ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Φλεβάρη 1996
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Δράση για την ποιοτική βελτίωση των ΚΟ

Με το βλέμμα στραμμένο στα οξυμένα προβλήματα της περιοχής, θ' ανταμώσουν το 15ο Συνέδριο του ΚΚΕ οι κομμουνιστές της Δυτικής Μακεδονίας

Η αντιμετώπιση της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής, που καθημερινά οξύνει τα ήδη μεγάλα προβλήματα της περιοχής, όπως η εγκατάλειψη της υπαίθρου και της αγροτοκτηνοτροφίας, η ανεργία, τα αδιέξοδα στον κλάδο των γουνοποιών, θα βρεθεί στο επίκεντρο της δράσης των Οργανώσεων Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Σε πρόσφατες συνεδριάσεις του Συντονιστικού Γραφείου και των Νομαρχιακών Επιτροπών, καθορίστηκαν οι στόχοι των Κομματικών Οργανώσεων της Δυτικής Μακεδονίας, στην πορεία προς το 15ο Συνέδριο του Κόμματος. Ηδη προχωράει με επιτυχία η πλατιά διακίνηση των προσυνεδριακών ντοκουμέντων του Κόμματος. Να σημειωθεί ότι την περασμένη Κυριακή, που πραγματοποιήθηκε εξόρμηση με το ένθετο για το Σχέδιο Προγράμματος, η κυκλοφορία του "Ριζοσπάστη" αυξήθηκε κατά 70%. Ποσοστό που αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο μέσα από τις επόμενες κυριακάτικες εξορμήσεις.

Ξεκίνησε ήδη η πλατιά πολιτική εξόρμηση της Οργάνωσης, στα πλαίσια της οποίας έχουν προγραμματιστεί και πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις και περιοδείες σε χώρους δουλιάς, όπως στη ΔΕΗ και τα νοσοκομεία, συναντήσεις με μαζικούς φορείς, με τους εκπροσώπους δήμων και κοινοτήτων κλπ. Τόσο από το Συντονιστικό, όσο και από τις ΝΕ, κρίθηκε αναγκαία η παραπάνω ζωντανή μορφή επικοινωνίας με τους εργαζόμενους, γιατί από τη μια είναι πιο δοκιμασμένη και αποδοτική, αλλά και γιατί ιδιαίτερα τελευταία τα ιδιωτικά και κρατικά ΜΜΕ αποσιωπούν συστηματικά τις θέσεις του ΚΚΕ.

Στις συνεδριάσεις συζητήθηκαν τα προβλήματα που υπάρχουν στην υποβαθμισμένη Δυτική Μακεδονία, το ιδιαίτερα αυξημένο ποσοστό ανεργίας που πλήττει κύρια τους νέους, η φθίνουσα πορεία της γεωργοκτηνοτροφίας, το αδιέξοδο στο οποίο έχει φτάσει ο δυναμικός μέχρι πριν κλάδος της γουνοποιίας, καθώς επίσης ο κίνδυνος για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, όπου απασχολούνται χιλιάδες εργαζόμενοι. Τονίστηκε πως μόνη λύση για την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων είναι η ανάπτυξη των αγώνων,η οποία θα βοηθηθεί με τη δραστηριοποίηση των πρωτοβάθμιων σωματείων και τη δημιουργία πλατιών συντονιστικών επιτροπών. Ιδιαίτερη σημασία έχει να προχωρήσει η παραπάνω δουλιά στο χώρο της ΔΕΗ, ώστε να αναπτυχθούν αγώνες των εργαζόμενων, προσανατολισμένοι ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης.

Το πρόβλημα της ανεργίας, σε συνδυασμό με την πάλη για την ουσιαστική ανάπτυξη της Δυτικής Μακεδονίας - ιδιαίτερα μετά τους σεισμούς - είναι στις προτεραιότητες των Κομματικών Οργανώσεων. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις από τις ΚΟ Κοζάνης και Γρεβενών, με θέμα την πορεία αποκατάστασης των ζημιών από τους σεισμούς, το πρόβλημα της ανάπτυξης και τις θέσεις του ΚΚΕ. Για τα προβλήματα του κλάδου της γούνας, των γουνεργατών, των χιλιάδων απασχολούμενων και των μικρογουνοποιών, θα γίνουν ειδικές εκδηλώσεις όπου θα παρουσιαστούν οι προτάσεις του Κόμματος.Για τον τομέα της υγείας έχει αποφασιστεί η πραγματοποίηση ειδικής εκδήλωσης, όπου η ΚΟ Κοζάνης, σε συνεργασία με το Συντονιστικό Γραφείο θα παρουσιάσουν τις προτάσεις του ΚΚΕ.Αρκεί να αναφερθεί πως η Δυτ. Μακεδονία είναι ίσως η μοναδική περιοχή με τόσο υποβαθμισμένες τις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας και δεν έχει περιφερειακό νοσοκομείο.

Επίσης, τονίστηκε η ανάγκη προβολής των θέσεων του Κόμματος και για τα προβλήματα της παιδείας, των ΕΒΕ, της νεολαίας και σημειώθηκε πως, παράλληλα, οι κομμουνιστές πρέπει να δράσουν μέσα από τους μαζικούς φορείς για την ανάπτυξη των αγώνων για την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής, που στο επίκεντρό της θα έχει τα συμφέροντα των εργαζομένων. Πως οι εργαζόμενοι πρέπει να πειστούν και να αλλάξουν τους συσχετισμούς δυνάμεων σε πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο.

Ιδιαίτερη σημασία, επίσης, θα δώσουν οι Οργανώσεις της περιοχής στην ανάπτυξη του κινήματος ειρήνης και στη συστηματική ενημέρωση και πάλη ενάντια στη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Ως άμεσο καθήκον τέθηκε η συγκρότηση πλατιών επιτροπών δημοψηφίσματος για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και η ενημέρωση του λαού με τις θέσεις του ΚΚΕ ενόψει της Διακυβερνητικής. Στόχος που, όπως φαίνεται, είναι ρεαλιστικός, είναι η συγκέντρωση 10.000 υπογραφών για τη διεκδίκηση δημοψηφίσματος.

Για την επιτυχία της Οικονομικής Εξόρμησης και την οργάνωση της προσυνεδριακής δουλιάς, πραγματοποιούνται συνελεύσεις των ΚΟΒ, όπου συγκεκριμενοποιούνται τα πλάνα και αποφασίζεται η οργάνωση της μελέτης των ντοκουμέντων και η συζήτηση με τους φίλους και τους οπαδούς του Κόμματος.Σημαντικότερος, ίσως, στόχος όλων των ΚΟ είναι μέσα από τη δράση τους μέχρι το 15ο Συνέδριο του ΚΚΕ να γίνει ένα αποφασιστικό βήμα ποιοτικής βελτίωσης των ΝΕ και των ΚΟΒ και να αναπτυχθούν οι κομματικές δυνάμεις.Αποφασίστηκε η δημιουργία νέων ΚΟΒ, κύρια σε χώρους δουλιάς και σε κεφαλοχώρια.

Τέλος, διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης της ΚΝΕ και σημαντικής παρέμβασης και δράσης της Οργάνωσης μέσα στους νέους. Εκτίμηση όλων των ΝΕ και του Συντονιστικού Γραφείου της Δυτικής Μακεδονίας είναι πως οι στόχοι που τέθηκαν είναι ρεαλιστικοί και μπορούν να υλοποιηθούν, μόνο αν τα μέλη και στελέχη του Κόμματος και της ΚΝΕ μπουν δυναμικά στη δουλιά.

"Εθνική" στρατηγική

Κάθε φορά που η εξωτερική πολιτική της υποτέλειας, των αδιεξόδων και των επιζήμιων, για τη χώρα, αποτελεσμάτων στραπατσάρεται σε κάποιο μέτωπο, αρχίζουν οι φωνές για "εθνική στρατηγική", η οποία μονίμως λείπει και μονίμως αναζητείται, από το 1922, τουλάχιστον, μέχρι σήμερα.

Ετσι και τώρα. Τα γεγονότα στο Αιγαίο και η ιδιαίτερα δυσμενής για την Ελλάδα έκβασή τους έφεραν και πάλι στην επιφάνεια τις σχετικές με την "εθνική στρατηγική" απόψεις, που εκφράζονται από παράγοντες της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, από εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης και από πάσης φύσεως αναλυτές.

Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτοί, που μιλούν για "εθνική στρατηγική", εννοούν τη συνυπευθυνότητα όλων των κομμάτων στη χάραξη και την υλοποίηση της εξωτερικής πολιτικής. Εννοούν τη χάραξη μιας εξωτερικής πολιτικής, η οποία λόγω της διακομματικής συμφωνίας θα μένει αδιατάρακτη παρά τις όποιες αλλαγές στην κυβερνητική εξουσία.

Η εθνική στρατηγική, βέβαια, είναι κάτι πολύ ευρύτερο της εξωτερικής πολιτικής. Απαιτεί, πριν απ' όλα, την ύπαρξη ενός ιστού, μιας συνεκτικής δύναμης που συγκεντρώνει σε κάποιους κοινούς στόχους όλους εκείνους που συγκροτούν το έθνος. Δεν έχει, επομένως, σχέση με τη διακομματική εκπροσώπηση του έθνους. Εχει οικονομικές, κοινωνικές, πολιτισμικές διαστάσεις.

Για ποια εθνική στρατηγική, λοιπόν, μπορεί να γίνει λόγος, όταν μια μικρή μερίδα του έθνους θεωρεί πατρίδα της το οικονομικό κέρδος; Για ποια εθνική στρατηγική, λοιπόν, μπορεί να γίνει λόγος, όταν η μεγαλύτερη μερίδα είναι το μόνιμο αντικείμενο της εκμετάλλευσης των πρώτων και μάλιστα με την αμέριστη βοήθεια του κράτους;

Βέβαια, σε κάθε περίπτωση, σε κάθε ιστορική στιγμή, υπάρχουν πολλαπλά κριτήρια και κοινοί τόποι, βάσει των οποίων μπορεί να ορίζεται το εθνικό συμφέρον. Ομως, η ελληνική ιστορία, τουλάχιστον μετά την Εθνική Απελευθέρωση και εξαιτίας των ιδιομορφιών γέννησης του ελληνικού κράτους, διδάσκει ότι το εθνικό συμφέρον προασπίστηκε και κατοχυρώθηκε από αυτούς που θεωρήθηκαν και θεωρούνται οι "παρίες". Αντίθετα, σε όλες τις περιπτώσεις που κρίθηκε η εθνική υπόσταση, η άρχουσα τάξη και οι πολιτικοί της εκπρόσωποι είτε απουσίασαν, είτε συνήργησαν στο ξεπούλημα.

Αυτό που επιδιώκεται κάτω από το μανδύα της "εθνικής στρατηγικής" είναι ο εξοβελισμός των θεμάτων της εξωτερικής πολιτικής και των χειρισμών της από το πεδίο της πολιτικής και κοινωνικής αντιπαράθεσης. Αυτό θα είναι το αποτέλεσμα, αν δεν είναι ο στόχος, των προτάσεων για τη συγκρότηση συμβουλίων ή επιτροπών εξωτερικής πολιτικής. Γιατί με τα σημερινά δεδομένα, ποια τύχη θα έχει στα πλαίσια μιας "εθνικής" - δηλαδή διακομματικής - στρατηγικής μια φωνή, που απαιτεί ως προϋπόθεση του όποιου εθνικού σχεδιασμού το σπάσιμο των δεσμών της υποτέλειας στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ενωση;

Δε λείπουν οι στόχοι και οι επιδιώξεις από την πολιτική που ασκούν οι εκάστοτε κυβερνήσεις. Υπάρχουν και ορίζονται από τους στρατηγικούς σχεδιασμούς των "συμμάχων" και των "εταίρων". Αυτό που επιδιώκεται τώρα είναι να βαφτιστούν αυτοί οι στόχοι και αυτές οι επιδιώξεις στην κολυμβήθρα της "εθνικής στρατηγικής". Να πάψουν, δηλαδή, να είναι τα νόθα τέκνα της υποτέλειας και της ενδοτικότητας των κυρίαρχων τάξεων στις απαιτήσεις των αφεντικών τους και να αποκτήσουν την ταυτότητα του "εθνικού".

Συνέντευξη Τύπου

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα παρουσιάσει τα προσυνεδριακά κείμενα για το 15ο Συνέδριο του ΚΚΕ, σε συνέντευξη Τύπου, που θα γίνει τη Δευτέρα 5-2-96, στις 12 το μεσημέρι, στο Ζάππειο Μέγαρο.

Περιοδεία της Αλ. Παπαρήγα στη Λακωνία

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα,επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος, πραγματοποιεί περιοδεία στη Λακωνία, σήμερα και αύριο Κυριακή.Συγκεκριμένα:

- Σήμερα, στις 11 π.μ. η Αλ. Παπαρήγα θα συναντηθεί με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών του Νομού Λακωνίας, καθώς και με τα ΔΣ των συνεταιρισμών ΛΑΚΩΝΙΑ, ΗΛΙΟΦΡΟΥΤ και ΕΣΠΕΡΙΔΕΣ, στην αίθουσα του συνεταιρισμού ΛΑΚΩΝΙΑ. Στις 12 το μεσημέρι θα επισκεφθεί το χώρο του συνεταιρισμού ΛΑΚΩΝΙΑ και θα συζητήσει με τους εργαζόμενους. Στις 8 μ.μ. η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ θα παρευρεθεί στη συνεστίαση που διοργανώνει η ΝΕ Λακωνίας προς τιμήν των 77 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ και ενόψει του 15ου Συνεδρίου στο κέντρο ΖΗΤΑ.

- Αύριο Κυριακή η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ θα επισκεφτεί το Μυστρά.

  • Η Επιτροπή Λακώνων Αττικής Στήριξης του ΚΚΕ δρομολογεί πούλμαν για τη Σπάρτη, για να εξυπηρετηθούν όσοι θέλουν να παρευρεθούν στη συνεστίαση της ΝΕ Λακωνίας. Η αναχώρηση θα γίνει σήμερα στις 9 π.μ. από την πλατεία Κάνιγγος. Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα 8234.296 και 5245.439.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ