ΕΚΑ για "ουσιαστικές αυξήσεις, που να καλύπτουν τον προβλεπόμενο πληθωρισμό, τις απώλειες των πέντε τελευταίων χρόνων, την αύξηση του ΑΕΠ και διεκδίκηση ΑΤΑ", τόνισε: "Το σημερινό συλλαλητήριο είναι η πρώτη μαχητική απάντηση, προετοιμασία για τις επόμενες μάχες, για την 3ωρη στάση εργασίας στις 8 του Φλεβάρη, για τις δυο 24ωρες απεργίες που προτείναμε στη ΓΣΕΕ, για τους αγώνες που θα γίνουν κατά χώρο δουλιάς, για την υπογραφή ικανοποιητικών κλαδικών συμβάσεων ".

Ο Α. Στασινόπουλος,αναπληρωτής πρόεδρος του ΕΚΑ, σημειώνοντας στην ομιλία του πως "οι διαπραγματεύσεις για την ΕΓΣΣΕ οδηγούνται σε τέλμα", απέδωσε ευθύνες στην κυβέρνηση, "που με την πολιτική λιτότητας που εφαρμόζει στηρίζει τις προτάσεις των εργοδοτών", ενώ "οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης διέψευσαν κάθε προσδοκία". Ο συνδικαλιστής επισημαίνοντας πως "εργαζόμενοι και συνταξιούχοι οδηγούνται στην εξαθλίωση" υπογράμμισε ότι τα συνδικάτα μπαίνουν σε ένα δίλημμα "να ρίξουμε μια ντουφεκιά, ή κλιμακώνουμε τον αγώνα;", για να καταλήξει, σημειώνοντας πως "ήρθε ο καιρός να βροντοφωνάξουμε φτάνει πια".

"Είμαστε εδώ και στέλνουμε μήνυμα προς την εργοδοσία και την κυβέρνηση, ότι η λιτότητα, η ανεργία δεν είναι το μέλλον μας", τόνισε ο Κ. Γκουτζαμάνης,αντιπρόεδρος του ΕΚΑ και πρόσθεσε: "Είμαστε αντίθετοι με την ηττοπάθεια και την ακινησία που οδηγεί η κυβερνητική πλειοψηφία στη ΓΣΕΕ". Κάλεσε δε τους εργαζόμενους να "πάρουν στα χέρια τους τη διεκδίκηση της σύμβασης".

Οι συγκεντρωμένοι, βροντοφωνάζοντας πως "αυτά τα μέτρα αυτή η πολιτική των βιομηχάνων είναι εντολή" και "φονιάδες των λαών Αμερικάνοι",με πορεία κατευθύνθηκαν στη Βουλή, όπου αντιπροσωπεία κατέθεσε το ψήφισμα της συγκέντρωσης.

Το ΕΚ Πειραιά

Σε παμπειραϊκό συλλαλητήριο στις 13 του Φλεβάρη και 2ωρη στάση εργασίας την Πέμπτη στις 8 του μήνα θα προχωρήσει το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, μετά από απόφαση που πήρε σε χτεσινή συνεδρίαση η διοίκησή του. Την απόφαση για συλλαλητήριο και δίωρη στάση εργασίας καταψήφισε η παράταξη της ΠΑΣΚΕ. Το ΕΚΠ καταδικάζει την αδιαλλαξία του ΣΕΒ, απαιτεί από τη ΓΣΕΕ να αλλάξει τακτική και της προτείνει δύο 24ωρες στάσεις εργασίας για τα μέσα του μήνα. Οι εργαζόμενοι του Πειραιά απαιτούν: Ουσιαστικές αυξήσεις των μισθών, κάλυψη των απωλειών των τελευταίων ετών, αύξηση του ΑΕΠ καθώς και την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου για το ξεπούλημα των ΔΕΚΟ.

Συγκέντρωση στα Τρίκαλα

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε, προχτές το απόγευμα, το Εργατικό Κέντρο Τρικάλων, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, μετά από ομόφωνη απόφαση της διοίκησης του ΕΚ.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο γενικός γραμματέας του ΕΚ Τρικάλων, Θ. Κατσιανάκος,ο οποίος αναφέρθηκε στα προβλήματα των εργαζομένων, κατήγγειλε την κυβερνητική πολιτική σκληρής και μονόπλευρης λιτότητας, την αδιαλλαξία του ΣΕΒ και των βιομηχάνων και την υποχωρητικότητα της ηγεσίας της ΓΣΕΕ. Με το ψήφισμα της συγκέντρωσης οι εργαζόμενοι των Τρικάλων απαιτούν: Ικανοποιητικές αυξήσεις με νομοθετικά κατοχυρωμένη ΑΤΑ. Ικανοποιητικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, για να μπορούν ν' ανταποκριθούν στοιχειωδώς στο κόστος ζωής. Αύξηση του αφορολόγητου ποσού, ριζική αντιστροφή άμεσων και έμμεσων φόρων, μείωση της φορολόγησης των ειδών πλατιάς κατανάλωσης και έλεγχο τιμών. Είκοσι ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη η κατώτερη σύνταξη του ΙΚΑ, 80% των αποδοχών των εν ενεργεία εργαζομένων για τους συνταξιούχους. Αντιμετώπιση της ανεργίας με μείωση των ωρών εργασίας στη βάση 35ωρου - 7ωρου - 5νθήμερου χωρίς μείωση των αποδοχών, Αύξηση των κοινωνικών πόρων για υγεία και παιδεία. Επέκταση του Ν. 2112 και στους εργατοτεχνίτες. ΟΧΙ στο ξεπούλημα των ΔΕΚΟ.

Λίγο πριν ξεκινήσει το συλαλλητήριο

Λίγο πριν ξεκινήσει το συλλαλητήριο

"Δε φτάνει να θυμώνουμε"

Τις μορφές αντίδρασης που πρέπει να αναπτυχθούν για την υπογραφή ικανοποιητικής Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας τόνισε χτες ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Γ. Μαυρίκος,στους εργαζόμενους της ΙΝΤΡΑΚΟΜ και του Ξενοδοχείου ΚΑΡΑΒΕΛ, κατά τη διάρκεια περιοδείας του στους χώρους δουλιάς.

Ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ - μεταξύ άλλων - τόνισε: "Τα προβλήματα είναι οξυμένα, δε φτάνει να θυμώνουμε, να αγανακτούμε και να πικραινόμαστε, πρέπει ο θυμός και η αγανάκτηση να βρίσκουν διέξοδο σε αγώνες. Ο,τι κατακτήθηκε κατακτήθηκε με αγώνες, ποτέ κανένας εργοδότης δε μας χάρισε τίποτα. Ο λαός μας λέει ότι η μάνα για να δώσει φαγητό στο μωρό πρέπει να κλάψει, εμείς πρέπει να αγωνιστούμε. Να αγωνιστούμε ενάντια στην εργοδοσία που μας δίνει μισό πακέτο τσιγάρα αυξήσεις. Ενάντια στην πολιτική που συνεχίζει τη λιτότητα. Ενάντια στην πλειοψηφία του συνδικαλιστικού κινήματος που αρνείται να αγωνιστεί δυναμικά, πιστή στην κοινωνική συναίνεση και την κοινωνική ειρήνη".

Επιβεβαιώνονται οι επιχειρούμενες ανατροπές στο ΝΑΤ

Είναι προτάσεις που μπορεί και να αλλάξουν, δήλωσε χτες ο υπουργός Ναυτιλίας, ο οποίος φτιάχνει μια ακόμα επιτροπή... Ως "δόλωμα" χρησιμοποιείται η αναπροσαρμογή των συντάξεων μόλις στο 55% των μισθών

Μια ακόμα επιτροπή... που θα καταλήξει σε μια ακόμα μελέτη.., είναι η "νέα" πρόταση του νέου υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, Κ. Σφυρίου για το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το ΝΑΤ.Οσον αφορά τις προτάσεις - φωτιά που πρόκειται να μπουν σε ψηφοφορία στο ΔΣ του ΝΑΤ από τον πρόεδρό του, οι οποίες ανατρέπουν τις συνταξιοδοτικές προϋποθέσεις και προβλέπουν περικοπές για ειδικές κατηγορίες συνταξιούχων, ο υπουργός είπε ότιήταν ένα αποτέλεσμα διαλόγου και ότι μπορεί να τροποποιηθούν...

Απαντώντας ο υπουργός στις καταγγελίες της ΠΕΜΕΝ σχετικά με τις ανατροπές που προετοιμάζονται, ισχυρίστηκε ότι η Ενωση μπορεί να διατυπώσει γραπτά τις διαφωνίες και τις προτάσεις οι οποίες θα ληφθούν υπόψη... Αναφορικά με την υπό σύσταση επιτροπή, ο Κ. Σφυρίου, ξεκαθάρισε ότι δεν τον ενδιαφέρει "μια συνδικαλιστική γνώμη", αλλά ότι αυτό που ενδιαφέρει είναι ο εκπρόσωπος των ναυτεργατών να είναι "επιστήμονας"!

Τέλος, σύμφωνα με τον υπουργό, πρόκειται να προωθηθούν σε εκκρεμούντα νομοσχέδια του ΥΠΕΘΟ και του υπουργείου Οικονομικών, ρυθμίσεις που αφορούν το ΝΑΤ, αφού όμως πρώτα του δοθούν γραπτά οι θέσεις της ΠΝΟ και του ΝΑΤ. Οι διατάξεις θα αφορούν την αναπροσαρμογή συντάξεων ορισμένων ειδικοτήτων στο 55% (το έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση από τη μεγάλη απεργία των ναυτεργατών το καλοκαίρι, σαν "απάντηση" στο αίτημα για αναπροσαρμογή των συντάξεων στο 80% του μισθού) και την αλλαγή των συνταξιοδοτικών κλάσεων, καθώς επίσης την κατάργηση της ελάχιστης ασφαλιστικής προστασίας για όσους είναι ασφαλισμένοι και σε άλλα Ταμεία.

Σήμερα η συνάντηση ΓΣΕΕ - εργοδοτών

Σήμερα στις 10.00 το πρωί στα γραφεία της ΓΣΕΒΕΕ θα γίνει η τρίτη διαπραγματευτική συνάντηση της ΓΣΕΕ με τις εργοδοτικές οργανώσεις για την υπογραφή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Η ολομέλεια της διοίκησης της ΓΣΕΕ θα συνεδριάσει την Τρίτη το πρωί για να κρίνει το αποτέλεσμα κι αυτής της συνάντησης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ