ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Φλεβάρη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τυχοδιωκτική αιθάλη των ΜΜΕ

"Συν Αθηνά και χείρα κίνει", λέει το αρχαίο ρητό. Και σημαίνει, μαζί με το θεό κούνα κι εσύ το χέρι να πετύχεις το σκοπό σου... Ανάστροφα, το ρητό, τηρουμένων των αναλογιών βεβαίως, ταιριάζει ταμάμ, που θα 'λεγε στη γλώσσα του και ο "χωροφύλακας" του αμερικανικού και ευρωενωσιακού ιμπεριαλισμού στην περιοχή - η Τουρκία, με την εξέλιξη του παρ' ολίγον "θερμού" επεισοδίου στις βραχονησίδες Ιμια. "Θεός" εδώ, εντολέας δηλαδή, ήταν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Και σιωπηλή ακόλουθός τους η ΕΕ. Οι κυβερνητικοί συναρμόδιοι..., τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι, υπέπεσαν σε πολλά, αλλεπάλληλα, λίαν επικίνδυνης "λογικής", αμαρτήματα. Με ό,τι δεν έκαναν από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε το πρόβλημα για να μην κλιμακωθεί. Και με όσα, "κοκορομαχώντας" απερίσκεπτα, αν όχι τυχοδιωκτικά, έκαναν μέχρις ότου διατάχθηκαν να συμμορφωθούν προς τας υποδείξεις. Που δε σκέφτηκαν ότι "πολύ μεγάλο είναι κάποτε το κέρδος, αν έγκαιρα τι μπορεί να χάσεις λογαριάσεις". Αυτοί, οι κυβερνητικοί συναρμόδιοι, ήταν το ένα "χέρι"...

Το άλλο "χέρι" του "θεού", ίσως το πιο ισχυρό και πιο επικίνδυνο, λόγω και των εκκωφαντικά αντιφατικών χειρισμών των κυβερνητικών συναρμοδίων - και της δεδομένης κυβερνητικής υποταγής στα κελεύσματα των διαπλεκομένων συμφερόντων - ήταν η πλειοψηφία των ελληνικών ΜΜΕ. Κύρια των ραδιοτηλεοπτικών. Ομολογουμένως, το μεγάλο κεφάλαιο στα ΜΜΕ, με τη συνδρομή ορισμένων συνειδητών και... "ευσυνείδητων" υπηρετών τους δημοσιογράφων, εζήλωσε τη δόξα του CNN και "αγωνίστηκε" θαρραλέα. Αυτό, και "καθοδήγησε" τον τυχοδιωκτισμό, την τρομολαγνία και πολεμολατρία και "δεν επρόδωσε" και "δεν ηττήθηκε". Αυτό, όντως, και κέρδισε οικονομικά και "θριάμβευσε" πατριδοκαπηλικά και με τις δύο πράξεις του δραματικού επεισοδίου.

Τα πατριδοκαπηλικά σόου των "πλουραλιστικών", "ανεξάρτητων" ιδιωτικών ραδιοτηλεοπτικών καναλιών, με πρώτο τον ΑΝΤΕΝΝΑ και στη συνέχεια το MEGA, τον SKY, και τα παρακάναλά τους, έριξαν μπόλικο λάδι στη φωτιά, που παραλίγο ν' ανάψει στο Αιγαίο. Καθώς, "όμοιος ομοίω αεί πελάζει", τα ραδιοκάναλα μιμήθηκαν, όσο μπορούσαν, τη "συνταγή" του τούρκικου καναλιού με τους "δημοσιογράφους" που υπέστειλαν την ελληνική σημαία και ανήρτησαν την τουρκική, με δικής τους παραγωγής γελοία, αλλά όχι και ακίνδυνα, σόου. Εστειλαν και δημοσιογράφους τους στην Ιμια. Εστησαν "θέατρο", με "ήρωες" παπά, ένα μικρό παιδί, τον Εθνικό Υμνο, κατοίκους γειτονικών νησιών. Εκαναν χρήση εμβατηρίων, ηρώων και λαβάρων του '21. Θύμισαν με θερμοκέφαλα σχόλια, με μουσική, με αποσπάσματα ιστορικών βιβλίων, "χαμένες πατρίδες", τη Σμύρνη, την "Κόκκινη Μηλιά". Παραλίγο να πουν και για "Κώτσο βασιλιά"... Με τις αλλεπάλληλες προβολές των εικόνων του τουρκικού καναλιού, με τα "κατορθώματα" της Τουρκίας, πήραν δύσοσμο εθνικιστικό "αέρα" οι οθόνες τους. "Τον αέρα κι όχι τα μυαλά αλλάζουν όσοι σεργιανίζουν στις θάλασσες", που θα 'λεγε κι Οράτιος.

Ασύδοτα, αχόρταγα, τυχοδιωκτικά, τα ιδιωτικά ραδιοκάναλα, έκαναν θέαμα προς πώληση στο λαό ενέργειες ερήμην και σε βάρος του λαού και μόνον, ωθώντας, όσο τους ήταν βολετό, την κρίση σε έκρηξη. Γιατί; Γιατί αυτή θα τους έδινε περισσότερο και διαρκέστερο θέαμα. Σκέφτηκε - και πάντα έτσι σκέφτεται το μεγάλο κεφάλαιο, που έχει αλώσει και τα ΜΜΕ - ότι αφού η κυβέρνηση με την πολιτική της, πολιτική του τύπου "πωλείται πατρίς", αγνοεί το μεταφορικό νόημα της παροιμίας "δουλιά του καλού τσοπάνη είναι να κουρεύει τα ζωντανά κι όχι να τα γδέρνει", έβαλε κι αυτό με τα ΜΜΕ που κατέχει ένα "χεράκι" για να μας "γδάρει" καλύτερα ο πλανητάρχης καουμπόι. Εβαλε το κρυφό, αλλά και φανερό μερικές φορές, μολυσματικό, εθνικιστικό χεράκι του, κρώζοντας περί της ανάγκης "εκστρατείας", στην αρχή του επεισοδίου και στο τέλος του "εάλω η Πόλις", με κορόνες περί "προδοσίας" και "εθνικής μειοδοσίας". Γιατί; Γιατί δεν του προσφέρθηκε μεγαλύτερο σόου για πούλημα.

Απόλυτα συνεπή προς τις εντολές του "θεού" τους τα ιδιωτικά κανάλια, "προφύλαξαν" το λαό από το "μόνιμο μεγάλο κίνδυνο". Από το να πληροφορηθεί πλατιά τη μόνη, αληθινά, πατριωτική άποψη. Την άποψη του ΚΚΕ. Την άποψη που δεν κρύβει από το λαό ότι η απειλή για τον τόπο μας είναι τα ιμπεριαλιστικά κέντρα, αμερικανικά και ευρωπαϊκά. Οτι το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ, η ΕΕ κάνουν κουμάντο στον τόπο μας και στη γειτονιά μας κι αυτό επειγόντως πρέπει να σταματήσει, για να μη μας βρουν συμφορές. Τα ιδιωτικά κανάλια, και σ' αυτό το κρίσιμο εθνικά πρόβλημα, έστησαν τα πολιτικά "καλλιστεία" τους. Εβαλαν στην πασαρέλα τους και την "κουτσή Μαριώ" του δικομματισμού και των παραφυάδων τους, αλλά απέκλεισαν προκλητικά, εκκωφαντικά, όλες αυτές τις μέρες, το ΚΚΕ. Αυτό και μόνο φοβούνται. Γιατί φοβούνται την αλήθεια. Την αλήθεια που τη δηλητηρίασαν - και αυτή τη φορά - με το να δώσουν λόγο ακόμα και στο φασιστοειδή εθνικισμό της "Χρυσής Αυγής". Εμ, "το 'να χέρι νίβει τ' άλλο", που λέει κι ο λαός μας. Ο δύστηνος, που θα 'λεγε ο επαναστάτης Κάλβος, αν δεν αφυπνιστεί και κατά των ΜΜΕ του ξενοκίνητου μεγάλου κεφαλαίου.

Προκλητικός αποκλεισμός του ΚΚΕ από τα κανάλια

Τι δεν είπαν τα τηλεοπτικά κανάλια το περασμένο τριήμερο. Σε είκοσι μία ενημερωτικές εκπομπές, μέσα σε δεκαπέντε μέρες, εμφανίστηκαν μόνο δύο εκπρόσωποι του ΚΚΕ!

Ο συστηματικός αποκλεισμός του ΚΚΕ, η αποσιώπηση των θέσεων και των πολιτικών του δραστηριοτήτων, από τα "μεγάλα" τηλεοπτικά κανάλια, πήρε ιδιαίτερα προκλητικό χαρακτήρα τις τελευταίες μέρες. Ιδού, λοιπόν, και η μαθηματική απόδειξη.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στο διάστημα 15-29 του Γενάρη, από τις 21 ενημερωτικές εκπομπές που μεταδόθηκαν από τα κανάλια ΕΤ-1, ΕΤ-2, ΜΕΓΚΑ, ΑΝΤΕΝΑ, ΣΚΑΪ, μόνο σε δύο πήρε μέρος εκπρόσωπος του ΚΚΕ (και οι δύο από την ΕΤ-1)! Στις ίδιες εκπομπές πήραν μέρος 33 εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ, 11 της Νέας Δημοκρατίας, 7 του "ΣΥΝ" και 4 της Πολιτικής Ανοιξης.

Η μεγάλη συμμετοχή εκπροσώπων του κυβερνώντος κόμματος μπορεί να δικαιολογηθεί από το γεγονός ότι στο διάστημα που αναφερόμαστε ήταν σε πλήρη εξέλιξη η μάχη για τη διαδοχή του Α. Παπανδρέου. Ωστόσο, σε όλες τις σχετικές εκπομπές το θέμα, θεωρητικά τουλάχιστον, ξέφευγε από τα στενά κομματικά όρια του ΠΑΣΟΚ και - θεωρητικά επίσης - έθεταν το ζήτημα των γενικότερων πολιτικών εξελίξεων. Μόνο που για τις διαγραφόμενες πολιτικές εξελίξεις δικαίωμα λόγου είχαν όλοι πλην ΚΚΕ. Και αν η κρατική ΕΤ-1 προσπάθησε να τηρήσει τα προσχήματα (επιβεβαιώνοντας και το δικό της κανόνα), για τα ιδιωτικά κανάλια αυτός ο αποκλεισμός ήταν απόλυτος.

Σαν να μην υπάρχει

Ομως, αν εξαιτίας της ΕΤ-1 δύο βουλευτές του ΚΚΕ είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις θέσεις του Κόμματος για την εκλογή του Κ. Σημίτη, για το επεισόδιο στο Αιγαίο, τόσο για την κρατική, όσο και την ιδιωτική τηλεόραση (αναφερόμαστε πάντα στις τακτικές και έκτακτες ενημερωτικές εκπομπές) ήταν σαν να μην υπήρχε καν ΚΚΕ.

Αλλά και στα δελτία ειδήσεων, η κατάσταση δεν είναι διαφορετική. Αν όμως για τις εκπομπές μπορεί κάποιος να επικαλεστεί το δικαίωμα του οικοδεσπότη να διαλέγει τους καλεσμένους του (εδώ η συζήτηση γίνεται για τα κριτήρια με τα οποία γίνονται οι προσκλήσεις), για τα δελτία ειδήσεων δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για τον αποκλεισμό ή την αποσιώπηση των θέσεων ενός κόμματος, του τέταρτου σε αριθμό ψήφων και εκπροσωπούμενου στη Βουλή. Κάτι τέτοιο ισοδυναμεί με σκόπιμη παραπληροφόρηση, με καταπάτηση του συνταγματικού δικαιώματος της ενημέρωσης των πολιτών και σκόπιμη δημιουργία προσκομμάτων στη δραστηριότητα κοινοβουλευτικού κόμματος.

Για του λόγου το αληθές αναφέρουμε ορισμένα περιστατικά, όπως έχουν καταγραφεί από το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, που αφορούν στην καθαρά ειδησεογραφική "κάλυψη" των γεγονότων στο διάστημα από 28 ως 31 του Γενάρη, τις μέρες δηλαδή της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη Βουλή και του ελληνο-τουρκικού επεισοδίου στο Αιγαίο.

Προκλητική αποσιώπηση

Την Κυριακή 28 του Γενάρη αποσιωπήθηκε κατά προκλητικό τρόπο το σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ απ' όλα τα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια (ΜΕΓΚΑ, ΑΝΤΕΝΑ, ΣΚΑΪ, ΣΤΑΡ).

Την Τρίτη 30 του Γενάρη κανένα τηλεοπτικό συνεργείο δεν εμφανίστηκε για την κάλυψη συνάντησης της Γενικής Γραμματέα του ΚΚΕ, όπου θα γίνονταν δηλώσεις για τις τρέχουσες εξελίξεις στο Αιγαίο.Την ίδια μέρα αποσιωπήθηκε και πάλι σχετική ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου,παρά τη διαβεβαίωση των αρμόδιων συντακτών ότι την είχαν στα χέρια τους. Την Τρίτη και πάλι δεν ακούστηκε λέξη για τις σχετικές δηλώσεις που έκανε στο χώρο της Βουλής στα τηλεοπτικά κανάλια ο Ορέστης Κολοζώφ.

Μια άλλη ιδιαίτερα προκλητική περίπτωση αφορά το κανάλι ΣΤΑΡ, το οποίο αν και ήταν το μοναδικό που κάλυψε στις 5 το πρωί την άφιξη του Χαρίλαου Φλωράκη από το Βιετνάμ, και είχε αποκλειστική δήλωσή του για την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, την "εξαφάνισε" από τα σχεδόν συνεχή δελτία ειδήσεων που αφιέρωσε καθ' όλη τη διάρκεια της μέρας για την κάλυψη των γεγονότων.Μόνο κατόπιν επίμονης παρέμβασης του Γραφείου Τύπου το ΣΤΑΡ μετέδωσε τη δήλωση στο βραδινό δελτίο ειδήσεων.

Την Τετάρτη 31 του Γενάρη προσκλήθηκαν όλα τα τηλεοπτικά κανάλια στα γραφεία του ΚΚΕ στη Βουλή, όπου θα έκανε δηλώσεις σχετικά με την ελληνοτουρκική κρίση η Γενική Γραμματέας του Κόμματος Αλ. Παπαρήγα. Δε μεταδόθηκε όμως τίποτα.

Αφού απορριφθούν κάποιες αστείες δικαιολογίες, που ακούγονται από υπεύθυνους και μη των καναλιών ότι δήθεν δεν έλαβαν τις σχετικές ανακοινώσεις ή ότι η μη μετάδοσή τους οφείλεται σε "λάθη" και "προσωπικές συλλήψεις", τότε μένει για αναζήτηση το πεδίο των πολιτικών σκοπιμοτήτων και φαίνεται ότι αυτές είναι πολλές.

Ενοχλητική και επικίνδυνη

Η πολιτική του ΚΚΕ κρίνεται από τους ιθύνοντες των καναλιών ενοχλητική και επικίνδυνη. Αμεσα ενδιαφερόμενοι (λόγω δικών τους οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων) για τη διαμόρφωση του "νέου πολιτικού σκηνικού" οι ιθύνοντες αυτοί, έκριναν ότι οι θέσεις του ΚΚΕ δημιουργούν μια "παραφωνία". Μια παραφωνία, που αποδεικνύει ότι εκτός από τις προτάσεις των διαχειριστών της εξουσίας, που κινούνται στο ασφυκτικά προσδιορισμένο (από τις εξωτερικές και εσωτερικές εξαρτήσεις) πλαίσιο της ασκούμενης πολιτικής, υπάρχει μια άλλη πρόταση, που στηρίζεται στην ανατροπή των παγιωμένων ισορροπιών, που αρνείται το μονόδρομο της υποτέλειας, που συγκρούεται με την εδραιωμένη πελατειακή σχέση κράτους - επιχειρηματιών, μια πρόταση που αμφισβητεί τη βολική διαπίστωση ότι "όλοι το ίδιο είναι".

Λογικά, λοιπόν, "εξαφανίστηκαν" οι θέσεις του ΚΚΕ σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις περί τη διαδοχή του Ανδρέα Παπανδρέου, αφού επέμεναν ότι οι εργαζόμενοι δε θα πρέπει να προσδοκούν τίποτα από το διάδοχο, εφόσον η πολιτική που θα ακολουθήσει είναι απαράλλακτη και αυστηρά υπαγορευόμενη από το "Διευθυντήριο" των Βρυξελλών, τα αφεντικά των Ηνωμένων Πολιτειών, τις απαιτήσεις των μεγαλοεπιχειρηματιών. Ηταν η μοναδική θέση που καλούσε, πριν ακόμη την εκλογή του νέου πρωθυπουργού, στην καταδίκη των νέων αυταπατών, των ψεύτικων προσδοκιών, που αφειδώς δημιουργούσαν τα "μεγάλα" κανάλια με τον τρόπο παρουσίασης των εξελίξεων.

Εξαρση και ταπείνωση

Πολύ περισσότερο ενοχλητικές κρίθηκαν οι θέσεις του ΚΚΕ στο διήμερο της "έξαρσης" της πατριδοκαπηλίας, των πολεμόχαρων κραυγών, του ψευτοπατριωτισμού, όπου η πλειοδοσία σε εθνικό ψευτοπαλικαρισμό σήμαινε και μεγάλα ποσοστά τηλεθέασης. Μια φωνή που υποστήριζε ότι όλα αυτά ήταν μέρος ενός στημένου παιχνιδιού που έπαιζαν Ελλάδα και Τουρκία για λογαριασμό των Αμερικανών και των αμερικανικών συμφερόντων έπρεπε να σωπάσει. Οι αρχιτέκτονες και θιασώτες της υποτέλειας και τα κανάλια, που βρήκαν στο κλίμα των ημερών νέα πηγή άντλησης ποσοστών και διαφημίσεων, έκριναν ότι θα ήταν επικίνδυνη σε τέτοιες στιγμές η θέση του ΚΚΕ ότι η πολιτική τους οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σ' αυτά που είδαμε να γίνονται τα ξημερώματα της Τετάρτης. Και όταν οι ίδιοι άρχισαν να αλληλοβρίζονται πάνω από τα απομεινάρια της εθνικής κυριαρχίας, για να περισώσουν την πολιτική τους ύπαρξη ή να αυξήσουν τις κομματικές τους μετοχές, τότε και πάλι η θέση του ΚΚΕ ήταν επικίνδυνη. Οχι μόνο γιατί ήταν η μόνη που επαληθεύτηκε δραματικά από τα ίδια τα γεγονότα, αλλά και γιατί συνέχιζε να υποστηρίζει ότι υπάρχει ο δρόμος για να επουλώσει η χώρα τα τραύματά της και να αποδείξει την εθνική της ανεξαρτησία. Μόνον που αυτά που προϋποθέτει η πρόταση του ΚΚΕ, το σπάσιμο των δεσμών της υποτέλειας, μια άλλη εξωτερική πολιτική, χωρίς κηδεμόνες και επιδιαιτητές, απαιτούν τη λαϊκή αντίδραση, ένα άλλο, αντιιμπεριαλιστικό, φρόνημα από τον ελληνικό λαό. Τώρα όμως, αυτοί που κερδοσκόπησαν με την "εθνική υπερηφάνεια", θέλουν να κερδοσκοπήσουν και με την "εθνική ταπείνωση".

Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Εκφράζει τη λύπη του

Τη λύπη του για την υποστολή της ελληνικής σημαίας από τη βραχονησίδα Ιμια, φέρεται να εξέφρασε χτες σε στενούς συνεργάτες του ο Α. Παπανδρέου. Ο τέως πρωθυπουργός ενημερώνεται για τις εξελίξεις στο Αιγαίο από στελέχη του ΠΑΣΟΚ που τον επισκέπτονται στο "Ωνάσειο", τους γιατρούς, την οικογένειά του και τα δελτία ειδήσεων που παρακολουθεί πλέον ανελλιπώς. Χτες, τον επισκέφθηκαν ο γιος του και υπουργός Παιδείας, Γ. Παπανδρέου, και νωρίς το πρωί ο Γ. Κατσιφάρας. Σύντομα, δε, πρόκειται να ζητήσει συνάντηση από τον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη, προκειμένου να ενημερωθεί εκτενώς.

Σύμφωνα με το τελευταίο ιατρικό δελτίο, η κατάσταση της υγείας του προέδρου του ΠΑΣΟΚ εμφανίζει βελτίωση. Η αναπνευστική φυσικοθεραπεία και κινησιοθεραπεία συνεχίζονται κανονικά. Τις τελευταίες μέρες η αναπνευστική του λειτουργία δεν υποστηρίζεται μηχανικά. Ετσι, χτες οι γιατροί έκλεισαν δοκιμαστικά την τραχειοστομία με ειδική βαλβίδα και ανά ώρα μετρούν τα αέρια αίματος (οξυγόνο και διοξείδιο του άνθρακα). Αν αναπνέει σωστά χωρίς την τραχειοστομία, τότε οι γιατροί την ερχόμενη βδομάδα θα ράψουν την οπή. Ακόμη, ο Α. Παπανδρέου υποβάλλεται καθημερινά σε ακτινογραφίες, ενώ σήμερα οι γιατροί ενδέχεται να του κάνουν αξονική τομογραφία στο θώρακα, για να βεβαιωθούν ότι δεν έχει επανασυσσωρευτεί υγρό στο δεξιό ημιθωράκιο.

Κ. ΣΦΥΡΙΟΥ
Οχι σε "πατριωτικές" πρωτοβουλίες

Αρνητική εμπλοκή στην άσκηση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, θεωρείται οποιαδήποτε ..."πατριωτική" πράξη ή κίνηση στην περιοχή που βρίσκεται η βραχονησίδα Ιμια. Αυτό ξεκαθάρισε χτες, με δήλωσή του, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Κοσμάς Σφυρίου, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι λιμενικές αρχές στην επίμαχη περιοχή του Αιγαίου έχουν λάβει σαφείς οδηγίες.

"Η εντολή που έχει δοθεί είναι τα σκάφη του Λιμενικού Σώματος ασφαλώς να βρίσκονται σε πρόγραμμα περιπολίας. Μας ενδιαφέρει να επιτηρούμε τον χώρο και είναι και δικαίωμα και καθήκον του Λιμενικού Σώματος να το κάνει", είπε χαρακτηριστικά ο Κ. Σφυρίου, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι "η επιτήρηση αυτή αφορά και την υπεύθυνη άσκηση της εξωτερικής πολιτικής από την κυβέρνηση".

Σχολιάζοντας δε το ενδεχόμενο αυθαίρετων πρωτοβουλιών στο θαλάσσιο τμήμα ανατολικά της Καλύμνου, ο υπουργός Ε. Ναυτιλίας ήταν αποθαρρυντικός: "Την εξωτερική πολιτική δε θα πρέπει να την ασκεί όποιος θέλει κατά το δοκούν μόνος του", δήλωσε, "αλλά να επιτηρείται και το δικαίωμα που έχει η χώρα, όπως κάθε χώρα να ασκούν την εξωτερική πολιτική υπεύθυνες κυβερνήσεις. Σε αυτό λοιπόν τον τομέα, εμείς είμαστε ταγμένοι και δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος ασφαλώς θα επιτηρούν τον χώρο".

Σκούπα που χρειάζεται...
Ας δώσουν απάντηση

Επαναφέρουμε τα αναπάντητα προχτεσινά ερωτήματα της Αλέκας Παπαρήγα, προς τους υπουργούς Αμυνας και Εξωτερικών, στη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή: Ποια η χρησιμότητα και ωφέλεια της συμμετοχής της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, όταν ο εν λόγω Οργανισμός δεν κάνει το παραμικρό - αν δεν υποθάλπει - για την ολοφάνερη κατάλυση της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας και την κατάληψη ελληνικού εδάφους από άλλη χώρα - μέλος του; Είμαστε ή όχι μέλη του ΝΑΤΟ, για να προστατεύονται τα σύνορα της χώρας; Εφόσον, όχι μόνο δεν τα προστατεύει, αλλά δεν έχει την ευαισθησία ούτε καν μιας σχετικής φραστικής αντίδρασης, γιατί να παραμένουμε σ' αυτόν;

Ας δώσουν, λοιπόν, μια απάντηση τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη. Μήπως δεν καταλαβαίνουν πως την οφείλουν, τόσο προς την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, όσο και προς τον ελληνικό λαό;

Δεύτερη συνάντηση Στεφανόπουλου - Σημίτη

Νέα συνάντηση, δεύτερη μέσα σε 24 ώρες, είχαν χτες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλος και ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης.Η συνάντηση έγινε με αφορμή την ορκωμοσία της Β. Παπανδρέου ως υπουργού Ανάπτυξης και των Φ. Ιωαννίδη και Μ. Χρυσοχοϊδη ως υφυπουργών και κράτησε μισή ώρα. Για το περιεχόμενο της συνάντησης των δύο πολιτειακών παραγόντων δεν έγιναν δηλώσεις. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η συνάντηση δεν ήταν προγραμματισμένη, δεν είχε συγκεκριμένη "ατζέντα" και αφορούσε τις τρέχουσες εξελίξεις.

Κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας, ο Κ. Σημίτης, όταν ρωτήθηκε από την Β. Παπανδρέου πώς αισθάνεται, απάντησε "υπό πίεση", για να συμπληρώσει "μπήκαμε νωρίς στα προβλήματα".

Από την πλευρά της Προεδρίας της Δημοκρατίας διαψεύστηκαν χτες πληροφορίες, που έφεραν τον Κ. Στεφανόπουλο να είναι ενοχλημένος από τους χειρισμούς της κυβέρνησης και ότι ζητούσε αποφασιστικότερη στάση. Οι πληροφορίες αυτές δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Προεδρίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ