ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Φλεβάρη 1996
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Ανοδος τιμών και τζίρου το Γενάρη

Με σημαντική άνοδο των τιμών των μετοχών και ασυνήθιστα υψηλό τζίρο έκλεισε για το Γενάρη του 1996 η χρηματιστηριακή αγορά της οδού Σοφοκλέους. Σύμφωνα με το μηνιαίο Δελτίο επισκόπησης των χρηματιστηριακών εξελίξεων της Ιονικής Τράπεζας, ο γενικός δείκτης τιμών στο τέλος του μήνα έφτασε τις 1.517 μονάδες έναντι 1.411 μονάδων το Δεκέμβρη, παρουσιάζοντας έτσι ποσοστιαία άνοδο 7,51%.Η συναλλακτική κίνηση της Κύριας Αγοράς εμφανίστηκε αισθητά ανεβασμένη το Γενάρη του τρέχοντος έτους, φτάνοντας τα 187 δισ. δρχ.,έναντι μόλις 58,5 δισ. δρχ. το Γενάρη του 1995 (άνοδος 219,6%).

Ο προηγούμενος μήνας χαρακτηρίστηκε επίσης από μεγάλες αυξομειώσεις στις τιμές των μετοχών που διαπραγματεύονται στο ΧΑΑ, εξέλιξη που είναι στο μεγαλύτερο μέρος της συνδεδεμένη με την αρχική αβεβαιότητα για την έκβαση της υγείας του τέως πρωθυπουργού Α. Παπανδρέου και τη μετέπειτα ανάληψη των πρωθυπουργικών καθηκόντων από τον Κ. Σημίτη.Σημαντικό ρόλο στην ψυχολογία των επενδυτών επίσης έπαιξε - και συνεχίζει να παίζει - η ελληνοτουρκική κρίση στο Αιγαίο, που εκδηλώθηκε τις τελευταίες μέρες του Γενάρη.

Η έντονη κινητικότητα μεταφράστηκε επίσης σε ψηλή μέση εμπορευσιμότητα των μετοχών (δηλαδή ποσοστό εισαγμένων μετοχών που αποτέλεσαν αντικείμενο διαπραγμάτευσης) που έφτασε το Γενάρη του 1996 το 7,12%,έναντι μόλις 3,83% που ήταν η μέση εμπορευσιμότητα για το 1995.

Το Γενάρη επιπρόσθετα εισήχθησαν στο Χρηματιστήριο δυο νέες εταιρίες. Πρόκειται για τη "RIOPESCA" (ιχθυοκαλλιέργειες) και τη "ΡΕΜΕΚ" (παραφαρμακευτικά προϊόντα). Κατά τη χτεσινή του συνεδρίαση τέλος, το ΔΣ του ΧΑΑ ενέκρινε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας Μακεδονίας - Θράκης κατά 8,2 δισ. δρχ.,ενώ αποφάσισε και την προσωρινή αναστολή της διαπραγμάτευσης των μετοχών της γνωστής εταιρίας "ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ" για λόγους προστασίας του επενδυτικού κοινού, καθώς κωλυσιεργεί ο διορισμός επιτρόπου προκειμένου να ελέγξει τη χρηματοοικονομική κατάσταση της εταιρίας.

ΕΒΕ ΑΘΗΝΑΣ
Παναθηναϊκή συγκέντρωση στις 11 Μάρτη

Οι προγραμματικές δηλώσεις δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας στους επαγγελματοβιοτέχνες - εμπόρους, που με την κινητοποίηση - την οποία αποφάσισε η ΣΕΑ - ΜΜΕ Αθήνας τον ερχόμενο μήνα - απαιτούν γενναίες κυβερνητικές αποφάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους

Σε παναθηναϊκή συγκέντρωση, στις 11/3/1996, και αποκλεισμό των κατά τόπους ΔΟΥ, θα προχωρήσουν οι επαγγελματοβιοτέχνες της Αθήνας, έπειτα από ομόφωνη απόφαση που πήρε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) της πρωτεύουσας, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη που μας πέρασε. Η απόφαση ελήφθη με αφορμή τις εξαγγελθείσες προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, που, όπως άλλωστε αναμενόταν, δεν άφησαν κανένα περιθώριο αισιοδοξίας για το μέλλον των ΜΜΕ.

Η ΣΕΑ εκτίμησε ότι και με την καινούρια κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, στο χώρο των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων όχι μόνο θα συνεχιστεί η τραγική κατάσταση, αλλά η υπάρχουσα κρίση θα βαθύνει ακόμα παραπέρα, με αποτέλεσμα να αυξηθούν τα "φέσια" και τα "λουκέτα" στην αγορά. Αυτό άλλωστε είναι και το αδιάψευστο συμπέρασμα των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης Σημίτη, που δεν έκαναν λόγο για τα καυτά προβλήματα των ΕΒΕ, όπως το άδικο και άνισο φορολογικό σύστημα, τα "αντικειμενικά" κριτήρια, ο φορολογικός συντελεστής 35% για ΟΕ, ΕΕ και συνεταιρισμούς, το Βιβλίο Απογραφής και η επαγγελματική στέγη. Η ΣΕΑ καταγγέλλει επίσης ότι δεν ανακοινώθηκε κανένα μέτρο για τον περιορισμό των πολυκαταστημάτων, ούτε για την ουσιαστική αναθέρμανση της αγοράς και, επακόλουθα, για την πραγματική ανάπτυξη του τόπου.

Οσον αφορά τα δήθεν κίνητρα με επιδοτήσεις επιτοκίων, δανείων ύψους 360 δισ. δρχ. μέχρι το 1999 στους ΜΜΕ, η ΣΕΑ υποστηρίζει ότι "το έργο είναι ξαναπαιγμένο", δηλαδή, τα κονδύλια αυτά που προορίζονται για τους ΜΜΕ, τελικά καταλήγουν στα χέρια των πολυκαταστημάτων και των βιομηχάνων. Ετσι λοιπόν επαληθεύτηκε για μια ακόμα φορά πως δεν υπάρχει ουσιαστική πολιτική βούληση των τελευταίων κυβερνήσεων για τη λύση των προβλημάτων του λαού, γιατί έτσι θέλουν οι Βρυξέλλες, έτσι επιτάσσει το μεγάλο κεφάλαιο.

Στέλνοντας, τέλος, μήνυμα ελπίδας, παρά τα όποια προβλήματα, η ΣΕΑ καλεί την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει αυτές τις καταστάσεις, στηριζόμενη στον ελληνικό λαό και παίρνοντας γενναίες αποφάσεις."Ο έχων ώτα ακουέτω".

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ: Την απαράδεκτη στάση του κράτους για τον τρόπο διάκρισης και αντιμετώπισης μεταξύ των συνδικαλιστικών φορέων και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, καταγγέλλει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθηνών (ΟΒΣΑ). Αφορμή είναι η μη έγκριση άδειας από τη Νομαρχία Πειραιά για τη διενέργεια εκ μέρους της ΟΒΣΑ εμπορικής έκθεσης, με το σκεπτικό ότι η αίτηση που υποβλήθηκε ήταν εκπρόθεσμη και άκαιρη, αφού παρόμοια έκθεση θα διεξαχθεί το ίδιο χρονικό διάστημα από άλλη εταιρία. Τα επιχειρήματα της Νομαρχίας κρίθηκαν ανυπόστατα από την ΟΒΣΑ, καθώς παρόμοια περιστατικά στο παρελθόν έτυχαν ευνοϊκής μεταχείρισης. Η ΟΒΣΑ ξεκίνησε δική της έκθεση το 1995, καθώς το κόστος συμμετοχής των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις εργολαβικές εκθέσεις είχε φτάσει σε απαγορευτικά επίπεδα.

ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΑ: Σε όφελος των μεγάλων τραπεζών αναμένεται να αποβεί η επικείμενη τροποποίηση του συστήματος υπολογισμού των υποχρεωτικών καταθέσεων των εμπορικών τραπεζών στην Τράπεζα της Ελλάδας. Η ρύθμιση προβλέπει τον υπολογισμό των υποχρεωτικών καταθέσεων σε μέσα μηνιαία επίπεδα και όχι στο τέλος κάθε μήνα, όπως ισχύει σήμερα. Σε τέτοια περίπτωση όμως, τα μεγάλα τραπεζικά ιδρύματα θα ωφεληθούν έναντι των μικρότερων, λόγω των υψηλόποσων καταθέσεων που δέχονται στο τέλος κάθε μήνα, εξαιτίας μισθοδοσίας, εντόκων κτλ., συνεπώς θα υποχρεούνται να καταθέτουν αναλογικά λιγότερα χρήματα στην ΤτΕ. Οι υποχρεωτικές καταθέσεις των τραπεζών στην ΤτΕ ανέρχονται σήμερα στο 11% του συνόλου των καταθέσεών τους.

ΦΕΚ: Εξαιρούνται από τις αρμοδιότητες των υφυπουργών Οικονομικών οι μετατάξεις, οι επιλογές, οι τοποθετήσεις, οι μετακινήσεις και οι αποσπάσεις υπαλλήλων, με κοινή απόφαση του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών που δημοσιεύεται στο ΦΕΚ 58, Τ. Β, 19/1/1996.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ: Ο σχεδιασμός του κατάλληλου μείγματος μάρκετινγκ για ένα τραπεζικό κατάστημα είναι το αντικείμενο του νέου σεμιναρίου που οργανώνει το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης στις 29 και 30 Μάρτη 1996 στις αίθουσες σεμιναρίων της Ελληνικής Εταιρίας Διοίκησης Επιχειρήσεων. Το κόστος συμμετοχής για τα μέλη της ΕΕΔΕ ανέρχεται σε 70.000 δρχ.και σε 80.000 για τα μη μέλη.

ΕΞΑΓΩΓΕΣ: Με εθνικό περίπτερο, θα συμμετέχει ο Οργανισμός Προώθησης Εξαγωγών στην 3η διεθνή έκθεση καταναλωτικών προϊόντων "CONSIMEX '96" στο Κίεβο της Ουκρανίας. Το κάπως αλμυρό κόστος συμμετοχής πάντως, που φτάνει τις 40.000 δρχ. ανά τ.μ., είναι ανασταλτικός παράγοντας στην επιτυχία της ελληνικής συμμετοχής. Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στον ΟΠΕ, τηλ. 99.15.655.

ΤΙΜΑΡΙΘΜΟΣ ΧΟΝΔΡΙΚΗΣ
Το '95 έκλεισε με αύξηση 7,8%

Σήκωσε "κεφάλι" το Γενάρη του 1996 ο πληθωρισμός, που τρέχει με μεγαλύτερη ταχύτητα από το Δεκέμβρη του 1995

Σε 7,8% ανήλθε η αύξηση του δείκτη τιμών χονδρικής για ολόκληρο το 1995, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας (ΕΣΥΕ). Την ίδια περίοδο (Γενάρης - Δεκέμβρης 1995), ο επίσημος πληθωρισμός έτρεξε με 9,3% σε μέσα επίπεδα. Οσον αφορά την περίοδο Δεκέμβρης 1995, προς Δεκέμβρη 1994, ο δείκτης τιμών χονδρικής σημείωσε αύξηση 6,7%,ενώ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, Νοέμβρη, αυξήθηκε κατά 1,4%.

Η εξέλιξη του δείκτη χονδρικής παρουσιάζει με κάποια χρονική υστέρηση την εξέλιξη του πληθωρισμού και για το λόγο αυτό θα μπορούσε να προαναγγείλει την περαιτέρω αποκλιμάκωσή του για το 1996, όπως αυτός υπολογίζεται μέσα απ' το δείκτη τιμών λιανικής πώλησης.

Σε ό,τι αφορά όμως, στον τιμάριθμο λιανικής - δηλαδή τον πληθωρισμό - ήδη"σήκωσε κεφάλι", καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, το Γενάρη του 1996, φέρεται να έκλεισε με μεγαλύτερη αύξηση από πέρσι και σε δωδεκάμηνη βάση έτρεχε με ρυθμό 8,4% έναντι 8,3% τον περασμένο Δεκέμβρη.

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Ορατός ο κίνδυνος ιδιωτικοποίησής της

Και νέα σύσκεψη, χτες, στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, με επίκεντρο το μελλοντικό ιδιοκτησιακό της καθεστώς

Σύσκεψη για το ιδιοκτησιακό μέλλον της Εθνικής Τράπεζας πραγματοποιήθηκε χτες, στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, με τη συμμετοχή των Γ. Παπαντωνίου,Λ. Παπαδήμου,διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας και του διοικητή της Εθνικής Γ. Μίρκου.

Αν και επίσημα ανακοινώθηκε ότι στη σύσκεψη συζητήθηκε η εξεύρεση λύσης για το μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο της Εθνικής, ύψους 105 δισ. δραχμών (είχε συναφθεί το 1991 μεταξύ του τότε διοικητή Μ. Βρανόπουλου και του ελληνικού δημοσίου), όλα τα γεγονότα συντείνουν στο συμπέρασμα ότι ισχυροί πολιτικοί και οικονομικοί κύκλοι προωθούν σχέδια ιδιωτικοποίησής της.

Την προηγούμενη μόλις Τρίτη ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, στην ομιλία του στη Βουλή με αφορμή τις προγραμματικές δηλώσεις, ανακοίνωσε ότι στα πλαίσια ενίσχυσης του ανταγωνισμού στον τραπεζικό χώρο, η κυβέρνηση θα προωθήσει την είσοδο ισχυρής μειοψηφίας ιδιωτών στις μεγάλες, υπό δημόσιο έλεγχο, εμπορικές τράπεζες. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ιδιώτες που θα εισέλθουν στις δημόσιες τράπεζες δε θα έχουν απλά και μόνο τα δικαιώματα του μετόχου, αλλά εξετάζονται τρόποι διασφάλισης της συμμετοχής τους στη διοίκηση των τραπεζών. Αυτό βέβαια θα πρέπει να κατοχυρωθεί και στα καταστατικά των τραπεζών, τα οποία στο συγκεκριμένο σημείο θα πρέπει να αλλάξουν.

Τον κίνδυνο ιδιωτικοποίησης της Εθνικής είχε επισημάνει πριν από λίγους μήνες και ο σημερινός διοικητής της τράπεζας. Ο Γ. Μίρκος είχε αναφέρει τότε, ότι η λύση που θα πρέπει να δοθεί στο μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο - το οποίο αποτελεί το "κλειδί" όλων των εξελίξεων - θα πρέπει να είναι τέτοια ώστε η Εθνική να μην κρατικοποιηθεί πλήρως, αλλά και να μη καταλήξει στα χέρια του ξένου ιδιωτικού κεφαλαίου.

ΒΑΜΒΑΚΟΥΡΓΙΑ ΒΟΛΟΥ
Μπορεί και πρέπει να σωθεί

Το ΚΚΕ έφερε την πρόταση του σωματείου στη Βουλή

Το αίτημα των εργαζομένων της "Βαμβακουργίας Βόλου" για ριζικές λύσεις, προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα της επιχείρησης, έφερε στη Βουλή με ερώτηση που κατέθεσε χτες η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Στην ερώτηση, η οποία απευθύνεται στους συναρμόδιους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Βιομηχανίας και υπογράφεται απ' τους Βουλευτές του Κόμματος Αντ. Σκυλλάκο και Δ. Κουμπούρη, μεταξύ άλλων επισημαίνουν:

Η "Βαμβακουργία Βόλου" θα μπορούσε να αποτελέσει μαζί με την Πειραϊκή - Πατραϊκή το βασικό πυρήνα για έναν εθνικό φορέα κλωστοϋφαντουργίας. Ομως, με την αδιέξοδη λύση της χρηματοδότης μέσω κρατικών Τραπεζών που επέλεξε η κυβέρνηση το μέλλον και αυτής της κλωστοϋφαντουργίας κινδυνεύει. Η διοίκηση της επιχείρησης, αφού καρπώθηκε το 1,4 δισ. δρχ. απ' τη χρηματοδότηση ξαναοδήγησε τα πράγματα σε αδιέξοδο, ενώ χρωστάει στους εργαζόμενους από 500.000 δρχ. στον καθένα και βρίσκονται σε καθεστώς επίσχεσης εργασίας.

Τέλος, οι βουλευτές του ΚΚΕ, καλούν την κυβέρνηση να πάρει θέση στην πρόταση του σωματείου των εργαζομένων, που απαιτεί να αντιμετωπιστεί ριζικά το θέμα με το πέρασμα της διοίκησης στις πιστώτριες τράπεζες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ