ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Φλεβάρη 1996
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΙΝΗΤΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ
Αποθρασύνθηκαν οι ιδιώτες

Προσφυγή της "Πάναφον" στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με την οποία ισχυρίζεται ότι είναι παράνομη η χορήγηση άδειας και στον ΟΤΕ για την ανάπτυξη της κινητής τηλεφωνίας

Αποθρασύνονται οι ιδιωτικές εταιρίες της κινητής τηλεφωνίας "Πάναφον" και "Stet Ελλάς", μετά την ευνοϊκή μεταχείριση που είχαν από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, σε βάρος του ΟΤΕ, και φτάνουν στο σημείο να ζητούν και τα "ρέστα", απαιτώντας την αποκλειστικότητα στην κινητή τηλεφωνία.

Η εταιρία "Πάναφον" κατέθεσε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), εναντίον των πράξεων με τις οποίες χορηγήθηκε άδεια κινητής τηλεφωνίας στον ΟΤΕ. Οι εκπρόσωποι της εταιρίας επιδιώκουν να εμποδίσουν τον ΟΤΕ να μπει στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας και ισχυρίζονται, ότι είναι αντισυνταγματικές, παράνομες και αντίθετες στη συνθήκη της ΕΟΚ όλες οι πράξεις οι σχετικές με την παροχή κινητής τηλεφωνίας στον ΟΤΕ.

Στην προσφυγή της η "Πάναφον" θέλει να εμφανίζεται μαζί με την "Stet Ελλάς" ως οι μοναδικοί κάτοχοι άδειας και εκμετάλλευσης κινητής τηλεφωνίας στη χώρα μας. Σ' αυτούς τους ισχυρισμούς τους επικαλούνται ότι για να αποκτήσουν την άδεια έχουν καταβάλει μεγάλα χρηματικά ποσά, 116 εκατομμύρια ECU και εγγυητικές επιστολές 75 εκατ. ECU.

Η "Πάναφον" ισχυρίζεται, επίσης, ότι οι πράξεις της διοίκησης εκδόθηκαν καθ' υπέρβαση και αναφέρει ότι η παραχώρηση στον ΟΤΕ άδειας με απευθείας ανάθεση, ουσιαστικά, αποτελεί χορήγηση σ' αυτόν απαγορευμένης κρατικής ενίσχυσης!

Φωνάζει ο κλέφτης...

Υπενθυμίζεται ότι πριν δύο περίπου μήνες με Προεδρικό Διάταγμα και κοινή υπουργική απόφαση είχε χορηγηθεί στον ΟΤΕ η άδεια λειτουργίας του, σύμφωνα με την οποία, στα πλαίσια του ελεύθερου ανταγωνισμού (άρθρο 14 του Προεδρικού Διατάγματος), ο ΟΤΕ μπορεί να παρέχει και την κινητή τηλεφωνία ξηράς.

Αντίθετα, οι δύο εταιρίες "Πάναφον" και "Stet Ελλάς", με αποικιοκρατικού τύπου σύμβαση, πήραν πρώτες τις άδειες λειτουργίας κινητής τηλεφωνίας από το 1992. Εναντι "πινακίου φακής" κάνουν χρήση του δικτύου του ΟΤΕ, καταβάλλοντας μόνο 3,5% επί των εσόδων τους, όταν στις χώρες της Ευρώπης οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας καταβάλλουν ως τέλη διασύνδεσης για τη χρήση του δικτύου των αντίστοιχων κρατικών τηλεπικοινωνιακών οργανισμών μέχρι και 30%.

Επίσης, παρουσιάζεται το παράδοξο φαινόμενο, ο ΟΤΕ να εισπράττει από τις "Πάναφον" και "Stet Ελλάς" λιγότερα από το κόστος των υπηρεσιών που παρέχει στις εν λόγω εταιρίες. Συγκεκριμένα, ενώ το κόστος του ΟΤΕ για τις παρεχόμενες υπηρεσίες είναι 17 δραχμές ανά λεπτό, ο Οργανισμός εισπράττει μόνο επτά δραχμές. Στην ουσία, δηλαδή, επιδοτεί σε βάρος του τις ιδιωτικές εταιρίες.

Εχουν τεράστια ευθύνη

Σχολιάζοντας την προσφυγή της "Πάναφον" στο ΣτΕ, συνδικαλιστές της ΕΣΚ - ΟΤΕ έκαναν στο "Ριζοσπάστη" τις εξής επισημάνσεις:

  • Είναι τεράστια η ευθύνη των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που νομοθέτησαν και διασφάλισαν τα δικαιώματα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, σε βάρος των συμφερόντων του ΟΤΕ και του δημοσίου.
  • Το μεγάλο κεφάλαιο δρα ασύδοτα, και για άλλη μια φορά, με τον τρόπο αυτό, αποδείχνει ότι έχει ως γνώμονα μόνο τα στενά συμφέροντά του και όχι τη γενικότερη ανάπτυξη της οικονομίας.
  • Αποδεικνύεται η πλήρης χρεοκοπία του νεοφιλελευθερισμού της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και των συνοδοιπόρων τους για ελεύθερο και υγιή ανταγωνισμό. Γίνεται σαφέστατο σ' αυτή την περίπτωση ότι το κεφάλαιο θέλει έναν ανταγωνισμό, που θα προωθεί μόνο τα δικά του συμφέροντα.
  • Είναι τεράστια η ευθύνη όλων εκείνων των δυνάμεων που ελέγχουν το συνδικαλιστικό κίνημα στον ΟΤΕ, γιατί αποδέχονται πλήρως τις νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις περί απελευθέρωσης και ανταγωνισμού, ενώ στην ουσία, με την αδράνειά τους, έδωσαν όλα τα περιθώρια στις ιδιωτικές εταιρίες να δρουν μ' αυτό τον τρόπο. Είναι επιτακτικό καθήκον τους, έστω και τώρα, να ενεργοποιηθούν τα συνδικάτα (ΟΜΕ - ΟΤΕ, σωματεία) και να παρέμβουν με κάθε τρόπο, ώστε να αποκρουστεί η νέα επίθεση σε βάρος του Οργανισμού.

Γιώργος ΓΕΩΡΓΟΥΒΙΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ