ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Φλεβάρη 1996
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
"ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ" ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ
Αλλαγές - "μπαλώματα" στο ισχύον καθεστώς

Με σχέδιο νόμου η κυβέρνηση επιχειρεί "οριακές αλλαγές" στα "αντικειμενικά" κριτήρια, που δε θίγουν τον αντιλαϊκό του χαρακτήρα

Αναλλοίωτο παραμένει στις ουσιαστικές πλευρές του το φορομπηχτικό σύστημα των "αντικειμενικών" κριτηρίων για τα εισοδήματα των μικρών εμπορικών επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών και μετά την κατάθεση του νέου νομοσχεδίου, που έδωσε χτες στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών.

Το νομοσχέδιο, που φέρει τον τίτλο "Μεταρρυθμίσεις στο αντικειμενικό σύστημα φορολογίας εισοδήματος και άλλες διατάξεις", επιφέρει ορισμένες επουσιώδεις αλλαγές (εξαιρούνται από τα κριτήρια τα Θέατρα Σκιών, οι αδρανείς επιχειρήσεις, μεταβάλλονται οριακά ορισμένοι συντελεστές φορολόγησης κτλ.). Αυξάνεται επίσης ο εφάπαξ φόρος των διακινητών λαϊκών αγορών από 75.000 δραχμές σε 90.000 δραχμές, ενώ στα τεκμήρια διαβίωσης (πρόκειται για το πόθεν έσχες) εντάσσονται και τα χρηματικά ποσά αποπληρωμής πιστωτικών καρτών και κάθε μορφής δάνειων.

Αναλυτικότερα, οι αλλαγές, που επέρχονται στη φορολογία εισοδήματος με το νέο αυτό νομοσχέδιο, είναι οι ακόλουθες:

Για τις εμπορικές επιχειρήσεις - ελεύθερους επαγγελματίες:

  • Τίθενται εκτός κριτηρίων οι αδρανείς επιχειρήσεις.
  • Μειώνονται οριακά οι συντελεστές απόδοσης των ελεύθερων επαγγελματιών.
  • Οι Ετερόρρυθμες και Ομόρρυθμες Εταιρίες, που μεταλλάσσονται σε κοινωνίες κληρονομιών, συνεχίζουν να φορολογούνται στο 50% των κερδών τους με βάση την κλίμακα φορολογίας φυσικών προσώπων και κατά 50% με το συντελεστή 35%.
  • Μειώνονται οι δύο τελευταίοι συντελεστές απόδοσης για τις εμπορικές επιχειρήσεις από 1,45% στο 1,40% και από 1,60% στο 1,50%.
  • Για συστεγαζόμενες επιχειρήσεις λαμβάνεται υπόψη ο πραγματικός φόρος της καθεμίας ξεχωριστά.
  • Για όσους διατηρούν σχολές οδηγών και έχουν και δεύτερο ή και περισσότερα αυτοκίνητα, αυξάνεται κατά 10% το ελάχιστο ποσό καθαρού εισοδήματος για κάθε ένα αυτοκίνητο μετά το πρώτο.
  • Οι μη ιδιοκτήτες εκμετάλλευσης επιβατικών αυτοκινήτων δημοσίας χρήσης (π. χ. ενοικιαστές ταξί) φορολογούνται με τον ίδιο τρόπο που φορολογούνται και οι ιδιοκτήτες.
  • Απαλλάσσονται από τα "αντικειμενικά" κριτήρια, τα Θέατρα Σκιών, τα κυλικεία θεάτρων και κινηματογράφων, καθώς και όσοι παρέχουν υπηρεσίες αποκλειστικά στο δημόσιο, τους ΟΤΑ, τα ΝΠΔΔ. Από τα κριτήρια απαλλάσσονται και τα ελαιοτριβεία, με έδρα περιοχές τουριστικές ή παραλιακές με πληθυσμό κάτω των 4.000 κατοίκων.
  • Αυξάνεται ο εφάπαξ φόρος των πωλητών λαϊκών αγορών από 75.000 σε 90.000 δραχμές και σε όσους έχουν άδεια σε πόλεις με πληθυσμό μικρότερο των 200.000 κατοίκων από 50.000 δραχμές σε 60.000 δραχμές. Τον δε φόρο θα μπορούν να τον πληρώνουν σε εφορία της επιλογής τους.
  • Ντίλερς - φασόν - πλασιέ, καθώς και ασφαλειομεσίτες και λογιστές, χωρίς επαγγελματική εγκατάσταση, δεν εντάσσονται στα "αντικειμενικά" κριτήρια.
  • Επιχειρήσεις έκδοσης επαρχιακών εφημερίδων (εκτός ημερήσιων και εβδομαδιαίων) δεν εντάσσονται στα "αντικειμενικά" κριτήρια.
  • Οι τραγουδιστές που πωλούν μέχρι 1.500 δίσκους ετησίως, θα φορολογούνται με συντελεστή 1% (αντί 1,5% που είχαν πριν). Οι τραγουδιστές που πωλούν 40.000 δίσκους και πάνω θα φορολογούνται με συντελεστή 13% αντί 11% που ισχύει σήμερα. Ο τραγουδιστής και ο καλλιτέχνης θα φορολογούνται με βάση τα "αντικειμενικά" κριτήρια, ανεξάρτητα από τη σχέση που παρέχει τις υπηρεσίες του (μίσθωση εργασίας ή έργου) σε κέντρα διασκέδασης.
  • Για τους φυσιοθεραπευτές η μισθωτική αξία μειώνεται κατά 30%. Στην περίπτωση που γιατροί, ψυχολόγοι, οδοντίατροι χρησιμοποιούν το σπίτι τους ως επαγγελματική στέγη, για τον προσδιορισμό της μισθωτικής αξίας λαμβάνονται υπόψη τα 40 τμ και για τους υπόλοιπους ελεύθερους επαγγελματίες τα 20 τμ.
  • Στρατιωτικοί γιατροί, οδοντίατροι, κτηνίατροι, όταν έχουν υπηρεσία μικρότερη από 5 χρόνια, έχουν έκπτωση κατά 25% του εισοδήματος.
  • Μειώνεται κατά 30% η μισθωτική αξία των επαγγελματικών εγκαταστάσεων που βρίσκονται σε όροφο οικοδομής ή σε "τυφλή" στοά.
  • Σε περίπτωση δωρεάν παραχώρησης γεωργικής γης μεταξύ συζύγων ή από γονείς άνω των 70 ετών σε τέκνα τους, εφόσον είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, τόσο οι πρώτοι όσο και οι δεύτεροι, δεν προσδιορίζεται τεκμαρτό εισόδημα.

Αλλες διατάξεις:

  • Οι φορολογούμενοι που παίρνουν νέα δάνεια για την εξόφληση παλαιότερων στεγαστικών δανείων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, έχουν το δικαίωμα της έκπτωσης από το φορολογητέο εισόδημα των τόκων που έχουν καταβάλει.
  • Σε περίπτωση μίσθωσης ακινήτου, αν ο εκμισθωτής εισπράξει από τον μισθωτή (πέραν των μισθωμάτων) και "αέρα), τότε το ποσό αυτό φορολογείται με συντελεστή 25%. Σε περίπτωση λύσης μισθωτικής σχέσης ακινήτου, το ποσό που καταβάλλει ο εκμισθωτής ως αποζημίωση εκπίπτει από το ακαθάριστο εισόδημα που αποκτά ο εκμισθωτής μέσα στο έτος που καταβλήθηκε η αποζημίωση.
  • Τα ποσά που καταβάλλονται για απόσβεση δανείων κάθε μορφής (εκτός από το κεφάλαιο της τοκοχρεολυτικής δόσης δανείου για αγορά πρώτης κατοικίας), για πληρωμή πιστωτικών καρτών υπόκεινται στις διατάξεις περί πόθεν έσχες.
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Τουλάχιστον 10 οι υποψήφιοι για το μάνατζμεντ

Στα πλαίσια της υλοποίησης των κατευθυντήριων εντολών που έχει θέσει η Κοινότητα στην κυβέρνηση, ως προϋπόθεση για να εγκρίνει την ιδιόμορφη ιδιωτικοποίηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, κατατέθηκαν την περασμένη Τετάρτη και οι τελευταίες προσφορές εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την επιλογή του μάνατζμεντ των Ναυπηγείων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ενδιαφέρον για το στάδιο της προεπιλογής έχουν εκδηλώσει 10 συνολικά ναυπηγεία και εταιρίες. Μεταξύ αυτών αναφέρονται ναυπηγεία της Μεσογείου και της Β. Ευρώπης, του Βελγίου, δύο αγγλικές εταιρίες, ομάδα μάνατζμεντ από το Χονγκ Κονγκ, καθώς και η γερμανική εταιρεα HDW, η οποία είχε εκδηλώσει παλαιότερα ενδιαφέρον για εξαγορά των Ναυπηγείων σε συνεργασία με τον Ομιλο Περατικού. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της κοινοπραξίας - συμβούλου των Ναυπηγείων, η προεπιλογή των ενδιαφερομένων θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 7 του Φλεβάρη, οι οποίοι θα κληθούν αμέσως μετά και μέχρι τις 11 του Μάρτη να υποβάλουν επίσημες προσφορές για την τελική επιλογή του μάνατζμεντ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με σχετική δήλωση του προέδρου της διοίκησης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά κ. Κολλινιάτη,το μάνατζμεντ θα έχει απόλυτη "δικαιοδοσία και ευελιξία" στις αποφάσεις για τη διαχείριση των Ναυπηγείων. Σύμφωνα επίσης με τον κ. Κολλινιάτη, η βιωσιμότητα της επιχείρησης - για την οποία έχει εκφράσει αισιοδοξία - θα εξαρτηθεί απ' τη δυνατότητα υλοποίησης του επενδυτικού της προγράμματος. Αυτό θα είναι και το δυσκολότερο πρόβλημα, το οποίο θα κληθεί να αντιμετωπίσει το μάνατζμεντ, καθώς ένα μεγάλο ποσό, το οποίο ανέρχεται σε 4,2 δισ. δρχ. απ' το σύνολο των επενδυτικών δαπανών της 5ετίας, θα πρέπει να καλυφθεί με δανεισμό από ιδιωτική τράπεζα, πράγμα που θεωρείται δύσκολο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ