ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Φλεβάρη 1996
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
μικροΜΕΓΑΛΑ

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ - ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ: Ο συντονισμός της δράσης μεταξύ των μικρομεσαίων επιχειρηματιών και των εργαζομένων, ενάντια στην πολιτική λιτότητας, θα είναι το βασικό θέμα της συνάντησης που θα έχουν την Τρίτη το πρωί οι ηγεσίες της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) και του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ). Στη συνάντηση αυτή αναμένεται να συζητηθούν τα κοινά προβλήματα των θιγόμενων στρωμάτων του πληθυσμού από την εφαρμογή της καταστροφικής, για την πλειοψηφία του ελληνικού λαού, πολιτικής της κυβέρνησης Σημίτη.

ΕΜΠΟΡΙΟ: Να γνωστοποιούν έγκαιρα στο υπουργείο Εμπορίου τις αναπροσαρμογές των τιμών των προϊόντων τους, συστήνει στις επιχειρήσεις το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, προκειμένου να διασφαλιστεί η ελεύθερη λειτουργία της αγοράς.

ΕΞΑΓΩΓΕΣ: Την οικονομική ενίσχυση με 5 εκατ. δρχ. των Εμπορικών Επιμελητηρίων Καϊρου και Αλεξάνδρειας, αποφάσισε το ΔΣ του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, προκειμένου να καταστεί ομαλή η λειτουργία των επιμελητηρίων της διασποράς. Η απόφαση για τη σχετική επιχορήγηση ελήφθη μετά από υπόμνημα των διοικήσεων των δυο ελληνικών επιμελητηρίων της Αιγύπτου, στο οποίο ανέφεραν ότι το συνολικό έλλειμμά τους δεν υπερβαίνει τα πέντε εκατομμύρια δραχμές, ποσό το οποίο δε δόθηκε από το ελληνικό δημόσιο.

ΦΕΚ: Εγκρίνεται το πρακτικό της 19ης Συνόδου της Ελληνογαλλικής Μεικτής Επιτροπής Επιστημονικής και Τεχνικής Συνεργασίας στο ΦΕΚ 13, τ. Α, 18/1/1996. Το πρακτικό υπογράφηκε στις 7/11/95 στο Ηράκλειο Κρήτης.

ASPIS BANK: Σε μείωση των επιτοκίων καταθέσεων προχωρά από την 1η Φλεβάρη η τράπεζα "Aspis Bank". Το νέο επιτόκιο καταθέσεων ταμιευτηρίου ορίζεται σε 13%, ενώ τα επιτόκια για καταθέσεις άνω των 100.000 δρχ ανεβαίνουν μέχρι το 14,22%, ανάλογα με το ύψος των καταθέσεων.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Σημαντική πτώση 1,38% σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθήνας στη χτεσινή συνεδρίαση, κλείνοντας στις 980,63 μονάδες. Η πτώση αποδίδεται στην αβεβαιότητα για την έκβαση της κρίσης στο Αιγαίο, αλλά και στη ρευστοποίηση τίτλων προηγούμενων συνεδριάσεων με στόχο την αποκόμιση κερδών. Για μια ακόμα φορά, πάντως, ο τζίρος ξεπέρασε τα 10 δισ. φτάνοντας χτες τα 11,6 δισ. δρχ.

ΕΞΑΓΩΓΕΣ: Προκήρυξη διεθνών διαγωνισμών στο Ισραήλ (τηλεπικοινωνιακός εξοπλισμός) και την Ταϊβάν (ραφινάρισμα σογιέλαιου), κοινοποίησε ο Οργανισμός Προώθησης Εξαγωγών. Οι ενδιαφερόμενοι για την πρώτη προσφορά μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις συμμετοχής μέχρι τις 12/3/1996, ενώ για τη δεύτερη μέχρι τις 27/2/1996.

Προβληματισμός για τα έσοδα

Η διαχρονική λιτότητα και ο αντιλαϊκός προσανατολισμός του φορολογικού συστήματος έχουν οδηγήσει σε οριακά επίπεδα το φοροδοτικό μηχανισμό. Σε καταγραφή της φοροδοτικής ικανότητας των περιοχών της χώρας προχωρεί το υπουργείο Οικονομικών

Προβληματισμός επικρατεί στο υπουργείο Οικονομικών για την πορεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού του 1996. Αρμόδιοι παράγοντες δεν έκρυβαν - αυτό που τείνει να γίνει κοινό μυστικό - πως η εφαρμογή της διαχρονικής πολιτικής της λιτότητας και η συνεπακόλουθη μείωση των λαϊκών εισοδημάτων έχει οδηγήσει στα όρια της κόπωσης το φορολογικό σύστημα.

Με δεδομένες τις σταθερές της αντιλαϊκής φορολογικής πολιτικής η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών επιχειρεί να καταγράψει τις δυνατότητες αποδοτικότητας του φοροδοτικού μηχανισμού, με στόχο τη διεξαγωγή γενικότερων συμπερασμάτων για την άσκηση φορολογικής πολιτικής.

Στην κατεύθυνση αυτή παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν χτες ότι για το επόμενο διάστημα προωθούνται οι ακόλουθες αρμοδιότητες:

  • Η καταγραφή, μέσω μελέτης που έχει ήδη ανατεθεί στο ΚΕΠΕ, η φοροδοτική ικανότητα των περιφερειών της χώρας. Ισχυρίζονται συγκεκριμένα ότι ο στόχος για αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 13,6% δε βοηθά στην εξαγωγή γενικότερων συμπερασμάτων χάραξης φορολογικής πολιτικής. Με τη μελέτη που έχει ανατεθεί στο ΚΕΠΕ επιχειρείται η καταγραφή της φορολογικής συμπεριφοράς των γεωγραφικών διαμερισμάτων της χώρας, ώστε να έχει το υπουργείο Οικονομικών σαφέστερη εικόνα στη λήψη αποφάσεων.
  • Στην κατεύθυνση αυτή κινείται και η ανάλυση των πινάκων της φορολογίας εισοδήματος 1995, που έχουν επεξεργαστεί από το Μηχανογραφικό Κέντρο (ΚΕΠΥΟ) και βρίσκονται ήδη στα χέρια των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών.
  • Σε μεσοπρόθεσμη βάση εξετάζεται η ανάθεση αρμοδιοτήτων οικονομικού - φορολογικού περιεχομένου στην περιφέρεια, με στόχο την απεμπλοκή του κέντρου από προβλήματα τοπικής υφής, ώστε οι κεντρικές υπηρεσίες να ασχοληθούν απερίσκεπτα με θέματα που αφορούν τη χάραξη πολιτικής.

Στο μεγάλο θέμα της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής του ΦΠΑ (έχει εκτιμηθεί ότι η φοροδιαφυγή από ΦΠΑ αγγίζει το 1 τρισ. δραχμές), υπάρχει σκεπτικισμός. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μέχρι σήμερα προσπάθειες αντιμετώπισης του μεγάλου αυτού προβλήματος, ουσιαστικάέχουν αποτύχει.

Είναι εμφανές, ότι η στατιστική καταγραφή της φορολογικής συμπεριφοράς, βοηθάει εν μέρει στην εξαγωγή συμπερασμάτων τακτικού χαρακτήρα, δεν αγγίζει όμως την ουσία του προβλήματος. Και το πρόβλημα στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι ενώ το πρόγραμμα "σύγκλισης" απαιτεί συνεχώς και νέες εκατόμβες φόρων, η φοροδοτική μηχανή με το συγκεκριμένο αντιλαϊκό προσανατολισμό της, έχει φτάσει σε οριακά σημεία, ενώ τα σημάδια της κόπωσης είναι έντονα.Πρέπει να σημειωθεί ότι, μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα που παρουσίασαν τα έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού το δίμηνο Νοέμβρη - Δεκέμβρη 1995, εξέλιξη η οποία οδήγησε σε αποκλίσεις προς τα κάτω των συνολικών φορολογικών εσόδων του 1995 κατά 300 δισ. δραχμές, τα περιθώρια για το υπουργείο Οικονομικών έχουν στενέψει επικίνδυνα. Και μπορεί σήμερα πολιτικοί παράγοντες να ισχυρίζονται ότι δεν είναι στις προθέσεις τους, η προσφυγή σε νέα μέτρα, όμως η μέχρι σήμερα εμπειρία μάλλον περί του αντιθέτου πείθει.

Θανάσης ΚΑΝΙΑΡΗΣ

Σκαμπανεβάσματα στις ισοτιμίες της δραχμής

Το Γενάρη του 1996 διολίσθησε απέναντι σχεδόν σε όλα τα ξένα νομίσματα, αλλά στα βασικά (δολάριο ΗΠΑ, μάρκο Γερμανίας και γιεν Ιαπωνίας) η δραχμή κέρδισε έδαφος

Διολίσθηση της δραχμής απέναντι σε όλα σχεδόν τα ξένα νομίσματα με εξαίρεση τα δολάρια ΗΠΑ, Καναδά και Αυστραλίας, αλλά και απέναντι στο γερμανικό μάρκο και το ιαπωνικό γιεν, ήταν τα κυριότερα χαρακτηριστικά στις συναλλαγματικές εξελίξεις το Γενάρη του 1996 σε σύγκριση με το Δεκέμβρη του 1995. Σε δωδεκάμηνη βάση Γενάρη 1996 προς Γενάρη 1995 επίσης παρατηρήθηκε σημαντική υποτίμηση του εθνικού νομίσματος έναντι των λοιπών νομισμάτων με εξαίρεση το γιεν και την αγγλική λίρα που υποτιμήθηκαν σε σχέση με τη δραχμή κατά - 4,77% και - 1,87% αντίστοιχα. Ο στόχος της Τράπεζας της Ελλάδος πάντως για διολίσθηση της δραχμής έναντι του ECU διατηρήθηκε, καθώς το εθνικό μας νόμισμα υποτιμήθηκε κατά 3,1% έναντι της Ευρωπαϊκής Νομισματικής Μονάδας σε ετήσια βάση.

Σε σχέση με τις ισοτιμίες του προηγούμενου μήνα ξεχωρίζει η άνοδος του αμερικανικού δολαρίου κατά 1,08%,ενώ και τα δολάρια Καναδά και Αυστραλίας ανατιμήθηκαν έναντι της δραχμής κατά 1,2 % και 0,95% αντίστοιχα. Από τα ευρωπαϊκά νομίσματα ανατιμήθηκαν η λιρέτα Ιταλίας 1.68%,το φράγκο Γαλλίας0,22%,η λίρα Αγγλίας 0,49%,η κορόνα Δανίας 0,25%,το φιορίνι Ολλανδίας 0,1%,η λίρα Ιρλανδίας 0,53%,η κορόνα Νορβηγίας 0,1% και το εσκούδο Πορτογαλίας 0,69%.Αντίθετα υποτιμήθηκαν έναντι της δραχμής το Γενάρη σε σχέση με το Δεκέμβρη το μάρκο Γερμανίας - 0.37%,τα φράγκα Βελγίου - 0,38% και Ελβετίας - 0,30%,το σελίνι Αυστρίας 0,33%,η κορόνα Σουηδίας 0,34% και τα μάρκα Ελβετίας - 0,3%,Βελγίου - 0,38% και Φινλανδίας - 1,49%.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ
Δεν άλλαξε τίποτα στ' "αντικειμενικά" κριτήρια

Ανακοίνωση της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ)

Εμμένει αταλάντευτα στις θέσεις της για τα αντικειμενικά κριτήρια η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), υποστηρίζοντας ότι οι βελτιώσεις στους συντελεστές φορολόγησης και η μείωση εξόφθαλμων αδικιών σε ορισμένες οριακές περιπτώσεις που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα, είναι ακριβώς αποτέλεσμα της πίεσης που δέχεται η κυβέρνηση από την κοινή γνώμη και τους ΕΒΕ για τη δυσβάσταχτη φορολόγηση, και όχι αποτέλεσμα πολιτικής βούλησης. Με τον τρόπο αυτό, καταγγέλλει η ΓΣΕΒΕΕ, η κυβέρνηση επιχειρεί να "χρυσώσει το χάπι" και να αποφύγει την κατάργηση των αντικειμενικών κριτηρίων.

Ειδική αναφορά κάνει η ΓΣΕΒΕΕ στο λεγόμενο "αέρα" των καταστημάτων και στην υποβληθείσα τροποποίηση της κυβέρνησης στα πλαίσια του νόμου περί "αντικειμενικών κριτηρίων" για φορολόγηση της "φήμης και πελατείας" με 25%.Η τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση των επαγγελματοβιοτεχνών επισημαίνει, ότι η αναγνώριση αυτή πρέπει να έχει και ως συνακόλουθο την ισότιμη αναγνώριση της εμπορικής και ακίνητης ιδιοκτησίας, ώστε να προστατεύεται εξίσου με τη δεύτερη και να εξαλειφτεί το άδικο φαινόμενο για την επαγγελματική στέγη που ενισχύει μονομερώς τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Η ΓΣΕΒΕΕ εκτιμά ότι η φορολογία του 25% στον "αέρα", τελικά θα μετακυλήσει από τους μισθωτές στους τελικούς αποδέκτες, δηλαδή στους καταναλωτές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ