ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Φλεβάρη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επικίνδυνες δεσμεύσεις

Σειρά δεσμεύσεων της κυβέρνησης απέσπασε η Ουάσιγκτον, προσφέροντας τις "καλές υπηρεσίες" της και εδραιώνοντας τον επιδιαιτητικό της ρόλο στο Αιγαίο

Σοβαρές δεσμεύσεις απέσπασε από την Αθήνα, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η Ουάσιγκτον, την ώρα που κορυφωνόταν η ένταση γύρω από τις βραχονησίδες Ιμια και η ελληνική κυβέρνηση αναζητούσε διέξοδο διαφυγής μέσα από τη διαμεσολάβηση που ανέπτυξε η αμερικανική κυβέρνηση.

Χτες ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος, μιλώντας σε δελτίο ειδήσεων τηλεοπτικού σταθμού, παραδέχτηκε πως κατά τη διάρκεια που εξελίσσονταν οι τηλεφωνικές διαπραγματεύσεις, μέσω Ουάσιγκτον, με την Τουρκία για την εξεύρεση τρόπου απεμπλοκής από την κρίση στα Ιμια, η ελληνική κυβέρνηση διαβεβαίωσε πως δε σκοπεύει να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια στη διάρκεια της κρίσης.

Η πρωθυπουργός της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ, ωστόσο, σε χτεσινή της ομιλία σε οπαδούς του κόμματός της, αφού υπογράμμισε πως τυχόν επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια θα αποτελέσει αιτία πολέμου, υποστήριξε πως κατά τη διάρκεια της κρίσης στα Ιμια η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε πως η Ελλάδα δε θα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα, και εξέφρασε την ελπίδα αυτή η συμφωνία να τηρηθεί.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, διέψευδε τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών, υποστηρίζοντας σε συνέντευξή του σε Ελληνα ανταποκριτή τηλεοπτικού καναλιού, πως η ελληνική κυβέρνηση ανέλαβε τη δέσμευση να μην προχωρήσει στην επέκταση των χωρικών της υδάτων.

Στην ίδια τηλεφωνική παρουσία του στο δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών δεν έδωσε πειστικές απαντήσεις σε όσα είχε υποστηρίξει νωρίτερα, κυνικότατα, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, ο οποίος σκοπεύει να "λύσει" τα ελληνοτουρκικά προβλήματα. Ο Ρ. Χόλμπρουκ είχε υπογραμμίσει πως κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του με τον Θ. Πάγκαλο, το βράδυ της μεγάλης έντασης, είχε μεταφέρει στην ελληνική κυβέρνηση τουρκικό τελεσίγραφο, σύμφωνα με το οποίο η Αγκυρα είχε σαφώς προειδοποιήσει την Αθήνα, πως αν μέχρι τις 7 το πρωί δεν αποχωρήσει η ελληνική δύναμη από το νησί Ιμια, τότε θα χτυπήσει. Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών αρκέστηκε να ψελλίσει πως δε θυμάται, καθώς, όπως είπε, τα γεγονότα εκείνη τη νύχτα εξελίσσονταν ταχύτατα.

Απελπιστικά αφελείς ήταν και οι δικαιολογίες που χρησιμοποίησε ο Θ. Πάγκαλος, για να δικαιολογήσει τη συμμόρφωση της Ελλάδας με τις απαιτήσεις για υποστολή της ελληνικής σημαίας από τα Ιμια, για την οποία την προηγούμενη μόλις μέρα ο ίδιος ο πρωθυπουργός κραύγαζε από το βήμα της Βουλής πως η σημαία δεν πρόκειται να φύγει από το ελληνικό νησί.

Η απερίγραπτα δύσκολη θέση, στην οποία βρέθηκε ο Θ. Πάγκαλος, προσπαθώντας να καλύψει τραγικούς για τα συμφέροντα της χώρας χειρισμούς και να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, φάνηκε ξεκάθαρα όταν έχασε την ψυχραιμία του και θέλησε να δώσει συστάσεις στον Ρ. Χόλμπρουκ να μη δίνει τόσες πολλές συνεντεύξεις! Ο Θ. Πάγκαλος, που συμμετείχε σε τηλεοπτικό πάνελ, τη στιγμή που η κρίση κορυφωνόταν στο Αιγαίο και τον αναζητούσε ο πρωθυπουργός για σύσκεψη!

Η επόμενη μέρα, λοιπόν, της κρίσης στα Ιμια βρίσκει την ελληνική κυβέρνηση ζαλισμένη από το μέγεθος της πίεσης που ασκήθηκε από την Ουάσιγκτον, η οποία κορυφώνει την ένταση με την αποστολή του Ρ. Χόλμπρουκ στην Αθήνα και την Αγκυρα, στις 11 του μήνα, προκειμένου να αποκαταστήσει την εύρυθμη λειτουργία του ΝΑΤΟ σε βάρος των ελληνικών συμφερόντων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, ο Αμερικανός υφυπουργός κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα θα επαναφέρει την παλιά πρόταση της Ουάσιγκτον για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Τα μέτρα, που έχει εμφανίσει η Ουάσιγκτον ως προτάσεις, θίγουν κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και έχουν απορριφτεί στο παρελθόν ως απαράδεχτα, αποτελούν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις έμπειρων διπλωματών το διάδρομο μέσα από τον οποίο οι ΗΠΑ επιχειρούν να οδηγήσουν την Ελλάδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

Η ελληνική κυβέρνηση, μετά τη δυσάρεστη περιπέτεια στις βραχονησίδες Ιμια, είναι προφανές πως αισθάνεται πολύ δύσκολη τη θέση της να μπει σε συζητήσεις με τις ΗΠΑ, οι οποίες στην ουσία δε θα είναι τίποτε περισσότερο από έναν έμμεσο διάλογο με την Αγκυρα για το καθεστώς στο Αιγαίο. Ισωςεξαιτίας ακριβώς αυτής της αδυναμίας, οι "σθεναρές δηλώσεις" του υπουργού Εξωτερικών Θ. Πάγκαλου περί του ελληνικού δικαιώματος να επεκτείνει όποτε το επιθυμεί τα χωρικά της ύδατα στα 12 επαναλαμβάνονται συχνά τις τελευταίες μέρες. Ισως, επίσης, και για να διασωθούν τα προσχήματα στο εσωτερικό και να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις στο κυβερνών κόμμα, το οποίο, μετά τα τελευταία γεγονότα, θυμίζει ηφαίστειο έτοιμο προς έκρηξη. Η υπόθεση των Ιμια προσφέρει άλλωστε μια ικανοποιητική αφορμή για μια τέτοια έκφραση, που πρώτα σημάδια ίσως εμφανιστούν κατά τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου.

Σχετικά με την αμερικανική παρέμβαση για την "ομαλοποίηση" των ελληνοτουρκικών σχέσεων, η ελληνική κυβέρνηση είναι προφανές πως κρατά επιφυλακτική στάση και θα επιθυμούσε η "κάθοδος" του Ρ. Χόλμπρουκ στην περιοχή, αν δεν μπορεί να ματαιωθεί, τουλάχιστον να αναβληθεί. Ωστόσο, είναι μάλλον πολύ δύσκολο στην κυβέρνηση Σημίτη, ο οποίος αισθάνθηκε την ανάγκη από το βήμα της Βουλής να ευχαριστήσει την Ουάσιγκτον για τη βοήθειά της, κατά τη διάρκεια της κρίσης στα Ιμια, να απαιτήσει από τον Ρ. Χόλμπρουκ να μην εμφανιστεί στην Αθήνα, αν έχει σκοπό να ζητήσει τη συζήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
"Ασφαιρη" και δημαγωγική αντιπαράθεση

Την παραίτηση της στρατιωτικής ηγεσίας, ζήτησε χτες ο Μ. Εβερτ

Το δρόμο της "άσφαιρης" και δημαγωγικής αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση συνέχισε και χτες ο Μ. Εβερτ, αποφεύγοντας επιμελώς να καταγγείλει τους Αμερικανούς και τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, που κρύβονται πίσω από το τελευταίο επεισόδιο στο Αιγαίο.Αντίθετα επικέντρωσε την κριτική του απλώς σε θέματα τακτικής και προσπάθησε να μεταθέσει την ευθύνη στους στρατιωτικούς, συσκοτίζοντας την ουσία της υπόθεσης και βοηθώντας πρακτικά την κυβέρνηση - που κατά τα άλλα καταγγέλλει - η οποία επίσης αναζητά εξιλαστήριο θύμα μέσα στο στρατό.

Σε δηλώσεις του, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλο,είπε ότι τη Δευτέρα θα επισκεφτεί το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, προκειμένου να ενημερωθεί από την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων για το "πώς συνέβησαν τα γεγονότα για να φτάσουμε σε αυτήν την απαράδεκτη για τον τόπο κατάσταση". Μάλιστα, δήλωσε ότι ανάλογα με την πληρότητα της ενημέρωσης εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής της Βουλής "για να διερευνηθεί το όλο θέμα σε βάθος". Κάνοντας περισσότερο σαφές ότι η διερεύνηση που θέλει δεν αφορά το ρόλο των Αμερικανών στην όλη υπόθεση, αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση για το ρόλο του αμερικανικού παράγοντα, λέγοντας απλώς ότι το θέμα είναι "τι κάνουμε εμείς οι ίδιοι και όχι τι κάνουν οι άλλοι για λογαριασμό μας". Το εάν οι άλλοι (εν προκειμένω οι Αμερικανοί) με αυτά που κάνουν επιβάλλουν καθεστώς "περιορισμένης εθνικής κυριαρχίας" στη χώρα μας, είναι κάτι που κατά τον Μ. Εβερτ δεν πρέπει να απασχολεί κανέναν.

Κάνοντας ακόμα πιο σαφή την τακτική του αποπροσανατολισμού, ζήτησε την παραίτηση της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι οι στρατιωτικοί υλοποιούν εντολές της πολιτικής ηγεσίας, ενώ το αντίθετο ανοίγει επικίνδυνους δρόμους.

Τέλος, δήλωσε ότι εάν ζητηθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σύσκεψη του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, η ΝΔ θα συμμετάσχει, διευκρινίζοντας όμως ότι αποκλείεται το κόμμα να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε σύσκεψη με θέμα την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, γιατί όπως είπε "μας έχουν οδηγήσει πλέον σε τετελεσμένα γεγονότα".

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Γ. Βαρβιτσιώτης,ο οποίος μιλώντας στο ραδιοσταθμό ΦΛΑΣ επικέντρωσε την κριτική του στην κυβέρνηση στο θέμα του εξοπλισμού των Ενόπλων Δυνάμεων, δηλώνοντας ότι "αφέθηκε η Τουρκία να κάνει έναν οργασμό νέων εξοπλισμών και η Ελλάδα δεν έκανε τίποτα".

Η Ντ. Μπακογιάννη,μιλώντας χτες για το ίδιο θέμα, εμφανίστηκε ελαφρώς διαφοροποιημένη από την επίσημη κομματική γραμμή, δηλώνοντας ότι "δεν μπορώ να αντιληφθώ με τι μεγάλη ευκολία ο Χόλμπρουκ έβαλε στην ίδια μοίρα τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας... και τουλάχιστον μετά από αυτό δε θα περίμενα ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός θα ευχαριστούσε την αμερικανική εξωτερική πολιτική για τη βοήθειά της".

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εμμένει στην πολιτική της υποτέλειας

Εκτός από τις ΗΠΑ, τώρα η κυβέρνηση "ευχαριστεί" και τους "συμμάχους" στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ (! )

Επιμονή στη λαθεμένη πολιτική και τακτική της εξακολουθεί να επιδεικνύει η κυβέρνηση, ενώ αρνείται πεισματικά να βγάλει τα αναγκαία συμπεράσματα από την κρίση στο Αιγαίο, παγιδευμένη στην πολιτική της υποτέλειας, η οποία εγκυμονεί νέους κινδύνους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας, όχι μόνο δικαιολόγησε τις ευχαριστίες του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ αλλά τις επέκτεινε και στους υπόλοιπους Ευρωπαίους και ΝΑΤΟικούς "συμμάχους". Η... αναφορά του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, είπε ο εκπρόσωπος, "δεν ήταν τίποτα άλλο, παρά είχε να κάνει με την αναγνώριση του διαμεσολαβητικού ρόλου των ΗΠΑ" (! ). Ενός ρόλου, συμπλήρωσε, κρίσιμου και χρήσιμου στη συγκεκριμένη περίπτωση (!! ). Επιχειρώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα δήλωσε ότι "όταν δύο πλευρές συζητούν, δε συζητούν απευθείας πάντα, χρειάζεται ο χρήσιμος και ωφέλιμος "τρίτος"".

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση αν η κυβέρνηση είναι ευχαριστημένη από τη στάση των "συμμάχων" μας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, στην κρίση στο Αιγαίο, είπε: "Η ελληνική κυβέρνηση ενημέρωσε με κάθε λεπτομέρεια τους διπλωμάτες των χωρών της ΕΕ και θεωρεί ό,τι καλύτερο μπορούσαν να κάνουν οι χώρες αυτές, αφού είχαν ενημερωθεί από τους πρέσβεις τους, το έκαναν" (! ).

Από την άλλη η κυβέρνηση καθόλου δε σκέφτεται να "στραφεί" προς τις ΗΠΑ και να ελέγξει τη δραστηριότητα των βάσεών τους στη χώρα μας. Κληθείς ο εκπρόσωπος να απαντήσει αν η κυβέρνηση προτίθεται να κάνει χρήση της διάταξης που υπάρχει στην ισχύουσα συμφωνία των βάσεων, που δίνει στην κυβέρνηση το δικαίωμα της επιθεώρησης των εγκαταστάσεων, δήλωσε γενικόλογα ότι "τίποτα δεν αποκλείεται αλλά τίποτα δεν είναι αποφασισμένο".

Οσον αφορά το ταξίδι του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών Ρ. Χόλμπρουκ, απάντησε ότι δεν υπάρχει συμφωνημένη και συγκεκριμένη ημερομηνία και ότι η κυβέρνηση δεν τον έχει προσκαλέσει.

Στο ερώτημα αν η κυβέρνηση σχεδιάζει να συγκαλέσει το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών ή κάποιο ευρύτερο όργανο, ενόψει και καινούριων δεδομένων, ο Δ. Ρέππας απάντησε ότι η κυβέρνηση θα κάνει μια εκτίμηση της κατάστασης και θα συγκροτήσει ένα σχέδιο, στα πλαίσια του οποίου τίποτα δεν αποκλείεται.

Κατά τα λοιπά, ισχυρίστηκε ότι οι χειρισμοί της κυβέρνησης στην κρίση του Αιγαίου ήταν αποτελεσματικοί και άψογοι (! ) και ότι η κυβέρνηση στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων.

Πολλές δεσμεύσεις φαίνεται πως ανέλαβε η κυβέρνηση...


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ